очищення самогону яйцем та іншими продуктами

Якісно приготований самогон без перебільшення можна назвати витвором мистецтва. Його не соромно виставити на святковий стіл у вигляді настоянок, наливок і бренді. Але щоб не було соромно перед гостями дані напої повинні бути приготовлені на основі якісно приготованого самогону, що пройшов якісну очистку.

При бродінні сировини в Бразі крім етилового спирту у великій кількості міститься альдегіди, оцтова кислота, ефіри, метанол і сивушні масла. Крім цього в Бразі у великій кількості містяться дріжджі, які після того як самогон переженуть дають неприємний післясмак. Для отримання якісного продукту необхідно провести освітлення браги, подвійну перегонку продукту, хімічну та біологічну очистку самогону.

Очищення самогону за допомогою бентоніту

Даний вид очищення має на увазі, що в брагу додається деяка кількість бентоніту званого білою глиною — природного речовиниbentonit-3 має пористу структуру. При додаванні його в брагу Бентоніт вбирає в себе велику кількість суспензії, в тому числі з шкідливими речовинами, в результаті чого відбувається освітлення і очищення спиртовмісної сировини.

Спосіб очищення бентонітом досить простий, невелика кількість пористого речовини (1ст. ложка на 10 л браги) розбавляють водою до отримання консистенції рідкої сметани і додають в ємність з Брагою. Суміш ретельно перемішують і дають відстоятися. Після того як бентаніт з вбраними в себе шкідливими речовинами осяде на дно, освітлену рідину акуратно зливають і переганяють в апараті. Перевагою цього способу очищення є зменшення термінів підготовки якісної браги для подальшої переробки. Недоліком очищення бентонітом можна визнати складність придбання очищувача в більшості регіонів.

Очищення самогону від Муті холодом

Якісно очистити брагу для подальшої переробки можна досить простим способом — відстоюванням рідини при знижених температурах. Суть цього методу полягає в наступному, ємність з відгуляла брагою поміщають в прохолодне, темне місце на 7-10 днів. При цьому в рідини відбувається так зване доброджування і осадження суспензії. При цьому температура навколишнього середовища не повинна бути нижче 2-5°з і обмежений доступ кисню до спиртовмісної рідини, для чого використовують гідрозатвори, гумові рукавички та інші пристосування.

Доступ повітря призводить до утворення в рідині зайвої кількості оцтової кислоти, одержуваної в результаті окислення браги1425141183_process-izgotovleniya-vina-29 киснем. Відстоюватися без доступу повітря в прохолодному місці брага може досить довгий час, аж до того що рідина може стати кристально прозорою. Але доводити її до такого стану не слід, це значно збільшує терміни виробництва, а також в кінцевому продукті буде присутній дріжджовий присмак. Після того як брага відстоялася її акуратно зливають з осаду і переганяють в самогон. Недолік методу збільшення термінів отримання кінцевого продукту, гідність — не буде потрібно час і кошти на придбання осаджують речовин.

Очищення самогону за допомогою самогонного апарату

Правильна перегонка браги в самогон є найкращим способом отримання якісного продукту і очищення його від сторонніх шкідливих домішок. Підготовлену брагу за допомогою перегінного куба очищають від сторонніх домішок і збільшують концентрацію спирту в отриманому продукті. Для отримання якісної самогонки повинен здійснюватися подвійний перегін.

При нагріванні спиртовмісної рідини разом з етиловим спиртом відбувається і випаровування шкідливих домішок, що містяться в брагу, від яких слід позбутися. Тому виробництво якісного самогону виконується в 2 етапи.

  1. Спочатку нагрівають брагу до температури 70-75°C, при цьому відбувається активне випаровування домішок з низькою температурою кипіння. Після охолодження така рідина видаляється, до вживання вона непридатна.
  2. На другому етапі брагу нагрівають до температури 80-85°з, при цьому відбувається закипання етилового спирту і сивушних масел. Пари сивушних масел добре відокремлюються за допомогою сухопутника1317094041 вбудованого в ланцюг між перегінним кубом і змійовиком.Після Другої вигонки самогон вважається підготовленим для подальшої переробки або вживання. Але навіть після того як самогон переженуть вдруге в рідині може міститися деяка кількість домішок, від яких можна позбутися, застосовуючи хімічну і біологічну очистку продукту.

Вугільна очищення самогону

Широке поширення позбавлення самогону від домішок отримав метод вугільної очистки. Зазвичай в якості очищає речовини використовують активоване вугілля, який активно вбирає в себе шкідливі речовини. Суть методу полягає в тому, що самогон з домішками пропускають через активоване вугілля з подальшою фільтрацією. Найпростіший вугільний фільтр можна зробити самостійно, а можна використовувати промислові вироби типу «Бар'єр» або «Аквафор». Очищення за допомогою вугільних фільтрів можна проводити як після закінчення подвійної вигонки самогону, так і між її етапами.

Другий спосіб очищення самогону це додавання потовченогоsddefault активованого вугілля в рідину, з подальшим активним перемішуванням. Діючий як абсорбент вугілля вбирає в себе всі шкідливі речовини і осідає на дно ємності. Після того як він осяде самогон акуратно зливають і проціджують через фільтр ватний або паперовий. При відсутності активованого вугілля можна використовувати звичайний деревне вугілля, отриманий з деревини берези, він також є хорошим адсорбером шкідливих речовин містяться в Самогоні.

Очищення самогону за допомогою яєчного білка

Очищення за допомогою яйця проводиться на заключній стадії, після того як самогон перегнали два рази. Спосіб заснований на властивостях яєчного білка адсорбувати сивушні масла і, насичуючись ними, випадати в осад. При очищенні білком яйця відбуваються втрати самогону до 5%.

Для очищення отриманого продукту самогоноваріння потрібно яєчний білок з розрахунку 1 яйце на 1 л самогону. Потрібну кількість яєць обережно розбивають в глибоку тарілку і повністю видаляють жовток. Розбивати яйця і видаляти жовтки слід з граничною обережністю. При найменшому попаданні жовтка в самогон позбутися від присутності яєчного смаку в продукті буде вже неможливо. У білок, що залишився додаємо теплу воду (25-35°C) в обсязі 100 гр на 1 л самогону іzfZYaKcBP3U збиваємо віночком або міксером до отримання однорідної суміші.

Закінченням перемішування слід вважати появу характерною пінки на поверхні суміші. Додаємо яєчну суміш в самогон міцністю 45-70 відсотків і ретельно все перемішуємо. Після цього суміш герметично закриваємо і прибираємо в темне місце з температурою 18-24°C на 5-7 днів. В процесі очищення суміш слід періодично 1-2 рази на добу перемішувати, для кращого вбирання білком сивушних масел. Перед фільтрацією напій не слід турбувати протягом доби.

Після того як ввібрав в себе сивуху яєчний білок осяде на дно його обережно зливають з осаду і фільтрують. В якості фільтра може використовуватися ватний або паперовий фільтри, вони найкраще справляються з присутніми в розчині мікрочастинками. Слід зазначити, що після того як проведена очистка самогону за допомогою яєчного білка, другий раз переганяти рідину не рекомендується, так як в процесі гідролізу утворюються небажані запахи, добре вбираються в себе спиртом.

Очищення самогону харчовим желатином

Хорошу очистку самогону можна провести за допомогою звичайного харчового желатину. Цей спосіб очищення дуже ефективний для браг, отриманих з ягід і фруктів. Желатин добре пов'язує міститься в Бразі дріжджовийжелатин-плита осад, при цьому, абсолютно не змінюючи смак напою. Для очищення браги желатином потрібно 2 гр харчового желатину на 10 л браги.

Желатин додають в теплу воду і дають набрякнути протягом 24 годин, при цьому воду бажано поміняти кілька разів. Після закінчення терміну набряклий желатин зливають в ємність з Брагою і ретельно перемішують і прибирають в темне прохолодне місце відстоюватися. Протягом першої доби брагу можна кілька разів додатково перемішати. Через 2-3 дня брагу зливають з осаду і переганяють, присмак дріжджів при такому очищенні в кінцевому продукті буде повністю відсутній.

За допомогою желатину також очищають самогон пройшов подвійну перегонку. Для цього можна застосувати метод вказаний вище. Тільки желатину потрібно з розрахунку 1 гр на 1 л самогону. А можна просто всипати харчовий желатин в спиртовмісну рідину. При такому способі 1 гр желатину засипають в 1 л самогону і протягом 3 годин періодично перемішують рідину. У спирту желатин не розбухає як у воді, а утворює якусь суспензію яка, насичуючись осідає у вигляді пластівців на дно посудини. Після цього рідина зливають і виробляють фільтрацію за допомогою ватного або паперового фільтра.

Очищення самогону за допомогою фіалкового кореня

Очищення фіалковим коренем має давні традиції. Слід зазначити, що під фіалковим коренем маються на увазі не корінці домашньої фіалки поширеною повсюдно, а коріння квітів ірису, що має широку популяцію в південних регіонах. Для очищенняk2-_adda0cc4-8707-4aaf-a9f9-3b582c491940.v2 самогону від залишків сивушних масел потрібно 30-40 гр фіалкового кореня на 1 л самогону.

Використовувати корінь можна як в сирому, так і висушеному вигляді. Корінь подрібнюють за допомогою ножа, можна використовувати велику тертку, засипають в самогон і прибирають очищатися в темне місце на 2 тижні. Після цього зливають і фільтрують. В якості фільтра можна використовувати складену в кілька шарів марлю, ватний або паперовий фільтр. Для поліпшення смакових якостей напою в самогон разом з фіалковим коренем можна додати очищений родзинки з розрахунку 40-50 гр на 1 л рідини.
[ads-pc-4]

Очищення самогону за допомогою кедрових горіхів

Хорошу очистку самогону можна зробити за допомогою кедрових горіхів. Даний спосіб широко застосовується де кедр має широке поширення. В даний час придбати горіхи можна в будь-якому великому супермаркеті. Даний метод хороший тим, що разом з очищенням залишилися в Самогоні домішок, відбувається одночасно настоювання і придбання приємного для очей кольору спиртовмісної рідини.

Для очищення краще підходять неочищені горіхи, шкірка яких забарвлює самогон в колір коньяку. Зазвичай на 1 л самогону фортецею 45 - 60 градусів потрібно 1 жменю кедрових горіхів. Кількістю горіхів домагаються смакової насиченості напою, тому їх зміст може різнитися як в більшу, так і в меншу сторону. Якщо неочищені горіхи купувалися в магазині, то їх краще попередньо обполоснути і просушити.

Горіхи розколюють щипцями, при цьому відділення ядер від шкаралупи необов'язково. Розколоті горіхи висипають в самогон, герметично закривають і відправляють настоюватися і очищатися в тепле3eSloiEYdzM темне місце на 2-3 місяці. Періодично настоянку можна збовтувати.

Любителі поекспериментувати можуть додавати одночасно з кедровими горіхами невелику кількість родзинок або кураги для додання напою солодощі і смаку. Горіхи можна додавати в самогон, як сирими, так і трохи підсмаженими, але в будь-якому випадку після очищення виходить напій з приємним кедровим смаком. Якщо очищення проводилося тільки ядрами кедрового горіха то для додання благородного кольору напою, його можна підфарбувати чаєм або іншими натуральними барвниками. Перевагою даного методу є те, що цей Він є найбільш натуральним, а в результаті виходить очищений продукт з приємним смаком. Істотний недолік великий термін очищення.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на кедрових горішках на самогоні →

Інші способи очищення

Існують і інші доступні способи очищення самогону і браги від сторонніх домішок.

За допомогою марганцівки позбавляються від домішок після того як брагу перегнали в самогон. Метод досить простий. Марганцівку розчиняють в невеликій кількості води і вливають в самогон до отримання напоєм блідо рожевого кольору. Після осадження осаду очищену рідину зливають, і другий раз переганяють в самогонному апараті. СамогонOsvetlenie_bragi_1-e1436944768267 подвійного перегону марганцівкою очищати не рекомендується.

Очищення содою дозволяє позбутися від міститься в напої оцтової кислоти. Для цього в брагу додається сода з розрахунку 1гр на 1 л рідини. В результаті відбувається розкладання оцту на воду, вуглекислий газ і нерозчинний осад. Також невелика кількість соди можна додати в самогон після того як його перегнали перший раз, це дозволить позбутися від залишків оцту в отриманої рідини.

Виморожуванням позбавляються від домішок в регіонах з низькими температурами. Його використовують для отримання з браги самогону і додаткового очищення вже отриманої рідини. Метод заморозки досить простий. Металевий жолоб встановлюють під невеликим нахилом. На верхній край жолоба потихеньку ллють самогон, а під нижній підставляють ємність, в яку збирають очищений продукт. Що міститься в Самогоні вода і розчинені в ній речовини намерзає на метал, а очищений самогон стікає по лотку в ємність. Недоліком методу є слабка очищення браги і можливість його застосування тільки при негативних температурах, від -25°з і нижче.

Очистка самогона яичным белком очищення самогону яєчним білком