Настоянка з імбиру: корисні властивості і застосування
Корінь імбиру знайшов широке застосування в кулінарії, косметиці та медицині. Він містить ліпіди, фосфор, магній, натрій, кальцій, залізо, цинк, комплекс вітамінів А, В, С.у корені присутні цинеола, ефірні масла, камфін. З амінокислот фенілаланін, метіонін, лізин та інші. Настоянки кореня застосовують при боротьбі з кишковими інфекціями, підвищення імунітету і для збільшення виділення шлункового соку. Напій з рогатого кореня використовується як потогінний, знеболюючий і відхаркувальний засіб.
Настоянки імбиру допомагають жінкам при болях в менструальному циклі, зняття токсикозу. Лікарі рекомендують приймати настій з цього кореня при безплідді, що виникає при хронічних запаленнях і спайках. Імбир допомагає зняти головний біль і дратівливість. У чоловіків настойки покращують циркуляцію крові в організмі, і стимулює потенцію. Застосування імбиру знижує ризик отримати запалення простати, стимулює працездатність всього організму.
Обмежити прийом імбиру слід при високій температурі і внутрішніх і зовнішніх кровотечах. Зазвичай в профілактичних цілях спиртові напої кореня приймають по десертній ложці 2-3 рази на день перед їжею. При лікуванні конкретного захворювання періодичність і кількість прийнятої настойки краще уточнити у лікаря.
Рецепт настоянки самогону на імбирі з медом
Для приготування даної настоянки потрібно:
- Самогон — 850 мл
- Імбир — 50 гр
- Квітковий мед — 100 гр
Самогон для приготування спиртовмісної настоянки повинен бути вищої якості пройшов як мінімум подвійну перегонку, а також хімічну і біологічну очистку і мати фортеця не менше 45-50 градусів. Мед може бути будь-який: липовий, гречаний, але найкраще підходить квітковий збір. У будь-якому випадку продукт життєдіяльності бджіл повинен бути свіжим, що не зацукровані. Корінь імбиру ріжуть шматочками, кладуть в банку об'ємом 1 л, додають мед і заливають самогоном.
Для прискорення процесу настоювання імбирний корінь можна дрібно порізати або натерти на крупній тертці. Суміш ретельно перемішують до повного розчинення меду. Прискорити процес розчинення можна, якщо розчиняти мед в попередньо нагрітій частині самогону, при цьому температура нагріву не повинна бути вище 40°С.Герметично закриту банку відправляють в прохолодне темне місце на 2-3 тижні.
Після зазначеного часу перевіряють готовність напою. Він повинен мати колір слабо завареного чаю і тонкий, насичений смак. Спиртовий напій імбиру зливають з банки, проціджують через паперовий фільтр і переливають в зручну ємність для зберігання. Настоянка на імбирі може зберігатися в прохолодному місці досить довго. При цьому, чим довше самогон настоюється на імбирному корені, тим приємніше його колір і краще смак.
Рецепт настоянки самогону на імбирі з медом і лимоном
- Хороший самогон — 750 мл
- 50 гр імбиру
- 100 гр свіжого меду
- 1 лимон середніх розмірів.
Корінь миють і, не очищаючи від шкіри, ріжуть шматочками і складають в банку. Лимон миють в гарячій воді, головне змити нанесені на нього парафіни, що застосовуються для збільшення термінів зберігання. Його також ріжуть часточками разом зі шкірою і укладають в банку. Мед розчиняють в потрібному обсязі самогону і заливають часточки лимона і імбиру.
Для прискорення процесу імбир натирають на тертці, а з лимона віджимають сік. Все ретельно перемішують і відправляють в прохолодне темне місце покращувати колірні і смакові якості. Настоянка повинна вистоятися не менше 2-х місяців, для повного переходу мікроелементів в спиртовий розчин. Після того як настоянка вистоїться її фільтрують і переливають в ємність для зберігання. Даний рецепт настоянки хороший для загального зміцнення організму і зняття головних болів.
Детальніше про приготування настоянки з імбиру →
Рецепт настоянки самогону на імбирі з каркаде
Для даного рецепта буде потрібно:
- 1 л якісного самогону подвійної перегонки і пройшов хорошу очистку
- 2 чайні ложки чаю каркаде
- 20 гр кореня імбиру
Насипаємо чай каркаде в скляну ємність об'ємом 1 л і додаємо дрібно нарізаний рогатий корінь. Все заливаємо самогоном до верху, ретельно перемішуємо, закриваємо герметично і даємо настоятися в теплому темному місці протягом 1 місяця, до повного розкриття смакових якостей компонентів. Через 1-2 дня настоянка почне набувати рожевий відтінок, який в кінцевій стадії перейде в насичений рубіновий колір.
Настоянка виходить кілька кислуватою, тому для поліпшення смакових якостей в спиртовмісну рідину можна додати трохи цукрового сиропу. Для підвищення прозорості настойки її слід профільтрувати, через паперові або ватяні фільтри. Надалі спиртовмісну рідину переливають в пляшки і відправляють на зберігання в прохолодне темне місце. В таких умовах в герметично закритій тарі настоянка самогону на імбирі з каркаде може зберігатися досить довгий час. Застосовують напій для загального підйому тонусу вранці і ввечері по 1ст. ложці протягом місяця два рази на рік в міжсезоння.