Як використовувати кокосове вугілля для очищення самогону-технологія, пропорції та повторне застосування

Очищення самогону кокосовим вугіллям в останні роки придбала незвичайну популярність у винокурів. За допомогою засобу можна не тільки позбутися від сивушних масел, але і сформувати чистий горілчаний смак дистиляту.

очистка самогона кокосовым углем

Практика показала, що кокосове вугілля працює ефективніше березового або активованого з аптеки, тільки не всі знають, як правильно використовувати його для очищення самогону. Розповімо про особливості матеріалу і розберемося в технології фільтрації напою.

Що таке кокосове вугілля

Кокосове вугілля або КАУ – натуральний сорбент, одержуваний в процесі спалювання (піролізу) шкаралупи горіха без доступу повітря. В результаті виходить чистий мікропористий матеріал чорного кольору різних фракцій.

Більше число пір в порівнянні з деревним вугіллям робить КАУ в десятки разів ефективніше. Сорбент з кокоса затримує найдрібніші частинки ацеталій, з якими не справляються інші фільтри.

Для очищення (ректифікації) самогону застосовують тільки кокосове вугілля КАУ-A. Інші види не підходять. Наприклад, кальян містить ароматизатори, які можуть змінити класичний смак і запах самогону. А Silcarbon K835 з водних фільтрів очищений від корисних сполук (заліза, йоду), які збагачують дистилят.

Переваги кокосового вугілля та його особливості

Кокосове вугілля має високий ступінь активації, має чудові фільтраційні здібності, високу міцність, ємність і низьку золу. Матеріал не порошить і не вимагає попередньої промивки водою. Підвищена зносостійкість дозволяє використовувати його більш тривалий термін порівняно з традиційним деревним.

Основні переваги кокосового вугілля:

  • Безпека та екологічність;
  • У горіховій шкаралупі присутні корисні мікроелементи. При фільтрації вони переходять в дистилят, роблячи його менш шкідливим;
  • Економічна витрата-на 1 літр спирту знадобиться всього 10 г кокосового вугілля, тоді як деревного знадобиться 50 г;
  • Висока ефективність. КАУ вбирає 90% ефірів і ацеталій і 80% сивушних масел, що утворюються в процесі бродіння;
  • Простота застосування кокосового вугілля в домашніх умовах.

Проходячи через сорбент, самогон вбирає жирний ефір, що пом'якшує різкість напою. Після фільтрації дистилят такий же міцний, але п'ється м'якше, не обпалює слизову.

Незважаючи видимі переваги, не можна сказати, що кокосове вугілля однозначно краще для очищення самогону, ніж деревне. Кожен вирішує сам, який матеріал вибрати. Щоб точно визначитися з сорбентом, можна взяти обидва види, очистити один і той же дистилят, потім вибрати вдалий варіант.

Чим відрізняється від деревного вугілля

І кокосове, і деревне вугілля отримують в результаті впливу високих температур, але в останньому випадку потрібно цінна деревина. Для КАУ використовується шкаралупа горіха, яка часто йде на викид.

Відрізняються вони і структурою. БАУ менш міцний, швидко руйнується і погано піддається відновленню, використовувати його можна один, максимум два рази. Кокосовий сорбент характеризується міцністю і наявністю безлічі дрібних пір, за рахунок яких зростає його очищаюча здатність.

Ще одна відмінність — у швидкості фільтрації. КАУ очищає самогон в три рази швидше.

Коли робити вуглеводи

Кокосове вугілля використовують після першої перегонки, коли відокремлені голови і хвости. До проміжної очищення вдаються, якщо самогон каламутний , гіркий на смак або потрібно позбутися неприємного запаху.

Досвідчені винороби радять фільтрувати дистилят в будь-якому випадку, навіть при хорошій органолептиці. У ньому завжди будуть присутні сивушні масла . Позбутися від них в домашніх умовах нереально, але зменшити кількість можна. Правильно проведена очищення самогону кокосовим вугіллям дозволить отримати напій, що відповідає смаковим стандартам, вже після першої дистиляції.  Детальніше про те, для чого необхідно очищати самогон →


Після Другої перегонки фільтрацію, як правило, не проводять. Досвідчені самогонники заявляють, що вторинна очищення не дає ніякого результату. А надмірна сорбція може повністю позбавити самогон смаку. Як правильно перегнати самогон вдруге →

Технологія очищення

Методика углевания самогону залежить від обраного способу очищення — фільтрації або настоювання. Обидва варіанти ефективні, але фільтрація вимагає більше трудовитрат.

Більше способів очищення самогону вугіллям →

Пропорції сорбенту

До початку очищення потрібно розрахувати пропорції КАУ і самогону. Для цього дистилят розбавляють водою до 20% при необхідності другої перегонки або залишають питну фортеця в межах 40-50%.

На літр 40-градусного самогону беруть 2 ст.л. вугільної крихти. Для очищення спирту-сирцю кількість вугілля зменшують до 1 ст.л. якщо сивуха низької якості, наважку можна збільшити. Надлишок ніяк не відіб'ється на смаку продукту, а недолік знизить ефективність сорбції.

Кокосове вугілля в брусках вимагає підготовки — його потрібно подрібнити до фракції 1-2 см і промити під краном. Це поліпшить фільтруючі якості.

Наполягання

Найбільш простий спосіб застосування кокосового вугілля для очищення самогону. Методика передбачає наступні дії:

  1. Всипати в банку або бутель потрібну кількість сорбенту.
  2. Залити самогоном, щільно закупорити і кілька разів добре збовтати.
  3. Прибрати ємність подалі від світла. Оптимальний час очищення — 20-30 хвилин.
  4. Очищений напій процідити через марлю або шар вати, якщо є дрібні фракції. Можна використовувати паперовий фільтр для кави. Потім розлити для зберігання або приступити до другої перегонки.

Невеликий осад вугілля на дні банки не робить самогон непридатним для вживання. Якщо суспензія сильно бентежить, можна злити прозорий шар через трубку.

Проточна фільтрація

Цей рецепт для очищення самогону кокосовим вугіллям більш складний. Він підійде винокурам, у яких вже є вугільна колона або доведеться виготовити її самим.

Для роботи буде потрібно:

  • Скляна або пластикова пляшка;
  • Банку;
  • Вата;
  • Вугілля кокоса;
  • Бинт медичний або марля.

Інструкція по збірці:

  1. Пластикову пляшку зрізати на відстані двох пальців від дна, скляну обробити склорізом.
  2. У пробці (кришці) просвердлити 4-5 дрібних отворів для зливу.
  3. Підготовлену ємність встановити на скляну банку дном вгору.
  4. В горловину покласти шар вати, марлю і засипати шар КАУ з розрахунку 3 ст.л. порошку на літр самогону.
  5. В бутель залити дистилят. Якщо все зроблено за інструкцією, самогон буде по краплях просочуватися через кокосове вугілля і стікати в банку. Очищення допустимо повторити 2-3 рази.

Якщо на дні банки збереться вугільна суспензія, дистилят можна процідити через марлю або зняти з осаду за допомогою силіконової трубки.

Детальніше про те, як виготовити вугільну колону для очищення самогону своїми руками →

Відновлення та повторне використання кокосового вугілля

Повторне використання кокосового вугілля — погана і небезпечна ідея. Але винокури часто йдуть на це з міркувань економії. В даному питанні багато що залежить від застосовувалася технології очищення самогону і складності майбутньої регенерації.

Потрібно розуміти, що повністю видалити з вугілля вбралися домішки і відновити його для повторного використання в домашніх умовах неможливо.

Досвідчені винокури придумують різні способи реабілітації сорбенту. Найпопулярніші з них:

  • Промити кокосове вугілля після очищення самогону в проточній або джерельній воді, після замочити в пропорції 3 л рідини на 1 кг КАУ, перемішати і залишити на час, злити воду. Повторити так кілька разів.
  • Прожарити вугільний сорбент в духовці або на багатті в закритій ємності при температурі 500 °С.для цього добре підходять бляшані банки з-під продуктів. У кришці потрібно зробити отвір для виходу газів. Виймати вугілля можна тільки остиглим;
  • Викласти КАУ в миску з нержавіючої сталі, поставити на газову конфорку, зробити полум'я на максимум і включити витяжку. Прожарювати 1,5-2 години, поки на поверхні сорбенту не з'явиться попелястий наліт. Вимкнути і накрити кришкою до повного охолодження. Потім промити в проточній воді і висушити.
визначити температуру розжарювання можна за кольором вугілля

Реабілітацію кокосового вугілля після очищення самогону не можна проводити нескінченно. У нього хоч і підвищений термін використання, відновлювати більше трьох разів сорбент не варто.

Корисні поради щодо очищення самогону кокосовим вугіллям

Щоб правильно очистити самогон кокосовим вугіллям, варто прислухатися до порад досвідчених винокурів:

  • Не варто наполягати спирт-сирець на вугіллі довше 40 хвилин. Тим більше не можна тримати його в банку кілька днів, як радять деякі винороби;
  • При очищенні самогону вугіллям після другого перегону КАУ можна залишити в рідині максимум на 6 годин, оскільки фортеця спирту буде вище. Технологія очищення аналогічна проміжній;
  • Відновленим кокосовим вугіллям краще очищати спирт-сирець, а ось для фільтрації питного самогону потрібно брати свіжий матеріал;
  • Небажано використовувати кокосове вугілля для очищення зернового і фруктового дистиляту. Пропаде частина аромату. До фільтрації вдаються, якщо самогон був отриманий на звичайному перегінному кубі без колони і з порушенням технології.

Технологія очищення самогону кокосовим вугіллям мало чим відрізняється від обробки деревним сорбентом. Різниця - в якості очищення дистиляту. Якщо дотримуватися пропорції, час і точно слідувати інструкції, можна при невеликих витратах отримати дійсно якісний продукт.

Автор: Євген Граматикаті,
спеціально для byhaem.in.ua