Як очистити каламутний самогон в домашніх умовах - 10 ефективних способів

Приготований в домашніх умовах самогон містить велику кількість сивушних масел. Будучи побічним продуктом бродіння, вони не тільки псують якість алкоголю, але і шкодять здоров'ю. Якщо регулярно пити неочищений продукт, можуть розвинутися виразка шлунка, цироз печення, онкологія.

как и чем очистить самогон

Народні умільці придумали безліч способів, як і чим очистити самогон. Деякі з них ефективні, інші зовсім не працюють. Ми розповімо про найдієвіші варіанти, які пройшли перевірку часом.

Навіщо очищати самогон?

Домашній самогон – міцний напій з характерним запахом і смаком, які не всім до душі. Їх можна замаскувати, наполігши напій на ароматних фруктах або ягодах.

Але якщо хочеться отримати по-справжньому якісний і нешкідливий продукт-потрібно очищення ( ректифікація ). Вона не тільки позбавить продукт від мутного кольору і домішок, але і поліпшить смак, зробить напій м'якше, приємніше.

Способи очищення самогону в домашніх умовах

Всі способи очищення домашнього самогону засновані на нейтралізації або видаленні сивушних масел шляхом абсорбції, коагуляції з подальшим відстоюванням і випаданням шкідливої речовини в осад. Після цього продукт фільтрують і при необхідності ще раз піддають ректифікації.

Для очищення самогону і поліпшення його смакових якостей використовують найрізноманітніші адсорбуючі речовини і продукти. У домашніх умовах для цієї мети найчастіше застосовують:

  • Активоване вугілля;
  • Фільтри для очищення води;
  • Бетоніт (біла глина);
  • Соду;
  • Фіалковий корінь;
  • Перманганат калію (марганцівку);
  • Молоко;
  • Рослинна олія;
  • Білок яйця;
  • Хліб.

Хороший ефект дає чистка самогону виморожуванням. До цієї методики зазвичай вдаються взимку.

Деякі з домашніх способів мають сувору наукову основу, інші перевірені досвідом і відносяться до народних. Кожен варіант має свої переваги і недоліки, про які потрібно знати, щоб отримати якісний напій.

Детальніше про те, як очистити самогон від запаху →

Коли не потрібно очищати самогон

Початківці винокури впевнені, що при хорошому обладнанні і дотриманні технології очищення самогону не потрібна. А якщо робити брагу тільки з цукру і дріжджів, частина шкідливих домішок зовсім не утворюється. Це помилка.

Будь-який алкоголь, приготований своїми руками, накопичує багато сивушних масел. Їх кількість залежить від вихідного продукту, але ніколи не дорівнює нулю. Тому для самогону, зробленого в домашніх умовах, бажана хімічна очистка. Деякі любителі вважають за краще мутний самогон, вважаючи його традиційним продуктом, заповіданим батьками і дідами. Але таких споживачів мало.

Знехтувати ректифікацією можна тільки при  дробової дистиляції з ретельним відбором голів і хвостів на кожному етапі.

В цьому випадку вийде очищення самогону подвійним перегоном. Неприємний запах і смак при такому способі практично зникають, але кількість шкідливих домішок зменшується мало.

Популярні способи очищення самогону в домашніх умовах

Вибираючи чим і як очистити самогон будинку, потрібно враховувати, що жоден із способів не позбавляє продукт від домішок на 100%. Але деякі засоби працюють краще за інших. Про них і поговоримо.

Вугілля

Швидко очистити самогон можна углеванием. На трилітрову банку готового продукту беруть 150 г деревного або 30 г кокосового вугілля марки БАУ-А, БАУ-ЛВ. Великі шматки подрібнюють, промивають від пилу, поміщають в марлю і опускають в рідину.

Більше способів очищення самогону вугіллям →


Замість БАУ домашній самогон можна очистити таблетками активованого вугілля з аптеки. Він менш ефективний і потрібно у великих кількостях – 200 таблеток на 1 літр алкоголю.

Вугільна колона / фільтри для очищення води

Більш «просунутий» спосіб чищення самогону — вугільна колона. Це циліндрична ємність, заповнена дрібним вугіллям. Таке пристосування можна зробити самостійно. Самогон проходить крізь порошок і випливає з нижнього отвору, додатково фільтруючись.  Детальніше про те, як виготовити вугільну колону для очищення самогону своїми руками →

Непогане рішення – звичайний вугільний фільтр для води, через який повільно пропускають алкоголь. Детальніше про очищення самогону через фільтр для води →

Виморожування

Цей спосіб очищення домашнього самогону не вимагає спеціальних матеріалів або обладнання. Ємність з напоєм виставляють на мороз або поміщають в морозильну камеру. Не варто використовувати скляні банки-вони тріснуть. Краще взяти каструлю, каністру або пластикову пляшку.

Вода з розчиненими шкідливими речовинами замерзне, утворюючи на поверхні крижану кірку. Очищений спирт осяде на дно. Самогон після виморожування стає міцнішим. Перед вживанням його розводять до потрібної міцності.

Бентоніт

Багато популярних рецепти очищення самогону в домашніх умовах засновані на застосуванні бентоніту (білої глини). Засіб використовують для видалення шкідливих речовин з браги до процесу дистиляції.

В результаті взаємодії з бентонітом шкідливі речовини випадають в осад, сусло освітлюється. Самогон проціджують і відправляють на другу перегонку, після якої додаткове очищення вже не потрібно.

Для очищення 20 л браги потрібно 2 столові ложки бентоніту. Глину замішують теплою води до густоти сметани і виливають в банку. Реакція проходить 2-3 години. За цей час сусло кілька разів збовтують, щоб краще сформувався осад.

Сода

Сода є лугом, тому ефективно осаджує оцтову кислоту, яка може залишитися в домашньому самогоні після перегонки. Щоб позбутися від неї, до 10 л алкоголю додають 10 г харчової соди, добре перемішують. Через 15 хвилин самогон фільтрують через 1-2 шари марлі.

В результаті очищення содою зникає кислуватий присмак, напій освітлюється.

Фіалковий корінь

Домашній самогон можна очистити фіалковим коренем. У народі він відомий як ірис. На 1 літр беруть 35 г свіжого кореня, подрібнюють і заливають рідиною. Через 14 днів алкоголь проціджують.

Після ректифікації смак пом'якшується, зникає неприємний запах, але ось концентрація сивушних масел залишається колишньою.

Марганцівка

Один з найпопулярніших способів очистити самогон в домашніх умовах — марганцівка. Але цей варіант-один з найбільш спірних.

Перманганат калію — чудовий окислювач, який ефективно зв'язує шкідливі речовини. У той же час, будучи потужним реактивом, марганцівка зв'язується з етиловим спиртом, перетворюючи його оцет, а це неприйнятно. Детальніше про користь і шкоду очищення самогону марганцівкою →

Тому від такого способу очищення краще відмовитися або додатково очистити самогон содою, викликаючи лужну реакцію.

Народні способи

Багато хімічної очистки самогону воліють народні способи, вважаючи їх більш ефективними і безпечними. До найбільш популярних відносяться ректифікація молоком, рослинним маслом, яєчним білком і хлібом.

Молоко

Альбумін і казеїн, що містяться в молоці, добре зв'язують шкідливі речовини. Коагулюючись, білок захоплює великі і дрібні молекули альдегідів і випадає з ними в осад. Процес це нешвидкий, зате кінцевий продукт виходить кристально чистим. Але використовувати потрібно тільки маложирне молоко. Жирний продукт додасть додаткову каламутність.

За старовинними рецептами на відро самогону беруть 1,0-1,5 літра молока, перемішують і відразу переганяють. Сучасні винокури відмовилися від такого способу – рідина пригорає, а смак виходить штучним.

У рецептах нашого часу на 10 л самогону радять брати 150 мл маложирного продукту. Суміш прибирають в прохолодне місце на тиждень, періодично помішують. Потім фільтрують через 2-3 шари марлі, в яку можна помістити активоване вугілля.

Більше рецептів очищення самогону молоком →

Рослинна олія

Очистити самогон рослинним маслом краще після першої перегонки. Спирт-сирець розбавляють водою до міцності 20 %, додають рафінована рослинна олія — 20 мл на літр. Склад перемішують, дають постояти добу. Потім алкоголь зціджують через трубочку, не зачіпаючи утворилася зверху плівку.

Такий самогон бажано ще раз очистити через активоване вугілля, і тільки потім відправляти на повторну перегонку.

Яєчний білок

Компоненти яєчного білка є відмінним абсорбентом. Щоб очистити алкоголь, беруть 1 яйце на 0,5 літра самогону, відокремлюють білок. Збовтують його з теплою водою в обсязі 10% від продукту, що очищається, вливають в рідину.

Ємність на 7 днів прибирають в затемнене місце. Кожен день, крім останньої доби, самогон перемішують. Після фільтрації він готовий до вживання, але фахівці рекомендують повторно Очистити вуглеводами.

Хліб

Для очищення самогону підійде тільки свіжий житній хліб. На літр беруть 100 г м'якушки, добре кришать і додають в ємність з напоєм.

Через 2-3 дні алкоголь двічі фільтрують, але м'якуш не віджимають. Якщо напій виходить каламутним, його чистять ще раз. Після такої ректифікації пропадає характерний сивушний запах, самогон стає м'якше і легше п'ється.

Детальніше про очищення самогону хлібом в домашніх умовах →

Очистити самогон можна різними способами, їх багато. Але вибирати потрібно ефективні і безпечні, перевірені часом. Тільки в цьому випадку вдасться отримати безпечний напій без неприємного запаху і смаку

Автор: Дмитро Полежай,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео: порівняння різних способів очищення домашнього самогону