Ще кілька тисячоліть тому з'явилася можливість виготовляти алкоголь на меду. З тих самих пір змінюється тільки рецептура, але технологія залишається незмінною. Медова настоянка — найпопулярніший напій з цієї серії. Сьогодні є безліч її рецептів.
Алтайський варіант
Одним з найвідоміших є Алтайський рецепт з трав. Приготований по ньому напій на спирту, має дуже широкий діапазон дії. Їм навіть можливо вилікувати деякі захворювання завдяки наявності цілющих трав в складі.
Такий рецепт легко приготувати вдома. Для цього буде потрібно спирт або горілка. Саме цей алкоголь здатний зберегти в собі всі лікарські властивості плодів, трав і ягід. Для приготування потрібно:
- Літр горілки;
- Меду 4 великі ложки;
- Ложка коріандру;
- Меліса;
- Чебрець.
Всі ці трави потрібно дрібно подрібнити, укласти в посуд (бажано, щоб вона була зроблена з темного скла). Окремо спирт змішується з медом. Отриманою рідиною заливаються цілющі рослини. Суміш з трав щільно закривається. Витримується в темному місці рівно 3 місяці. Періодично її доведеться помішувати. Готову настойку проціджують через марлю. Тепер її можна пити.
На гречаному меду
Ще один відомий рецепт — гречана медовуха. Її інгредієнти:
- 4 л води;
- 15 г пивних дріжджів;
- 300 г гречаного меду;
- 3 шишки хмелю;
- Кориця;
- 1 гіркий перець.
Протягом 15 хвилин в одній каструлі кип'ятиться вода з медом. Потім склад слід охолодити до 30 градусів. Тільки потім в нього додають дріжджі і інші інгредієнти. Настоянку залишають бродити в теплому місці. Рекомендується дати для цього максимальну кількість часу (орієнтовно 1,5-2 тижні).
Після бродіння рідина профільтровують через марлю, розливають по скляній тарі. В такому стані напій витримують вже не менше 1 місяця. Така гречана медовуха матиме відмінний смак.
Медовий лікер на травах
Багато жінок віддають перевагу солодкому алкоголю. Можна приготувати ароматний лікер з трав. Склад його досить простий:
- 250 мл медового продукту (квіткового);
- 250 мл спирту (краще 96%);
- 250 мл води;
- Половина великої ложки соди;
- Ст. л. звіробою;
- Ст. л. меліси;
- Ст. л. м'яти;
- Ст.л. чебрецю.
В металевий посуд поміщають суміш з трав, меду, води. Ця солодка субстанція повинна варитися 30 хвилин. Потім її охолоджують і проціджують. Готовий сироп змішують з алкоголем, закривають кришкою і залишають в холодильнику на 3 дні. Потім його проціджують і витримують в погребі 2,5 місяці. Готова солодка медовуха з трав виходить темного кольору, міцна, досить густа.
Яблучно - Медова настоянка
Можна приготувати яблучну настоянку з медом з наступних інгредієнтів:
- 1,5 кг яблук;
- 1,5 л горілки;
- 50 г меду;
- 200 г цукру;
- 1,5 л води.
Яблучна настоянка готується без особливих зусиль і праці. Спочатку горілка настоюється на яблуках протягом 2- 3 днів. Тільки потім додаються в настій інші інгредієнти. Готовий алкоголь матиме золотистий відтінок, медово-яблучний аромат і кислувато-солодкий смак.
Імбирно-медовий варіант
За свої цілющі властивості особливої популярності набув рецепт настоянки з медом і імбиром. Цей напій набагато приємніше горілки. До того ж він дійсно застосовується для лікування простудних захворювань. Щоб приготувати напій потрібно:
- Імбир;
- Ялівець( ягоди);
- Медовий продукт;
- Алкогольна основа( можна взяти горілки або спирту);
- Червоний перець.
Всі інгредієнти змішуються між собою і залишаються в темному місці на 2 тижні. Потім напій проціджують. Нарешті, його можна вживати. Головне — не на голодний шлунок!
Часниковий настій
Для боротьби з таким захворюванням, як атеросклероз, стане в нагоді чудовий рецепт настоянки меду і часнику. Все змішується з літром води. Склад витримують 50 годин. Готова настоянка приймається щодня як ліки перед їжею.
Перцівка на меду
Всі знають, що таке горілка на меду. Рецепт її доступний і в домашніх умовах. Буде потрібно літр
самогону, в який додають:
- 1-2 перець чилі;
- 5 шт. чорного перцю горошком;
- 2-3 суцвіття гвоздики;
- Трохи кмину.
2 тижні напій настоюється. Через цей час до складу додається ложка меду. І тільки через місяць гірка перцівка буде готова до застосування.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з медом і перцем →
Білоруська « Крамбамбуля »
У Білорусії теж є рецепт схожих медових алкогольних напоїв. Приготувати його нескладно:
- У ємності змішується кориця, запашний перець, кілька суцвіть гвоздики, мускатний горіх, перець горошком і мелений червоний перчик.
- Потім до спецій додається 250 мл води і стільки ж горілки.
- Суміш доводиться до кипіння і вариться близько 10 хвилин.
- Майбутній напій знімають з вогню, остуджують. У нього додають ще 250 мл горілки, а також 3 великі ложки меду.
- Все переливають в скляну ємність і вистоюють 10 днів.
Залишається тільки процідити алкоголь і подавати на стіл.
Омолоджуюча настоянка
Продовжити молодість можна і за допомогою настоянки на меду. Щоб втілити в реальність рецепт, потрібно літр горілки, трохи меду, свіжий сік буряка, моркви і чорної редьки. Все перемішується і закривається кришкою в скляній ємності. Тільки через місяць готовий настій можна вживати.
Регулярний прийом кошти дійсно творить чудеса. Шкіра підтягується, стає більш молодою і пружною. А всього лише потрібно пити по ложці настоянки перед їжею.
[ads-pc-5]
Напій з алое
Чудовим протизапальним ліками є алкогольний настій на алое. Горілка, мед і сік алое — це всі інгредієнти, необхідні для її приготування. Все змішується, а потім настоюється протягом 2-3 тижнів.
Сьогодні на полицях магазинів можна знайти не тільки бальзами і лікери, а й всілякі настоянки. У тому числі і на продуктах бджільництва. Однак люди все ж вважають за краще домашні рецепти. Адже їх головний інгредієнт — власна увага, теплота і любов. Результат — самий ароматний, корисний і смачний алкоголь.