Самогон на ялівці

Помилково думати, що самогон, настояний на ягодах ялівцю, автоматично перетворюється в джин. Джин — продукт перегонки браги зOLYMPUS DIGITAL CAMERA вихідної сировини. Настоянка термічну обробку не проходить — її роблять на основі готового до вживання самогону.

Міцна ялівцева настоянка по процентному вмісту спирту джину нітрохи не поступається, але смак і аромат у неї набагато приємніше. До того ж у цього алкогольного напою є цілющі властивості, що дозволяє в певних дозах використовувати його як лікувальний засіб. Джин такими якостями не володіє.

Сировина для ялівцевого самогону

Ягоди ялівцю — основний компонент настоянки. Залежно від сорту рослини вони бувають різними, відрізняються за хімічним складом, смаком, кольором, розміром. Деякі з них отруйні і в їжу не придатні.

Для приготування джина, настоянки на самогоні найбільше підходять ягоди ялівцю звичайного. Відрізнити його від інших сортів можна за такими ознаками:

  • Листя чагарнику схожі на голки.
  • Стиглі плоди чагарнику мають синьо-бурий або яскраво синій колір з попелястим нальотом.
  • Всередині ягоди 3 кісточки.
  • Запах — характерний хвойний.

Для настоянки на самогоні підходить також Juniperus oxycedrus або ялівець колючий. Колір ягід — червоно-бурий, насичений. Саме цей сорт найчастіше використовується в медичних цілях, тому сировину для алкогольного напою можна купити в аптеці. Єдиний1398_640 недолік — специфічний лікарський запах, який важко перебити.

А ось ягоди ялівцю Сибірського або козацького для приготування спиртових настоянок використовувати не рекомендується. У плодах міститься небезпечна отруйна речовина — Сабінова олія. Зовні такі ягоди схожі на плоди ялівцю звичайного, але всередині у них всього 2 кісточки. Якщо ягоди розчавити, з'явиться сильний скипидарний запах. Листя рослини більше схожі не на голки, а на лусочки.

Для поліпшення смаку крім основного інгредієнта в приготуванні ялівцевої настоянки на самогоні використовують різні прянощі — кмин, коріандр, корицю, ісопу, фенхель, аніс і т.д. нерідко в напій додають цедру апельсина або лимона.

Користь настоянки з ялівцю

Ялівець має безліч цілющих властивостей, завдяки чому ягоди, листя, пагони, кора рослини активно використовується в народній медицині, фармакології, косметології. Настоянка ялівцевих ягід на самогоні — один з поширених варіантів лікарської форми рослини, що застосовуються в боротьбі з різними недугами.

Найбільш виражені наступні лікувальніs8404993 властивості ялівцевої настоянки:

  • Бактерицидна
  • Тонізуючий
  • Протиревматичний
  • Антисептичний
  • Ранозагоювальне
  • Протизастудне
  • Сечогінний
  • Протизапальний

Настоянкою ялівцю на самогоні лікують кашель, астму, ангіну, туберкульоз легенів, пневмонію, бронхіти. Застосовується для симптоматичного зовнішнього лікування дерматитів, фурункулів, корости. Завдяки знеболюючій дії ялівцевий самогон допомагає зняти зубний біль. У помірних дозах дозволяє нормалізувати артеріальний тиск.

Способи застосування спиртової настоянки ялівцю різні. Так, при радикулітах, ревматизмі засіб застосовують у вигляді зігріваючих компресів. Для зняття запальних процесів на шкірі, синців, гематом з ялівцевого самогону роблять примочки.

При простудних, легеневих захворюваннях його використовують для інгаляцій. Всередину ялівцеву настоянку на самогоні вживають при гіпертонії, захворюваннях нирок (пієлонефрит). В якості легкого заспокійливого, при лікуванні невралгій рекомендується додавати в Ванни.

Протипоказання до застосування:

  • 582-Kak-sdelat-mozhzhevelovuyu-nastojkuГострий, ерозійний гастрит
  • Виразкові хвороби( шлунок, 12-палої кишки)
  • Гострий гломерулонефрит
  • Нефрит, нефроз
  • Запальні захворювання нирок
  • Вагітність, лактація

Увага! застосування самогону, настояного на ялівці, потребує суворої дозуванні. Перевищення норми може викликати сильне отруєння. Тривалий прийом лікувального засобу негативно відбивається на функціях нирок.

Рецепти настоянки ялівцю

Найбільш поширений рецепт — класична настоянка з самогону і ялівцю — використання будь-яких інших компонентів не передбачає. На 2 л очищеного самогону беруть 1 кг подрібнених в кашку ялівцевих ягід і настоюють 2 тижні.

Обов'язковий етап — Вторинна перегонка. Настоянку проціджують через марлю, уварюють до зменшення початкового об'єму на чверть. Готовийcoctail продукт розливають по пляшках, щільно закупорюють.

Для домашнього джина або настоянки ялівцю з цедрою потрібно взяти такі продукти:

  • Самогон першого перегону (40-50 градусів) — 10 л
  • Ягоди ялівцеві стиглі — 200 г
  • Цедра свіжого лимона — 25 г
  • Коріандр (зерна) — 35 г
  • Кориця (порошок) — 15 г

До основних інгредієнтів, за бажанням, для поліпшення смаку напою можна додавати по 10 г фенхелю, анісу, кореня солодки.

Технологія приготування:

  1. Підготовлене в потрібних пропорціях сировину змішати, залити самогоном.
  2. Наполягати тиждень в прохолодному темному місці. Кожен день дистилят збовтувати (перемішувати).
  3. Процідіть через фланелеву тканину або кілька шарів марлі.
  4. Додайте 5 л дистильованої води. Перегнати вдруге, відокремлюючи фракції.

На виході фортеця ялівцевого самогону повинна становити 40-47 градусів. Напій розливають по пляшках і зберігають у холодній коморі.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на ялівці →

Використовуючи більш просту технологію і дещо інший набір прянощів можна приготувати дуже смачну ялівцеву настоянку до святкового столу. Для цього знадобиться:

  • Якісний самогон — 2 л
  • Ягоди ялівцю — 40-50 штук
  • Кмин — 2 ч. л.
  • Коріандр (зерна) — 1 ч. л.

Ягоди товчуть в керамічній ступці, змішують з прянощами. Суміш викладають в самогон, добре перемішують, закривають і настоюютьgloegg1 10 днів. Пару раз на добу рідина збовтують.

Через покладений термін проціджують, додають цукровий сироп, приготований з 100 мл води і 1 ст.л. цукру. Наполягають ще 3 дні. На цьому все — солодку ялівцеву настоянку з прянощами можна пити.

За аналогічною технологією готують «новорічну» настоянку з ялівцем. На ту ж кількість самогону і ягід потрібно взяти по 2 мандарина і апельсина, ядра волоських горіхів (2-4 шт.).

Тверду сировину подрібнюють (цитрусові разом з цедрою), заливають самогоном. Наполягають протягом 2-3 тижнів. Профільтровують, додають цукровий сироп, як в попередньому варіанті. Наполягають напій ще кілька днів.

Детальніше про те, як зробити джин з самогону в домашніх умовах →

За якістю такий напій не тільки не поступається, але іноді і перевершує покупної джин, дорогі вина. Пити солодку настоянку з прянощами або цитрусовими на ялівці — одне задоволення!

Можжевеловая настойка, три варианта рецепта. ялівцева настоянка, три варіанти рецепта.