Серед найбільш високоякісних інгредієнтів для самогонної браги можна виділити борошно. Саме такий самогон, на основі злакових, значно обходить подібні напої, які виробляють на сировину іншого виду.
Нехай приготування браги на борошні потребує додаткової процедури — оцукрювання, проте цінителі самогону впевнені, що воно того варте. Додаткова процедура дозволяє називати самогон на борошні складним за своїм виробництву. Важливо підкреслити, що справжні знавці цієї справи вибирають саме такий спосіб створення бродильної суміші.
За такою технологією самогон виробляють як в домашніх умовах, так і на виробництві. Але домашній спосіб дещо відрізняється. Немає жодного сумніву в тому, що домашній самогонний напій складається виключно з натуральних інгредієнтів, ніяких консервантів і штучних барвників.
Рецепт борошняної браги
Ключовими складовими рецепта самогону на борошні стають:
- Борошно — 4 кг
- Вода — 19 л
- Дріжджі — 100 г
Рецепт приготування самогонки з житнього борошна досить простий, не вимагає великого досвіду. Як уже згадувалося вище, буде потрібно велика ємність для розведення суміші.
Спочатку змішується в тарі 2 л холодної води і 8 л кип'яченої, після чого можна додати 4 кг житнього борошна і обов'язково добре перемішати. Приблизно 1,5 години дану закваску не рекомендується чіпати, вона повинна настоятися. Вже після цього доливається ще 3 л кип'яченої води і знову перемішується.
За рецептом даємо відстоюватися суміші тільки 30 хв., потім, перемішавши, знову додаємо воду, але в цей раз вже 6 л холодної води, а не окропу. Обов'язково необхідно додати 100 г дріжджів саме зараз, оскільки це вже заключні етапи. Суміш настоюється протягом 3-4 днів.
Приємний, смачний і міцний самогон з цього вийде в результаті перегонки. Такий рецепт можна застосовувати і для виготовлення самогону з інших зернових — жита або пшона.
Брага з пшеничного зерна
Розглянемо більш детально наступний рецепт — як правильно зробити домашній самогон з борошна пшеничного. Міцний напій виготовляється з простих і легкодоступних продуктів.
Ключовий інгредієнт даного зілля — пшеничне зерно, яке для цього рецепта береться в складі 5 кг.перед використанням злакові необхідно ретельно промити, потім відсортувати і пересипати в ємність на 30 л — каструлю або скляний бутель. Важливо залити зерно теплою водою вище рівня пшениці на 5 см.
Доповнити суміш потрібно 1,5 кг цукрового піску і закрити. Майбутню суміш для самогонного напою необхідно залишити на 7 або 8 днів в холодному темному місці.
Коли пройде 8 днів, до злакових необхідно додати 15 л суміші води і цукрового піску (5 кг). Все вищеперелічене перемішати і залишити бродити, приблизний термін даного процесу — 3-4 дня.
Ємність з розведеною в ній сумішшю накривається гідрозатворів, або на неї надівається звичайна гумова аптечна Рукавичка. Дуже важливо, щоб пшенична брага не перестояла, інакше у майбутнього алкогольного напою з'явиться кілька помітний присмак солодощі. Після завершення процесу бродіння брагу потрібно буде відцідити і визначити на перегонку, яку можна виробляти в домашніх умовах.
Ключова особливість рецепта домашнього самогону з пшеничного борошна — це те, що з однієї партії злакових є можливість отримати пшеничну брагу 3-4 рази. Як тільки пшеницю зцідили, її знову заливають 15 л теплої води з розведеним в ній цукровим піском. На кілька днів ємність з новою брагою поміщається в нехолодное приміщення, а потім пшенична брага знову зливається і підлягає перегонці.
Дивно, але найкращим за смаковими якостями вважається самогонний напій, який вдається зробити в результаті перегонки браги другий або подальшої заквасок.
Рецепт браги з борошна на ферментах
Існує і найбільш проста методика приготування самогонки з борошна в домашніх умовах. Вона передбачає приготування його з борошна на ферментах. Такий самогон виходить досить міцним, проте його відрізняє приємний аромат і м'який смак.
Інгредієнтами для самогону з борошна на ферментах стають власне сама борошно, вода і ферменти, також обов'язково додавання дріжджів. Порція розрахована на 3 кг борошна і 12 л води. Ферменти використовуються а і Г, а дріжджі рекомендовано застосовувати конкретно для ЗЕРНОВИХ браг.
Початковий етап — необхідно нагріти воду до теплого стану, після чого додати А і Г ферменти за інструкцією для оцукрювання в холодних температурах. Після чого додається борошно до суміші і все ретельно перемішується за допомогою міксера будівельного. Саме таким чином вийде уникнути грудок.
Дріжджі необхідно залити теплою водою і залишити відстоятися на 15 хвилин, після чого доповнити суміш в затор і задати температуру 28-30°. Все перемішати і поставити бродити в нехолодное місце. Обов'язкова умова — збереження температури суміші 28°.
Як тільки освітлення верхнього шару стане помітним, брагу можна відправляти на перегонку. Переганяти можна як освітлену частину суміші, так і з борошном. Будуть потрібні додаткові заходи — після завершення процесу бродіння охолодити брагу і протягом деякого часу дозволити до кінця освітлити. Потім можна зливати з осаду.
Самогон з кукурудзяної муки
Пропонується ще один з них — самогонний напій з кукурудзяної муки. Такий настій найчастіше готують для створення складного і смачного для цінителів подібних напоїв зілля — Бурбона.
Приготування такого напою вимагає наступних інгредієнтів: кукурудзяне борошно, солод, Дубова тріска, вода і звичайно ж дріжджі.
Даний рецепт розрахований на 5 л води, які доповнюються 1,5 кг цукру, 200 гр солоду. Буде потрібно роздобути кілька дубових трісок, вони додадуть пікантність напою, а 5 г сухих дріжджів запустять і прискорять процес бродіння.
Для приготування самогону з кукурудзяної муки в домашніх умовах спочатку необхідно нагріти воду до 50° і додавати борошно повільно і дрібними порціями. Магазинна борошно не завжди якісна, якщо виникають сумніви, її можна приготувати самостійно, подрібнивши очищені і просушені зерна в комбайні або м'ясорубці.
Перемеленої суміші, розведеної з водою необхідно дати відстоятися 15 хвилин, не охолоджуючи і не підвищуючи її температуру. Після градус рекомендується підняти до 65 і знову дати відстоятися 15 хвилин. Постійне помішування допоможе уникнути грудок і зробить суміш однорідною.
Після виконаних процедур вогонь робиться максимальним і ємність знаходиться на ньому протягом 15-20 хв, постійно помішується.
В результаті борошно розварюється і перетворюється в однорідну суміш, яка повинна бути по консистенції не дуже густа, інакше необхідно додати води.
Після за рецептом суміш охолоджується до 65°. Під час охолодження зайнятися необхідно солодом. Його потрібно розмолоти в блендері або м'ясорубці, розбавити водою.
Коли суміш охолола до необхідної температури, поступово втручаємося в неї солод і ретельно перемішуємо. При правильному ході дій маса повинна бути рідкою. Закутуємо ємність з затором в ковдри і залишаємо відстоятися на ніч або хоча б 3-5 годин.
Коли суміш настоялася, знімаємо ковдри і виробляємо завмер температури. Вона повинна становити 30°. У разі, якщо вона більше, чекаємо охолодження. Дріжджі попередньо потрібно підготувати: сухі просто розводяться водою в співвідношенні 1 до 10, а пресовані розбавляються водою з додаванням цукрового піску. Готовність дріжджів досягається після закінчення 15 хвилин.
Коли затор досягає температуру 30-35°, додаємо дріжджі, перемішуємо і залишаємо бродити. Процес бродіння відбувається протягом 3-5 діб.
Ознаки відіграної браги прості: бульбашок немає, процес бродіння закінчено, наявність запаху спирту, смак не солодкий, а навіть кілька гіркий. Якщо всі факти на обличчя, значить прийшов час переганяти. Самогонний напій з борошна будь-якого злакового необхідно піддавати подвійній перегонці, а самогонка на кукурудзяному борошні — не виняток. Готовий настій розливаємо в пляшки з дубовими кілочками або банки.
Добавка дубової кори в даному рецепті додасть вишуканості і благородства. Напою необхідно постояти в холодному приміщенні 7-8 місяців, відстоятися. Тоді в результаті зі звичайного самогону, приготованого в домашніх умовах вийде справжній американський віскі.