Корисні і шкідливі якості самогону
Про самогоні відомо вже давно, але зараз його милостиве вживання приймається в ситуаціях, де просто неможливо дістати що-небудь інше з багатого алкогольного асортименту. Разом з тим, вже давно відомий шкоду від домашнього виготовлення і використання цього напою. Але все ж не можна говорити лише про шкоду, тому що самогон відрізняється і корисними властивостями. Деякі вважають, що самогон корисніше горілки, тому що він натуральніше. Інші навпаки вважають це його якість головним показником шкідливості. Навіть ставлення до цього напою різне: одні вважають його традиційним питвом, інші — напоєм для плебеїв.
Поганий вплив самогону
Було доведено, що самогон завдає найбільшої шкоди здоров'ю питущого, якщо порівнювати його з іншими алкогольними напоями. Шкода самогону дійсно великий, сильніше діяти здатні лише спиртовмісні рідини, використовувані для технічних цілей. До них можна віднести парфумерну продукцію і засоби гігієни, які категорично забороняється приймати всередину.
Негативний вплив на організм не визначається однією лише високою міцністю цього самогонного напою. Весь шкоду обумовлений багато в чому не безпечними хімічно речовинами.
Подібні сполуки є в будь-якому самогоні, тому що вони в будь-якому випадку з'являються в процесі його приготування. Якщо не вистачає сировини і обладнання низької якості, вміст таких речовин ще більше збільшується. Можна сказати, що поганий вплив самогону обумовлено нанесенням шкоди внутрішнім органам етиловим спиртом і домішками, що містяться в даному напої.
Якщо по пунктах, можна виділити наступні:
- Важке похмілля
- Альдегіди та сивушні олії
- Походження
Особливості сивушних масел
Від сивушних масел безпосередньо залежить смак самогону. Вони є токсичними речовинами, які мають маслянисту консистенцію. Їх колір — червоно-бурий або світло-жовтий. Сивушні масла відрізняються неприємним запахом. Їх поява обумовлена процесом виникнення з браги спирту. У різних концентраціях сивушні масла містяться в будь-якому без винятку алкоголі.
Для їх виділення потрібно налити неочищений самогон в ложку, а
потім підпалити його.
При промисловому отриманні спирту, сивушні масла відокремлюються. З них отримують надалі аміловий спирт, який використовується в якості розчинника в молочній і кондитерській промисловості.
Всього сивушні масла складаються приблизно з сорока різних речовин, що розділяються на дві групи:
- Речовини, що починають кипіння при температурі вище 78,4°с.
- Речовини, які починають кипіння при температурі, яка нижче кипіння етилового спирту — 78,4°с.
З речовин, які містяться в «сивухе», самим спирт є ізоаміловий спирт. Він займає близько 60% від загального обсягу всіх сивушних масел. При попаданні на шкіру він викликає її почервоніння, свербіж і поява бульбашок з рідиною всередині.
Спиртні напої відомі своїм характерним смаком саме завдяки наявності в них сивушних масел. Якщо їх повністю прибрати, залишаться звичайні розчини з вмістом в них спирту. У той же час, якщо кількість сивушних масел буде занадто великим, це призведе до інтоксикації організму, можливості появи похмілля і навіть отруєння.
Про користь чи шкоду сивушних масел не можна говорити однозначно. Необхідно просто стежити за їх кількістю в Самогоні. Обов'язково потрібно прибрати з нього всі шкідливі властивості і постаратися залишити тільки корисні речовини. Якість будь-яких спиртних напоїв безпосередньо пов'язане з прийомами, використовуваними при їх очищенні.
Детальніше про те, як прибрати сивушні масла з самогону →
Основні помилки виготовлення самогонки
- Занадто багато або мало цукру. Оптимальна кількість — 1кг на 4-5 літрів води.
- Занадто високий або низький температура бродіння . Оптимальна — від 18 до 40 ° С.
- Занадто довге накопичення браги. Оптимальний термін — 3-14 днів в залежності від сировини.
- « голови »або ж інакше« первач », які виходять на самому початку відгону, не можна пити.
- Спроба відокремити дистиляцією чистий спирт від різних домішок. У цьому може допомогти тільки ректифікація .
- Виробництво в будь-яких умовах і з будь-якої сировини. Неможливість нормальної очищення в домашніх умовах.
Похмілля після самогонки
Самогон відрізняється від горілки великою кількістю містяться в ньому домішок. З горілки їх видаляють під час промислового виробництва, а ось з самогоном в домашніх умовах зробити це дуже складно.
Через цих домішок самогон відрізняється характерним смаком, так улюбленим багатьма. В процесі виробництва таких спиртних напоїв, як віскі, коньяк, текіла та інших, зерновий спирт навмисно не очищають до самого кінця, а припиняють на певному етапі для збереження напоєм свого запаху і смаку.
Саме через цих домішок багато в чому і формується похмільний синдром. Домішки не завдають великої шкоди, тому що зміст їх недостатнє для отруєння дорослої людини. Але високомолекулярні спирти, що входять до складу даних домішок і утворюють сивушні масла, сильно навантажують печінку, зайняту розщепленням алкоголю, яке здійснюється у багато етапів.
Високомолекулярні спирти окислюються довше в порівнянні з еталоном, тому і процес їх розщеплення набагато складніше. В результаті, в організмі довше будуть містити отруйні речовини, нехай і в невеликих кількостях, а також дасть про себе знати потужне похмілля.
Тобто, можна сказати, що чим чистіше буде напій, тим простіше буде здійснюватися його переробка печінкою і на наступний ранок буде менше наслідків. Якщо порівнювати з горілкою, самогон викличе набагато більше і сильне похмілля.
Корисні якості самогону
Будь-який алкоголь лише сумнівно корисний для людини. Якщо ж говорити про самогон, що є сурогатним видом алкоголю, його користь може бути зовсім умовною.
Самогон може бути корисним тільки з дотриманням однієї умови: проходження фільтрації і комплексного очищення. Сам етиловий спирт не є безпечним, але все ж в очищеному самогоні шкідливих речовин буде менше на порядок. Якщо все зробити правильно, то він може бути навіть краще магазинної горілки.
Найчастіше, народні умільці не займаються дорогою багатоступінчастою перегонкою і фільтрацією, а просто кидають в ємність пару таблеток активованого вугілля. Така віра гідна поваги, але ось користі від
Подібного методу зовсім небагато.
Насправді, лікарських властивостей у самогонного напою особливо немає. Якщо він допомагає людям, наприклад, вилікуватися від застуди — це пояснюється лише ефектом самонавіювання.
З медичної точки зору користь самогону є, якщо його використовувати лише в якості місцевого анестезуючого і розігріваючого кошти. Настоянки на спирті теж корисні, але в аптеках можна купити дешеві аналогічні засоби.
Можна однозначно сказати про шкоду і користь самогону лише одне: це індивідуальна думка і рішення кожного. Для одним самогон може стати ліками, а для інших — отрутою. Все залежить від якості самогонного напою, а також від настрою людини, що приймає його. Ми вказали на можливі способи його правильного застосування, все подальше вже залежить тільки від ваших побажань. При вживанні якісного самогонного напою в розумних дозах шкоди від нього не буде, але і занадто великої користі також домогтися не вдасться. Важливо просто враховувати його властивості і не зловживати ним.