Справжні цінителі самогону знають: отримати якісний напій можна тільки за допомогою фракційної подвійної перегонки і подальшого облагороджування. Експериментувати можна до нескінченності: наполягають самогон на горіхах, ягоді, всіляких пряних травах і спеціях. Підсумковий смак отриманого напою буде залежати не стільки від виду додаються компонентів, скільки від гармонійного їх поєднання.
Перевірені рецепти настоянок
Облагороджування самогону — захоплюючий і творчий процес. Значно поліпшити смак і аромат напою можна за допомогою настоювання його на ожині, горобині, журавлині, родзинках, чорносливі, анісі, лимонної або апельсинової цедрі, корі і листі дерев і чагарників, м'яті, кориці, кмині, коріандрі, мускатному горісі, мигдалі, перці, ванілі, лакриці, меді та ін настій може бути приготований як з додаванням якогось одного компонента, так і містити цілий букет трав і прянощів.
Детальніше про приготування настоянок в домашніх умовах →
Настоянки на кедрових, волоських горіхах або мигдалі
Швидко очистити самогон від залишків шкідливих домішок і облагородити його смак можна за допомогою жмені попередньо просмажених кедрових горіхів. На 3-літрову банку досить невеликий 1-2 жмені. Чим довше простоїть даний настій, тим краще.
- Існують і більш складні рецепти, основою яких є кедрові горіхи. Більш складний і гармонійний смак у настою, в який, крім горіхів, додані жменю чорного родзинок і пара пучок дубової кори. Для отримання насиченого медово-кедрового лікеру самогон спочатку настоюється днів 10 з медом (на 3-літрову банку досить 3 ст.ложки меду). Потім в нього додається 1 кг цукру і 1 кг горіхів і настоюється близько місяця.
- Дуже ароматним вийде напій, приготований з 2 літрів очищеного якісного самогону, 40 г м'яти, 40 г анісу і кедрових горішків, який вистоюється не менше 12 діб. Якщо він здасться занадто терпким, кількість м'яти можна знизити. більше рецептів настоянки самогону на кедрових горішках →
- Смак самогону на перегородках волоського горіха нагадує якісний коньяк. Настоянка на перегородках цього горіха не тільки смачний, але і корисний напій: він застосовується при лікуванні нестачі йоду, міом, коліту, гормональних збоїв та ін.
- Оригінальний напій отримують з настою дрібно нарізаних молодих волоських горіхів. Для поліпшення смаку перед вживанням його змішують з невеликою кількістю меду.
- Настоянку на зернах абрикоса або мигдалі зробити нескладно. Горіхи попередньо краще обсмажити: так вони будуть набагато ароматні. На 3 літри їх потрібно не більше склянки. Зберігається такий продукт дуже довго, не втрачаючи при цьому смаку і аромату.
Ягідні та фруктові настоянки
Облагороджування самогону дозволяє значно поліпшити його смакові властивості. У домашніх умовах за допомогою внесення всіляких ароматичних компонентів можна отримати будь-які види якісних настоянок, не тільки не відрізняються, а й іноді і перевершують магазинні. Такі рецепти в багатьох сім'ях передаються з покоління в покоління. Наведемо деякі з них.
- Ожина тільки зовні схожа на малину. Плоди цієї ягоди мають більш вираженим смаком, в якому гармонійно поєднується солодкість і кислинка. Щоб отримати насичено-червоний ожиновий настій, 3 л спирту подвійної перегонки змішують з 2,5 кг ягоди, додають в нього ванілін 0,05 г і 3 г лимонної кислоти. При розведенні водою і цукровим сиропом (1,4 л) отримують ароматний ожиновий лікер міцністю 20%.
- Відома українська горобинівка має темно-коричневий колір і насичений аромат. Для її отримання в бутель засипається ягода на 2/3 висоти, заливається спиртом і ставиться в темне місце. Зробити її смак більш складним можна за допомогою настоювання на попередньо виготовленому коньяку. Рецепти його приготування ми опишемо трохи нижче.
- Старовинний рецепт суничного лікеру виглядає наступним чином. У бутель щільно набивається лісова суниця і заливається самогоном подвійний вигонки. Після двох днів відстоювання лікер спирт зливається, ягода змішується з водою, відстоюється 2-3 дня, а потім кип'ятиться з цукром. Отриманим сиропом самогон заливається знову.
- Напій з бруньок або листя чорної смородини вважається одним з найсмачніших і ароматних. Ними щільно набивають банку або бутель, заливають самогоном і відстоюють. Точно так же можна отримати полинову, м'ятну і інші настоянки. У настій, виготовлений з березових бруньок за подібним рецептом, додається ще й мед.
- Знаменитий перцівка готується з суміші червоного перцю і самогону (75 г на 3000 мл). Червоний перець подрібнюють, наполягають на спирті тижні 3, а потім розводять цукровим сиропом. На 3 л самогону досить 900 г цукру і 700-800 г води.
- Для отримання Української настоянки змішують по 12 імбиру і калгану, по 48 г м'яти і анісу, заливають 3 л міцного самогону і залишають на 3-4 тижні.
- Дуже незвичайний смак у настойки медової на травах. 4 ст. ложки меду розмішуються з 1 л самогону, потім в суміш додається по 1 ст.ложки насіння коріандру, кори дуба, чебрецю, зубрівки і меліси.
- Кращий яблучна настоянка вистоюється на осінніх сортах яблук, що мають кисло-солодкий, трохи терпкий смак. Щільно набита бутель, залита спиртом, поміщається на сонці на 10-14 днів і щодня збовтується. Проціджена рідина змішується з цукром, знову пару днів вистоюється на сонці, а потім закупорюється.
- Вишневий напій готується переважно з додаванням цукру. За смаком він нагадує лікер. Вишня засипана цукром, повинна попередньо постояти на сонці не менше місяця. І лише потім отриманий сік змішується з самогоном і кип'яченою або дистильованою водою.
- Кисло-солодка вишнево-Бруснична настоянка має легку приємну гіркоту і червонувато-коричневий насичений колір. Для її отримання в 2 л самогону додають трохи (близько 150 г) коньяку, 600 г вишні, 3,5 кг брусниці і 2,5 л цукрового сиропу. Зайве додавання цукру робить настоянку занадто важкою, тому бажано строго дотримуватися пропорції або навіть трохи зменшити його кількість.
- Настоянку можна приготувати з вишневого листя або навіть з вишневих плодоніжок. Напій, за смаком нагадує Фернет, що володіє неповторним смаком і ароматом, здавна роблять у Вірменії саме з плодоніжок вишні.
Коньяк з самогону
Отримати в домашніх умовах цілком пристойний коньяк можна за допомогою даного рецепта: в 3 л очищеного самогону додають жменю кедрових або перегородок волоських горіхів, пару квіток сушеної гвоздики, 1 ст.ложку чаю, 1 ч. ложку кмину, 3 г лимонки або 1 ст. ложку лимонного соку і ванілін на кінчику ножа. Іноді в суміш кидають лавровий лист, але робити це слід дуже обережно — велика кількість лавра може дати небажаний присмак.
Імітувати коньяк можна і за допомогою витяжки з кори дуба. Крім кори, на 1 л самогону додається 1 ст.ложка цукрового піску. Напій забирається в темне місце на 3 місяці.
Дуже ароматний коньяк можна отримати, використовуючи суміш шипшини, чорного чаю, кори дуба, звіробою, ванілі, кориці, перцю горошком і лаврового листа. Для додання невеликої солодощі в такий коньяк додають таблетки глюкози.
Самогон, настояний на каві, цукрі, гвоздиці, кориці і ванілі, має дуже приємний смак. Але, мабуть, самий незвичайний рецепт коньяку — це коньяк, отриманий з настою мускатного горіха, гвоздики, перцю, цукру і молока. На 3 л самогону додається не менше склянки молока, яке моментально згортається. Після закінчення 3 тижнів напій фільтрують.
Французький коньяк Хеннесі готується настоюванням на мигдалі, родзинках і корі дуба. Кальвадос (яблучний бренді) зімітувати складніше, так як навіть сусло готується на чистому яблучному соку (сидрі) з суміші гірко-солодких і кислих яблук, а замість дріжджів додається родзинки або винні дріжджі. Але якщо не пошкодувати зусиль, можна отримати насичений бренді яблучно-квіткових тонів. Після перегонки і ретельного очищення самогон з такого сусла додатково витримується на дубовій трісці.
Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →
Лікери
Їх склад може бути найрізноманітнішим. Готують лікери практично з усіх видів ягід і фруктів: яблук, груш, слив, полуниці, малини і ожини, абрикосів, граната, кизилу, а також з кави, молока і яєць, мигдалю і навіть темного пива. Наведемо кілька рецептів.
- Італійський лікер Лімончелло не тільки володіє яскраво-вираженим ароматом, але і містить значну кількість вітаміну З, так як готується з лимонної шкірки з додаванням цукрового сиропу. На літр самогону подвійний вигонки додається цедра 10-12 лимонів і сироп, зварений з 600 г цукру. М'якоть лимона при цьому не використовується: інакше лікер буде занадто кислим.
- Найпростіший рецепт ванільного лікеру: на 1 л самогону додається ваніль (бажано натуральна) на кінчику ножа і 250 г тростинного або паленого цукру. Напій для зниження фортеці розбавляється дистильованою або кип'яченою водою.
- Рецептів з виготовлення кавового лікеру чимало. Наприклад, для отримання лікеру на основі кави і згущеного молока береться молоко (1 банка), цукор (100 г), кава (2 ч.ложки), пакетик ваніліну. Все це змішуються з 0,5 склянки води, підігрівається, додається в самогон і настоюється близько тижня.
- Вельми незвичайний смак буде у лікеру з молодих волоських горіхів. 30-40 горіхів заливається літром самогону, в суміш додається невеликий шматочок кориці і 3 бутона гвоздики. Бутель запечатують і залишають на місяць. Перед вживанням напій розлучається за смаком цукровим сиропом.
- Темно-коричневий лікер на основі шоколаду з додаванням мигдалю, ядер абрикоса, ванілі і невеликої кількості інших ароматичних добавок називають Аморетто. Звичайно, рецепти всесвітньо відомих напоїв найчастіше тримаються в найсуворішій таємниці. Але і в домашніх умовах можна спробувати зімітувати Амаретто, змінюючи його склад і домагаючись найбільш схожого результату.