Настоянка – це напій, міцність якого становить близько 58-60%, одержуваний в результаті настоювання самогону на фруктової або пряної основі. Також можна підсолоджувати настоянку фруктовими сиропами або цукровим розчином. Процес складний і вимагає терпіння, проте результат того вартий. Зазвичай час настоювання близько 2-3 тижнів.
Настоянка відрізняється від наливки. Наливки виходять способом бродіння або додавання до заздалегідь заготовленому морсу спиртового розчину. Для виготовлення настоянки застосовуються натуральні фрукти, прянощі та інше. Для їх виготовлення потрібен лише час. Для приготуванні різних настоянок в домашніх умовах ідеально підходить самогон.
- Кедровка
- Калганівка
- Настоянка на чорноплідній горобині
- Бруснична настоянка
- Корисне відео з рецептом настоянки на брусниці
- Настоянка з самогону на родзинках
- Калинівка
- Анісовка домашня
- На лимоні
- Рецепт домашнього коньяку з самогону
- Чорносмородинова настоянка на самогоні «Чорний принц»
- Корисне відео про настоянку з чорної смородини
- Вишня на самогоні
- Медова настоянка на самогоні з чорносливом
- Обліпихова настоянка
- Журавлина на самогоні
- Настоянка на цитрусових кірках
- Корисне відео про настоянку на апельсинових кірках
- Яблучна настоянка
- Кавова настоянка
- Настоянка на ялівці з імбиром і медом
- Медова настоянка
- Хріновуха
- Настоянка на прополісі
Кедровка
Настоянка самогону на кедровому горісі часто застосовується в оздоровчих цілях. Рецепт приготування зовсім простий.
Інгредієнти:
- Самогон-0,5 л;
- Кедрові горіхи-50 г;
- Цитрусова цедра-5 г;
- Лист смородини - 1 шт.;
- Цукор або мед - 2 ст. л.;
- Ванілін – за смаком.
Цитрусову цедру можете отримати, зрізавши тонко верхній шар апельсина, на 1-2 дня залишити сохнути на сонці. У цедрі не повинен бути присутнім білий шар, він додасть гіркоту настоянці. Апельсинова цедра і лист смородини додаються для додання ніжності і приємності смаку. Можна обійтися і без них, проте в такому випадку кедровка буде різкою.
Алкогольну основу становитиме самогон в обсязі 0,5 л.кращим варіантом буде самогон після подвійної перегонки.
Рецепт Кедровки:
- Залити очищені горішки крутим окропом. Злити воду. Повторити процедуру кілька разів, поки вони повністю не очистяться. Це дозволить прибрати з горішків смоляну основу і надалі позбавить настойку від гіркоти.
- Пропарені горішки, цитрусову цедру, лист смородини скласти в 3-х літрову банку.
- Залити все самогоном і ретельно перемішати.
- Закриваємо і ставимо в темне місце настоюватися.
- Після проціджуємо і залишаємо на 3 дні. Це необхідно зробити для того щоб дрібні частинки випали на дні.
Кедровка готова. більше рецептів настоянок з кедровими горішками →
Калганівка
Найпростіший і найпоширеніший рецепт:
- Взяти 1 л самогону фортецею близько 50-60%.
- Порізати корінь калгану на кілька частин.
- Все це залити і перемішати.
- Настоювати протягом 2-х тижнів, іноді збовтуючи.
- Спробувати і по необхідності процідити.
Вийде напій коричневого кольору зі специфічним смаком.
Ще існує рецепт з оригінальними смаковими якостями:
- 0,5 л відмінного самогону;
- 1-2 ч. л. сушеного калгану (можна придбати в аптеці);
- 1 ч. л. солодки (також з аптеки);
- 5 шт.зерен кави.
Солодка пом'якшить смак самогонки, зробить її м'якою і приємною. Аромат і колір додадуть настоянці кавові зерна.
Приготування:
- Корінці разом з кавовими зернами змішуємо в ємності потрібного обсягу.
- Заливаємо самогоном.
- Закриваємо, ставимо в темне місце на 3 тижні, періодично помішуючи.
- Як тільки з'явиться виражений темно-коричневий колір, проціджуємо, перемішуємо і можна вживати.
Більше рецептів приготування калгановки →
Настоянка на чорноплідній горобині
Рецепт приготування такої настоянки простий і доступний. Горобина підійде будь-яка.
Інгредієнти для домашньої настоянки на чорноплідній горобині:
- Ягоди чорноплідної горобини - 1 кг;
- Цукор – 500 г;
- Самогон - 1 л;
- За бажанням гвоздика – 2 бутончика.
Рецепт:
- Промиваємо і наповнюємо банку ягодами. Розмолочуємо ягоди, щоб вони пустили сік.
- Цукор і гвоздика за бажанням. Перемішувати.
- Коли ягоди пустять сік, ще раз перемішуємо разом з цукром.
- Накриваємо і залишаємо на кілька днів.
- Заливаємо самогонкою і ставимо в темному місці на 2 місяці.
- Після проціджуємо і розливаємо по пляшках.
Настоянка з чорноплідної горобини виходить з насиченим рубіновим кольором. Красиво виглядає в кришталі. більше рецептів настоянок на чорноплідній горобині →
Бруснична настоянка
Домашня Бруснична настоянка – алкогольний напій з прекрасним смаком і багатим ароматом.
- 1 л самогону;
- 1-2 кг брусниці;
- Цукор, мед за бажанням.
Приготування:
- Ягоди помити, прибрати зіпсовані і дати просохнути. Засипати в ємність. Подрібнити, за бажанням додати цукрового сиропу або розведений в теплій воді мед.
- Залити самогоном. Залишити в темному і теплому місці на 2-4 тижні.
- Профільтрувати через марлеву тканину, залишити настоятися тиждень і ще раз профільтрувати.
- Спробувати і, якщо кислить, додати трошки цукру. Ідеальним буде розчинений рафінад в кількості 10 кубиків на 0,5 л настойки.
Бруснична настоянка має насичений рубіновий колір, який красиво грає на сонці. П'ється легко і не гірчить. Однак фортеця може бути високою – близько 60%.
Корисне відео з рецептом настоянки на брусниці
Настоянка з самогону на родзинках
У сушеній ягоді містяться всі вітаміни, які присутні в свіжому винограді. Для настоянки ідеальним буде самогонка з міцністю 50%.
Рецепт настоянки:
- 0,5 л самогону;
- Жменя родзинок;
- 1 ч. л. чорного чаю;
- 1 ст. л. цукру;
- Перець горошком, лавровий лист і ванілін.
Змішайте і залиште настоюватися в коморі на тиждень. По готовності процідити від родзинок, спецій і розлити по пляшках.
Ще один рецепт: змішуємо міцний самогон в пропорції 0,75 мл і 0,25 мл горілки з 0,5 кг родзинок. Також можна додати дрібно нарізану курагу, мускат або цитрусову цедру. Особливістю цієї домашньої настоянки може стати корінь імбиру, але в малій кількості.
Після змішування інгредієнтів залишаємо настоюватися на 1-2 тижні в темному місці. Проціджуємо від макухи і даємо ще постояти пару днів.
Калинівка
Рецепт настоянки на ягодах калини:
- В першу чергу необхідно добре промити ягоди калини і дати їм просохнути.
- Після викласти в ємність. Підійде будь-який посуд.
- Близько 800 г ягід і 100 г цукру подрібніть в ємності до отримання сиропу.
- Залити самогонкою. Кількість самогонки залежить від ємності.
- Все перемішати і залишити на 2 тижні. Перший тиждень бажано струшувати, щоб розчинився цукор.
- Після закінчення двох тижнів вийде мутнуватий напій червоного кольору. Його необхідно процідити і дати настоятися ще пару днів. Після цього домашня настоянка готова до вживання.
Більше рецептів настоянок на калині →
Анісовка домашня
Аніс – відомий інгредієнт національних алкогольних напоїв. Застосовується в італійській самбуці, грецькому узо і французької пастисе. На просторах нашої Батьківщини теж користується попитом.
Інгредієнти:
- Міцний самогон - 1 л;
- Аніс – 20 г;
- Бадьян-5 г;
- Палички кориці - 2 шт.;
- Корінь імбиру-2 г;
- Відфільтрована вода – 1 л, для подальшої дистиляції.
Рецепт:
- Прянощі складаємо разом і загортаємо в марлю. Також можна їх просто засипати в ємність.
- Заливаємо самогоном і наполягаємо в теплому місці 14 днів.
- Готовий продукт фільтруємо, якщо використовували мішечок з прянощами, то цього можна не робити.
- Оскільки настоянка може мати концентрований смак, її слід розбавити водою. Після може випасти легкий осад, це не страшно.
Також анісова настоянка можна трохи підсолодити, розбавивши цукровим сиропом.
На лимоні
Підготувати домашню настоянку на лимоні досить просто і не складе труднощів.
Інгредієнти:
- 2 лимона середньої величини;
- 1 л самогону.
Приготування:
- Шкірку відокремлюємо від лимонів і нарізаємо дрібними шматочками. Перекладаємо в банку і заливаємо потрібною кількістю самогонки.
- Наполягаємо, поки не вийде жовтуватого відтінку настоянка, після цього фільтруємо.
Отримана таким чином настоянка зазвичай може мати кислинку. Тому любителям солодкого при змішуванні лимона і самогону потрібно додати в напій цукрового сиропу або меду.
Детальніше про те, як приготувати Лимончелло на самогоні →
Рецепт домашнього коньяку з самогону
Найпопулярнішим видом всіх настоянок, приготованих з самогону в домашніх умовах, залишається коньяк. Зробивши пару нехитрих маніпуляцій, ми отримаємо відмінний напій, який нічим не поступатиметься закордонним аналогам.
Рецепт:
- Готуємо ємність – каструлю, банку або скляну пляшку.
- У самогон висипаємо перегородки волоського горіха, мускатний горіх і пару горошків перцю.
- Розмішавши вміст, додаємо паленого цукру і один лавровий лист. Перемішувати.
- Додаємо за бажанням лимонну кислоту і ванілін.
- Ємність з коньяком закриваємо і залишаємо на тиждень в темному місці зі стабільним температурним режимом.
- Фільтруємо отриманий коньяк від прянощів.
Більше рецептів домашнього коньяку →
Таким способом ми отримуємо гарний колір самогону, який складно буде відрізнити від елітних напоїв.
Чорносмородинова настоянка на самогоні «Чорний принц»
Настоянка на самогоні з чорної смородини виходить не тільки корисною і смачною, але і незвичайною по виду. Густий, тягучий і ароматний напій темно-кривавого кольору стане яскравим акцентом на святковому столі.
Інгредієнти:
- 0,6 кг чорної смородини;
- 300 г цукру;
- 500 мл очищеного самогону;
- 200 г води.
Використовувати можна не тільки свіжі ягоди, але і заморожені.
Приготування:
- Ягоди ретельно промити і обсушити.
- З води і цукру зварити сироп.
- В сироп всипати смородину і варити, безперервно помішуючи, хвилин 5.
- Подрібнити ягоди в сиропі дерев'яною товкачем в пюре і остудити його.
- Влити самогон і розмішати дерев'яною ложкою.
- Напій перелити в скляну пляшку.
- Наполягати 20 днів в темному прохолодному місці. Кожні 3 дні вміст струшувати.
- Профільтрувати настойку.
Після фільтрації настойку слід залишити ще днів 10 для дозрівання.
Корисне відео про настоянку з чорної смородини
Вишня на самогоні
Смачна настоянка вишні на самогоні виготовляється з ягід без кісточок. Термін зберігання напою до 3-х років.
Інгредієнти:
- 1 кг вишні;
- 1 л самогону 50° фортеці;
- 3 кг цукрового піску;
- Спеції і прянощі за смаком.
Приготування:
- Промити ягоди, видалити кісточки, якщо потрібно.
- У скляну ємність висипати ягоди, засипати їх цукром і обраними спеціями (гвоздикою, корицею). Витримати 3 години.
- Влити самогон, закрити ємність і струсити.
- Прибрати в темне місце на 2 тижні.
- Спробувати настоянку. При необхідності додати воду і цукор.
- Витримати ще 3 доби, якщо проводилася корекція фортеці і солодощі.
- Перелити напій в іншу тару. Віджати в неї і сік з вишень.
- Кілька разів процідити настоянку. Перелити в пляшки і прибрати в холодильник або льох.
Медова настоянка на самогоні з чорносливом
Це рецепт, близький до класичного настоянці чорносливу на самогоні. Тільки замість цукру в неї кладуть мед, що робить її корисніше і смачніше.
Інгредієнти:
- 1 кг чорносливу без кісточок;
- 3 л самогону;
- 400 г рідкого меду;
- Ванілін-за бажанням.
Чорнослив потрібно вибирати м'ясистий з солодким смаком з невеликою кислинкою. Мед переважно брати квітковий.
Приготування:
- Промити перебраний чорнослив.
- Викласти в скляну ємність і залити медом. Всипати ванілін.
- Налити алкоголь. Акуратно змішати продукти дерев'яною ложкою, щоб розчинився мед.
- Ємність герметично закрити і прибрати на 2 тижні в темне прохолодне місце.
- Відцідити напій кілька разів, розлити по пляшках.
Обліпихова настоянка
Обліпихова настоянка на самогоні – вигідне поєднання смаку і користі.
Інгредієнти:
- 1 л самогону 50° фортеці;
- 1 кг обліпихи;
- 150 г цукру.
Приготування:
- Перебрати ягоди, видаливши зіпсовані. Ретельно промити і пересипати в банку.
- Всипати цукор. Потовкти ягоди дерев'яним товкачем.
- Влити самогон. Закрити ємність і гарненько струсити вміст.
- Настоювати протягом місяця в теплому темному місці. Періодично струшувати.
- Профільтрувати настоянку через ватний фільтр. Напій повинен стати прозорим.
- Розфасувати по пляшках. Прибрати в льох або холодильник.
Термін зберігання обліпихової настоянки – не більше 3-х років.
Журавлина на самогоні
Журавлина – джерело корисних речовин. Настоянки, зроблені з ягодою на самогоні в домашніх умовах, зберігають всі її властивості.
Інгредієнти:
- 2,2 л якісного самогону;
- 500 г журавлини;
- 0,5 л води;
- 200 г цукру.
Приготування:
- Перебрані і промиті ягоди скласти в банку і потовкти до однорідної маси дерев'яною качалкою.
- Залити самогоном і добре струсити.
- Герметично закриту банку залишити на 2 тижні в темному місці, перемішуючи кожні 3 дні.
- Настоянку процідити через марлевий фільтр.
- Приготуйте сироп з цукру та води. Остудивши.
- Влити сироп в настоянку. Перемішавши.
- Витримати настойку місяць.
Замість сиропу в настоянку допустимо додати рідкий мед, не розігріваючи його.
Термін зберігання напою – 3 роки.
Детальніше про те, як приготувати журавлинну настоянку на самогоні →
Настоянка на цитрусових кірках
Це бюджетний рецепт настоянки самогону. Для виготовлення можна брати як свіжозрізані кірки (без білого прошарку), так і висушені. В останньому випадку напій вийде з гіркуватим присмаком.
Інгредієнти:
- Кірка з 1 апельсина;
- 0,5 л самогону;
- 0,2 л води;
- 150 г цукру.
Приготування:
- Приготувати сироп з цукру і води і остудити його.
- Скласти кірки в скляну ємність, залити сиропом і самогоном. Закрити і ретельно розмішати.
- Витримати 5 днів у темному теплому місці.
- Фільтрувати напій.
Термін зберігання – не більше 3-х років.
Корисне відео про настоянку на апельсинових кірках
Яблучна настоянка
Рецепт домашньої настоянки з самогону на яблуках виходить легким (від 20° до 25°), з яблучним ароматом.
Інгредієнти:
- 1,5 кг яблук;
- 1,5 л очищеного самогону;
- 0,5 л води;
- 300 г цукру.
Яблука перед використанням слід помити, видалити плодоніжки і насіння, нарізати часточками.
Приготування:
- Підготовлені яблука залити самогоном на півгодини.
- Як тільки самогон вбереться, можна долити його до потрібної кількості.
- Герметично закрити ємність і прибрати на 14 днів в темне місце.
- Віджати яблучну м'якоть, а настоянку пролити через фільтр.
- Зробити сироп за стандартною технологією. Остудивши.
- Змішати напій з сиропом. Дати відстоятися кілька годин.
- Ще профільтрувати і розфасувати по пляшках.
Корисні властивості і приємні смакові якості напою зберігаються протягом року.
Детальніше про те, як приготувати яблучну настоянку →
Кавова настоянка
Зробити настоянку з самогону на каву – просто і доступно. Для додання пікантності напою при варінні кави можна додати пару бутонів гвоздики і лавровий лист. Кількість цукру регулюється за смаком.
Інгредієнти:
- 70 г меленої кави;
- 0,5 л самогону;
- 150 мл води;
- Цукор.
Приготування:
- Зварити каву звичайним способом. Охолодити і процідити.
- Влити в банку каву і алкоголь, додати потрібну кількість цукру. Закрити і збовтати напій.
- Витримати тиждень в темному приміщенні.
- Профільтрувати і продегустувати настоянку. При необхідності розбавити напій 150 мл води.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з кави →
Настоянка на ялівці з імбиром і медом
Це один з кращих рецептів для настоянки самогону на ялівцевих ягодах . Готовий напій має виражений хвойний аромат і бурштиновий колір. Смак благородний, відчувається солодкість меду і приємна гірчинка імбиру.
Інгредієнти:
- 10 сухих ялівцевих ягід;
- 6 ст. л. рідкого меду;
- 1,8 л самогону 40°;
- 140 г кореня імбиру.
Приготування:
- Імбир потерти.
- Подрібніть ягоди в ступці.
- Влити в банку алкогольну основу.
- Додайте мед, подрібнені ягоди та імбир.
- Перемішати всі компоненти до розчинення меду.
- Витримати 2 тижні в темному місці при кімнатній температурі, струшуючи кожні 2 дні.
- Витриманий напій профільтрувати, розфасувати і зберігати в холодильнику або погребі.
Більше рецептів настоянок самогону на імбирі →
Медова настоянка
Класичний рецепт настоянки самогону на меді – відмінний засіб від застуди і стимулятор апетиту.
Інгредієнти:
- 1 л самогону;
- 3 ст. л. рідкого квіткового меду;
- 2 стручки чилі;
- 5 бутонів гвоздики;
- 6 горошин чорного перцю.
Приготування:
- Перець вимити і обсушити. Наколоти стручок в декількох місцях виделкою.
- В ємність скласти всі складові, розмішати.
- Залиште напій на 7 днів у темному приміщенні.
- Потім фільтрувати і розлити по пляшках, в кожну з яких покласти по стручку перцю.
- Дати дозріти настоянці ще 4-5 днів.
Детальніше про те, як приготувати медову настоянку →
Хріновуха
Ця корисна і смачна настоянка з самогону на хроні відрізняється невисокою фортецею. Незважаючи на це, напій не втрачає своїх цілющих властивостей і може застосовуватися в якості зігріваючого і протизастудного засобу.
Інгредієнти:
- 5 ст. л. цукру;
- 0,5 л самогону 45°;
- 50 г хрону.
Корінь хрону рекомендується подрібнювати ножем, а не терти на тертці. Це збереже більшу кількість корисних речовин.
Приготування:
- Корінь хрону порізати невеликими шматочками.
- Влити алкоголь в бутель, додати хрін і цукор. Перемішавши.
- Витримати тиждень в темному місці, збовтуючи кожен день.
- Готовий напій відфільтрувати, розфасувати по пляшках, зберігати в холодильнику або погребі.
Детальніше про те, як приготувати хріновуху на самогоні →
Настоянка на прополісі
Настоянка самогону на прополісі, приготована в домашніх умовах, допомагає при зубному болю, застуді, стабілізує тиск, покращує роботу серця і серцевої системи в цілому, нормалізує сон, позбавляє від депресивного стану.
Перед використанням прополіс потрібно підготувати. Спочатку витримати 4 години в морозилці, потім натерти і залити холодною водою. Через 15 хвилин чистий прополіс опуститься на дно, а домішки спливуть на поверхню. Після цього воду злити, а стружку висушити і використовувати.
Інгредієнти:
- 100 г прополісу;
- 0,5 л самогону.
Приготування:
- Прополіс скласти в затемнену скляну пляшку і залити самогоном.
- Герметично закрити і струсити.
- Витримати не менше 25 діб при кімнатній температурі, періодично струшуючи ємність.
- Відцідити напій, розфасувати.
Настоянка виходить концентрованою. Має своєрідний гіркуватий присмак.