Хлібний самогон — в міру міцний алкогольний напій, має приємний м'який смак і допустимо до виробництва в домашніх умовах. Колись рецепт самогону з хліба був дуже популярний і поширений, сьогодні ситуація змінилася, оскільки широко поширилися рецепти на цукрі. Хоча Хлібний настій як і раніше радує якістю.
Самогон з хліба
При виробництві самогону на хлібі використовують злакові: горох, пшеницю, кукурудзу, просо або ячмінь. Ці зерна необхідно розмочити у воді кімнатної температури, а після розсипати на поверхню двосантиметровим шаром для просушування і пророщування. Потім зерна потрібно буде перемолоти. Отриману борошно всипають дрібним струменем в киплячу воду і заварюють. Розчину властива киселеподібна консистенція. Посуд з сумішшю борошна накривають тканиною і залишають настоюватися до ранку. Дріжджі додають лише тоді, коли суміш досягає кімнатної температури. Пропорція дріжджів до закваски прирівнюється як 100 г на відро. Все це бродить протягом тижня, а після відправляється на перегонку.
Також самогон готують і з уже готового хліба, а не з пшона, про рецепт якого йшла мова раніше. Десять буханок хліба (можливий як пшеничний, так і житній) розмочується в окропі і змішується з відром солоду. Після змішування додається затер — густа суміш браги і хмільного відвару. Вся суміш бродить в теплі цілий тиждень, після чого її можна переганяти.
Детальніше про те, як приготувати самогон з житнього борошна →
Самогон на хлібних кірках
Самогон на хлібі сьогодні можна зробити в домашніх умовах по різними рецептами з безліччю добавок (картопля, спеції та ін.). Наявність хліба в настої грає величезну роль, оскільки саме Хлібний м'якуш вбирає шкідливі сивушні масла. Незвичайний аромат і смакові відтінки — також результат настоювання самогону на хлібі.
Один з видів хлібного самогону — це самогон на хлібних кірках. Основою є сухі кірки кминного житнього хліба. На 1,5 кг кірочок рекомендують додати 40 г кориці і 30 гвоздик. Дана група продуктів повинна бути залита 10 л самогонного напою. Настоюватися таке зілля повинно не менше 5 днів. Потім необхідно розбавити вже майже готовий алкоголь 5 л води.
Наступним важливим етапом стає перегонка. Якщо все зробити правильно і послідовно, на виході отримуємо чисті 10 л самогонного чудодійного напою.
Рецепт хлібного самогону, як бачите, не сильно складний, а в підсумку самогон виходить витриманим, матиме приємний і незвичайний аромат. Також для готового напою можна використовувати добавки. Вони додадуть незвичайний колір і доповнять смак. Кольори можуть бути самими різними: жовтий додасть шафран, червоний дають ягоди чорниці, блакитний окрас — волошки, кервель організовує зелений колір. Спектр кольорів різноманітний, а найголовніше — всі барвники природні і не приносять шкоди організму людини.
Як будь-який самогон, Хлібний рекомендуємо, але в малих дозах. Також даний алкогольний напій хороший при простудних захворюваннях: їм можна розтирати дітей і знімати застуду застосуванням всередину дорослим.