Як зробити брагу і самогон з дріжджів і цукру в домашніх умовах-рецепт і поради для новачків

Брага на цукрі – класика вітчизняного самогоноваріння. Через змішування трьох найпростіших інгредієнтів її рецепт залишається найпростішим і доступним більшості винокурів. Але результат не завжди виходить хорошим.

брага на сахаре

У процесі виготовлення новачки можуть зіткнутися з низкою особливостей, які зіпсують продукт. Щоб цього не сталося, розповімо, як правильно ставити брагу для самогону з цукру і дріжджів, розглянемо класичний рецепт.

Обладнання для приготування браги

У домашніх умовах для браги можна використовувати каністру/бідон з харчового пластику або нержавіючої сталі AISI 304 (її аналог — 08Х18Н10), скляні бутлі. Алюміній для зброджування брати не варто – він окислюється. Це не критично, але якщо є інша ємність, краще поставити в ній.

Щоб всередину не потрапило повітря, ємність повинна міцно закриватися. У кришці потрібно передбачити отвір для гідрозатвори, на скляну пляшку можна надіти гумову рукавичку з проколотим пальцем для відводу газів.

Додатково знадобиться сифон або силіконова трубка для переливання браги в іншу ємність. Не завадять цифровий термометр, сахарометр і спиртометр, але можна обійтися без них.

Посуд для виготовлення цукрової браги потрібно добре промити з содою і обдати окропом. Забруднення обов'язково позначаться на якості продукту, надавши йому неприємний запах і смак.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Склад цукрової браги простий — це вода, цукор і дріжджі. Можна купити перші-ліпші продукти, а воду налити з-під крана. Але такий вибір напевно відіб'ється на смаку готового продукту. Тому підійдемо до питання відповідально.

Вода

Вода – основа цукрової браги. Вона повинна бути чистою, м'якою, без домішок і запаху. Не варто брати воду з колодязя або джерела. Краще скористатися покупної або артезіанської з глибоких свердловин.

Якщо використовувати воду з водопроводу, її потрібно відстояти близько доби. Це знизить жорсткість, твердий осад випаде на дно і залишиться в ємності після зливу.

Важливо: не можна використовувати для виготовлення браги з дріжджів і цукру дистильовану або кип'ячену воду. Така рідина уповільнює бродіння.

Цукор

Для браги краще взяти добре очищений білий буряковий цукор. Він ідеально підходить для розмноження дріжджового грибка, не дає кінцевому продукту додаткових запахів. У складі не повинно бути підсолоджувачів та інших компонентів з буквою Е.добре, якщо продукт буде з легким кремовим відтінком.

Тростинний цукор і патоку використовують досвідчені винокури для додання Бразі характерного присмаку. Погано очищений матеріал з очерету може зіпсувати сусло.

Дріжджі

Для браги краще використовувати хлібопекарські або спиртові дріжджі . Теоретично будь-які штами (винні, пивні, пекарські) можуть перетворювати цукор в етиловий спирт. Питання в "етанольному стресі", який уповільнює і навіть припиняє бродіння.

Чим більше етанолу в брагу з цукру, тим гірше бродить продукт. Гідно витримати спиртову конкуренцію можуть тільки пекарські та спиртові штами. Брага на винних дріжджах вимагає обов'язкової підгодівлі, інакше бродіння не буде.

Хлібопекарські дріжджі продаються в будь-якому магазині, можуть бути сухими або пресованими в брикети. По впливу ідентичні, але сухого компонента потрібно брати в 5 разів менше (20 г/1 кг цукру проти 100 г свіжих). Перед внесенням їх розброджують з цукром в пропорції 1 до 3.

На сухих або пресованих пекарських дріжджах ставлять бражку міцністю до 12%. Але вона сильно піниться і дає специфічний запах.

Цукрова брага на спиртових дріжджах виходить якісніше. Вони залишають менше осаду, практично не створюють піни, надають напою м'який смак без сторонніх ароматів. Набраживают спиртуозность 15-17%. Коштують дорожче і продаються в спеціальних магазинах.


Детальніше про сухі дріжджі для самогону →

Підгодівля

Підживлення дріжджів в цукровій брагу – необов'язковий, але бажаний компонент. З добавками дріжджі набродять менше шкідливих домішок, самогон вийде кращої якості.

Безпечніше брати органічні підгодівлі: чорний хліб (булка на 30 л сусла), свіжі, немиті ягоди, фрукти або сік з мезгою.

Рецепт браги для самогону з цукру і дріжджів

Є багато способів поставити брагу з цукру і дріжджів з різним виходом готового продукту, ступенем очищення, тривалістю бродіння. Найкраще вибрати класичний рецепт, як найлегший і доступний.

Розрахунок пропорцій

У початківців часто виникає питання, скільки цукру і дріжджів брати на літр води для браги. Гідромодуль тут 1: 4. Пропонуємо скористатися для розрахунків простою таблицею.

цукор, кг Вода, л сухі дріжджі, г ємність, л
1 4 20 8
2,5 10 50 15
5 20 100 30
7,5 30 150 40
10 40 200 50
12,5 50 250 70
15 60 300 80
17,5 70 350 90
20 80 400 110
22,5 90 450 120
25 100 500 150
45 180 900 225

Винокури можуть змінювати пропорції цукру і дріжджів, щоб отримати більший вихід або надати продукту певні властивості. Для цього потрібен багатий досвід, який приходить з часом.

Інвертування цукру

Щоб зменшити час бродіння і швидше поліпшити смакові якості кінцевого продукту, цукор рекомендують інвертувати, тобто приготувати з нього густий сироп.

Для цього потрібно зробити наступне:

  • Відміряйте 1 частину води на 2 частини цукру, нагрійте її до 80 ° C;
  • Поступово додавати цукор, помішуючи вміст до повного розчинення кристаликів;
  • Прогріти сироп 10 хвилин на повільному вогні, знімаючи піну шумівкою;
  • Обережно додайте лимонну кислоту — 4 грами на кожен кілограм цукру;
  • Накрити каструлю кришкою і проварити годину на тихому вогні.

В результаті вийде бурштинова рідина, по консистенції нагадує зрілий мед.

Коли немає бажання возитися з інвертованим сиропом, можна обійтися без нього — просто засипати цукор в теплу воду згідно з рецептурою. Робити це потрібно повільно, добре розмішуючи сусло. Якщо кристали зберуться на дні ємності — співвідношення цукру, дріжджів і води в брагу порушиться, вихід продукту знизиться.

Змішування інгредієнтів

При використанні інвертованого сиропу всі інгредієнти додають в бак одночасно. Суміш постійно помішують, сусло повинно бути температурою близько 30 °С.ємність заповнюють на дві третини обсягу, залишаючи місце для спінювання браги, особливо якщо використовуються пресовані брикети.

Чистий цукор вносять частинами, щоб молоді штами дріжджів не загинули від надлишку харчування. Половину засипають в перший день, решта – на 2-3 добу.

Процес бродіння і визначення готовності

Ємність з Брагою відправляють в тепле місце з температурою 23-27°с.кришку герметизують, ставлять гідрозатвор або надягають гумову рукавичку. Щоб забезпечити стабільність параметрів, посудину з Брагою обертають теплоізолятором. Підійде звичайне ковдру.

При таких умовах брага на цукрі бродить від 3 до 10 діб, скільки часу займе процес при порушенні технології – сказати важко. Бродіння може затягнутися на місяць або зовсім зупинитися. Детальніше про те, як прискорити і уповільнити бродіння браги →

Готовність продукту визначають за такими ознаками:

  • Виражений запах спирту;
  • Гіркуватий присмак без солодощі;
  • Опадання піни;
  • Відсутність вуглекислого газу;
  • Випадання дріжджів у вигляді осаду.

Зрозуміти, що вуглекислий газ не виділяється, можна за двома ознаками:

  1. Сусло не шипить після відкриття ємності.
  2. При піднесенні палаючої сірники до поверхні бражки вона не гасне.

Калькулятор контролю бродіння →

Освітлення та дегазація

Перебродившую брагу з цукру знімають з осаду, переливають через трубочку в каструлю і нагрівають до 50 °З, щоб видалити залишки вуглекислоти. Цей процес називається дегазація.

Для освітлення застосовується мелена біла глина (Бентоніт) або крейда. Головне - щоб в складі не було барвників і ароматизаторів.

На 40 літрів цукрової браги беруть 6 ст.л. глини або крейди, попередньо перемішують їх в 0,5 л води. Сметанообразную масу додають в брагу, добре вимішують. більше про методи освітлення браги →

Через 2-3 години глина, з'єднавшись з шкідливими речовинами, осідає. Ще через добу можна приступати до перегонки.

Відео-рецепт браги з цукру, дріжджів і води для самогону

Рецепт самогону з цукрової браги

Перегнати цукрову брагу на самогон можна двома способами: в ректифікаційної колоні або методом дистиляції . У домашніх умовах частіше використовують останній. Оскільки очищення в звичайному самогонному апараті недостатня, потрібно подвійна дистиляція.

Перший перегін

Освітлену цукрову брагу зливають в перегінний куб (можна алюмінієвий), нагрівають на повільному вогні до 60 ° C і починають Відділення шкідливих домішок:

  • Голови відбирають в окремий посуд з розрахунку 50 мл на кожен кілограм цукру. Наприклад, якщо було завантажено 8 кг цукрового піску, на первак доведеться 8х40=320 мл.
  • Потім відбирають тіло, контролюючи спиртуознось спирту-сирцю. Як тільки фортеця впаде до 40%, відбір припиняють. Якщо немає спиртометра, можна скористатися народним способом – підпалити в ложці кілька крапель продукту. Поки дистилят горить-йде тіло.
  • Останніми збирають хвости. У них знаходиться багато сивушних масел. деякі винокури вливають цю фракцію в наступну партію браги з цукром, але краще їх не відбирати.

Детальніше про те, як здійснити перегін браги →

Очищення спирту-сирцю

Перед вторинним перегоном спирт-сирець очищають. Кращим методом вважається углевание, але можна використовувати будь-який інший метод: молоком, содою.

Детальніше про те, як очистити каламутний самогон в домашніх умовах — 10 ефективних способів →

Другий перегін

Перед Другою перегонкою спирт-сирець з цукру розбавляють водою до 20 градусів, потім нагрівають на повільному вогні. Як і в перший раз, відсікають голови (50 мл/1 кг цукру), потім відбирають тіло до концентрації спирту 40 %. Решта-хвости.

Остиглий самогон розводять чистою водою до питній фортеці, зазвичай 40-45%. При цьому ллють спирт у воду, щоб уникнути нагрівання і хімічної реакції. Детальніше про те, як розбавити другий перегін самогону →

Щоб зробити самогон на цукрі м'якше, в нього додають порошкоподібну глюкозу — декстрозу, 2-3 грами на літр 40% дистиляту. Далі напій відстоюють 2-3 дні в прохолодному темному приміщенні, після чого проводять дегустацію. Детальніше про те, скільки глюкози додавати в самогон →

Використовуйте ці поради, коли будете гнати брагу для самогону з цукру і дріжджів — при дотриманні рецепта напій вийде краще, ніж магазинна горілка.

Автор: Дмитро Полежай,
спеціально для byhaem.in.ua