Брага з яблучного макухи на Русі відома давно. Міцний, ароматний напій не викликає похмілля, а після перегонки перетворюється в кристально чистий і м'який самогон.
Мезга містить достатню кількість цукру для приготування бражки, на поверхні яблук (якщо їх не мили) багато диких дріжджів. Цих факторів достатньо, щоб запустити природний процес бродіння. Одержаний після перегонки дистилят збереже смак і аромат свіжих плодів. При бажанні можна додати цукор і дріжджі, але це змінить смак напою.
Чим хороший самогон з яблучного макухи
Дистилят з яблучного жому практично не містить отруйних домішок, в тому числі метанолу, «сивухи» і ацетальдегіди. Його не потрібно очищати марганцівкою , яйцем та іншими продуктами. Досить освітлити готову бражку і виконати дробову дистиляцію з відсіканням на кожному етапі «голів» і «хвостів». Ті, хто не боїться накопичення метилового спирту, можуть відокремити шкідливі домішки на останній стадії.
Інша перевага самогону на яблучному макусі — м'який смак і тонкий аромат. Присутність свіжих плодів в дистилляте відчувається навіть після Другої перегонки. Фруктова основа заглушає присмак спирту і легкий запах грибки, якщо сусло готувалося на пресованих дріжджових культурах.
Брагу на яблучному макусі необов'язково переганяти до стану дистиляту. Її можна пити відразу після зброджування.
Особливості яблучного самогону на макусі
Основна особливість напоїв на основі яблучної мезги – довгий бродіння. На диких дріжджах продукт може стояти місяцями. Тому винокури, особливо початківці, намагаються прискорити процес за допомогою дріжджів. Краще для цієї мети брати винні або спиртові раси. Самогон вийде більш якісним, але на зброджування піде від 35 до 70 днів. Детальніше про те, скільки бродить брага. Як прискорити і уповільнити бродіння →
На традиційних пресованих дріжджах процес бродіння триває всього 7 днів. Однак після них залишається помітний присмак і аромат, позбутися від яких важко.
Буває і так — поклали дріжджі, а бражка все одно бродить погано. Можливо, справа в сорті яблук. Солодкі плоди містять достатньо фруктози і найчастіше не вимагають додаткового внесення цукру. Якщо яблука попалися кислі — потрібно додати цукор.
Навряд чи вийде зробити брагу з яблучного макухи на магазинних плодах. Їх обробляють хімією, покривають воском для тривалого зберігання. З дерева зривають незрілими, що позначається на ароматі і цукристості. Навіть при дотриманні технології бражка виходить слабкою.
Важливо, щоб в яблучний Макуха не потрапили насіння і перегородки. Вони надають напою терпкий смак і уповільнюють бродіння. Щоб попередити псування браги, потрібно заздалегідь позбутися від підгнилих, пошкоджених і запліснявілих частин. Не варто використовувати і вже перебродила мезгу.
Рецепт браги з яблучного макухи для самогону
Новачкам в самогоноварінні краще готувати брагу з яблучного макухи за класичним рецептом. Він включає тільки мезгу і воду.
Якщо жом після соковижималки, варто додати до нього трохи яблучного соку, щоб зменшити жорсткість і сухість сировини.
Традиційно базовий рецепт браги з яблучного макухи для самогону передбачає:
- Яблучну мезгу - 10 кг;
- Цукор – 3-5 кг;
- Воду - від 10 л;
- Дріжджі сухі (Vita Vino, Lalvin – - 100 г;
- Лимонна кислота — упаковка.
Дріжджі і цукор в сусло кладуть при необхідності. У північних регіонах приготувати самогон з яблучного макухи без цих інгредієнтів складно, тому що плоди не встигають накопичити достатньо цукрів. Детальніше про те, скільки дріжджів потрібно для браги →
Щоб отримати якісний продукт, на кожен кілограм цукру необхідно додавати 4 літри води.
Як зробити з яблучного макухи брагу в домашніх умовах-покроковий процес:
- Макуха висипати в посуд для зброджування, залити теплою водою (25-30 °з), залишивши 15-20% вільного простору для піни. Ретельно вимішати.
- З цукру, води і лимонної кислоти зварити інвертований сироп.
- Додати в ємність сироп і активовані дріжджі, ще раз перемішати масу.
- Встановити на посуд гідрозатвор. Найпростіший варіант-гумова рукавичка з проколотим пальцем.
- Помістити тару з суслом в приміщення з температурою 19-25 градусів.
- Щоб шматочки фруктів не накопичувалися на поверхні, вміст кілька разів на день перемішувати.
- На 3-4 добу суміш віджати через будь-які підручні засоби (марлю, сито) і продовжити зброджування.
Видалення з суміші жому позбавляє напій частки смаку і аромату. Щоб цього не сталося, частина яблучних залишків поміщають в марлевий мішечок і підвішують в ємності.
Бражка буде готова через 7-50 днів в залежності від використовуваних інгредієнтів. Визначити, закінчено чи ні бродіння, можна за такими ознаками:
- Суміш замість солодкого придбала гіркуватий присмак;
- Опала Рукавичка;
- Перестали виділятися бульбашки газу.
Якщо Макуха залишився в ємності, після припинення бродіння, він весь опускається на дно. Після цього можна приступати до перегону яблучної браги на макусі в самогон. Детальніше про способи визначення готовності браги →
Увага: в добре вибродившей Бразі 10-12% спирту 10-12%. Заміряти можна виномером, при цьому температура суміші повинна бути в межах 20 °С.
Процес перегону яблучної браги на макусі
Самогон з яблучного макухи після преса або соковижималки отримують методом дистиляції. Щоб частинки плодів не пригорали під час перегонки, з бражки видаляють осад і залишки мезги, віджимаючи її до сухого стану. Рідина ретельно фільтрують.
Увага: в мідному Баку перегонку можна проводити разом з осадом. Суміш не підгорить.
Перегін яблучної браги на макусі в домашніх умовах виконують в дві стадії:
- На першому етапі бражку дистилюють звичайним способом. Самогон збирають максимально швидко, поки вміст етилового спирту в продукті не знизиться до 25%. Можна відібрати невелику кількість «голів», буквально до появи стійкої струменя.
- Другим кроком неочищений самогон розбавляють до 20 градусів і повільно переганяють ще раз. Якщо не лінь, можна накришити в дистилят ще яблук і залишити на пару діб або додати замість води свіжовичавлений яблучний сік. Перші краплі перевіряють на наявність сивушних сполук. Про їх присутність говорить поганий запах дистиляту. Детальніше про те, як провести перегін браги →
«голови» доведеться утилізувати, потім піде чистий продукт. Його збирають в окрему тару до тих пір, поки фортеця не знизиться до 45%. Решта "хвости" також доведеться викинути.
Розрахувати кількість шкідливих домішок можна математично. Якщо самогонний апарат вміщує 25 літрів браги, розведеної до 20 градусів, то чистого спирту виходить: 25000х20/100=5000 мл.саме стільки потрібно дистилювати із заданого обсягу. Першими йдуть 10-15%» голів«, потім» тіло «і 15-20%»хвостів". Згідно цієї формули, потрібно відібрати 500 мл «голів» і т. д.
Деякі самогонники «голови» і «хвости» другої перегонки додають в перший перегін другої партії браги, якщо вона є. Вважається, що вони збільшать вихід спирту-сирцю і поліпшать смакові якості дистиляту в цілому. Робити так чи ні, кожен вирішує сам.
Готовий самогон розливають по пляшках, добре закривають. Щоб букет напою стабілізувався, його залишають на пару днів дозріти, потім подають до столу.
При бажанні яблучний дистилят можна облагородити, витримавши його на дубовій трісці і отримавши таким чином аналог яблучного бренді. Смакові характеристики напою покращаться, якщо додати в нього часточки свіжого яблука або кухоль сухофруктів.
Краще рішення переробити яблучний макуха в домашніх умовах — зробити з нього брагу і смачний самогон. І якщо вже братися за таку цікаву справу, то зі знанням справи і дотриманням всіх правил. Тільки в цьому випадку ви отримаєте гідний продукт, який не соромно поставити на стіл.
Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua