рецепти приготування настоянки з журавлини в домашніх умовах

Настоянка на журавлині – алкогольний напій яскраво-червоного кольору, з приємним і легким смаком.  Клюковка, незважаючи на міцність в 40-45%, більше підходить для жіночої аудиторії, але і чоловіки оцінять прекрасну смакоароматику настоянки.

настойки на клюкве

Рецептів журавлини дуже багато, їх передають з покоління в покоління. Технологія виготовлення напою проста. З приготуванням впорається навіть недосвідчений винокур. Головна умова приготування ідеальної журавлинної настоянки-якісна сировина і вивірені пропорції.

Користь настоянки на журавлині

Північна красуня – журавлина – корисна для здоров'я. Наприклад, морс з ягід допомагає при застуді або переохолодженні. Не менш цінна і настоянка з журавлини, приготована в домашніх умовах.

В ягоді містяться  магній, залізо, йод,  вітаміни групи  B,  C,  PP,  хінна і лимонна кислоти. Це далеко не весь список корисних речовин, які приховані в маленьких ягідках.

Ягоди прекрасно віддають всі вітаміни і мікроелементи алкогольній основі. Настоянка має цілу низку лікувальних властивостей і використовується в якості:

  • Протизапальний;
  • Зігріваючого;
  • Знеболюючого;
  • Сечогінний;
  • Жарознижуючого і загальнозміцнюючий засіб.

Клюковка допомагає при авітамінозі, знімає біль при циститі, болях в суглобах, полегшує кашель, захищає ясна, підвищує апетит.

Навіть сама добротно зроблена журавлинна настоянка не рекомендується для вживання при гастриті і загостренні хвороб серця, печінки. Повністю протипоказана вагітним, годуючим жінкам і дітям.

Кращі рецепти настоянки на журавлині

У приготуванні домашньої настоянки з журавлини є невеликі нюанси, з якими необхідно ознайомитися.

  1. Ягоди використовують, як в свіжому вигляді, так і в замороженому. Останній варіант навіть краще. Заморожена журавлина віддають алкоголю більше соку. Рекомендується витримати свіжозібрані ягоди в морозильній камері хоча б 12 годин, попередньо відібравши непридатні плоди.
  2. В якості алкогольної основи можна брати спирт, горілку, самогон, коньяк, ром або джин. Ягоди пом'якшують смак і нівелюють різкий аромат спиртного.
  3. Підсолодити настоянку з журавлини можна, додавши цукор або цукровий сироп. Але найбільш виграшним варіантом вважається мед. Тандем з журавлини і меду не тільки зробить настоянку смачною, але і принесе подвійну користь для організму.
  4. Щоб урізноманітнити смак домашньої журавлинної настоянки можна використовувати різні прянощі: ваніль, корицю, гвоздику, імбир.

Вивчивши секрети приготування журавлини, можна переходити від теорії до практики.

Класичний рецепт

Вважається найкращим рецептом журавлини. Настоянку можна приготувати 2 способами.  Перший варіант: без додавання цукрового сиропу. Тоді настоянка збереже природну кислинку журавлини. Другий: замінити рідким медом цукровий сироп. Додають його без термічної обробки.

Склад:

горілка 500 мл
журавлина 250г
цукор 1 ст. л.
Вода 50 мл

Приготування:

  1. Ягоди промити.
  2. Подрібніть дерев'яною качалкою.
  3. Перекласти пюре в скляну тару, влити алкоголь.
  4. Витримати 14 днів, кожні 2 дні струшувати.
  5. Профільтрувати, з ягід віджати сік.
  6. Приготувати цукровий сироп і остудити його.
  7. З'єднати сироп з настоянкою, ретельно збовтати.
  8. Закрити тару і настоювати добу в темному, прохолодному місці.

Перед вживанням настоянку на журавлині слід витримати не менше місяця для стабілізації смаку.

Настоянка з журавлини з брусницею


Поєднання журавлини з брусницею – не тільки смачно, але і подвійно корисно. Для настоянки необхідно вибирати виключно якісний алкоголь.

Склад:

журавлина 0,5 кг
Брусниця 0,5 кг
горілка 1 л
цукор 0,3 кг

Приготування:

  1. Ягоди потовкти в кашку.
  2. Перекласти в ємність зі скла.
  3. Додати цукор і перемішати.
  4. Витримати настоянку 2 тижні.
  5. Пролити через фільтр.
  6. Перелити в іншу тару..
  7. Витримати пару днів у холодильнику.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з брусниці →

Пряна

Цей рецепт настоянки на журавлині дозволить отримати напій з широкою палітрою смаків.

Склад:

журавлина 300г
горілка 750 мл
Мед 2 ст. л.
кориця 1 паличка
Гвоздика 5 бутонів
чорний перець 1 ч. л.
корінь імбиру 50 г

Приготування:

  1. Плоди перебрати, промити.
  2. Очищений імбир подрібнити зручним способом.
  3. Журавлину, імбир, гвоздику, перець і корицю з'єднати в ємності.
  4. Влити горілку.
  5. Прибрати на тиждень в темне місце.
  6. Профільтрувати і влити рідкий мед.
  7. Збовтати і витримати ще тиждень для формування смаку настоянки з журавлини з імбиром.

З медом

Ароматної і помірно солодкої виходить настоянка з журавлини на горілці з додаванням меду. Ваніль додають в настоянку за бажанням.

Склад:

журавлина 0,6 кг
Спирт, 40% 0,5 л
Вода 0,2 л
Мед 0,4 кг
ваніль 1 стручок

Приготування:

  1. Підготовлені ягоди потовкти.
  2. Перекласти в ємність і влити спирт.
  3. Додати ваніль.
  4. Підігріти воду і розчинити в ній мед.
  5. Залити підсолоджену воду і перемішати.
  6. Залишити на 2 наділи.
  7. Пролити через фільтр і розфасувати.

Перед вживанням настоянку на меду і журавлині тримають ще 2-3 дні в холодильнику.

Швидкий варіант

Рецепт швидкої журавлинної настоянки виручить, якщо потрібен алкоголь для незапланованої вечірки. Через необхідність термічної обробки ягід, напій виходить не таким корисним, але смакових якостей при цьому не втрачає.

Склад:

журавлина 0,5 кг
горілка 1 л
цукор 230 г

Приготування:

  1. Підготовлені ягоди обдати окропом, дати стекти воді.
  2. Засипати в журавлину цукор і перетерти.
  3. Перекласти перетерту ягоду з цукром в скляну тару і залити горілкою.
  4. Настоювати протягом 2 годин.
  5. Профільтрувати настоянку, Макуха віджати.
  6. Перед дегустацією охолодити.

Міцність домашнього напою близько 35%. Щоб знизити градус, рекомендується розбавити в настойку 50-80 мл води.

Настоянка на сушеній журавлині

Робити настоянку можна не тільки зі свіжої або замороженої журавлини, але і з сушеної. В якості алкогольної основи можна використовувати горілку або спирт. Важливо, щоб міцність напою була 40-45%. А використовувану фруктозу для настоянки на сушеної журавлині допустимо замінити медом.

Склад:

сушена журавлина 1 склянка
горілка 0,5 л
Фруктоза 1 ч. л.

Приготування:

  1. Сполоснути і обсушити ягоди.
  2. Потовкти їх за допомогою ступки.
  3. Пересипати ягідки в скляну тару і влити алкоголь.
  4. Прибрати на 2 тижні для настоювання.
  5. Профільтрувати, віджавши сік з ягід.
  6. У готовий напій додати фруктозу або мед. Перемішавши.
  7. Перелити в пляшку і прибрати на пару днів для настоювання.

Якщо напій вийшов каламутним, то його слід пропустити через фільтр кілька разів.

Рецепт журавлинної настоянки на спирту →

З м'ятою

Тандем журавлини з м'ятою дозволить отримати освіжаючий напій з приємним ароматом. До складу напою входить калган. Корінь рослини можна купити в аптеці.

Склад:

Спирт 1 л
журавлина 0,5 кг
Калган 20 г
Вода 0,5 л
цукор 0,3 кг
сушена м'ята 3 листочки

Приготування:

  1. Пюрировать ягоди за допомогою блендера.
  2. Перекласти отримане пюре в скляну ємність і залити спиртом.
  3. Додати стовчений калган і м'яту.
  4. Прибрати для настоювання на 2 тижні.
  5. Приготувати цукровий сироп.
  6. Залити настоянку охолодженим сиропом і прибрати ще на тиждень.
  7. Профільтрувати журавлинну настоянку, розфасувати по пляшках.

З лимоном

Авторство цього рецепту приписують маршалу Івану Конєву, який брав участь у ВВВ. Напій має зігріваючу і бадьорить дією.

Склад:

журавлина 600 г
горілка 0,5 л
цукор 50 г
Лимон 1 шт.

Приготування:

  1. Журавлину обдати окропом і потовкти дерев'яним товкачем в пюре.
  2. Перекласти ягідне пюре в скляну тару.
  3. Туди ж додати алкоголь, вичавлений сік з лимона і цукор.
  4. Поставити для настоювання в темне місце на 5-7 днів.
  5. Профільтрувати настоянку і перелити в пляшку.

Із замороженої журавлини

Настоянка із замороженої журавлини готується на спирту або на самогоні. Алкоголь необхідно обов'язково розбавити до 45-50%.

Склад:

заморожена журавлина 250 г
Спирт/самогон 750 мл
цукор 2 ст. л.

Приготування:

  1. Розморозити ягоди, а потім подрібнити їх в блендері.
  2. Скласти пюрірованную журавлину в каструлю, додати цукор, влити спирт.
  3. Нагріти на середньому вогні масу до 70°C, потім прибрати з плити і охолодити.
  4. Перелити отриману масу в скляну ємність і витримати 3 доби.
  5. Профільтрувати, перелити в чистий посуд.

Журавлинна настоянка на самогоні →

Клюквянка

За цим рецептом вийде домашня настоянка на журавлині міцністю 20 градусів. Напій ідеальний для дівич-вечора або інших жіночих посиденьок.

Склад:

журавлина 1 кг
горілка 0,5 л
цукор 0,5 кг
Вода 0,5 л

Приготування:

  1. Журавлину потовкти.
  2. Перекласти ягідне пюре в скляну тару.
  3. Додайте горілку, цукор і воду. Ретельно перемішати.
  4. Витримати в теплому, темному місці 1-1,5 місяці.
  5. Фільтрувати і перелити в пляшки.
  6. Перед дегустацією охолодити.

Термін зберігання напою, приготованого за цим рецептом, 6 місяців.

Журавлина на коньяку

В якості алкогольної основи для журавлини можна використовувати не тільки горілку, самогон або спирт. Ароматною і смачною виходить настоянка журавлини на коньяку.

Склад:

журавлина 0,6 кг
горілка 0,2 л
Коньяк 0,5 л
Вода 0,2 л
цукор 0,5 кг
Мед 2 ст. л.
кориця 1 паличка
Гвоздика 3 бутони

Приготування:

  1. Засипати в банку ягоди і цукор, потовкти.
  2. Зав'язати горловину тари марлею і витримати добу.
  3. Вміст пересипати в каструлю і поставити на вогонь.
  4. Налити воду, перемішати, закип'ятити.
  5. Охолоджену ягідну масу перелити в чисту скляну тару і витримати ще 4 доби.
  6. Профільтрувати настій.
  7. До профільтрованої рідини додати коньяк.
  8. Наполягати 2 тижні.
  9. В залишилися ягоди залити горілку, і також прибрати на 2 тижні настоюватися.
  10. Профільтрувати коньячну і горілчану настоянки.
  11. З'єднати їх в одній тарі.
  12. Додати мед, корицю і гвоздику, розмішати і витримати ще місяць.
  13. Готову настоянку профільтрувати, перелити в пляшки.

Перед дегустацією настоянку на коньяку слід охолодити.

Правила вживання настоянки на журавлині

Використовують настоянку на журавлині і як лікарський засіб, і як алкоголь на свята. У лікувальних цілях щоденна доза не повинна перевищувати 30-50 мл.

Якщо ж домашній алкоголь збираються розпивати на святковому застіллі, то потрібно знати, як і з чим п'ють настоянку на журавлині.

Перед вживанням напій потрібно обов'язково охолодити. Розливають настойку в маленькі чарочки. До солодких різновидів журавлини пропонують десерти і фруктові нарізки. Легкі салати і запечене нежирне м'ясо прекрасно підійде для настоянки з природною кислинкою.

Зберігати настоянку на журавлині потрібно в прохолодному місці. Термін придатності солодкого напою становить не більше 6 місяців, несолодкого – 9-12 місяців.

Вивчивши всі рецепти, нескладно зрозуміти, як зробити настоянку з журавлини. Рецепти прості, а їх різноманітність дозволяє підібрати оптимальний спосіб приготування навіть для початківця винокура.  Якщо є бажання, можна поекспериментувати з базовим рецептом. У будь-якому випадку напій рубінового відтінку, з приємним, трохи терпким смаком стане прикрасою будь-якого святкового столу.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua