- Користь горобинової наливки
- Показання до застосування та протипоказання
- Особливості збору та підготовки ягід для наливок
- Рецепти приготування наливок
- Наливка з червоної горобини на самогоні
- Наливка з червоної горобини на горілці
- Рецепт настоянки « Ніжинської горобини »
- Інші рецепти наливок на горобині червоною
Користь горобинової наливки
Горобинова наливка вважається виключно корисною лікарською настоянкою, що містить велику кількість макро - і мікроелементів, органічних кислот і вітамінів. Дана лікарська форма готується на основі етилового спирту, рідше — на водній. Споживання горобинової наливки в лікувальних цілях зміцнює імунітет, покращує загальне самопочуття і підвищує апетит. Вона володіє терпким солодкуватим смаком через наявність в ній цукру і спирту.
Горобина є коморою жиро - і водорозчинних вітамінів. Корисними для організму виявляться також органічні речовини, мікро - і макроелементи, які містяться в червоній горобині. З цього випливає, що горобинова наливка є цінним лікувальним продуктом, корисним для організму, і рекомендованим для вживання людям з ослабленим імунітетом і низьким тонусом.
Показання до застосування та протипоказання
У народі, горобинова наливка часто застосовується для лікування різного роду захворювань. Вважається, що вона має високі антиоксидантні властивості і використовується як:
- Профілактичний засіб для дихальної системи;
- Імуномодулятор;
- Стимулятор нервової системи;
- Ефективний засіб проти атеросклерозу;
- Антигемороїдальний засіб;
- Засіб від діареї;
- Ліки проти золістого стафілокока і сальмонельозу.
Прийом горілчаної настоянки здійснюється перорально з розрахунку: 1 ч.л. в день до прийому їжі. Вона використовується при:
- Авітаміноз;
- Атеросклерозі;
- Коклюші;
- Ревматоїдних болях;
- Запальних процесах в ротовій порожнині;
- Глаукомних захворюваннях;
- Гастриті зі зниженою кислотністю;
- Ниркових захворюваннях;
- Кровотечі;
- Менструальних болях;
- Злоякісних утвореннях;
- Порушення обміну речовин;
- Шлунково-кишкових захворюваннях;
- При захворюванні жовчного;
- Асциті.
У горобині міститься речовина — амігдалін, що збільшує стійкість організму до низького рівня кисню в крові, насичує клітини киснем і знижує окислення жирів. Завдяки цьому вона є ефективним засобом для боротьби з атеросклерозом. Її також використовують для боротьби з паразитарними організмами.
Горобинова настоянка протипоказана для застосування вагітним і годуючим жінкам, особам, що страждають тромбозом і підвищеним згортанням крові; не рекомендується до вживання при перенесених інсультах та інфарктах, ішемічній хворобі серця. Дівчатам, які вирішили зачати дитину, варто задуматися над її споживанням — за старих часів горобина застосовувалася для запобігання небажаної вагітності.
Особливості збору та підготовки ягід для наливок
Технологія виготовлення наливок і користь від них були відомі ще в Стародавній Русі. З того часу настоянка на горобині використовується як ліки і елегантний спиртний напій.. Плоди збирають по перших заморозків. Примерзлі ягоди будуть більш солодкими і м'якими. У цей період вони втрачають терпкість і набувають необхідні якості. Перед приготуванням настоянки горобину необхідно промити холодною водою і ретельно просушити.
Для наливки краще заготовити великі ягоди без видимої псування і дефектів поверхні. Дерева, що ростуть уздовж узбіч доріг і недалеко від великих об'єктів шкідливих виробництв обходьте стороною. Підготовка здійснюється в наступному порядку:
- Переберіть ягоди, видаливши пошкоджені, і їх плодоніжки;
- Ретельно промийте і розкладіть на папері або бавовняній тканині;
- Перемішуйте зібраний матеріал для кращого висихання;
- Якщо є можливість, ягоди завантажте в сушарку;
- Після сушіння повторно переберіть плоди.
Підготовлене сировину складається з відмінно висушених плодів червоно-оранжевого кольору, зі зморшкуватою поверхнею, діаметром не менше 5 мм.на верхній частині ягоди повинна зберегтися чашечка у вигляді 5 маленьких зубців. Усередині неї — 2-7 серповидних насіння коричневого кольору. У готових ягід відзначається наявність слабкого специфічного запаху. На смак вони гіркувато-кислі. Якщо їх вологість не перевищує 18%, то при стисненні в долоні, не буде відбуватися грудкування.
Детальніше про те, як приготувати горобинову наливку →
Рецепти приготування наливок
Наливка з червоної горобини на самогоні
При приготуванні наливки на самогоні вам знадобляться:
- 6 кг красноплодной горобини;
- 0,5 кг цукру;
- Самогон.
Скляний бутель, об'ємом 10 л, наповніть ягодами. Поверх насипте цукор. Залийте самогоном отриману суміш до повного покриття плодів. протягом першого тижня заповнюйте втрату рівня, шляхом регулярного доливання, зважаючи поступової просочення горобини.
Додатково наполягайте протягом 3 тижнів. Злийте екстракт, не висипаючи плоди. Знову залийте їх самогоном і залиште суміш на 1,5 місяці. На 6 тижні змішайте настоянку з раніше приготованим екстрактом. Після чого наполягайте наливку протягом тижня. Даний продукт можна споживати в лікувальних цілях. Хоча не виключено його застосування для застілля.
Детальніше про приготування настоянки красноплодной горобини на самогоні →
Наливка з червоної горобини на горілці
Наливка на горілці більш складна в приготуванні, так як процес екстракції в горілці протікає гірше. Для максимального вилучення соку необхідно вжити додаткових заходів. При приготуванні наливки на горілці вам знадобляться:
- 2 кг плодів;
- 1 кг цукру;
- 1 л хорошої горілки;
- 1 л води.
Всипте плоди в скляну тару. Зробіть цукровий сироп на водній основі. Залийте їм горобину, після чого налийте горілку і добре перемішайте. Час витримай має становити не менше 3 тижнів. Після — процідити. Потім розфасуйте в дрібну тару. Готовий продукт повинен бути світло-червоного кольору. Запах буде характерний — Горобиновий.
Рецепт настоянки « Ніжинської горобини »
«Ніжинська настоянка » відома вже давно. Її приготування вимагає багато часу і трудовитрат, але зате вона володіє індивідуальним післясмаком і запахом, приємними для споживання. « Ніжинська настоянка » використовується також як засіб для підвищення апетиту, імуномодулятор і тонік.
Традиційно для її приготування застосовується спиртова екстракція, яка при бажанні може здійснюватися за участю горілки. Для цього використовуються чисті фракції алкоголю.
Технологія приготування:
- Переберіть просушені плоди;
- Всипте ягоди в скляну тару і залийте спиртом до повного покриття сировини;
- Поставте посуд із заготівлею в затемнене затишне місце;
- Кожен день, протягом 3 днів, доливайте спирт, вбраний горобиною;
- Через 2 тижнів, дбайливо перемішайте настоянку, щоб не пошкодити ягоди. Це можна зробити, злегка збовтавши саму ємність;
- Повторюйте перемішування через кожні 2 тижні протягом 2 місяців;
- Процідіть настій і розлийте по пляшках.
Детальніше про те, як приготувати горобинову настоянку →
Інші рецепти наливок на горобині червоною
Існує велика різноманітність інших рецептів горобинових настоянок, серед яких можна виділити наступні:
- Горобина, настояна на коньяку;
- Класичний рецепт самогону;
- Наливка гарячого способу приготування;
- Настоянки на воді;
- На меду і Дубовому лубі.
Будь-яка з них може бути використана вами, як зміцнюючий і тонізуючий засіб. Навпаки, алкогольні екстракти також використовуються, як благородні напої на застіллях.