- Користь горобинової наливки
- Показання до застосування та протипоказання
- Особливості збору та підготовки ягід для наливок
- Рецепти приготування наливок
- Наливка з червоної горобини на самогоні
- Наливка з червоної горобини на горілці
- Рецепт настоянки « Ніжинської горобини »
- Інші рецепти наливок на горобині червоною
Користь горобинової наливки
Горобинова наливка вважається виключно корисною лікарською настоянкою, що містить велику
Горобина є коморою жиро - і водорозчинних вітамінів. Корисними для організму виявляться також органічні речовини, мікро - і макроелементи, які містяться в червоній горобині. З цього випливає, що горобинова наливка є цінним лікувальним продуктом, корисним для організму, і рекомендованим для вживання людям з ослабленим імунітетом і низьким тонусом.
Показання до застосування та протипоказання
У народі, горобинова наливка часто застосовується для лікування різного роду захворювань. Вважається, що вона має високі антиоксидантні властивості і використовується як:
- Профілактичний засіб для дихальної системи;
- Імуномодулятор;
- Стимулятор нервової системи;
- Ефективний засіб проти атеросклерозу;
- Антигемороїдальний засіб;
- Засіб від діареї;
- Ліки проти золістого стафілокока і сальмонельозу.
Прийом горілчаної настоянки здійснюється перорально з розрахунку: 1 ч.л. в день до прийому їжі. Вона
- Авітаміноз;
- Атеросклерозі;
- Коклюші;
- Ревматоїдних болях;
- Запальних процесах в ротовій порожнині;
- Глаукомних захворюваннях;
- Гастриті зі зниженою кислотністю;
- Ниркових захворюваннях;
- Кровотечі;
- Менструальних болях;
- Злоякісних утвореннях;
- Порушення обміну речовин;
- Шлунково-кишкових захворюваннях;
- При захворюванні жовчного;
- Асциті.
У горобині міститься речовина — амігдалін, що збільшує стійкість організму до низького рівня кисню в крові, насичує клітини киснем і знижує окислення жирів. Завдяки цьому вона є ефективним засобом для боротьби з атеросклерозом. Її також використовують для боротьби з паразитарними організмами.
Горобинова настоянка протипоказана для застосування вагітним і годуючим жінкам, особам, що страждають тромбозом і підвищеним згортанням крові; не рекомендується до вживання при перенесених інсультах та інфарктах, ішемічній хворобі серця. Дівчатам, які вирішили зачати дитину, варто задуматися над її споживанням — за старих часів горобина застосовувалася для запобігання небажаної вагітності.
Особливості збору та підготовки ягід для наливок
Для наливки краще заготовити великі ягоди без видимої псування і дефектів поверхні. Дерева, що ростуть уздовж узбіч доріг і недалеко від великих об'єктів шкідливих виробництв обходьте стороною. Підготовка здійснюється в наступному порядку:
- Переберіть ягоди, видаливши пошкоджені, і їх плодоніжки;
- Ретельно промийте і розкладіть на папері або бавовняній тканині;
- Перемішуйте зібраний матеріал для кращого висихання;
- Якщо є можливість, ягоди завантажте в сушарку;
- Після сушіння повторно переберіть плоди.
Підготовлене сировину складається з відмінно висушених плодів червоно-оранжевого кольору, зі зморшкуватою поверхнею, діаметром не менше 5 мм.на верхній частині ягоди повинна зберегтися чашечка у вигляді 5 маленьких зубців. Усередині неї — 2-7 серповидних насіння коричневого кольору. У готових ягід відзначається наявність слабкого специфічного запаху. На смак вони гіркувато-кислі. Якщо їх вологість не перевищує 18%, то при стисненні в долоні, не буде відбуватися грудкування.
Детальніше про те, як приготувати горобинову наливку →
Рецепти приготування наливок
Наливка з червоної горобини на самогоні
При приготуванні наливки на самогоні вам знадобляться:
- 6 кг красноплодной горобини;
- 0,5 кг цукру;
- Самогон.
Скляний бутель, об'ємом 10 л, наповніть ягодами. Поверх насипте цукор. Залийте самогоном отриману суміш до повного покриття плодів.
Додатково наполягайте протягом 3 тижнів. Злийте екстракт, не висипаючи плоди. Знову залийте їх самогоном і залиште суміш на 1,5 місяці. На 6 тижні змішайте настоянку з раніше приготованим екстрактом. Після чого наполягайте наливку протягом тижня. Даний продукт можна споживати в лікувальних цілях. Хоча не виключено його застосування для застілля.
Детальніше про приготування настоянки красноплодной горобини на самогоні →
Наливка з червоної горобини на горілці
Наливка на горілці більш складна в приготуванні, так як процес екстракції в горілці протікає гірше. Для максимального вилучення соку необхідно вжити додаткових заходів. При приготуванні наливки на горілці вам знадобляться:
- 2 кг плодів;
- 1 кг цукру;
- 1 л хорошої горілки;
- 1 л води.
Всипте плоди в скляну тару. Зробіть цукровий сироп на водній основі. Залийте їм горобину, після чого налийте горілку і добре перемішайте. Час витримай має становити не менше 3 тижнів. Після — процідити. Потім розфасуйте в дрібну тару. Готовий продукт повинен бути світло-червоного кольору. Запах буде характерний — Горобиновий.
Рецепт настоянки « Ніжинської горобини »
«Ніжинська настоянка » відома вже давно. Її приготування вимагає багато часу і трудовитрат, але зате вона володіє індивідуальним післясмаком і запахом, приємними для споживання. « Ніжинська настоянка » використовується також як засіб для підвищення апетиту, імуномодулятор і тонік.
Традиційно для її приготування застосовується спиртова екстракція, яка при бажанні може здійснюватися за участю горілки. Для цього використовуються чисті фракції алкоголю.
Технологія приготування:
- Переберіть просушені плоди;
- Всипте ягоди в скляну тару і залийте спиртом до повного
покриття сировини; - Поставте посуд із заготівлею в затемнене затишне місце;
- Кожен день, протягом 3 днів, доливайте спирт, вбраний горобиною;
- Через 2 тижнів, дбайливо перемішайте настоянку, щоб не пошкодити ягоди. Це можна зробити, злегка збовтавши саму ємність;
- Повторюйте перемішування через кожні 2 тижні протягом 2 місяців;
- Процідіть настій і розлийте по пляшках.
Детальніше про те, як приготувати горобинову настоянку →
Інші рецепти наливок на горобині червоною
Існує велика різноманітність інших рецептів горобинових настоянок, серед яких можна виділити наступні:
- Горобина, настояна на коньяку;
- Класичний рецепт самогону;
- Наливка гарячого способу приготування;
- Настоянки на воді;
- На меду і Дубовому лубі.
Будь-яка з них може бути використана вами, як зміцнюючий і тонізуючий засіб. Навпаки, алкогольні екстракти також використовуються, як благородні напої на застіллях.