Малинова настоянка — це найпопулярніше народний засіб для лікування простудних захворювань. Але чи безпечно її вживати хворим людям? І які рецепти приготування такого напою існують?
Підготовчий етап
Для приготування даного продукту використовувати краще свіжу малину. Не забудьте перебрати її, викинувши корінці і зіпсовані плоди. Ви можете застосовувати також заморожені ягоди, які попередньо слід розморозити.
Найчастіше рецепт передбачає використання горілки в якості алкогольної основи. Можна ще застосовувати спирт, але перед цим його необхідно розбавити до 45°. Якщо ви вирішите залити плоди самогоном, то попередньо очистіть його. В іншому випадку ваш продукт буде мати специфічний запах. Крім того, деякі рецепти дозволяють використовувати як алкогольну основу коньяк.
На основі горілки
Спочатку підготуйте:
- Горілку (можете застосовувати спирт) — 1 л;
- Цукор — 250 грам;
- Малину — 3,5 кг;
- Воду — 250 мл.
Плоди засипте в банку і залийте алкоголем. Потім перенесіть посудину в прохолодне затемнене місце на 2, а краще 3 доби. Після закінчення цього часу злийте малинову настоянку іншу ємність. Приготуйте цукровий сироп і дочекайтеся, коли його температура опуститься до кімнатної. Влийте алкоголь і добре перемішайте. Настоянку на горілці або спирту перелийте в пляшку. Далі рекомендується витримати 20 діб в прохолодному затемненому місці. Процідіть вміст через вату, а потім розлийте в підготовлені ємності.
Готовий напій повинен зберігатися в прохолодному місці. Для цього добре підходить підвал або холодильник. Подібні рецепти дозволяють приготувати смачний алкогольний продукт, який має необмежений термін вживання.
На основі коньяку
До складу напою повинні входити такі інгредієнти:
- Фрукти — 750 грам;
- Коньяк — 1 л.
Засипте плоди в чисту банку і залийте коньяк (так, щоб він покривав вміст на 2 см). Закрийте посудину і протягом 2 місяців тримайте в теплому місці. Після закінчення цього часу злийте в іншу ємність малину. Профільтруйте вміст і розлийте в чисті пляшки.
Напій має гарний рубіновий колір. Крім того, смак коньяку чудово поєднується зі свіжою малиною. У народі також користується популярністю малинова настоянка з варення. Ось деякі з них.
На основі варення
Для приготування необхідно використовувати варення, яке вже не можна вживати. Головне, щоб на ньому була відсутня цвіль. Отже, рецепт вимагає підготувати:
- Варення — 300 грам;
- Горілку (або спирт) — 300 мл;
- Воду (не обов'язково) — 150 мл.
У підготовлену ємність покладіть варення. Залийте алкоголем і ретельно перемішайте. Посудину закрийте капроновою кришкою і перенесіть на 4 доби в темне місце. Якщо вміст кристалізується, то обов'язково кілька разів на день збовтуйте банку. Далі спиртова настоянка повинна бути профільтрована через марлевий і ватний фільтри. Розлийте в підготовлені ємності.
Якщо ви хочете зменшити міцність малинової настоянки, просто додайте невелику кількість води.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з варення в домашніх умовах →
На основі заморожених ягід
Цей рецепт алкогольного продукту особливо сподобається жителям міст, яким рідко щастить придбати свіжу малину. До його складу входять наступні продукти:
- Заморожені ягоди — 300 грам;
- Цукор — 100 грам;
- Горілку — 0,5 л.
У чисту посудину висипте заморожені ягоди і залийте алкоголем. Банку закрийте і струсіть. Помістіть в темне місце на 2-3 тижні. Протягом цього часу не забувайте струшувати ємність кожен день. Додатково радимо на кілька секунд відкривати банку, щоб вуглекислий газ виходив назовні. Перелийте малинову настоянку в іншу скляну посудину, використовуючи сито. Відфільтруйте ще раз через вату. Додайте цукор і струсіть, щоб він розтанув.
Готовий напій радять зберігати в холодильнику. Термін його придатності необмежений.
Детальніше про те, як зробити наливки і настоянки з малини →
Застосування настоянки в лікувальних цілях
Хоча малинова настоянка використовується більше як алкогольний продукт, її також можна застосовувати як ліки. Вживання цього продукту допоможе позбутися від кашлю і ангіни, зміцнити імунітет, а ще очистити судини.
У ягодах вчені виявили клітковину, цинк, залізо, масла Ефірні, мідь, вітаміни A, C і b, а ще азотисті і дубильні речовини, тому вживання її плодів робить благотворний вплив на капіляри людини. Відомі рецепти приготування настоїв і відварів з листя малини, які застосовуються для лікування дихальних хвороб і захворювань шлунково-кишкового тракту. Ягоди вважаються найпопулярнішим засобом для зниження температури, оскільки в них міститься саліцилова кислота.
Хоча спиртові настої з малини менш корисні, ніж свіжі ягоди, вони є незамінним засобом в лікуванні сезонних простудних захворювань.
Https://www.youtube.com/watch?v=EjOnN665qUs