настоянки і наливки в домашніх умовах

Сьогодні існує величезна кількість напоїв на основі спирту, які можна приготувати в домашніх умовах. Найбільш затребуваними з них вважаються лікери, настоянки, наливки. Однак перш ніж братися за приготування таких напоїв, необхідно вивчити їх відмінності.

На перший погляд здається, що наливка, настоянка і лікер нічим не відрізняються. Для того щоб внести ясність в різницю між ними, слід звернутися до визначення кожного напою. Отже:

Наливка являє собою популярний домашній слабоалкогольний напій, що готується шляхомнастойка в рюмке природного бродіння. До складу наливки, як правило, входять фрукти, або ягоди. Найчастіше використовують груші і яблука , а з ягід — малину, смородину, вишню або полуницю. Завдяки тому, що вона зберігає в собі фруктовий і ягідний запах, наливка входить в число найбільш ароматних напоїв.

Настоянка вважається ще одним поширеним видом домашнього алкоголю. Її відмінність від наливки полягає в тому, що цей напій вимагає використання спирту, в якому протягом від 2-х до 10 тижнів вимочуються ягоди, фрукти або трави. Крім того, настоянки використовуються не тільки як алкогольний продукт, але і як лікарський засіб. Детальніше про те, чим відрізняється настоянка від наливки →

Лікер — це солодкий і одночасно міцний густий напій. До його складу додають різні ефірні масла, фруктові компоненти, сиропи, а також вершки. Вміст алкоголю в лікері не менше 25%. В основі напою завжди спирт, вода, цукор, добавки, що формують смак лікеру. Замість цукру деякі рецепти пропонують використовувати фруктозу або мед.

Детальніше про те, як зробити наливку в домашніх умовах правильно

Рецепти домашніх настоянок

В першу чергу необхідно відзначити, які ягоди слід використовувати для настоювання алкогольного напою в домашніх умовах:

  • Виноград. Перевага виноградної настоянки є строгий смак і тонкий аромат. Для її приготування найкраще використовувати солодкі і ароматні сорти.
  • Вишня. настоянка на основі вишні не вимагає витримки. Найкращий варіант для такого напою — кисла і темнофарбована вишня.
  • Ожина. Ожинова настоянка дуже приємна, ароматна і інтенсивно забарвлена. Для неї підійдуть як високоврожайні і великоплідні сорти, так і звичайна Лісова ягода.
  • абрикосовый ликерЖуравлина. Настоянка і наливка з журавлини добре освітлюються і досить швидко готуються. Для напою рекомендується використовувати ягоди, зібрані після заморозків, або заморожені.


Рецепти настоянок, приготованих в домашніх умовах, досить прості. Перший рецепт розрахований на 6-8 порцій. Для напою необхідно приготувати:

  • 200 гр. ягід журавлини,
  • 500 мл горілки,
  • 150-200 гр. цукри.

Переберіть журавлину, промийте і дайте їй обсохнути. Засипте ягоди цукром і викладіть в будь-яку ємність, наприклад, банку. Перетерши ягоди, залийте їх горілкою. Ретельно перемішайте вміст банки, після чого закрийте її капроновою кришкою і залиште в темному місці приблизно на 3 тижні. Зверніть увагу, що раз в тиждень банку потрібно збовтувати. Після закінчення трьох тижнів, процідіть настойку за допомогою марлі або друшляка. Ягоди при цьому можна скласти в марлю і віджати. Готовий напій перелийте в більш зручну ємність.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на журавлині →

Наступний рецепт — це настоянка на основі мандаринових кірок. Інгредієнти напою:

  • 150 гр. мандаринових кірочок,
  • 500 мл горілки,
  • 2 шт.кавових зерен.

Кірки від мандаринів наріжте невеликими шматочками і обдайте окропом. Після цього покладіть їх на дно тари. Горілку вилийте в каструлю, нагрійте до 60 °C і залийте її в ту ж ємність. Покладіть туди обсмажені кавові зерна і щільно закрийте тару. Настоянка буде готова через місяць. Однак перед вживанням її необхідно процідити.


Детальніше про приготування настоянки з мандаринових кірок →

Для любителів горіхів, безумовно, будуть цікаві рецепти домашніх настоянок на горіхах. Варто відзначити, що горіхова настоянка вийде однаково смачна як з дозрілих ядер, так і із зелених плодів. Нижче наведено рецепт настоянки на мигдалі, для якої знадобляться:

  • настойки готовятся4 л горілки,
  • 800 гр. цукри,
  • 200 гр. мигдаль,
  • 100 гр. абрикосових ядер,
  • По 4 гр. коріандру і меленої кориці,
  • По 5 гр. ісопу та майорану.

Щоб приготувати таку настоянку, подрібніть всі її складові, змішайте їх, залийте горілкою і залиште настоюватися протягом тижня.

Великою популярністю користується також кедрова настоянка. Особливо така настоянка актуальна взимку.

  • 1л горілки,
  • 140 гр. ядер кедрових горішків,
  • 50-70 гр. цукри.

Промийте горіхи і залийте їх 500 мл горілки. Потім додайте цукор і розмішайте масу до його повного розчинення. Перелив масу в скляну ємність, закрийте її і залиште в темному, прохолодному місці на 3 або 4 дні.

Після закінчення зазначеного терміну злийте горілку, а горіхи залийте рештою 500 мл горілки. Знову закрийте ємність і залиште на 3-4 дні. Після цього злийте горілку і змішайте вміст тари з першими 500 мл.при бажанні процедуру можна повторити. Готову настоянку процідіть, і розлийте по пляшках.

Детальніше про те, як приготувати настоянку самогону на кедрових горішках →

Рецепти домашніх наливок

Щоб настоянка або наливка вийшла більш якісною, для її приготування рекомендується брати виключно стиглі ягоди. Плоди можуть бути навіть кілька м'ятими. Основною умовою є лише відсутність на них листя, зелені і т.д. якщо до складу наливки входять яблука, вони неодмінно повинні бути кислих сортів.

Сьогодні багато людей цікавляться способами приготування скоростиглих наливок в домашніх умовах. Для таких напоїв,наливки бродят як правило, використовують зібрані влітку ягоди чорної смородини, малини або вишні. Їх миють, висипають в емальований посуд і заливають горілкою. Далі, закривають ємність щільним папером, обв'язавши її для міцності. Зверніть увагу, що в папері слід зробити кілька отворів. Потім потрібно поставити тару в духовку, нагріти до 100-120 °C і вимкнути. Як тільки духовка повністю охолоне, необхідно перевірити ягоди, вони повинні досить упреть. Покладіть їх в друшляк, щоб з них міг стекти сік, а залишилася рідина профільтруйте. У проціджений сік, додайте той, що був зібраний з ягід. Туди ж засипте цукор (100-300 гр. на 1 л соку).

Детальніше про те, як приготувати наливку

Наступні рецепти описують приготування наливок з горобини, пелюсток троянд і черемхи.

Для наливки з горобини, візьміть стиглі ягоди і підсушіть їх в духовці при невеликій температурі, так, щоб ягоди стали більш м'якими. Засипте горобину в скляну пляшку, заповнивши приблизно 70% її обсягу, і залийте горілкою. Наливка вважається готовою, як тільки вона придбає темно-бурштиновий колір. Потім злийте його і профільтруйте. Додавши цукор або сироп, поставте наливку в прохолодне місце. Якщо дати напою ще трохи настоятися, він вийде ще ароматний і приємніше на смак.

При бажанні наливка може бути зроблена навіть з пелюсток троянд, головне, взяти не засушений гербарій, а пелюстки квітучих рослин, тоді якість буде вище. Покладіть їх в скляну тару і залийте хорошою горілкою. Як і в попередньому рецепті, рідина повинна настоятися до темно-бурштинового кольору. Після цього злийте рідину, додайте в неї від 100 до 300 гр. цукру на 1 л.розлийте готову наливку по пляшках і покладіть на зберігання.

Наливка з черемхи готується теж досить просто. Для цього злегка підсушіть ягоди протягом 3 діб, розклавши їх на тканині або папері. Потім їх необхідно трохи потримати на решітці в духовці при температурі 100 °C, при цьому потрібно стежити, щоб ягоди вийшли млявими, але не спеченими. Засипте черемху в пляшку, заповнивши ємність до рівня підстави горлечка, і залийте горілкою. Наполягати наливку треба 45 днів. Готовий напій слід прокип'ятити кілька разів, додавши в нього цукор в звичайнійликеры пропорції.

Ще рецепти наливок на спирту в домашніх умовах →

Рецепти домашніх лікерів

На сьогоднішній день рецепти домашніх лікерів, як і раніше, користуються великою популярністю. Лікер є алкогольним напоєм, який складається з спиртованих соків фруктів або ягід. Часто в процесі його приготування використовуються настої запашних трав і різні прянощі. Міцність напою зазвичай варіюється від 15 до 45%, а на смак він досить солодкий, оскільки в нього додають багато цукру.

Рецепти домашніх лікерів, по суті, досить прості. Перший рецепт має на увазі приготування бананового лікеру. Для цього знадобляться наступні інгредієнти:

  • 2 банани,
  • 500 мл спирту,
  • 1 пакетик шафрану (маленький),
  • 1 пакетик ваніліну,
  • 1 л води.

Банани очистіть від шкірки, поріжте скибочками, помістіть в скляну пляшку і залийте спиртом. Загорнувши ємність в газету, так, щоб на неї не потрапляло світло, приберіть її на 14 днів. Далі, необхідно приготувати сироп. Для цього доведіть до кипіння воду, розчиніть в ній цукор, ванілін і шафран. Зачекайте, поки сироп охолоне, додайте його в проціджений спирт, розмішайте і перелийте в пляшки.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на бананах →

Багатьом буде цікаво дізнатися і рецепти шоколадного лікеру.

  • 1,5 л горілки,
  • 1 кг цукру,
  • 200 гр. темного шоколаду,
  • 2 склянки молока,
  • кофейный ликер2 склянки води,
  • 2 гр. ванільного цукру.

Кілька хвилин потримайте шоколад в морозильній камері, натерши його потім на середній тертці. Отриману стружку покладіть в скляну тару, можна банку, залийте горілкою і додайте ванільний цукор. Ретельно перемішайте суміш, накрийте кришкою і залиште на тиждень при кімнатній температурі. Для більш насиченого смаку лікеру, вміст банки рекомендують щодня струшувати.

Через тиждень, додайте в суміш цукровий сироп. Як його зробити? Для цього в каструлю необхідно налити молоко і насипати цукор. Отриману масу слід перемішати і нагріти на повільному вогні і кип'ятити близько 7 хвилин. Потім зніміть каструлю з вогню і остудіть. Остиглий сироп влийте в шоколадну масу, закрийте банку кришкою і поставте лікер в прохолодне місце ще на 5 тижнів. Готовий лікер процідіть, і перелийте в пляшки.

Для любителів кави також існують різні рецепти лікерів. Для лікеру на основі розчинної кави знадобиться:

  • 500 мл горілки,
  • 1 чашка холодної кави,
  • 450 гр. цукри.

В холодну каву додають цукор, перемішують, і нагрівають його на повільному вогні. Довівши кавову масу до кипіння, її відразу необхідно зняти з вогню і охолодити. Влийте необхідну кількість горілки, перемішайте. Перелийте густий напій в будь-яку скляну тару, закрийте її і приберіть на тиждень в прохолодне місце. У період настоювання лікеру не забувайте струшувати тару з вмістом кілька разів на день.

Більше рецептів настоянки з використанням кави →

Таким чином, вивчивши перераховані вище рецепти, можна приготувати не тільки цікаві настоянки і наливки, а й смачні лікери, які підійдуть як для святкового столу, так і для приготування незвичайних алкогольних коктейлів.

рецепт настойки на водке, "Московская" рецепт настоянки на горілці,« Московська »