Будь-який алкогольний напій можна купити в магазині. Але погодьтеся, що приємно поставити на святковий стіл пляшечку полуничної настоянки, виготовленої самостійно в домашніх умовах. Полуниця є однією з найсмачніших і улюблених садових ягід. Що тільки з неї не готують: компоти, джеми, вина і лікери. Домашні настоянки з полуницею на спирту, горілці або коньяку мають глибокий колір, неповторний смак і аромат. До того ж ці алкогольні напої в помірних кількостях мають лікувальні властивості. Настоянку на полуниці приймають при анемії, для очищення організму від шлаків, для схуднення. Рецепт дуже простий і невигадливий. Приємний алкогольний напій може приготувати будь-який початківець винороб.
Сировина для виготовлення
Будь-який класичний рецепт приготування полуничної настоянки містить наступні основні
інгредієнти: ягоди, міцний алкоголь, воду і цукор. Полуницю можна використовувати не тільки в свіжому вигляді, але в замороженому і навіть сушеному. Причому в останньому варіанті ягід беруть в два рази менше, ніж свіжих.
Щоб уникнути попадання в готується напій неякісної сировини ягоди ретельно перебирають і миють. Неприпустимо використовувати підгнилі, запліснявілі і дуже дрібні плоди. Вони зіпсують смак. Щоб забезпечити необхідну міцність настоянки на полуниці додають горілку або якісний самогон. Іноді використовують розведений етиловий спирт, а також коньяк.
Основні рецепти
Класичний варіант настоянки з полуницею хороший тим, що солодкість напою можна змінювати на свій смак. Тут можна зовсім відмовитися від цукру.
Інгредієнти:
- 1 кг плодово-ягідного матеріалу;
- 300 г сах. піску (кількість можна змінювати);
- 1 літр горілки.
Ягоди і цукор насипають в трилітрову банку, заливають спиртним. Тару щільно закривають і поміщають в темне місце на 35?45 днів, при звичайній кімнатній температурі. Банку кілька разів струшують для того, щоб цукор краще розчинився. Потім склад фільтрують через шар вати з марлею і розливають по пляшках. Зберігати настоянку можна в холодильнику або підвалі до 4 років.
Спиртова наливка
Для приготування настоянки на полуниці беруть:
- Свіжі ягоди -2,5 кг;
- Очищену воду -0,5 л;
- Спирт або очищений самогон — 0,5 л;
- Сах. пісок — 1 кг.
Досвідчені винороби рекомендують спочатку заморозити ягоди, щоб зруйнувати їх клітинну структуру. Після заморозки сік і аромат набагато швидше переходить в спирт.
Плоди засипають в чисту трилітрову банку і заливають спиртом. Шийка тари затягують марлею і залишають в темному приміщенні на 14 днів. Потім варять цукровий сироп і охолоджують його. Спиртово-ягідний склад ретельно фільтрують, використовуючи марлю в кілька шарів. Відціджену рідину змішують з сиропом, розливають в скляну тару і закупорюють. Ароматну наливку залишають в прохолодному приміщенні на кілька тижнів.
Чим довше зберігати в погребі настоянку з полуниці, тим ароматні і смачніше вона буде.
Напій на коньяку
Це свого роду домашній лікер, де додається коньяк. Для його приготування беруть:
- 500 г ягід полуниці
- 500 мл коньяку
- 2 ст. води
- 300 г сах. пісок
Рецепт:
У каструлі змішують 150 г цукру з водою. Доведений до кипіння сироп варять 5 хв.заздалегідь кожну ягідку проколюють зубочисткою, для того щоб вони при подальшій варінні залишилися цілими. Потім їх додають в цукровий сироп. Всі разом додатково кип'ятять 3?5 хв. В цей же час всипають 150 г цукру, що залишився. Потім ягідний сироп охолоджують, переливають в іншу тару, додають коньяк і закривають щільно кришкою. Настоянку ставлять в холодильник або льох на 30 днів. Потім проціджують і переливають в іншу тару. Зберігають лікер в прохолодному місці, захищеному від природного освітлення протягом 2?3 років.
Настоянка з полуниці з лимоном
Цей рецепт хороший тим, що напій виходить красивого рубінового кольору з легким цитрусовим смаком. Для його виготовлення беруть:
Рецепт приготування:
Підготовлені ягоди ? перебрані і помиті, покласти в трилітрову банку і пересипати цукром. Залишити на кілька годин до виділення соку. Потім додати міцний алкоголь: горілку, самогон, спирт розбавлений. Наполягати 30 днів в теплому приміщенні. Потім напій профільтрувати і додати в нього сік і цедру одного лимона. Дати настоятися протягом 14 днів. Ретельно процідити настоянку і розлити по пляшках для подальшого зберігання в прохолодному темному місці. Настоянку слід витримати 2 місяці перед вживанням. Термін придатності становить 2?3 роки.