Наливками і настоянками називають алкогольні напої, що мають різну міцність і виготовляються як в домашніх умовах, так і промисловим способом на лікеро-горілчаних підприємствах. Наливки, для виготовлення яких використовуються фрукти або ягоди, в традиції кулінарії, подаються до столу. Настоянки, для виготовлення яких застосовуються лікарські рослини, в більшості випадків вживаються як ліки.
Наливка і настоянка — риси відмінності
Наливки відносяться до солодких алкогольних напоїв. Міцність продукту може коливатися від 18 до 20 градусів з цукристістю від 28 до 40%. Для виготовлення такого домашнього алкоголю на основі спирту застосовуються соки і настої, виготовлені зі свіжих ягід і фруктів. Дуже часто в рецептурі напою бере участь цукровий сироп і лимонна кислота.
Відповідно до рецепту, за яким виготовляються наливка, Час, необхідний для остаточного настоювання продукту, може тривати від 1 до 6 місяців. Залежно від матеріалу, який застосовується для виробництва наливки, напої відрізняються за термінами стиглості: пізні, середні і скоростиглі. Детальніше про те, які бувають характеристики і типи настоянок →
Пізньостиглі домашні наливки, в більшості випадків, виготовляються на основі плодів, що мають тривалий термін зберігання. Такі наливки, для виробництва яких були використані плоди яблук , груші , айви або ягоди горобини, можуть дозрівати від 3 місяців до півроку.
Наливки, для виготовлення яких були використані плоди вишні, сливи і ягід смородини або брусниці, з термінами зберігання два тижні при температурі 0 градусів, вважаються середньостиглими. Подібні домашні наливки повинні дозрівати від 1,5 до 2,5 місяця.
Для приготування скоростиглих домашніх наливок використовуються ягоди, що мають короткий термін зберігання — від 3 до 5 днів при температурі близькій до 0 градусів ( малина або полуниця ). Такі наливки будуть готові через 1 місяць.
Детальніше про те, як приготувати наливку, ТОП-12 рецептів →
Настоянка, представлена у вигляді алкогольного напою, виготовляється способом настоювання будь-якого алкоголю — горілки, самогону або вина на різних ягодах або фруктах, прянощах або цілющих травах. Суть процесу виготовлення домашньої настоянки, полягає в переході ефірних масел і біологічно активних речовин зі свіжих або сушених плодів і рослин в спирт рідини, на основі якої виготовляється продукт.
Час, який необхідний для того щоб зробити домашню настоянку, може становити від 14 днів до 1,5 місяця. У разі необхідності, період виготовлення настойки можна скоротити до однієї — двох тижнів за рахунок нагрівання рідини до температури 50 — 55 градусів. У своїй більшості, настоянки є міцними напоями. Фортеця такого алкоголю може досягати 45 градусів. Настоянки, в порівнянні з наливками менш солодкі — процентний вміст цукру в напої не перевищує 30%.
Детальніше про те, як приготувати настоянки в домашніх умовах →
Наливки і лікери, що виготовляються вдома
Основою приготування домашніх наливок може служити горілка, самогон або розбавлений питної спирт — міцність алкоголю повинна відповідати 40 градусів. Для того щоб виготовити в домашніх умовах наливку, необхідно заповнити бутель обраним ягодами або фруктами до самого горлечка і залити всю масу міцним алкоголем. Періодично, два — три рази на тиждень, посудину з усією масою необхідно струшувати. Детальніше про те, як зробити наливки будинку
Після того як процес дозрівання домашнього алкогольного продукту буде завершено, а це залежить від матеріалу, на якому відбувається настоювання, рідина проціджують через фільтр, в неї додатково додається цукровий сироп. Зберігається наливка в щільно закритій посудині, в темному і прохолодному місці.
Лікери, що представляють собою напій на основі плодів і ягід, в порівнянні з наливками є більш міцним продуктом. Фортеця домашнього лікеру може коливатися в діапазоні від 15 до 75 градусів, а обсяг вмісту в рідині цукру від 25 до 60%.
Процес виготовлення в домашніх умовах лікерів, аналогічний виробництву наливки, але алкоголь, який буде необхідний для виробництва цього продукту, повинен бути міцніше — не менше 50 градусів.
Лікер на основі ананаса
Ананасовий лікер, так само як і ром, вважається класичним алкогольним продуктом Центральної і Південної Америки. Приготування такого алкоголю в домашніх умовах не є витратним з фінансової точки зору, а продукт зроблений самостійно, за своїми якостями досить близький до свого промислового аналогу, не особливо відрізняючись від зразків поставляється дорогої продукції.
Інгредієнти:
- Ананаси — 1 кг;
- Вода — 550 мл;
- Цукор — 250 г;
- Питний спирт — 400 мл.
Приготування лікеру
- Подрібніть ананаси.
- Приготуйте сироп з води та цукру.
- Охолоджений сироп змішати зі спиртом.
- Залити сумішшю спирту і цукру подрібнений ананас і закрити посудину з утвореною масою.
Час, який знадобиться для дозрівання домашнього лікеру на основі ананаса, становить від 3 до 4 тижнів. Після закінчення настоювання продукту, рідина необхідно процідити і розлити в пляшки.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на ананасах →
Настоянка на пелюстках троянди
Такий рецепт вважається «класикою». Для приготування настоянки необхідні тільки якісні продукти: пелюстки чайної троянди без видимих ознак псування і якісний алкоголь без важкого запаху.
Інгредієнти:
- Горілка — 0,5 л;
- Пелюстки чайної троянди — 50 г;
- Цукор — 50 — 90 г;
- Вода — 50 — 60 мл;
- Лимонна кислота — 2 г.
Приготування настоянки
- Пелюстки квітки подрібнити за допомогою ножа.
- Утворену квіткову кашку засипати цукром, додати лимонну кислоту, залити водою і перемішати.
- Суміш помістити в ємність для настоювання і залити алкоголем (горілкою або самогоном).
- Отриманий матеріал залишити для настоювання на два тижні в темному місці, періодично (два — три рази на тиждень) струшуючи.
- Після закінчення терміну витримки продукту, рідину злити через фільтр, додати при необхідності цукор і в закритому вигляді поставити на тиждень в холодне місце — це повинно стабілізувати смак.
- Ще раз профільтрувати і розлити в пляшки.
Настоянка, виготовлена за таким домашнім рецептом і в простих умовах, може зберігатися до 5 років і має міцність 32-34 гр.
Наливка на яблуках
Простий рецепт сільської наливки, доступний всім і в будь-яких умовах.
Інгредієнти:
- Кисло-солодкі яблука — 2 кг
- Горілка (самогон) — 0,5 л;
- Цукор — 300 г;
- Вода — 100 мл.
Приготування наливки
- Вимиті яблука нарізати часточками, і виклавши на блюді поставити «на сонці» на 8 — 10 годин (або підсушити протягом 3 — 4 годин на слабкому вогні в духовці).
- Підсушені часточки фруктів перекласти в банку, залити алкоголем, закрити і поставити в тепле місце без доступу світла на 2 місяці з періодичним (2 — 3 рази в тиждень) струшуванням вмісту судини.
- Після закінчення терміну настоювання рідина злити через фільтр.
- Приготувати сироп на основі води і цукру, остудити і змішати з алкогольною рідиною.
- Розлити в пляшки і зберігати в умовах, що не допускають доступ світла до продукту.
Детальніше про те, як зробити настоянки і наливки в домашніх умовах