Зростаючий на лісових галявинах, гірських схилах і вздовж сільських доріг терен широко використовується в кулінарії і народній медицині. Плоди терну містять вітаміни, дубильні речовини, цінні органічні кислоти, амігдалін, макроелементи та інші корисні речовини. З них роблять смачні і корисні напої, вино, варення, цілющі настоянки і відвари. Для лікувальних цілей застосовуються також квіти, листя і коріння рослини. Настоянка з терну на горілці, рецепти якої наведені далі, має ніжний аромат і володіє трохи терпким присмаком.
Настойки з терну застосовуються для лікування кишкових захворювань інфекційного походження, наприклад, дизентерії, харчових отруєнь, покращують стан при кандидозі і неспецифічному коліті. Настій квіток рослини має проносну дію, знижує артеріальний тиск, покращує обмін речовин. Відвар листя допомагає боротися із застудою, покращує апетит, має сечогінну дію.
Ретельно вимиті плоди просушуються і кладуться в 5-ти літровий бутель. Після засипання всередину цукру на шийку ємності закріплюють марлю і витримують на добре освітленому сонцем місці протягом 4 або 5недель, дозволяючи Тернівці перебродити. Потім в бутель додають 0,5 л горілки і наполягають на ній ягоди один місяць. Потім Тернівку проціджують, додають залишок горілки, кип'ятять і, охолодивши, розливають в підготовлені пляшки. Ретельно закупоривши, їх розміщують в прохолодному приміщенні в ящику з піском, де вони витримуються 1,5 м до повної готовності.
Рецепт ягідної ратафії (настоянки) з терном
Інгредієнти:
0,5 л горілки або суміші горілки і коньяку в співвідношенні 2:1;
750 г тернових ягід;
100 ? 150 г цукру;
Трохи мускатного горіха.
Ягоди рекомендується збирати з кущів після появи перших осінніх заморозків, в цьому випадку вони будуть більш солодкими, а настоянка ? більш смачна і ароматна. Якщо немає бажання чекати заморозків, можна покласти плоди на кілька днів в морозильну камеру, а потім розморозити. Чисті сухі плоди потрібно скласти в банку. Кісточки надають напою особливий присмак. Щоб він не був занадто насиченим, можна з більшої частини тернових ягід їх видалити, залишивши третину від загальної кількості.
До розім'ятим ягодам додається мускатний горіх, алкоголь. Після цього банку закривається кришкою і настоюється в темному місці протягом 3 тижнів. Перші 2 з них вміст слід періодично збовтувати, на останньому тижні не чіпати, дозволяючи утворитися на дні осаду. Після закінчення 3-х тижнів рідина фільтрують і потроху додають цукор, пробуючи, щоб досягти збалансованості смаку. Після цього напій додатково відстоюють протягом 2-х тижнів і потім фільтрують при наявності осаду.
Щоб надати смаку настоянки тонізуючий ефект, що поліпшує опір організму простудних захворювань, можна на останньому етапі додати в банку 2 стручки гострого перцю. Щоб не допустити надмірної гостроти напою, його потрібно щодня пробувати і в момент, коли смак знайде потрібну гостроту, прибрати перець.
Рецепт іспанської настоянки Pacharan
Інгредієнти, що входять до рецепту настоянки:
4 г анісу;
4 г кмину;
2 зірочки бадьяна;
1 л горілки;
2 ч л цукру;
250 г тернових плодів;
15 зерен кави, попередньо обсмажених.
Спочатку готується анісова настоянка. Укладені в банку аніс, кмин і бадьян заливають горілкою і витримують півмісяця в темному місці. Після закінчення цього терміну рідина профільтрувати, додати розчинений у воді цукор, вимитий і висушений терен, кавові зерна. Наполягати протягом 2 ? 4 міс, процідити з використанням щільного фільтра.
Приготування інших видів напоїв
Використовуючи ягоди терну можна приготувати і інші не менш приємні на смак і корисні для здоров'я напої:
Рецепт Тернової наливки
Інгредієнти:
1 кг 500 г цукру;
3 кг ягід;
3 л горілки.
Чисті сухі ягоди поміщають в 3-х літровий бутель, засипають 1,5 кг цукру. Щоб забезпечити доступ повітря, але попередити потрапляння пилу, на шийці зав'язують марлю. Витримують 1,5 міс. у темному місці, після чого заливають в бутель 0,5 л горілки і залишають для бродіння на 2 міс. Після закінчення цього терміну доливають залишилася горілку і перемішують інгредієнти, що знаходяться в ємності. Перелив її вміст в каструлю необхідно довести його до кипіння. Після охолодження рідина розливають в пляшки, добре закупорюють їх і витримують 3 міс.
Помістіть всі перераховані інгредієнти в скляну ємність і тримайте її в теплому місці до повного виходу з'явилася в ній піни. Накрийте ємність кришкою, що має отвори для виходу утворюється вуглекислого газу, і поставте в захищене від прямих променів сонця місце на 2 тижні. Коли цей термін закінчиться, вино потрібно помістити в пляшки і витримувати ще 6 міс.
Користь настоянок на зелених волоських горіхах і показання до їх застосування. Рецепти настоянок на молочних горіхах, а також на перетинках стиглих волоських горіхів.