Рецепт Тернової настоянки на горілці

Зростаючий на лісових галявинах, гірських схилах і вздовж сільських доріг терен широко використовується в кулінарії і народній медицині. Плоди терну містять вітаміни, дубильні речовини, цінні органічні кислоти, амігдалін, макроелементи та інші корисні речовини. З них роблять смачні і корисні напої, вино, варення, цілющі настоянки і відвари. Для лікувальних цілей застосовуються також квіти, листя і коріння рослини. Настоянка з терну на горілці, рецепти якої наведені далі, має ніжний аромат і володіє трохи терпким присмаком.

Користь тернових ягід

дикий тернНастойки з терну застосовуються для лікування кишкових захворювань інфекційного походження, наприклад, дизентерії, харчових отруєнь, покращують стан при кандидозі і неспецифічному коліті. Настій квіток рослини має проносну дію, знижує артеріальний тиск, покращує обмін речовин. Відвар листя допомагає боротися із застудою, покращує апетит, має сечогінну дію.

Рецепти настоянок на терні

Існує чимало рецептів настойки з терном . Ось деякі з них.

Рецепт для простої настойки з тернових плодів

Інгредієнти, що входять до рецепту:

  • 2,5 кг цукру;
  • 5 л горілки;
  • 4-5 кг терну.

Ретельно вимиті плоди просушуються і кладуться в 5-ти літровий бутель. Після засипання всередину цукру на шийку ємності закріплюють марлю і витримують на добре освітленому сонцем місці протягом 4 або 5недель, дозволяючи Тернівці перебродити. Потім в бутель додають 0,5 л горілки і наполягають на ній ягоди один місяць. Потім Тернівку проціджують, додають залишок горілки, кип'ятять і, охолодивши, розливають в підготовлені пляшки. Ретельно закупоривши, їх розміщують в прохолодному приміщенні в ящику з піском, де вони витримуються 1,5 м до повної готовності.

Рецепт ягідної ратафії (настоянки) з терном

наливка из терновникаІнгредієнти:

  • 0,5 л горілки або суміші горілки і коньяку в співвідношенні 2:1;
  • 750 г тернових ягід;
  • 100 ? 150 г цукру;
  • Трохи мускатного горіха.

Ягоди рекомендується збирати з кущів після появи перших осінніх заморозків, в цьому випадку вони будуть більш солодкими, а настоянка ? більш смачна і ароматна. Якщо немає бажання чекати заморозків, можна покласти плоди на кілька днів в морозильну камеру, а потім розморозити. Чисті сухі плоди потрібно скласти в банку. Кісточки надають напою особливий присмак. Щоб він не був занадто насиченим, можна з більшої частини тернових ягід їх видалити, залишивши третину від загальної кількості.

До розім'ятим ягодам додається мускатний горіх, алкоголь. Після цього банку закривається кришкою і настоюється в темному місці протягом 3 тижнів. Перші 2 з них вміст слід періодично збовтувати, на останньому тижні не чіпати, дозволяючи утворитися на дні осаду. Після закінчення 3-х тижнів рідина фільтрують і потроху додають цукор, пробуючи, щоб досягти збалансованості смаку. Після цього напій додатково відстоюють протягом 2-х тижнів і потім фільтрують при наявності осаду.

Щоб надати смаку настоянки тонізуючий ефект, що поліпшує опір організму простудних захворювань, можна на останньому етапі додати в банку 2 стручки гострого перцю. Щоб не допустити надмірної гостроти напою, його потрібно щодня пробувати і в момент, коли смак знайде потрібну гостроту, прибрати перець.

Рецепт іспанської настоянки Pacharan

Інгредієнти, що входять до рецепту настоянки:

  • 4 г анісу;
  • 4 г кмину;
  • напиток из терна2 зірочки бадьяна;
  • 1 л горілки;
  • 2 ч л цукру;
  • 250 г тернових плодів;
  • 15 зерен кави, попередньо обсмажених.

Спочатку готується анісова настоянка. Укладені в банку аніс, кмин і бадьян заливають горілкою і витримують півмісяця в темному місці. Після закінчення цього терміну рідина профільтрувати, додати розчинений у воді цукор, вимитий і висушений терен, кавові зерна. Наполягати протягом 2 ? 4 міс, процідити з використанням щільного фільтра.

Приготування інших видів напоїв

Використовуючи ягоди терну можна приготувати і інші не менш приємні на смак і корисні для здоров'я напої:

Рецепт Тернової наливки

Інгредієнти:

  • 1 кг 500 г цукру;
  • 3 кг ягід;
  • 3 л горілки.

Чисті сухі ягоди поміщають в 3-х літровий бутель, засипають 1,5 кг цукру. Щоб забезпечити доступ повітря, але попередити потрапляння пилу, на шийці зав'язують марлю. Витримують 1,5 міс. у темному місці, після чого заливають в бутель 0,5 л горілки і залишають для бродіння на 2 міс. Після закінчення цього терміну доливають залишилася горілку і перемішують інгредієнти, що знаходяться в ємності. Перелив її вміст в каструлю необхідно довести його до кипіння. Після охолодження рідина розливають в пляшки, добре закупорюють їх і витримують 3 міс.

Детальніше про те, як приготувати наливку тернову →

брожение ягод тернаРецепт приготування тернового вина

Інгредієнти, що входять до рецепту:

  • 1,5 л тернового соку;
  • 4 л теплої води;
  • 2ст л кореня імбиру;
  • 2 кг цукру;
  • 10 г винних дріжджів;
  • 2 шт.пекучого перцю.

Помістіть всі перераховані інгредієнти в скляну ємність і тримайте її в теплому місці до повного виходу з'явилася в ній піни. Накрийте ємність кришкою, що має отвори для виходу утворюється вуглекислого газу, і поставте в захищене від прямих променів сонця місце на 2 тижні. Коли цей термін закінчиться, вино потрібно помістити в пляшки і витримувати ще 6 міс.

Детальніше про те, як приготувати вино з терну (терносливи, Тернове) →