З кожним роком виробники алкогольної продукції намагаються все більше здивувати і порадувати своїх покупців. Вони придумують нові смачні рецепти алкогольної продукції. Адже хтось любить легкі ігристі вина, хтось віддає перевагу більш міцні солідні напої, а є і ті, хто обожнює настоянки, приготовані в домашніх умовах. Як то кажуть, про смаки не сперечаються.
Головною особливістю домашніх настоянок є те, що їх фортеця можна контролювати. Існують різні рецепти, тому кожен зможе знайти щось для себе. Справжні цінителі алкогольної продукції постійно експериментують і, шляхом проб і помилок, домагаються необхідного градуса настойки. За допомогою різних добавок, таких як: чорниця, насіння соняшнику, м'ята або шкаралупа горіхів, можна навіть змінювати колір алкогольної продукції.
Класична спиртова сливовиця
Одним з найпопулярніших варіантів сливовиц, є приготована в домашніх умовах на спирту. вона не тільки смачна і легка у виготовленні, але також може служити в якості лікарського засобу.
Щоб відтворити рецепт цього напою в домашніх умовах необхідно:
- 1,5 кг сливи;
- 1 склянка спирту;
- 1,5 склянки цукру.
Спочатку треба дуже ретельно промити сливи, після чого висушити на рівній поверхні. Наступним кроком важливо позбутися від кісточок і розім'яти сливи до консистенції пюре. Далі процідити масу через сито, щоб позбутися від шкірки. Після цього відкласти їх на 2 години. Останнім кроком необхідно додати спирт і цукор, а потім настоювати протягом 2 місяців. Після закінчення цього часу можна переливати мікстуру зі слив в приготовані ємності.
Сливова настоянка з додаванням м'яти
Цінителям трав'яних алкогольних напоїв напевно припаде до душі рецепт сливовіци з додаванням м'яти. Щоб її приготувати знадобиться:
- 1 кг слив;
- 1 л горілки;
- 0,5 склянки води;
- 1 склянка цукру;
- 5 гілочок м'яти.
Для початку обов'язково потрібно промити сливи і просушити. Після чого залити водою і залишити в темному місці на 2 тижні. Далі рідина треба процідити, а також приготувати сироп з цукру і води. Він робиться шляхом доведення цих інгредієнтів до кипіння, поки не піде утворилася плівка. Важливо відзначити, що ємність для приготування настоянки зі слив краще вибрати побільше, так як сливову рідину потрібно буде переливати якраз в неї. Робити це варто повільно, постійно помішуючи.
Отриману суміш потрібно ще раз процідити і перелити в ємність об'ємом 2 літри. Заздалегідь покласти на дно гілочки м'яти і залишити настоянку на добу. Важливо не забути накрити ємність кришкою.
Детальніше про те, як приготувати настоянку зі сливи в домашніх умовах →
Настоянка з сушених слив
Щоб приготувати настоянку з сушених слив знадобиться:
- 500 г сушених слив;
- 1 пляшка горілки;
- 2 г лимонної кислоти;
- 0,5 склянки цукру.
Рецепт приготування наступний. Спочатку потрібно промити сливи і ретельно просушити. Після цього засипати сливи цукром і лимонною кислотою. Далі закрити ємність щільною кришкою, струсити і залишити настоюватися 10 днів в сухому прохолодному місці. Бажано, щоб воно було ще й темне. Важливо відзначити, цю консистенцію необхідно обов'язково щодня струшувати, щоб знаходився в ній цукор поступово розчинявся. Не варто наполягати сливовицю довше покладеного терміну, так як після закінчення цього часу напій може стати схожим на компот.
Перед вживанням варто процідити рідину через дрібне сито і перелити в зручну для зберігання пляшку.
Спиртова настоянка з терну
Ще один рецепт, який можна легко приготувати в домашніх умовах — алкогольний напій з терносливи. Якщо його правильно приготувати, то можна вживати навіть в якості мікстури, яка підвищить імунітет і відновить нервову систему. Для приготування напою в домашніх умовах знадобиться:
- 1,5 кг цукру;
- 4 кг терносливи;
- 4 л горілки.
Для початку потрібно засипати тернослив в ємність, перемішати з цукром і струсити. Після цього, накрити бутель марлею і залишити на 1,5 місяці в сухому теплому приміщенні. Це не обов'язково має бути темне місце, головне, щоб на вміст пляшки не потрапляли прямі сонячні промені. Коли пройде необхідний час, необхідно додати в суміш 500 мл горілки і залишити ще на 2 місяці. Після закінчення зазначеного терміну додати залишився кількість горілки і перелити в каструлю. Напій потрібно буде довести до кипіння, остудити і настоювати ще приблизно 2 місяці.
Швидкий спосіб приготування спиртного напою з терну
Є ще інший рецепт приготування настоянки з терну в домашніх умовах. Він займе меншу кількість часу. Для цього потрібно розім'яти 3 кг терносливу виделкою і засипати 1 кг цукру. Після цього залити горілкою і настоювати 1 місяць.
Важливо відзначити, що настоянки з сливи і терносливи набувають насичений багатий смак тільки через 6 місяців після приготування.
Детальніше про те, як приготувати наливку з терносливи в домашніх умовах →
Сезонна настоянка
Щоб урізноманітнити смак саморобного напою, можна додати в нього ще й сезонні фрукти і ягоди. Найпопулярнішими є: вишня, кизил, абрикоси, малина і суниця. Кількість ягід може варіюватися в залежності від уподобань. В середньому, кожної ягоди потрібно близько 150 г.
Також для приготування сезонної сливовиці знадобиться: 1 л спирту, 500 мл горілки і 1 кг цукру.
Принцип приготування алкогольного напою тут буде такий же, як і в попередніх рецептах. Промити і висушити ягоди і залити алкоголем. Настоюється такий напій 1,5 місяці. Після чого рідина зливається окремо, а ягоди засипають цукром і залишають сохнути на сонці 3 тижні. Отриману рідину потрібно буде зцідити і змішати з тією, яка були злита в минулий раз. Разом на приготування настоянки піде 6 місяців.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з сливи на горілці →