З настанням осені починається пора клопоту по збору овочів і фруктів, вирощених на власній земельній ділянці. І якщо рік видався врожайним на яблука, то додається ще проблема переробки надлишків. Звичайно, традиційно їх пускають на різні джеми, компоти і варення, але в особливо плодоносні роки обмежитися тільки ними не вийде при всьому бажанні. Положення може врятувати виготовлення настоянок, всіляких наливок і вин, приготованих в домашніх умовах. Тому давайте детально розглянемо процес створення такого смачного напою, як настоянка яблук на горілці.
Властивості настоянки
Насправді, приготування яблучної настоянки в домашніх умовах — процес нескладний і займає максимум 30-40 хвилин. Прийнявши рішення зробити домашнє вино, ви вбиваєте відразу кілька зайців:
- Вирішується питання надлишку фруктів;
- Питання покупки горілки і вина в магазинах стає неактуальним, внаслідок чого економиться сімейний бюджет;
- Настоянка може служити необхідним компонентом для багатьох коктейлів;
- Кілька крапель настоянки або вина, можуть надати вишуканий аромат м'ясних страв і овочевих салатів;
- Також використовується при виготовленні кулінарних виробів.
Методики і правила приготування настоянок з яблук
Оскільки це широко і повсюдно поширений фрукт, то і рецептів приготування настоянки і вина теж величезна кількість. Вони можуть містити в собі не тільки перевірені роками основні компоненти, але і готуватися з додаванням інших фруктів і інгредієнтів. Але при цьому для всіх типів настоянок залишається незмінним одне залізне правило — вона повинна робитися тільки з твердих сортів яблук, причому зібраних у вересні.
Пояснюється це тим фактом, що такі плоди мають більш вираженим ароматом, оскільки наливалися протягом усього сезону. Безумовно, вино можна приготувати і з літніх яблук, який буде не менш смачний, але принципова різниця між ними буде в ступені запашності.
Важливо знати: хоча багато садівники намагаються пускати на приготування настоянки зіпсовані, гнилі яблука, справжні знавці цієї справи все ж радять використовувати тільки зрілі і неушкоджені плоди.
Тепер що стосується ще однієї важливої складової — алкогольної. Для цієї мети рекомендують вибирати хорошу горілку, щоб не зіпсувати аромат, а ще краще віддати перевагу очищеному самогону. Як стверджують досвідчені винороби (справжні знавці вина), горілка повинна неодмінно тягнутися, а не текти, при цьому ще зігрівати, а не обпалювати.
Рецепт класичної настойки з яблук
Будуть потрібні такі інгредієнти:
- Яблука — 1,5 кг;
- Горілка (самогон, коньяк) — 1 л;
- Вода — 500 мл;
- Цукор — 300 гр.
Процедуру приготування настоянки можна розділити на кілька моментів:
- Спочатку слід вимити яблука під холодною водою. Зверніть увагу, саме під холодною, а не теплою або гарячою. Вважається, що таким чином в продукті збережуться всі корисні вітаміни.
- Видалити всі темні плями, фрагменти гнилі і обов'язково вирізати з яблук серцевину.
- Нарізати маленькими шматочками у вигляді кубиків. Давно помічено, що чим дрібніше яблука нарізані, тим вишуканіше буде аромат напою.
- Після цього їх слід розмістити в банку і наливати горілку до тих пір, поки вона не покриє фрукти повністю. Це робиться для того, щоб виключити проникнення повітря, інакше вони швидко зіпсуються. Оскільки яблука досить швидко вбирають рідину, рекомендується час від часу доливати алкоголь.
- Потім потрібно герметично закрити банку кришкою і визначити на 1-2 тижні в темне місце.
- Слід зазначити, що Фортеця настойки буде прямо пропорційна часу витримки — з часом ставати все міцніше. Періодично, найкраще кожен день, банку необхідно струшувати. Робиться це для того, щоб інгредієнти швидше змішувалися.
- Після тижня або двох, залежить від того, який фортеці напій хоче отримати господар, вміст банки необхідно перелити в іншу тару, використавши для проціджування марлю. При цьому уважно стежити, щоб м'якоть не потрапила в настойку.
- Щоб продукт мав солодкуватий смак, необхідно приготувати цукровий сироп, перемішати з настоянкою, настояти кілька годин, потім повторно пропустити через марлю.
Корисно знати: щоб отриманий напій довго зберігав свої смакові якості, пляшки потрібно зберігати в темному місці, щільно закривши кришками.
Міцна яблучна настоянка з прянощами
Цей вид настоянки роблять шляхом замочування яблук у розведеному спирті. Спосіб приготування простий і невигадливий, але на виході маємо зубодробильний напій, який, втім, багатьом подобається. Знадобитися:
- 1 кг яблук;
- 0,5 л розведеного спирту 60%;
- 0,5 л розведеного спирту 45%.
Після того як помили яблука і позбулися від усього непотрібного, необхідно нарізати їх невеликими шматочками. Розмістити в літровій банці і додати зверху спирт 60%. Після цього банку, попередньо щільно закривши кришкою, необхідно відправити рівно на 1 тиждень настоюватися в темне місце.
Після тижня перелити рідину в іншу ємність через тканину або марлю. Знову фрукти залити спиртом, але вже міцністю 45%. Тепер треба чекати два тижні. Повторити маніпуляції з марлею, потім змішати обидва настою, розлити в пляшки і чекати ще два тижні. І тільки після цього дегустувати.
Якщо перед другим настоюванням додати ще половину палички кориці і трохи ваніліну, настоянка вийде не тільки міцною, але і придбає приємний пряний смак. У підсумку вийде чудовий підбадьорливий продукт бурштинового кольору.
Домашній« кальвадос »
Кальвадос — відомий у всьому світі французький напій, який насправді виробляється шляхом сублімації сидру і витримується в дубових бочках близько двох років. Наша настоянка, приготована в домашніх умовах, поступається богемному французькому хіба що в фортеці, в іншому ж теж все на рівні.
Відібрати 2 кг самих стиглих і соковитих яблук, нарізати дрібними скибочками і засипати в банку. Зверху додати 2 пакетика ваніліну і літр горілки. Відправити в темне місце. Через 2 тижні рідина пропустити через тканину. Засипати 200 грамів цукру в 150 мл води і зварити сироп. Після того як сироп буде готовий, влити туди отриманий раніше настій з додаванням півсклянки спирту. Розлити по пляшках.
З ароматом серпанок
Кілька стиглих яблук нарізати кільцями і подвяливать в духовці на малих температурах. Через деякий час отримаємо сушені яблука з ароматом серпанок. Потім помістити в банку, ємністю 3 літри, додати столову ложку цукру. Залити необхідну кількість горілки і залишити на 2 тижні. За цей час рідина повинна придбати золотистий Колір. Потім, як зазвичай, відфільтрувати і розлити по пляшках.
Приготування настою на куразі і родзинках
Найпростіший рецепт: знадобиться сорокаградусний самогон, курага і родзинки. До речі, ці сушені плоди не тільки смачні, але і надзвичайно корисні для організму. Курага містить такі необхідні для людини елементи як фосфор, каротин і різні органічні кислоти. Ізюм ж є джерелом аскорбінової і фолієвої кислоти.
Потрібно використовувати сушені фрукти тільки хорошої якості, так як навіть невелика кількість дефектних ягід можуть начисто зіпсувати смакові якості настоянки.
Сам процес: заповнити трилітрову банку приблизно на одну третину сушеними фруктами і залити самогоном. Після цього визначити на два тижні в темне місце. Після цього періоду пропустити рідину через марлю, розлити по пляшках.
[ads-pc-4]
Яблучне вино
Класичний рецепт яблучного вина: знадобляться 5 кг яблук і 6 склянок цукру. Фрукти розрізати на чотири частини, вирізати серцевину, дрібно нарізати і прокрутити на м'ясорубці. Отриманий інгредієнт помістити в пляшку, насипати зверху 3 склянки цукру і перемішати. Закупорити пляшку і поставити на 3-4 дні в тепле місце.
Після цього перебродив сік злити, додати залишилися 3 склянки цукру, перемішати і також визначити в тепле місце, але вже на 1 місяць. Після закінчення цього терміну вийшла рідина профільтрувати і розлити в сухі пляшки. Приготовлені в домашніх умовах вина можуть зберігатися дуже довго.
Як вже говорилося вище, рецептів дуже багато, але об'єднує їх одне — всі вина готуються просто, п'ються легко, а збивають міцно.