Варіантів використання плодів горобини в кулінарії безліч. Існує також багато рецептів напоїв з червоної горобини, в тому числі спиртних. Вина, наливки і настоянки з ягід горобини червоної виходять чудові! І смак, і аромат у них чудовий. Більш того, вживати такі напої можна не тільки в гастрономічних, але і в лікувальних цілях, оскільки горобина наділяє алкоголь цілющими властивостями.
У тому випадку, якщо настоянка з горобини червоної готується як лікарський засіб, в якості алкогольної основи рекомендується використовувати очищений самогон. В інших рецептах можна робити настоянки на магазинній горілці, ректифікаційному або медичному спирті, розведеному до 45 градусів.
Коли збирати горобину?
Якісний спиртний напій з відмінними смаковими характеристиками вийде тільки в тому випадку, якщо робити його з правильно обраної горобини. По-перше, ягоди повинні бути стиглими, великими, соковитими. Недозрілі, гнилі або зіпсовані плоди потрібно відразу викидати — вони не повинні потрапити ні в настоянку, ні в сусло для домашнього вина.
По-друге, збирати урожай червоної горобини потрібно тільки після настання холодів. Ягоди повинні бути підмороженими. У такому вигляді вони стають солодше на смак і набагато м'якше, що позитивно позначається на смакових характеристиках напою.
По-третє, якщо є можливість, для настоянок і вина краще брати плоди окультуреної, селекційної червоної горобини. Сорти, виведені шляхом схрещування з вишнею набагато більшими, містять більше цукрів. Крім того, вони соковитіше диких ягід, а корисних речовин в них більше.
Настоянка з горобини червоної на спирту
Класична горобинова настоянка, рецепт якої можна назвати базовим. Інгредієнти спиртного напою:
- Ягоди горобини — 2 кг.
- Спирт розведений — 1 л.
- Вода кип'ячена — 1 л.
- Цукор — 1 кг.
Технологія приготування:
- Ягоди перетирають в кашку і засипають в скляну банку.
- Інвертують цукор, для чого його висипають у воду, ставлять на вогонь і варять після закипання 5 хвилин.
- Остиглий до кімнатної температури цукровий сироп з'єднують з ягідною масою.
- Заливають суміш спиртом, перемішують, банку закривають капроновою кришкою.
- Наполягають в теплому затемненому приміщенні 21 день.
- Готову настоянку проціджують і розливають по пляшках.
Виходить смачно пахне напій блідо-червоного кольору. Його можна застосовувати як лікувальний еліксир при розладі кишечника, а також для профілактики сезонних простудних захворювань.
Настоянка з червоної горобини з м'ятою
Завдяки використанню в цьому рецепті горобинової настоянки свіжих листочків м'яти або меліси смак напою виходить освіжаючим, а в ароматі чітко чутні «зелені» нотки.
Інгредієнти:
- Горобина червона — 0,5 кг.
- Цукор — 50 г.
- Горілка — 1 л.
- М'ята — за смаком.
Замість горілки в цьому рецепті дозволяється використовувати спирт, розведений водою в пропорції 1:1.
Ягоди перебирають, миють, обсушують. Подрібнюють в кашку, щоб горобина дала сік. Отриману масу заливають горілкою і настоюють в теплому темному місці 7-14 днів.
Після покладеного часу настій проціджують. Ягідний Макуха викладають в марлевий мішечок і віджимають.
Цукор підсмажують на сковороді, поки він не стане світло-коричневим. Вводять в горобинову горілку і гарненько перемішують. Листочки м'яти (меліси) заливають склянкою окропу і витримують на паровій бані 10 хвилин. Проціджують, вливають в настойку.
Ємність з домашньою горобиновою горілкою закривають кришкою і витримують в темному місці рівно тиждень.
Настоянка з червоної горобини на меду
У рецептах саморобних настоянок з горобини можна використовувати не тільки самогон, горілку або спирт, а й готовий коньяк. Такий напій має загальнозміцнюючі властивості, плюс, легко п'ється. Для поліпшення смакових характеристик в нього замість цукру додають мед.
Робити коньячну настоянку з горобини з медом просто. Потрібно взяти:
- Червона горобина — 0,5 кг.
- Коньяк хорошої якості — 1 л.
- Мед — 2 ст. л.
- Кора дуба — 1 ст. л.
Рецепт приготування:
- Ягоди миють, обсушують, засипають в скляну ємність.
- Заливають коньяком.
- Додають до розчину мед і подрібнену дубову кору.
- Перемішують склад, закривають ємність герметично.
- Наполягають в прохолодному темному приміщенні 3 місяці.
Готову горобинову настоянку з медом на коньяку потрібно відфільтрувати через вату, розлити по пляшках. Дати напою відстоятися до тих пір, поки його колір не стане світліше.
Настоянка горобинова солодка з корицею
- Ягоди червоної горобини — 2 кг.
- Спирт — 1 л.
- Кориця мелена — 1 щіпка.
- Цедра лимона 10-15 г.
- Цукор — 1 кг.
- Вода — 1 л.
Для початку з цукру і води потрібно зварити сироп. У процесі варіння (10 хвилин після закипання) потрібно знімати пінку, що утворюється на поверхні розчину. Як тільки піноутворення завершиться, сироп знімають з вогню і остуджують до кімнатної температури.
Окремо ягоди горобини ошпарюють, струшують зайву вологу і протирають через друшляк. Потім за допомогою полотняного мішечка фільтрують сік.
Сироп, Горобиновий сік, корицю і цедру змішують в одній ємності, заливають спиртом. За цим рецептом настоянку не витримують протягом якогось часу в темному місці при кімнатній температурі, а відразу розливають по пляшках, закупорюють і ставлять в холодильник.
Настоянка горобинова на коньяку
Вище вже згадувалося про те, що Коньячний варіант горобинової настоянки м'якше спиртової або горілчаної. Корисні властивості горобини в них зберігаються повністю, однак, в лікувальних цілях рекомендується використовувати спиртові настоянки. Горобиновий коньяк краще пити як звичайний міцний алкоголь.
Для приготування настоянки з червоної горобини на коньяку знадобиться:
- Ягоди — 300 г.
- Цукор — 30 г.
- Коньяк — 0,5 л.
Горобину, як зазвичай, потрібно перебрати, помити і подрібнити в кашку. Цукор прожарити на сухій сковороді, поки він не потемніє.
Ягоди змішати з коричневим цукром і висипати в скляну ємність. Залити коньяком так, щоб він покрив ягідну масу на 2-3 см.
Банку закрити кришкою і кілька разів сильно струсити, щоб всі інгредієнти перемішалися. Наполягати напій потрібно протягом 1 місяця в прохолодному темному приміщенні. Раз в тиждень вміст банки потрібно збовтувати, не відкриваючи кришки.
Готову горобинову настоянку на коньяку фільтрують через вату і розливають по пляшках. При бажанні можна додати дрібку ваніліну — так запах настоянки буде смачніше.
Детальніше про способи приготування горобинової настоянки →
Класична наливка з червоної горобини
Чим відрізняється настоянка від наливки? У рецептах використовуються одні й ті ж інгредієнти, але при виготовленні наливок цукру потрібно в кілька разів більше.
Класична горобинова наливка складається з наступних компонентів:
- Ягоди горобини — 2 кг.
- Цукор — 1 кг.
- Горілка — 1 л.
Порядок дій:
- Перебрані, вимиті і обсушені ягоди розминають в кашку дерев'яним або керамічним товкачем. Залишають в такому вигляді на 6 годин.
- Вносять в ягідну масу цукор, перемішують. Залишають суміш у спокої ще на 4 години.
- Пересипають в ємність для настоювання напою, заливають горілкою.
- Настоюють протягом 10 днів. 1-й, 2-й і 3-й день склад перемішують.
Через 10 днів наливку проціджують, фільтрують, розливають по пляшках. Потім відносять її в льох і залишають у спокої на 2 тижні.
Детальніше про те, як приготувати наливку з горобини червоної →
Класичне вино з червоної горобини
- Ягоди горобини червоної — 3 кг.
- Сік яблучний — 3 л.
- Ізюм — 100 г.
- Цукор — 3 кг.
- Вода — 5 л.
Ягоди обдають окропом, струшують зайву вологу і тиснуть товкачем. Воду змішують з яблучним соком, вливають туди ж ягідну кашку, додають половину кількості цукру. Ізюм пропускають через м'ясорубку і додають до решти інгредієнтів. Склад ретельно перемішують.
Ємність з суслом для горобинового вина накривають марлею і залишають на 2 дні в темному приміщенні з кімнатною температурою. За цей час має початися бродіння.
Коли на поверхні сусла з'явиться Піна, а запах стане бражним, приступають до фільтрації вина. Рідку складову сусла зливають з осаду в бродильну ємність і вводять решту цукру.
На шийку встановлюють гідрозатвор або натягують гумову рукавичку. Переносять сусло в тепле темне приміщення і залишають там до тих пір, поки бродіння не завершиться.
Потім майбутнє горобинове вино декантують, проціджують через марлю. Герметично закупорюють і витримують в погребі або холодному підвалі кілька місяців. Перед вживанням вино з червоної горобини розливають по чистих пляшках і закривають щільними пробками. Через 2-3 дні його можна буде пробувати. Зберігати в прохолодному темному місці такий напій можна протягом декількох років.