настоянка з ягід кизилу

З давніх часів відомо, що велика кількість корисних речовин міститься в ягодах плодових чагарників. Одним з популярних і цілющих рослин вважається кизил, особливо цінуються настоянки приготовані з його плодів. Кущ цвіте ранньою весною яскраво ? жовтими кольором і дає червоні плоди пізньої осені, кисло? солодкого смаку, зростає в основному в країнах Азії і на Кавказі. У плодах знаходиться велика кількість пектинових, дубильних речовин, мінеральних елементів ( залізо, мідь, калій, кальцій, магній, цинк), фітонциди, флавоноїди, азотовмісні речовини, ефірні масла, провітамін А, вітаміни з, Р, Е, органічні кислоти.

Користь кизилу

Рецепти з кизилових ягід широко відомі в народній медицині, їх застосовують при хворобах шлунково-кишкового трактукизил ? кишкового тракту, нестійкому стільці, екземі, подагрі, ревматизмі, анемії, при нирковій недостатності, болі в суглобах, геморої, тифі. А настойки з кизилової ягоди мають протизапальну, жарознижувальну, протицинготну, тому кизил застосовують при гострих простудних захворюваннях. Також його використовують для лікування венозної недостатності, набряклості, запаленні вен. Мікроелементи, що містилися в плодах надають еластичність кровоносних судинах, покращують мікроциркуляцію крові, тим самим регулюють роботу артеріального тиску і дихання.

Корисними є не тільки плоди кизилової ягоди, а й листя, коріння, кора володіють цілющими властивостями. Листя заготовляють в червні ? липні, вони містять велику кількість танінів. Відвар з листя має сечогінну і жовчогінну дію. Кору акуратно знімають в період сокоруху, сушать в темному добре провітрюваному місці. Кора і коріння містять глікозид Корін, завдяки цій речовині кизил використовують як засіб проти лихоманки і малярії. З кори і коренів або виготовляють відвари, або заливають спиртом і роблять настоянку. Приготування настоянок є більш ефективним методом лікування, так як цілющі властивості краще зберігаються і довше зберігаються, причому після закінчення тривалого часу настоянка тільки набуває більше смакових і корисних якостей, так як ягоди поступово виділяють активні речовини в розчин.

Раніше, за часів розквіту Римської імперії кизил був досить поширеним рослиною, і ріс в країнах Європи, на Близькому і Далекому Сході, але його популяція значно скоротилася за рахунок того, що дерева вирубувалися величезними кількостями, так як їх кора використовувалася у військовій справі для виготовлення луків, стріл, списів, щитів, дротиків, з гнучких гілок плели кошики, робили паркани.
За рахунок прекрасних смакових якостей Кизилова ягода має популярність і в кулінарії, її використовують для приготування начинок для пирогів, роблять маринади, соки, заправки, сушені плоди використовують в якості приправ до гарячих страв, готують винні настоянки і подають на урочистості.

Легенди про Кизил

Кизилове дерево вважається настільки корисним, що в стародавні часи про кизил і його властивості складалися легенди, які дійшли і до наших днів.

Перша легенда свідчить про те, що раніше кизил був величезним деревом, славився своєю деревиною іалкоголь на кизиле широко використовувався в побуті. У джерелах зазначено, що хрест Ісуса був виготовлений з деревини кизилу, після воскресіння Святий обмежив зростання чагарнику, додав шипи, які нагадували цвяхи і зробив квітки схожими на хрест, а ягоди такими ж червоними як кров. З тих пір кизил досить низький, з шипами і чотирма пелюстками.

Наступний міф оповідає про те, що сам Диявол всю зиму умовляв кизил зацвісти, чагарник довго не погоджувався, але в підсумку здався і розпустився на початку весни, тому кизил і є першим весеннецветущим чагарником.

Легенди про Кизил зустрічаються не тільки в християнських Писаннях, а й мусульманських. Коли Аллах вирішив кожному вибрати собі кущ, то Шайтан вибрав кизил, думаючи, що якщо рослина першим зацвітає, то і раніше всіх дає плоди, але він помилився. Коли в садах вже встигли яблука, груші, сливи, персики, кизил все ще не дозрівав, Шайтан довго чекав родючого врожаю, але його все не було, тоді він розлютився, дозволив людям збирати недозрілі дрібні плоди, і коли в кінці осені ягоди кизилу дозріли, вони мали чудовий кисло-солодкий смак, люди із задоволенням зняли його плоди і зробили відмінні заготовки на зиму. А Шайтан прокляв чагарник і наслав дуже холодну зиму. Так і з'явилася прикмета про те, що після великого врожаю кизилу буде сувора зима.

Рецепти настоянок

З плодів цього чагарнику готують джеми, варення, соки, киселі, лікери, наливки , але найбільшою популярністю користуються настойки. Вони виходять ароматними, смак кизилової ягоди перебиває запах алкоголю. Настоянки мають приємний смак, широко застосовуються в якості столових вин і лікарських засобів. Існує безліч рецептів приготування кизилового лікеру.

Рецепт приготування настоянки на коньяку

Для приготування необхідно 500 грам ягід кизилу, 700 мл коньяку, 50-100 грам цукру. Промиті плоди потовкти і залити коньяком, настоювати 2? 3 тижні, збовтувати розчин кожні два ? три дні. Після цього додати цукор, профільтрувати через марлю або вату і настоювати ще тиждень. Потім напій на Кизилі можна вживати. Даний рецепт має бадьорить і тонізуючу дію, використовується в кулінарії в якості аперитиву.

Рецепт кизилу настояного на горілці

Один кілограм кизилу заливають 1 л горілки, настоюють 2 тижні, необхідно приготувати сироп з одноголикер из кизила літра води і 1 кг цукру. Настоянку проціджують і додають сироп. Рецепт цієї настоянки простий і має дуже тонкий смак.


Вживається по 1 столовій ложці перед їжею при лікуванні шлунково-кишкового тракту ? кишкового тракту, Для активації перистальтики і виділення шлункового соку.

Ще рецепт приготування самогону на Кизилі →

Рецепт фруктової настоянки з кизилу

Ягоди кизилу добре поєднуються з курагою і родзинками, виходить напій з вишуканим десертним смаком. Беруться плоди кураги, родзинок, кизилу в рівних співвідношеннях по 300 грам і заливаються 1 літром горілки, розчин настоюється 2 ? 3 тижні, потім додається цукор за смаком.

Лікарський рецепт настоянки кизилу

Для запобігання болю в попереку, суглобах, а також шкірних захворюваннях застосовують наступний кизиловий рецепт: 500 гр плодів кизилу заливають 700 гр горілки, настоюють 3 тижні, проціджують і додають 100 гр меду. Даною настоянкою добре полоскати рот для профілактики простудних захворювань верхніх дихальних шляхів, використовувати при запаленні ясен і інших захворювань порожнини рота.

Існує також безліч чудових рецептів варення, джему, соків, які так само володіють корисними властивостями. Але важливо знати, що термічно оброблені ягоди втрачають деякі свої властивості. Тому більшою мірою рекомендують вживати свіжі або сушені ягоди, соки або настоянки.

Наливка из кизила, неповторимый аромат и вкус Наливка з кизилу, неповторний аромат і смак