у яких пляшках зберігати вино?

Бутлі – найбільш підходяща тара для домашнього виноробства, виходячи зі співвідношення «ціна-якість». Але і їм притаманні свої недоліки. Щоб уникнути псування продукту, треба знати, як правильно підібрати ємності, розливати і закупорювати пляшки, і де їх потім зберігати.

Які пляшки можна використовувати для зберігання вина?

Найчастіше винороби віддають перевагу скляним бутлям і балонів – вино в них зручно зберігати, процес бродіння легко контролювати. Але є і недоліки-крихкість, повітронепроникність, прозорість і нездатність тримати тепло. Вузьке горлечко не дозволяє ретельно промити тару.

Процес бродіння різко сповільнюється при зниженні температури навколишнього середовища. Щоб винохранение вина «дихало» і вбирало кисень, його потрібно періодично переливати. Зберігають ємності в темному місці, або додатково обертають тканиною, папером, соломою.

Вино, яке не планується зберігати довго, можна розливати в вживані пляшки. Для витримки протягом року і більше рекомендується придбати спеціальну тару зі скла підвищеної міцності. Якщо вино біле, ємність повинна бути прозорою, блідо-жовтою або світло-зеленою, червоне – темно-зеленою або буро-коричневою. Те ж правило для фруктових і ягідних вин.

Цих недоліків, крім крихкості, позбавлені керамічні ємності з глини зі спеціальними добавками, але їх складно дістати в необхідній кількості, і вони дуже дорогі. Ті, які покриті зовні і/або зсередини глазур'ю, теж майже не пропускають повітря.

В принципі підійдуть емальовані ємності, якщо на емалі немає навіть крихітних відколів. Але їх майже неможливо щільно закупорити.

Щодо пластику йде запекла дискусія. Більшість все-таки визнає, що для продукту, який ви збираєтеся незабаром випити, такий варіант цілком прийнятний.

Категорично не можна зберігати вино в мідній, залізній, оцинкованій, алюмінієвій тарі. В процесі бродіння метал окислюється, що виділяються хімічні сполуки небезпечні для здоров'я. Єдиний виняток-нержавіюча сталь, спеціально призначена для харчової промисловості.

Для тих, хто виробляє вино в промислових масштабах, форма пляшки – це найчастіше вже фірмовий знак виробника, тоді зручність відходить на другий план. Найяскравіший приклад-пляшка з кривим горлечком Жана-Поля дружині, якій вже понад 400 років.

Як розливати вино в пляшки?

разлив винаПерш ніж розлити вино, пляшки кілька разів ретельно миють у воді настільки гарячою, наскільки зможете витерпіти, і чистять содою або лугом. При наявності можна використовувати будь-яку рідину для миття посуду, а потім слабкий розчин сірчаної кислоти.

Потім їх не менш ретельно обполіскують кілька разів, щоб змити всі сліди хімії і запах, і чекають, поки вони не висохнуть.

У пляшку вставляють скляну або пластикову лійку і вливають вино. Пробка не повинна його торкатися-це дасть неприємний присмак, тому не доливайте до неї на 1,5-2 см.

Можна використовувати сифон. Але тоді проміжок між ним і стінками шийки щільно затикають тканиною, папером або ватою.

Вибір пробки та закупорка вина

Чим довше ви плануєте зберігати вино, тим якіснішою повинна бути пробка. Вживані не підійдуть.

Пробки на 1-2 години заливають окропом, щоб розм'якшити, потім спеціальним приладом вганяють в горлечка.

Всю пляшку насухо витирають, пробку заливають воском, парафіном, смолою, сургучем або садовим варом до повної герметичності.

Спеціальна Довга винна пробка з натурального матеріалу – єдиний варіант, коли передбачається витримка протягом більш ніж 3 років. Вона дозволяє продукту "дихати", завдяки чому хімічні реакції не припиняються. Відразу розраховуйте на те, що це досить дороге задоволення.винные пробки вони поділяються на кілька видів.

  • Цілісні. Вирізаються з одного шматка кори без дефектів.
  • Агломеровані. Шматки кори подрібнюють, додають харчової клей, скачують з отриманої маси циліндри потрібного діаметру і нарізають. Очевидний мінус-недостатня герметичність і можливий присмак клею.
  • Комбіновані. Ті ж агломеровані, але з цільним шматочком кори внизу, завдяки чому виключається контакт з клеєм.

Зараз натуральна пробка – це в значній мірі данина традиції. Винороби просто не можуть укласти в голові той факт, що пластик або гвинтова пробка не тільки не гірше, але і перевершують їх за деякими параметрами. Крім того, є ризик порушення технологій виготовлення пробки, тоді вино буде непоправно зіпсовано. Від букета залишиться тільки запах вогкості, паперу і брудних ганчірок.

Для вин, термін зберігання яких не більше 2 років, підійде гвинтова пробка. Краса церемонії відкриття пляшки, звичайно, втрачається, але зате це просто, доступно і не постає питання, що робити з недопитою ємністю.

Є ще одна альтернатива. Якісні пластикові пробки дорожче більшості агломерованих. Вони не мають сторонніх запахів, легко виймаються, але гірше пропускають кисень. Також невідомо, як поведе себе вино, закупорене пробкою з пластика, в ході дуже тривалої витримки. Зараз їх застосовують тільки для молодих вин – вони гарантовано залишаться свіжими і збережуть аромат.

Зовсім новий варіант – пробки зі скла. Це красиво, але вимагає спеціальних пляшок і приладів для закупорки, тому зустрічається поки дуже рідко.

Секрети правильного зберігання вина в пляшках

Вино в пляшках зберігають в певних умовах. Зверніть увагу на наступне:

  1. вино на полкахТемпература. Для зберігання столових вин-5-8°C. кріплені можна зберігати і при 13-15°C. поза цих проміжків воно буде дозрівати занадто швидко або навпаки, дуже повільно. При негативній температурі продукт промерзає і псується.
  2. Вентиляція та вологість. У приміщенні повинна бути хороша циркуляція повітря і вологість 70-80%. Якщо вище, ймовірно поява цвілі. Не допускається наявність будь-яких сторонніх запахів.
  3. Світло. Будь-яке світло, як сонячний, так і електричний, провину протипоказаний, інакше воно набуває кислий присмак. Особливо погано на нього реагують білі вина.
  4. Спокій. Категорично заборонені тряска, вібрації, удари, просто різка зміна положення пляшки. З неї не протирають пил, бруд і павутину. Вертикально ставлять тільки за 2-3 години до вживання, щоб можливий осад опустився.
  5. Положення. Зберігайте пляшки в положенні лежачи на боці, щоб пробка була зсередини вологою. Інакше вона розсохнеться, зіщулиться в діаметрі і герметичність пропаде.
  6. Термін. Найкращий час для вживання білих вин – 2-3 роки після закупорки. Червоні зберігаються до 10 років. Розкриту пляшку ставлять в холодильник не більше ніж на 3 дні, щільно закривши пробку. Кріплені вина можуть "протриматися" тиждень при кімнатній температурі.

Найкраще, що можна придумати – винний підвал або льох. В ідеалі при обробці повинні використовуватися тільки натуральний камінь і / або дерево. Але така розкіш доступна далеко не всім.

Існують і спеціальні шафи для зберігання вина, обладнані клімат-контролем. Залежно від місткості і набору інших параметрів можна підібрати цілком доступний за ціною.

Ще один варіант – стійка. Це рішення підійде при невеликій площі житла. Правильно підібранавина в глиняных бутылях стійка не тільки функціональна, але і стане чудовою «родзинкою» в інтер'єрі.

Чому грузинські вина зберігають в глиняних бутлях?

Грузинські вина в глиняних бутлях і глечиках – особлива «кахетинська» технологія виготовлення.

Спочатку роздавлений виноград разом з шкіркою і кісточками (а подекуди навіть з гілочками) розкладають по величезним глиняним глечиках-«квеврі», заритим в землю. У висоту вони можуть перевищувати 2 м.виготовляється така ємність з глини зі спеціальними добавками, за особливою технологією, щоб посудина пропускав повітря. Зверху його теж засипають землею або замазують шийку глиною.

Скло не підходить через непроникність, а ще й тому, що виготовити тару такого розміру в кустарних умовах практично неможливо.

Через півроку вино проціджують, переливаючи в інший глечик, і залишають ще на 3 місяці. Потім наповнюють їм глиняні бутлі меншого обсягу на продаж. Це традиційна грузинська тара і своєрідний «знак якості». Вона дозволяє провину "дихати" і не заграти.

Попередньо вино доводять майже до кипіння, тому смак подобається не всім, стверджують, що букет не так яскраво виражений, і аромат втрачається.

Така пляшка грузинського вина – чудовий подарунок і сувенір, але підробки серед них зустрічаються набагато частіше, ніж у звичайних скляних. Тому купуйте їх тільки там, де повністю впевнені в якості продукту.

Як відкоркувати вино без штопора?

проталкивание пробки от вина вовнутрьЯк відкрити пляшку вина, якщо немає штопора? Якщо ви згадали про його відсутність в процесі покупки, вибирайте тару з гвинтовою пробкою або картонну коробку. Якщо вдома – є кілька способів.

  1. Візьміть пляшку за горлечко і поверніть горизонтально, а іншою рукою злегка постукуйте по денцю. Найлегше, коли в ньому є увігнутість. Якщо прикласти згорнутий рушник, можна стукати книгою, пластиковою пляшкою з водою, черевиком і так далі. Якщо немає нічого, підійде двері або стіна. Головне, не перестаратися і не розбити пляшку.
  2. Проштовхніть пробку всередину будь-яким відповідним по діаметру предметом. Найчастіше використовують держак ложки або виделки, рукоять ножа, ручки або олівці, підбори жіночих туфель. Ще підійде струмінь води з-під крана. Зверніть увагу на форму шийки – воно не повинно звужуватися.
  3. Проколупайте пробку наскрізь гострим предметом і витягніть залишки. Скористайтеся шилом, викруткою, ножем, в'язальним гачком або спицею, пилкою для нігтів. Розливати таку пляшку доведеться через сито або тканину, інакше в келихи потраплять шматочки пробки. Ще можна в отриманий отвір проштовхнути тонкий, але міцний шнур з вузликом на кінці і, потягнувши за нього, витягнути пробку.
  4. Акуратно вкрутіть шуруп або саморіз, а потім витягніть його плоскогубцями. Можна використовувати цвяхи і обценьки або молоток (при наявності у нього «кігтів»).
  5. Випряміть велику скріпку або шматок приблизно однакової жорсткості дроту, складіть один кінець, щоб утворився гачок, і просуньте між пробкою і шийкою. Для надійності краще зробити 2-3 гачка і одночасно тягнути за все.
  6. Шприцом з товстою голкою або велосипедним насосом проткніть пробку і закачайте в пляшку трохи повітря – через що створилася різниці тисків пробка вискочить сама. Якщо переборщити,откупоривание вина без штопора пляшка вибухне або лопне.
  7. Покладіть на дно каструлі згорнуте в кілька разів рушник, поставте пляшку і нагрівайте на повільному вогні. Пробка повинна вийти через 5-7 хвилин.
  8. Відбийте горлечко або розбийте пляшку над широкою глибокою ємністю. Найнебезпечніший варіант. Невидимі оку осколки можуть серйозно пошкодити стравохід і шлунок. Порізи, в тому числі і глибокі, теж цілком вірогідні.

Https://www.youtube.com/watch?v=OhJAPBWch50