Вино з ранеток: як зробити в домашніх умовах

Яблуні сорту Ранетка зазвичай дають рясний урожай. Мініатюрні плоди традиційно використовуються для приготування варення, джемів, компотів та інших заготовок на зиму. Однак і цього буває недостатньо, щоб використовувати всю кількість дрібних, але моторошно смачних яблучок. Що ж ще можна зробити з ними? Відповідь проста і банальна – використовуючи нескладний рецепт, приготуйте оригінальне вино з тонким ароматом і вишуканим смаком.

Унікальність і користь слабоалкогольного напою з яблук

Це дивно, але вино з яблук ранеток не просто смачне, але і дуже корисне. Незалежно від рецепта в ньому зберігаються практично всі корисні властивості свіжих фруктів, які навіть збільшуються завдяки процесу природного бродіння.

У ранетках і вині з них містяться корисні пектини, вітаміни, натрій, калій, магній і натуральніранетки фруктові кислоти. А ось жири і білки в напої практично відсутні, про що говорить і вельми невисока калорійність (всього 18 ккал в 100 г).

Більше того, вино з ранеток є чудовим антиоксидантом. Як слабоалкогольний напій воно не тільки відмінно піднімає настрій, але і діє на клітинному рівні, знімаючи напругу, втому і дратівливість.

Помірне вживання яблучного вина нормалізує травні процеси і стимулює апетит. Його активні компоненти очищають судини, розширюючи їх і підвищуючи еластичність. Що в свою чергу сприяє стабілізації артеріального тиску і процесів кровотворення. Крім того невеликі дози вина нормалізують вміст цукру в крові і навіть сприяють уповільненню старіння.

Звичайно, про всі позитивні властивості доречно говорити лише при помірному вживанні вина з ранеток. Нормою, наприклад, вважається не більше трьох склянок в день, причому по одному за раз. Перевищення цієї кількості може принести шкоду, а не користь організму.

Старовинний метод

Ну а тепер безпосередньо про те, як в домашніх умовах з ранеток зробити смачне і корисне вино. Старовинний рецепт передбачає наявність дубового барильця і приготування напою в кілька етапів. Якщо підходящої бочки немає, то підійде 10 або 20 літровий бутель.

  1. Ранетки помийте, видаліть червоточини і подрібніть на м'ясорубці. Отриману масу перекладіть в бочонок. Щоб збільшити вихід готового продукту додайте половину обсягу води і по 50 г цукру на кожен кілограм мезги. Залиште в теплому місці (не нижче 20°) на 2-4 доби.
  2. Коли мезга добре заграє, процідіть її і злийте сік в бутель. Приберіть його в прохолодне місце, а мезгу знову залийте чистою водою (на 1 кг мезги – 1.5 л води). Добре розмішайте і залиште бродити ще на 2-3 доби.
  3. Мезгу добре відіжміть, рідина профільтруйте і змішайте з першою порцією яблучного соку. Далівино фруктовое на літр вина додайте 400 г цукру. Щоб отримати більш солодке десертне і лікерне вино його кількість відповідно потрібно збільшити до 600г і 800г. важливо: спочатку додати потрібно лише половину цукру за рецептом. Цукровий пісок слід розчинити безпосередньо в соку.
  4. Бочку з суслом добре укупорьте і встановіть бродильний шунт. Приберіть на 5-10 днів в приміщення з температурою строго в 15-20°. Коли бродіння трохи призупиниться, додайте другу частину цукру. Для цього злийте деяку кількість сусла і розчиніть в ньому пісок, після чого влийте рідину назад.
  5. Подальше бродіння займає приблизно тиждень. Коли процес завершиться, перенесіть бочку з суслом в приміщення з температурою строго в 10-12°. Тут воно повинно простояти близько 2-3 тижнів.
  6. Використовуючи шланг, злийте сік, уникаючи попадання осаду, в бутель. Встановіть Водний затвор і залиште для тихого бродіння в тих же умовах ще на деякий час.
  7. Як тільки виділення вуглекислоти повністю припиниться, молоде домашнє вино повністю готове до вживання. Але щоб напій з ранеток придбав всі смакові і ароматичні якості, його потрібно обов'язково розлити по пляшках, відокремивши від осаду, і витримати ще близько півроку.

Яблучне вино простим способом

Якщо в плани не входить виготовлення великих обсягів вина, то підійде наступний рецепт, який розповість, як приготувати вино з дрібних ранеток в домашніх умовах. Ранетки переберіть, вимийте і підсушіть. Подрібніть за допомогою м'ясорубки, складіть отриману масу у велику каструлю і накрийте рушником. Приберіть ємність в тепле місце на 3-4 дні, не забуваючи періодично помішувати суміш. Далі потрібно зробити наступне:

  1. Спливу мезгу добре відіжміть і профільтруйте утворився сік. Якщо він вийде занадто густим, розбавте водою в співвідношенні 1 л соку – 1 ст.води.
  2. Перелийте сусло в трилітрову банку і додайте 200 г цукру. На горлечко натягніть гумову рукавичку і залиште для бродіння в теплому місці.
  3. вино бродитЯк тільки Рукавичка опаде, додайте ще 200 г цукрового піску і повторіть процес. В цілому, згідно з рецептом потрібно додати порціями 750 г цукру.
  4. Процес повільного бродіння в умовах дотримання середньої температури в 18-20° триватиме приблизно 3-4 місяці. В цей час сусло випаде в осад, а сам напій освітлиться і придбає прозорість.
  5. На останньому етапі вино, не збовтуючи перелийте в пляшки практично під горлечко, укупорьте і витримайте ще кілька місяців.


Пастеризація домашнього вина

До речі, якщо ви не плануєте вжити ще молоде домашнє вино, а бажаєте зберегти напій з ранеток довгий час, то краще його простерилізувати. Процес нескладний і короткочасний. Але він допоможе знищити будь-які шкідливі мікроорганізми. Що потрібно зробити?

  1. Пляшки, наповнені вином, встановити у велику каструлю (дно попереджувально застеліть ганчіркою).
  2. Налити воду, щоб її рівень досягав рівня вина.
  3. Поставити на повільний вогонь і нагріти до 60-70°.
  4. Витримати ще близько 15 хвилин, дістати пляшки і закупорити їх. Для повного дозрівання зберігати в холоді ще 2-3 місяці.

Якщо немає бажання стерилізувати яблучне вино, можна поступити наступним чином. На кожен літр напою додати 4 ст.л. звичайної горілки. Фортеця від цього не збільшитися, а ось зі зберіганням проблем не виникне.

Слабоалкогольний напій з яблучного соку

До речі, вино можна готувати і без використання сусла на яблучному соку за дуже простим рецептом. Це особливо актуально, коли яблук багато. Правда, знадобиться чимало часу, щоб очистити ранетки і видалити з досить дрібних плодів серцевини. Але потім процес піде веселіше.

  1. яблочное виноПідготуйте всі наявні ранетки і пропустіть їх через соковижималку. При цьому бажано видаляти з'являється піну.
  2. Розведіть отриманий сік у співвідношенні два до одного чистою водою. Дайте йому відстоятися кілька годин, щоб осів осад. Злийте основу майбутнього вина в 10-літровий бутель.
  3. На кожні три літри соку додайте приблизно по 1 кг цукру. Можна і більше, але діяти доведеться за принципом – скільки не шкода. Бажано, щоб цукор розчинився ще на цьому етапі. Це допоможе уникнути необхідності періодично збовтувати вміст банки.
  4. Закрийте її спеціальною кришкою, на яку можна надіти довгий гумовий шланг. Будь-які отвори заліпити пластиліном. Поставте бутель в тепле місце, а вільний кінець трубочки опустіть в півлітрову банку з водою.
  5. Залиште для бродіння на 1-2 місяці. За активністю і тривалістю процесу можна стежити за бульбашок, які будуть виходити з трубки в воду.
  6. Як тільки вино перестане «булькати» воно в принципі готове до вживання. Але щоб напій придбав цікавий букет, розлийте його в пляшки, укупорьте їх і залиште ще на місяць-другий в спокої.

Рецепт з дріжджами

Є дуже цікавий рецепт, за яким домашнє вино з яблук-ранеток готують з додаванням спиртових дріжджів. Приготування по ньому трохи простіше, та й бродіння йде активніше. Щоб зробити вино на дріжджах потрібно взяти:

  • Ранетки близько 4-5 кг;
  • Воду 9 л;
  • Цукор від 6 до 12 ст.;
  • Дріжджів спиртових 30 г або сухих 2 ст. л;
  • компот из ранетокЛимонів 4 шт.

Приготування.

  1. Спочатку ранетки переберіть, протріть рушником і розріжте на кілька частин, видаляючи серцевину.
  2. Складіть їх у велику каструлю і залийте холодною кип'яченою водою. Зверху притисніть гнітом і залиште на 3-5 днів в теплі.
  3. Основа для домашнього вина готова. Залишається злити всю рідину у велику банку і додати цукор за смаком, сік 4 лимонів і дріжджі, в кількості передбаченому рецептом.
  4. Закрийте банку кришкою з трубочкою і настоюйте до повного завершення процесу бродіння.
  5. Ще 2-3 дні зачекайте, поки осяде осад. Потім процідіть через марлю і розлийте в пляшки.
  6. Щільно їх укупорьте і приберіть в прохолодне затемнене місце на пару місяців.

В принципі, приготування домашнього вина з дрібних ранеток процедура складна лише на початковому етапі. Далі все залежить від активності бродіння і вашої витримки. Але потерпіти дійсно варто, так як готовий напій вражає своїми смаковими характеристиками і ароматами.

Вино из ранеток Вино з ранеток