Яблуні сорту Ранетка зазвичай дають рясний урожай. Мініатюрні плоди традиційно використовуються для приготування варення, джемів, компотів та інших заготовок на зиму. Однак і цього буває недостатньо, щоб використовувати всю кількість дрібних, але моторошно смачних яблучок. Що ж ще можна зробити з ними? Відповідь проста і банальна – використовуючи нескладний рецепт, приготуйте оригінальне вино з тонким ароматом і вишуканим смаком.
Унікальність і користь слабоалкогольного напою з яблук
Це дивно, але вино з яблук ранеток не просто смачне, але і дуже корисне. Незалежно від рецепта в ньому зберігаються практично всі корисні властивості свіжих фруктів, які навіть збільшуються завдяки процесу природного бродіння.
У ранетках і вині з них містяться корисні пектини, вітаміни, натрій, калій, магній і натуральні фруктові кислоти. А ось жири і білки в напої практично відсутні, про що говорить і вельми невисока калорійність (всього 18 ккал в 100 г).
Більше того, вино з ранеток є чудовим антиоксидантом. Як слабоалкогольний напій воно не тільки відмінно піднімає настрій, але і діє на клітинному рівні, знімаючи напругу, втому і дратівливість.
Помірне вживання яблучного вина нормалізує травні процеси і стимулює апетит. Його активні компоненти очищають судини, розширюючи їх і підвищуючи еластичність. Що в свою чергу сприяє стабілізації артеріального тиску і процесів кровотворення. Крім того невеликі дози вина нормалізують вміст цукру в крові і навіть сприяють уповільненню старіння.
Звичайно, про всі позитивні властивості доречно говорити лише при помірному вживанні вина з ранеток. Нормою, наприклад, вважається не більше трьох склянок в день, причому по одному за раз. Перевищення цієї кількості може принести шкоду, а не користь організму.
Старовинний метод
Ну а тепер безпосередньо про те, як в домашніх умовах з ранеток зробити смачне і корисне вино. Старовинний рецепт передбачає наявність дубового барильця і приготування напою в кілька етапів. Якщо підходящої бочки немає, то підійде 10 або 20 літровий бутель.
- Ранетки помийте, видаліть червоточини і подрібніть на м'ясорубці. Отриману масу перекладіть в бочонок. Щоб збільшити вихід готового продукту додайте половину обсягу води і по 50 г цукру на кожен кілограм мезги. Залиште в теплому місці (не нижче 20°) на 2-4 доби.
- Коли мезга добре заграє, процідіть її і злийте сік в бутель. Приберіть його в прохолодне місце, а мезгу знову залийте чистою водою (на 1 кг мезги – 1.5 л води). Добре розмішайте і залиште бродити ще на 2-3 доби.
- Мезгу добре відіжміть, рідина профільтруйте і змішайте з першою порцією яблучного соку. Далі на літр вина додайте 400 г цукру. Щоб отримати більш солодке десертне і лікерне вино його кількість відповідно потрібно збільшити до 600г і 800г. важливо: спочатку додати потрібно лише половину цукру за рецептом. Цукровий пісок слід розчинити безпосередньо в соку.
- Бочку з суслом добре укупорьте і встановіть бродильний шунт. Приберіть на 5-10 днів в приміщення з температурою строго в 15-20°. Коли бродіння трохи призупиниться, додайте другу частину цукру. Для цього злийте деяку кількість сусла і розчиніть в ньому пісок, після чого влийте рідину назад.
- Подальше бродіння займає приблизно тиждень. Коли процес завершиться, перенесіть бочку з суслом в приміщення з температурою строго в 10-12°. Тут воно повинно простояти близько 2-3 тижнів.
- Використовуючи шланг, злийте сік, уникаючи попадання осаду, в бутель. Встановіть Водний затвор і залиште для тихого бродіння в тих же умовах ще на деякий час.
- Як тільки виділення вуглекислоти повністю припиниться, молоде домашнє вино повністю готове до вживання. Але щоб напій з ранеток придбав всі смакові і ароматичні якості, його потрібно обов'язково розлити по пляшках, відокремивши від осаду, і витримати ще близько півроку.
Яблучне вино простим способом
Якщо в плани не входить виготовлення великих обсягів вина, то підійде наступний рецепт, який розповість, як приготувати вино з дрібних ранеток в домашніх умовах. Ранетки переберіть, вимийте і підсушіть. Подрібніть за допомогою м'ясорубки, складіть отриману масу у велику каструлю і накрийте рушником. Приберіть ємність в тепле місце на 3-4 дні, не забуваючи періодично помішувати суміш. Далі потрібно зробити наступне:
- Спливу мезгу добре відіжміть і профільтруйте утворився сік. Якщо він вийде занадто густим, розбавте водою в співвідношенні 1 л соку – 1 ст.води.
- Перелийте сусло в трилітрову банку і додайте 200 г цукру. На горлечко натягніть гумову рукавичку і залиште для бродіння в теплому місці.
- Як тільки Рукавичка опаде, додайте ще 200 г цукрового піску і повторіть процес. В цілому, згідно з рецептом потрібно додати порціями 750 г цукру.
- Процес повільного бродіння в умовах дотримання середньої температури в 18-20° триватиме приблизно 3-4 місяці. В цей час сусло випаде в осад, а сам напій освітлиться і придбає прозорість.
- На останньому етапі вино, не збовтуючи перелийте в пляшки практично під горлечко, укупорьте і витримайте ще кілька місяців.
Пастеризація домашнього вина
До речі, якщо ви не плануєте вжити ще молоде домашнє вино, а бажаєте зберегти напій з ранеток довгий час, то краще його простерилізувати. Процес нескладний і короткочасний. Але він допоможе знищити будь-які шкідливі мікроорганізми. Що потрібно зробити?
- Пляшки, наповнені вином, встановити у велику каструлю (дно попереджувально застеліть ганчіркою).
- Налити воду, щоб її рівень досягав рівня вина.
- Поставити на повільний вогонь і нагріти до 60-70°.
- Витримати ще близько 15 хвилин, дістати пляшки і закупорити їх. Для повного дозрівання зберігати в холоді ще 2-3 місяці.
Якщо немає бажання стерилізувати яблучне вино, можна поступити наступним чином. На кожен літр напою додати 4 ст.л. звичайної горілки. Фортеця від цього не збільшитися, а ось зі зберіганням проблем не виникне.
Слабоалкогольний напій з яблучного соку
До речі, вино можна готувати і без використання сусла на яблучному соку за дуже простим рецептом. Це особливо актуально, коли яблук багато. Правда, знадобиться чимало часу, щоб очистити ранетки і видалити з досить дрібних плодів серцевини. Але потім процес піде веселіше.
- Підготуйте всі наявні ранетки і пропустіть їх через соковижималку. При цьому бажано видаляти з'являється піну.
- Розведіть отриманий сік у співвідношенні два до одного чистою водою. Дайте йому відстоятися кілька годин, щоб осів осад. Злийте основу майбутнього вина в 10-літровий бутель.
- На кожні три літри соку додайте приблизно по 1 кг цукру. Можна і більше, але діяти доведеться за принципом – скільки не шкода. Бажано, щоб цукор розчинився ще на цьому етапі. Це допоможе уникнути необхідності періодично збовтувати вміст банки.
- Закрийте її спеціальною кришкою, на яку можна надіти довгий гумовий шланг. Будь-які отвори заліпити пластиліном. Поставте бутель в тепле місце, а вільний кінець трубочки опустіть в півлітрову банку з водою.
- Залиште для бродіння на 1-2 місяці. За активністю і тривалістю процесу можна стежити за бульбашок, які будуть виходити з трубки в воду.
- Як тільки вино перестане «булькати» воно в принципі готове до вживання. Але щоб напій придбав цікавий букет, розлийте його в пляшки, укупорьте їх і залиште ще на місяць-другий в спокої.
Рецепт з дріжджами
Є дуже цікавий рецепт, за яким домашнє вино з яблук-ранеток готують з додаванням спиртових дріжджів. Приготування по ньому трохи простіше, та й бродіння йде активніше. Щоб зробити вино на дріжджах потрібно взяти:
- Ранетки близько 4-5 кг;
- Воду 9 л;
- Цукор від 6 до 12 ст.;
- Дріжджів спиртових 30 г або сухих 2 ст. л;
- Лимонів 4 шт.
Приготування.
- Спочатку ранетки переберіть, протріть рушником і розріжте на кілька частин, видаляючи серцевину.
- Складіть їх у велику каструлю і залийте холодною кип'яченою водою. Зверху притисніть гнітом і залиште на 3-5 днів в теплі.
- Основа для домашнього вина готова. Залишається злити всю рідину у велику банку і додати цукор за смаком, сік 4 лимонів і дріжджі, в кількості передбаченому рецептом.
- Закрийте банку кришкою з трубочкою і настоюйте до повного завершення процесу бродіння.
- Ще 2-3 дні зачекайте, поки осяде осад. Потім процідіть через марлю і розлийте в пляшки.
- Щільно їх укупорьте і приберіть в прохолодне затемнене місце на пару місяців.
В принципі, приготування домашнього вина з дрібних ранеток процедура складна лише на початковому етапі. Далі все залежить від активності бродіння і вашої витримки. Але потерпіти дійсно варто, так як готовий напій вражає своїми смаковими характеристиками і ароматами.