Рецепт домашнього малинового вина

Велика Русь здавна використовувала малину для приготування вина. Наші далекі предки торгували в пониззі Дніпра шкурами тварин, медом, салом і в якості несподіваного товару пропонувалися медовуха і малинове вино. Греки і сирійці теж привозили алкоголь, але вони везли в основному виноградні напої. Часто гості бували вкрай здивовані смаком продукту з лісової ягоди. У них не виростала малина, Клімат зовсім інший. Тому малинове вино користувалося високим попитом. Тільки везли його порівняно небагато. Тоді ще не культивували ягоди на подвір'ях, а збирали тільки в лісі.

Найпростіший рецепт малинового вина

В українських традиціях прийнято використовувати додатково цукор для підсолоджування винної ягоди. Насправді свого цукру в Малині досить. За оцінками фахівців 11-15 % цукру в початковому продуктімалина достатньо для використання його як виноматеріалу. Але особливістю малинових вин є високий вміст цукру вже в кінцевому продукті (у багатьох малина завжди асоціюється з солодким смаком). Тому на кожен кілограм ягід потрібно не менше півкілограма цукру. Крім цього буде потрібно ще добавка свіжої джерельної води в кількості, рівній за обсягом ягід малини (приблизно на 1 кг ягід потрібно 1,25-1,30 л води).

Ягоди не мити. Їх потрібно тільки перебрати, видаливши підгнилі і запліснявілі. Малина відрізняється від інших плодових культур тим, що легко віддає сік. Тому його просто видавлюють калаталами, руками.

Для видавлювання соку в домашніх умовах можна використовувати найпростіший прес. Взяти емальовану каструлю, а також кришку меншого діаметру, щоб вона проходила всередину. Тепер насипається малина, зверху кладеться кришка. На неї тиснуть руками. Вона розчавлює ягоди, солодкий сік виходить поверх кришки. При необхідності досипаються ягоди і давляться далі.

Сучасна побутова техніка дозволяє багато в чому прискорити процес отримання малиновою мезги. Потрібна ємність і блендер. Робочий елемент блендера в секунди перемеле сировину в напівфабрикат. Деяким подобається в домашніх умовах пропустити малинове сировину через м'ясорубку. Рецепт передбачає використання цукру, значить і цукор додають в процес переробки. Таке поєднання операцій дозволяє багаторазово прискорити приготування виноматеріалу для подальшого виноробства.

Надалі приготування смачного алкогольного напою відбувається за рахунок бродіння без активної участі людини. Потрібна ємність, найкраще підійде скляна бутель або банку літрів на 10 і більше. У неї переливається мезга, додається цукор і вода.

Важливо! Не доводити рівень рідини до самого верху. Повинен залишитися повітряний проміжок не меншемалина в бокале 20% від обсягу ємності, можна навіть трохи більше.

Гідрозатвор допоможе підтримати всередині потрібний газовий склад. Малинове сировину не повинно окислюватися під дією кисню повітря, тоді виноматеріал не буде скисати. Важливо, щоб всередині був тільки вуглекислий газ. Він гарантує винне бродіння. Деякі винороби кажуть, що затвор потрібен тільки через день-два після установки мезги на бродіння. Насправді краще встановити його відразу.

Ємність слід прикрити від денного освітлення. УФ випромінювання тут буде тільки шкодити. Обов'язково має бути тепло, оптимально бродіння відбувається при t = 20-25 °С.зменшення температури зупиняє процес, збільшення може припинити винне бродіння, замінивши його на оцтове. Тоді продукт буде безповоротно зіпсований.

Невелике помішування або струшування раз в два-три дні сприятиме активізації приготування малинового виноматеріалу.

Перший етап триває від шести до десяти днів. Коли інтенсивне виділення газу припиняється, потрібно розділити рідку і тверду фракції. Великий шматок марлі, складений в два-три шари допоможе віджати рідину. Вичавку можна викинути, але деякі винороби використовують її для приготування вина другого сорту. Рідкий виноматеріал потребує підгодівлі. До нього додається до 15% цукру і стільки ж води. Його знову ставлять на зброджування. Гідрозатвор обов'язковий.

Процес бродіння тепер йде всередині всього обсягу. При використанні скляної ємності можна побачити, як десь в середині утворюється бульбашка газу, який злегка збільшується в об'ємі і переміщається вгору. Там він утворює піну. Але і та лопається, виділяючи вуглекислоту.

В залежності від обсягу і температури другий етап бродіння триває від 4 до 6 днів (може і трохи більше, якщо підтримується невисока температура). Після закінчення бродіння потрібна переливка малинового вина. Воно практично готове, але потрібен час, щоб воно дозріло.


За допомогою гумових трубочок, ще краще підійде і трубка від крапельниці, воно переливається в пляшки і ретельно закупорюється.

Важливо! Малиновий алкоголь може вбирати запахи з пластику. Тожналивки из малины розливати слід в скляні темні пляшки. Пластикова тара і малинове сировину не сумісні.

У прохолоді за 100-150 днів вино дозріє. Після закінчення цього терміну воно набуває насичений малиновий аромат і особливий смак.

Рецепт використання малинової вичавки

На одному з етапів приготування малинового вина в домашніх умовах зазначалося, що залишилася вичавка може бути використана для приготування міцного алкоголю другого сорту.

В бутель засипається вичавка. Додається цукор по масі, рівній масі вичавки. Заливається вода. Її кількість підбирається з розрахунку: на 1 кг цукру до 5 л води. Отримана суміш ставиться на бродіння. Гідрозатвор необхідний. Через 10-12 днів бродіння завершується.

Віджимається виноматеріал. Вичавка тепер остаточно викидається. До отриманого вина можна додати спирт або горілку, довівши міцність напою до 16-18 °. Це кріплене малинове вино. У холодний день взимку воно допоможе зігрітися. Аромат від вина нагадає про літо.

Рецепт приготування вина з малинового соку

Тут відразу віджимається сік з ягід малини. Найпростіший спосіб його отримання-це використання відцентрової соковижималки. Він швидко дасть найчистіший сік. Крім нього буде отримана і вичавка. Її теж використовують для приготування кріпленого алкоголю другого сорту.

Малиновий сік ставиться на зброджування без добавок води і цукру. Тільки через 10-12 днів можна почати підгодівлю виноматеріалу цукром і водою. На кожен літр виноматеріалу потрібно до 300 г цукру і 0,6 л води. Підживлення потрібно виконати два рази, додаючи кожен раз половину від дози підгодівлі. Періодичність підгодівлі становить 3-5 днів.

Після закінчення бродіння алкоголь фільтрується переливом за допомогоюмалиновое вино тонкої трубки і ставиться на дозрівання в прохолоді (t = 10-14 °c).

Рецепт кріпленого вина першого сорту

Кріплений малиновий напій першого сорту виробляють за аналогією з першим рецептом. Тільки після закінчення первинного бродіння додається близько 200-350 мл спирту на літр вина (вибір фортеці залежить від бажання виробника). Приготування нескладне, закупорювання готового продукту в пляшки для зберігання виконується вже через 12-15 днів з моменту початку його виготовлення.

Замість вина можна використовувати самогон, настояний з лимоном. Концентрація самогону може досягати до 30-40% від кількості малинового виноматеріалу.

Рецепт лікеру з малини

Приготування лікеру з малини в домашніх умовах виконується з використанням соку, отриманого в результаті механічного віджиму. До соку додається до 30% цукру, а потім за допомогою спирту вміст алкоголю доводиться до 38-42 °. Лікер використовується для коктейлів і при випічці кондитерських виробів.

Додаткові інгредієнти, які використовуються для приготування малинового вина

У процес приготування малинового вина можна посилити його смак, додавши наступні інгредієнти:

  • Лимон-додасть аромат і трохи підкислить готовий продукт;
  • Мандарин або апельсин – додасть аромат, додасть додатковий смак. Після використання мандаринів на деякий час після вживання чудового хмільного напою залишається приємний післясмак;
  • Зірочка-додасть вину деяку гостроту і перчинку, збагатить смакнатюрморт с вином и малиной і аромат;
  • Меліса попелиці перцева м'ята-додасть аромат ментолу, корисна при використанні в якості підкріплювача самогону;
  • Горобина – додасть тонкий додатковий присмак. Її перед застосуванням потрібно розім'яти, тоді вона додасть колір і смак;
  • Лавровий лист-додасть аромат і посилить власний аромат малини.

Експериментуючи з добавками, можна створити невпізнанний смак і аромат дивно чудесному алкогольному напою. Добавки допоможуть приховати можливі помилки при виробництві вин. Купажування-це змішування вин. При приготуванні алкоголю другого сорту можна крім вихідного матеріалу Додати смородину або агрус. Вийде новий вихідний продукт, який візьме в себе всі смакові принади і аромати від кожного виду сировини. Залежно від того, яке з них буде домінуючим, вийде і свій тип вина.

Малиновое вино малинове вино