Домашнє смородинове вино

Смородина – це всім відома, але від цього не менш унікальна ягода. Вона набагато корисніше новомодних "годжі» та інших "асаїв", при цьому дуже доступна. У будь – якому дворі-на дачі, в селі, в місті можна зустріти ці ошатні кущі (виросла в міських умовах, звичайно, не варто використовувати ні в їжу, ні у виноробстві).

Зробити домашнє вино з садової смородини – прекрасний спосіб заготівлі зі збереженням частини корисних речовин. На відміну від компоту або варення, в якому від теплової обробки руйнуються багато вітамінів. Головна відмінність приготування смородинових вин від виноградних – необхідність додати при приготуванні цукру і води, тому що самі ягоди не дуже соковиті і цукристи. Зате на їх поверхні достатня кількість натуральних, так званих «диких» дріжджів, потрібних для успішного бродіння.

Рецепт вина з чорної смородини

  1. черносмородиновое вино3 кг чорної смородини перебрати, видаляючи недоспевшіе і зіпсовані ягоди. Якщо смородина домашня - її можна не мити, покупну промити якомога акуратніше, тому що на поверхні плодів живуть потрібні для нас натуральні дріжджі. Дати ягоді обсохнути на рушниках.
  2. Прокрутити за допомогою м'ясорубки, блендера або ретельно потовкти вручну.
  3. Приблизно 3 літри води закип'ятити і всипати в неї 1 кг цукру, варити помішуючи 15 хвилин, остудити, додати кілька грамів лимонної кислоти.
  4. Велику скляну ємність (10 літрової винної бутлі повинно вистачити) ретельно вимити, викласти в неї вийшло пюре, сироп і жменю світлого родзинок.
  5. Закрити кришкою з гідрозатворів. Або зробити його самостійно: в кришці виконати отвір діаметром з силіконову трубку (наприклад, від крапельниці або від акваріумного компресора). 1 кінець встромити в пробку, а інший кінець помістити в пляшку з водою. Важливо, щоб конструкція кришки була герметична, можна закрити стик силіконом або пластиліном.
  6. Прибираємо вийшла конструкцію в темне місце. Коли припиниться газоутворення (тижні через 3-4) злити за допомогою шланга, намагаючись не сколихнути осад. Осад зібрати і вичавити, загорнувши в полотно або марлю. Бутель помити, простерилізувати окропом або на пару і повернути в неї назад вино, залишити на 1-2 тижні тепер уже в прохолодних умовах.
  7. Розлити по пляшках, герметично закупорити. Зберігати в домашніх умовах в прохолоді, найкраще горизонтально.

За цим простим рецептом виходить дивно ароматне смородинове вино насиченого з приємним злегка терпким смаком. З нього можна зробити смачний і корисний глінтвейн, використовувати в кулінарії – просочувати бісквіти, прикрашати домашні десерти.

Рецепт вина з червоної смородини

ликер из красной смородиныЧервона смородина не містить стільки пектину і натуральних дріжджів як чорна, тому щоб зробити вино з неї спочатку треба приготувати закваску. Для цього рецепта вибирають найбільші і солодкі сорти.

  1. Зібрати самі переспілі і великі ягоди з куща чистими руками. Можна додати малину, полуницю, суницю або трохи білої смородини. Зробити пюре, відміряти 2 склянки.
  2. Склянку води, ягідне пюре і 100 г дрібного цукрового піску скласти в банку, збовтати до розчинення цукру. Банку закрити декількома шарами марлі і прибрати в темне і досить тепле місце на 4 дні.
  3. Відокремити закваску від макухи і осаду. Занадто ретельно проціджувати не треба.
  4. Приготувати сік з 10 кг ягід. Найкраще використовувати соковижималку. Можна зробити пюре в блендері і віджати його через 2-3 шари марлі. Вимірюємо скільки соку вийшло-зазвичай виходить близько 7 літрів.
  5. Взяти відповідну ємність (на це кількість продуктів підійде 20 літрова винна бутель або бак з харчового пластику), вилити в неї сік. На кожен літр соку додати 500 г цукру і 1 літр питної, але не кип'яченої води. Розмішати, влити закваску.
  6. Поставити під гідрозатвор в темне місце.
  7. На 4-й, 7-Мій і 10-тий день слід внести цукор по 50-70 г на кожен літр соку. Найзручніше відливати трохи рідини із загальної ємності, додавати цукор, заважати до розчинення і виливати назад.
  8. Заготовку залишити для бродіння на півтора-два місяці. Перші 2 тижні заважати щодня, потім просто чекати припинення виділення вуглекислого газу і випадання осаду.
  9. Злити вино з осаду, відфільтрувати і поставити на тиждень в прохолодне місце, щоб вино дійшло остаточно.
  10. Знову зняти вино з осаду, спробувати. Якщо дуже кисле, можна додати цукор з розрахунку 100 г на літр початкового соку. Розлити в пляшки. Якщо планується тривале зберігання, можна залити воском або парафіном. Через місяць відпочинку в темному приміщенні вино можна подавати.

Виходить солодке прозоре смачне вино міцністю до 16%. Для цього рецепта підходять також ягоди білоївино из красной смородины смородини.

Кріплене смородинове вино

Ягідні вина виходять досить легкі і солодкі. Так звані дамські, по відчуттях не міцніше компоту. Якщо хочеться чогось більш суворого, можна зробити кріплене вино.


Технологія проста — будь-яке ягідне вино після закінчення процесу бродіння можна зробити міцніше, додавши 500 мл горілки або коньяку на 5 л вина. Можна додати прянощі за смаком — корицю, кардамон, аніс (прекрасно поєднується з білою смородиною) та інші. Залишити настоятися 7 днів в звичайних кімнатних умовах, процідити від спецій і розливати по пляшках. Для кріплення вин з білої і червоної смородини більше підходить горілка, а чорна добре поєднується з коньяком.

Вино зі смородини та інших ягід

Смородина відмінно поєднується з іншими фруктами і ягодами. Для приготування вина можна використовувати чорну смородину з червоною, білою, з терном, агрусом, горобиною, малиною, чорницею, лохиною, черешнею, вишнею, грушами і яблуками.

  1. Спочатку треба зробити закваску – по склянці свіжої малини і стиглого шипшини, півсклянки цукрового піску залити в скляній банці водою так, щоб вона прикривала ягоди. Перешкодити до розчинення цукру, затягнути шийку полотном або марлею і залишити в теплому місці на кілька днів. Протягом цього часу закваску треба струшувати або помішувати для збільшення інтенсивності бродіння.
  2. получение сока смородиныПриготувати сироп – 2 кг цукру на 3 літри води, варити кілька хвилин на слабкому вогні до повного розчинення цукру, остудити до 35-40 градусів.
  3. 3 кг вибраних ягід подрібнити за допомогою м'ясорубки, комбайна, соковижималки або механічно.
  4. У відповідній винної бутлі або банку все змішати, закрити горлечко марлею і залишити на 8-12 днів для первинного бродіння отриманого напою. Регулярно, мінімум 1 раз в день, заважати суміш, щоб уникнути утворення цвілі і застою вуглекислого газу.
  5. Відкинути сусло через друшляк, Макуха віджати. Процідити отримане вино через паперовий або ватний фільтр.
  6. Бутель вимити і простерилізувати, повернути в неї вино, встановити гідрозатвор. Залишити для бродіння приблизно місяця на півтора. Перші півтора тижні ємність раз в день струшувати, потім залишити в спокої.
  7. Процідити ще раз, розлити по пляшках, щільно закупорити пробками. Можна пити відразу або залишити для дозрівання ще на пару місяців.

Вино з заграв компоту

Не потрібно засмучуватися, якщо у любовно заготовленого на зиму смородинового компоту з'явився присмак бродіння. Навпаки-це прекрасний привід зробити ще один варіант домашнього вина. Рецепт навіть простіше і швидше, ніж у випадку зі свіжими ягодами.

  1. У велику винну пляшку або банку (близько 5 л) вилити заграв компот (3 літри), додати 200-300 г цукру (червоної і білої смородини цукру побільше, для чорної вистачить 200). Туди ж кинути або кілька штук родзинок або 5 рисових зерен. Закрити кришкою з гідрозатворів, якщо його немає в господарстві — надіти на горлечко латексну рукавичку.
  2. Поставити посудину в затемнене місце на кілька тижнів до кінця бродіння. У випадку звино из черной смородины гідрозатворів перестануть виділятися бульбашки, а Рукавичка опаде.
  3. Через кілька шарів марлі або 2 шари нетканої ганчірки процідити молоде вино.
  4. Розлити по скляних пляшках, щільно закрити і прибрати для дозрівання в прохолодне приміщення приблизно на 2 місяці.

Можна урізноманітнити рецептуру, використовуючи різні компоти окремо і в суміші, додавати замість частини цукру мед. Домашнє вино можна зробити як з заграв консервованого компоту, так з свіжозвареного, просто скислого в занадто теплих умовах.

Как сделать домашнее вино из красной смородины [Видео рецепт] як зробити домашнє вино з червоної смородини [відео рецепт]