Смородина – це всім відома, але від цього не менш унікальна ягода. Вона набагато корисніше новомодних "годжі» та інших "асаїв", при цьому дуже доступна. У будь – якому дворі-на дачі, в селі, в місті можна зустріти ці ошатні кущі (виросла в міських умовах, звичайно, не варто використовувати ні в їжу, ні у виноробстві).
Зробити домашнє вино з садової смородини – прекрасний спосіб заготівлі зі збереженням частини корисних речовин. На відміну від компоту або варення, в якому від теплової обробки руйнуються багато вітамінів. Головна відмінність приготування смородинових вин від виноградних – необхідність додати при приготуванні цукру і води, тому що самі ягоди не дуже соковиті і цукристи. Зате на їх поверхні достатня кількість натуральних, так званих «диких» дріжджів, потрібних для успішного бродіння.
Рецепт вина з чорної смородини
- 3 кг чорної смородини перебрати, видаляючи недоспевшіе і зіпсовані ягоди. Якщо смородина домашня - її можна не мити, покупну промити якомога акуратніше, тому що на поверхні плодів живуть потрібні для нас натуральні дріжджі. Дати ягоді обсохнути на рушниках.
- Прокрутити за допомогою м'ясорубки, блендера або ретельно потовкти вручну.
- Приблизно 3 літри води закип'ятити і всипати в неї 1 кг цукру, варити помішуючи 15 хвилин, остудити, додати кілька грамів лимонної кислоти.
- Велику скляну ємність (10 літрової винної бутлі повинно вистачити) ретельно вимити, викласти в неї вийшло пюре, сироп і жменю світлого родзинок.
- Закрити кришкою з гідрозатворів. Або зробити його самостійно: в кришці виконати отвір діаметром з силіконову трубку (наприклад, від крапельниці або від акваріумного компресора). 1 кінець встромити в пробку, а інший кінець помістити в пляшку з водою. Важливо, щоб конструкція кришки була герметична, можна закрити стик силіконом або пластиліном.
- Прибираємо вийшла конструкцію в темне місце. Коли припиниться газоутворення (тижні через 3-4) злити за допомогою шланга, намагаючись не сколихнути осад. Осад зібрати і вичавити, загорнувши в полотно або марлю. Бутель помити, простерилізувати окропом або на пару і повернути в неї назад вино, залишити на 1-2 тижні тепер уже в прохолодних умовах.
- Розлити по пляшках, герметично закупорити. Зберігати в домашніх умовах в прохолоді, найкраще горизонтально.
За цим простим рецептом виходить дивно ароматне смородинове вино насиченого з приємним злегка терпким смаком. З нього можна зробити смачний і корисний глінтвейн, використовувати в кулінарії – просочувати бісквіти, прикрашати домашні десерти.
Рецепт вина з червоної смородини
Червона смородина не містить стільки пектину і натуральних дріжджів як чорна, тому щоб зробити вино з неї спочатку треба приготувати закваску. Для цього рецепта вибирають найбільші і солодкі сорти.
- Зібрати самі переспілі і великі ягоди з куща чистими руками. Можна додати малину, полуницю, суницю або трохи білої смородини. Зробити пюре, відміряти 2 склянки.
- Склянку води, ягідне пюре і 100 г дрібного цукрового піску скласти в банку, збовтати до розчинення цукру. Банку закрити декількома шарами марлі і прибрати в темне і досить тепле місце на 4 дні.
- Відокремити закваску від макухи і осаду. Занадто ретельно проціджувати не треба.
- Приготувати сік з 10 кг ягід. Найкраще використовувати соковижималку. Можна зробити пюре в блендері і віджати його через 2-3 шари марлі. Вимірюємо скільки соку вийшло-зазвичай виходить близько 7 літрів.
- Взяти відповідну ємність (на це кількість продуктів підійде 20 літрова винна бутель або бак з харчового пластику), вилити в неї сік. На кожен літр соку додати 500 г цукру і 1 літр питної, але не кип'яченої води. Розмішати, влити закваску.
- Поставити під гідрозатвор в темне місце.
- На 4-й, 7-Мій і 10-тий день слід внести цукор по 50-70 г на кожен літр соку. Найзручніше відливати трохи рідини із загальної ємності, додавати цукор, заважати до розчинення і виливати назад.
- Заготовку залишити для бродіння на півтора-два місяці. Перші 2 тижні заважати щодня, потім просто чекати припинення виділення вуглекислого газу і випадання осаду.
- Злити вино з осаду, відфільтрувати і поставити на тиждень в прохолодне місце, щоб вино дійшло остаточно.
- Знову зняти вино з осаду, спробувати. Якщо дуже кисле, можна додати цукор з розрахунку 100 г на літр початкового соку. Розлити в пляшки. Якщо планується тривале зберігання, можна залити воском або парафіном. Через місяць відпочинку в темному приміщенні вино можна подавати.
Виходить солодке прозоре смачне вино міцністю до 16%. Для цього рецепта підходять також ягоди білої смородини.
Кріплене смородинове вино
Ягідні вина виходять досить легкі і солодкі. Так звані дамські, по відчуттях не міцніше компоту. Якщо хочеться чогось більш суворого, можна зробити кріплене вино.
Технологія проста — будь-яке ягідне вино після закінчення процесу бродіння можна зробити міцніше, додавши 500 мл горілки або коньяку на 5 л вина. Можна додати прянощі за смаком — корицю, кардамон, аніс (прекрасно поєднується з білою смородиною) та інші. Залишити настоятися 7 днів в звичайних кімнатних умовах, процідити від спецій і розливати по пляшках. Для кріплення вин з білої і червоної смородини більше підходить горілка, а чорна добре поєднується з коньяком.
Вино зі смородини та інших ягід
Смородина відмінно поєднується з іншими фруктами і ягодами. Для приготування вина можна використовувати чорну смородину з червоною, білою, з терном, агрусом, горобиною, малиною, чорницею, лохиною, черешнею, вишнею, грушами і яблуками.
- Спочатку треба зробити закваску – по склянці свіжої малини і стиглого шипшини, півсклянки цукрового піску залити в скляній банці водою так, щоб вона прикривала ягоди. Перешкодити до розчинення цукру, затягнути шийку полотном або марлею і залишити в теплому місці на кілька днів. Протягом цього часу закваску треба струшувати або помішувати для збільшення інтенсивності бродіння.
- Приготувати сироп – 2 кг цукру на 3 літри води, варити кілька хвилин на слабкому вогні до повного розчинення цукру, остудити до 35-40 градусів.
- 3 кг вибраних ягід подрібнити за допомогою м'ясорубки, комбайна, соковижималки або механічно.
- У відповідній винної бутлі або банку все змішати, закрити горлечко марлею і залишити на 8-12 днів для первинного бродіння отриманого напою. Регулярно, мінімум 1 раз в день, заважати суміш, щоб уникнути утворення цвілі і застою вуглекислого газу.
- Відкинути сусло через друшляк, Макуха віджати. Процідити отримане вино через паперовий або ватний фільтр.
- Бутель вимити і простерилізувати, повернути в неї вино, встановити гідрозатвор. Залишити для бродіння приблизно місяця на півтора. Перші півтора тижні ємність раз в день струшувати, потім залишити в спокої.
- Процідити ще раз, розлити по пляшках, щільно закупорити пробками. Можна пити відразу або залишити для дозрівання ще на пару місяців.
Вино з заграв компоту
Не потрібно засмучуватися, якщо у любовно заготовленого на зиму смородинового компоту з'явився присмак бродіння. Навпаки-це прекрасний привід зробити ще один варіант домашнього вина. Рецепт навіть простіше і швидше, ніж у випадку зі свіжими ягодами.
- У велику винну пляшку або банку (близько 5 л) вилити заграв компот (3 літри), додати 200-300 г цукру (червоної і білої смородини цукру побільше, для чорної вистачить 200). Туди ж кинути або кілька штук родзинок або 5 рисових зерен. Закрити кришкою з гідрозатворів, якщо його немає в господарстві — надіти на горлечко латексну рукавичку.
- Поставити посудину в затемнене місце на кілька тижнів до кінця бродіння. У випадку з гідрозатворів перестануть виділятися бульбашки, а Рукавичка опаде.
- Через кілька шарів марлі або 2 шари нетканої ганчірки процідити молоде вино.
- Розлити по скляних пляшках, щільно закрити і прибрати для дозрівання в прохолодне приміщення приблизно на 2 місяці.
Можна урізноманітнити рецептуру, використовуючи різні компоти окремо і в суміші, додавати замість частини цукру мед. Домашнє вино можна зробити як з заграв консервованого компоту, так з свіжозвареного, просто скислого в занадто теплих умовах.