Як позбутися від винної цвілі

Натуральне домашнє вино – продукт, що містить тільки корисні компоненти, тому його виготовлення ніколи не втрачає актуальності. Однак деяким виноробам, особливо новачкам, іноді доводиться стикатися з різними проблемами, наприклад, ураженням напою цвіллю. Чому це відбувається? Найчастіше вино псується через порушення технології приготування або неправильногоиспорченный виноград зберігання. Інші причини:

  • Погано підготовлена ємність, інструменти, кришки. Перш ніж приступити до приготування вина, використовувану посуд ретельно миють водою з додаванням спеціального засобу, кип'ятять або обдають парою. Найпильнішу увагу слід приділити пробок.
  • Застосовувана сировина покрилася пліснявою. Тому всі інгредієнти перед використанням перебирають, видаляючи підгнилі і покриті плямами цвілі.
  • Слабке бродіння сусла. Для прискорення процесу слід використовувати тільки якісні дріжджі, а ємність розміщувати в приміщенні при температурі 22-28 ° C.
  • Наявність великої кількості м'якоті, яку складно видалити з перезрілих плодів.
  • Сусло довгий час не фільтрувалося, а утворився осад – це благодатний грунт для розмноження мікроорганізмів, що псують смак продукту.
  • Зберігання домашнього вина в теплі загрожує неприємними наслідками, особливо, якщо в пляшки потрапив кисень. Тому напій наливають до країв, щоб при закритті пробкою його частина пролилася назовні, витіснивши все повітря зсередини.

Якісне вино повинно бути прозорим, але якщо воно запліснявіло, його фільтрують, пастеризують, розливають в чисту тару, яку зберігають напівлежачи, що виключить пересихання пробки і надходження всередину кисню. Такі дії допоможуть позбутися від неприємного запаху і гіркого смаку.

Профілактичні заходи

Винна цвіль – біологічне утворення, яке за певних умов дуже швидко розмножується, вражаючи корисні органічні сполуки, перетворюючи їх у воду і вуглекислий газ. На початковому етапі з'являється прозора або світла плівка, яка поступово розростається, стає щільніше, з часом темніє. Якщо допустити активне поширення, Колонія грибків опуститься наплесень крупным планом дно, безповоротно зіпсувавши смак і аромат домашнього вина.

Боротьба з цвіллю починається ще на етапі приготування сусла: весь посуд і інструмент стерилізують, ретельно готують сировину, перед початком роботи обов'язково миють руки. Дуже важливо періодично перевіряти температурний режим приміщення, який повинен знаходитися в межах 18-24° C. на період бродіння на ємність з вином встановлюють гідрозатвор, попередньо перевіривши його герметичність.

Якщо використовується метод приготування домашнього напою без відділення м'якоті і шкірки, спливаючий шар регулярно перемішують, мінімізуючи контакт мезги з повітрям. Рекомендується періодично пробувати сусло на смак: якщо розчин кислий – додають цукор, а занадто солодкий розбавляють невеликою кількістю лимонної кислоти.

Як виправити ситуацію

Існує кілька способів боротьби з мікроорганізмами. Для затримання навіть найдрібніших шматочків цвілі потрібно зробити фільтр з декількох шарів марлі і вати. Також можна подрібнити таблетки активованого вугілля і додати в вино з розрахунку 1 ложка на літр рідини, перемішати, дати відстоятися, процідити. Якщо якість напою все ж не влаштовує, його переганяють через самогонний апарат.

Ще один метод – пастеризація: вино, налите в бутлі по плечики, ставлять в каструлю, на дно якої поміщають дерев'яний круг або складену в кілька шарів щільну тканину. Заливають теплою водою, доводять до кипіння, витримують 20 хвилин, після чого виймають, доливають спиртом доверху і розміщують для зберігання в прохолодному місці.

Якщо вино профільтрувати, прокип'ятити протягом 5 хвилин, остудити до 35° C, додати жменю немитого родзинок або домашніх дріжджів, приготованих з ягід, поставити ємність в тепле місце, вийдевино заплесневело активізувати процес бродіння, що здатне поліпшити якість готового продукту.

Що робити, якщо смак домашнього спиртного безнадійно зіпсований? Зневірятися не варто — заграло вино можна використовувати:

  • Для приготування м'ясних або рибних страв, салатів, консервації.
  • Зробити домашній винний оцет, значно перевершує за якістю магазинний.
  • Застосовувати як косметичний засіб для масок, обгортання, полоскання волосся.
  • Перегнати на самогон .

Будь-яка значуща подія в житті людини супроводжується прийняттям спиртних напоїв, а щоб вони були дійсно якісними, самогон, різноманітні наливки або вино краще робити самостійно.