Як зробити домашнє вино з чорноплідної горобини-простий рецепт приготування, можливі проблеми і їх вирішення

Вино з чорноплідної горобини або аронії — найпопулярніший алкоголь домашнього виготовлення. Продукт має корисні властивості і відрізняється приємним ягідним смаком, в залежності від добавок набуває різні відтінки.

вино из черноплодной рябины

Винороби часто експериментують, додаючи до складу напою додаткові інгредієнти, завдяки цьому з'явилося безліч варіантів його приготування. Розповімо, як зробити домашнє вино з горобини і поділимося порадами і найцікавішими рецептами.

Вибір та підготовка інгредієнтів

При приготуванні домашнього вина з черноплодки важливо приділити особливу увагу вибору головного інгредієнта. Аронія повинна бути стиглої, великої, щільною, що не зморщеною, без пошкоджень.

Збирати черноплодку потрібно після перших заморозків. Якщо робити це раніше, недостиглі ягоди додадуть напою гіркуватий присмак.

Винні дріжджі, якщо вони необхідні, краще купувати в спеціалізованих магазинах, звертаючи увагу на термін придатності. Цукор для вина беруть звичайний, білий, пісок або рафінад.

Для подрібнення ягід можна використовувати занурювальний або стаціонарний блендер. Якщо сировини багато, краще взяти прес, м'ясорубку або розчавити плоди руками.

Правила приготування вина з чорноплідної горобини

домашнее вино из черноплодной рябины

Приготування вина з чорноплідної горобини в домашніх умовах може зайняти кілька тижнів. Ось основні правила, яких слід дотримуватися в роботі:

  1. Зберіть свіжу чорноплідну горобину, відокремте ягоди від стебел і листя. Мити плоди необов'язково, на їх поверхні знаходяться підсилюють ферментацію елементи.
  2. Подрібніть ягоди, щоб вичавити сік. Перед початком процесу аронію слід обдати окропом, це сприяє видаленню зайвої гіркоти.
  3. Додайте цукор, щоб зробити сік солодшим. Зазвичай використовують від 1 до 2 кг цукру на 1 літр рідини. При використанні чорноплідної горобини, яка виросла в дикій природі, варто збільшити кількість цукру.
  4. Додайте дріжджі, щоб почалося бродіння. Краще використовувати спеціальні штами для вина, звичайні пекарські дадуть неприємний запах. Вино без дріжджів готують з додаванням винограду або родзинок.
  5. Перемішайте вміст ємності і закрийте її кришкою або поставте гідрозатвор. Залиште на кілька днів в прохолодному місці, щоб дріжджі почали роботу.
  6. Періодично перевіряйте стан вина. Коли бродіння закінчиться, напій стане прозорим, з'явиться осад.
  7. Відфільтруйте вино і перелийте в іншу ємність, щоб дати вистоятися. Можна додати додатковий цукор або інші інгредієнти, щоб надати алкоголю потрібний смак.

Через 8 тижнів вино буде готове до вживання. Відфільтруйте його через марлю або кавовий фільтр, щоб видалити суспензію та залишки частинок.

Рецепти вина з чорноплідної горобини

Представляємо найоригінальніші і кращі рецепти домашнього вина з чорноплідної горобини. Ці варіанти користуються особливою популярністю серед виноробів-любителів.

Класичний рецепт з чорноплідної горобини

как сделать домашнее вино из рябины

Для напою характерний ягідний присмак з легкою кислинкою. При бажанні можна трохи збільшити кількість солодкого компонента.

ягоди 6 кг
пісок цукровий 1,3 кг
вода очищена 1,4 л
Ізюм 60-80 г

Рецепт:

  1. До роздавленим плодам додати рідину, ½ частина цукру і родзинки.
  2. Накривши посуд марлею, прибрати на 7-денне настоювання, періодично перемішуючи вміст.
  3. Пресом вичавити з ягід сік.
  4. До мезге приєднати залишилися цукровий пісок і воду. Наполягати 5 діб, не забуваючи раз в день перемішувати.
  5. Рідина після фільтрації перелити в ємність для бродіння і, встановивши гідрозатвор, залишити при температурі 25-27°С.
  6. Настояні вичавки процідити і додати в бродильний бак. Перед приєднанням соку з мезги потрібно видалити піну з поверхні.
  7. Повторно встановивши гідрозатвор, залишити напівфабрикат для ферментації на 1-1,5 міс.

Процес вважається завершеним після зміни відтінку на більш світлий і освіти в Баку осаду. Після молоде вино перелити в іншу ємність, накрити кришкою і прибрати в приміщення з температурою не вище 16°С.


Через півроку алкоголь з чорноплідної горобини буде готовий. Напій можна розподілити по пляшках і прибрати на зберігання.

Простий рецепт

рецепт домашнего вина из черноплодной рябины

Для швидкого приготування вина за цим простим рецептом потрібно банку об'ємом 3 літри.

цукор 900г
Аронія чорноплідна 600 г
Вода 450 мл
Ізюм 90-100 г

Рецепт:

  1. Подрібнену ягоду помістити в банку.
  2. Додайте 1/3 цукру, родзинки і залийте водою.
  3. Накрити кришкою з отворами, які необхідні для виходу газу.
  4. Залишити для бродіння, періодично струшуючи ємність.
  5. Через тиждень додати другу третину цукру і залишити ще на 6-7 днів, після чого приєднати решту.
  6. Ємність добре струсити, щоб вміст перемішалося.
  7. Залишити майбутній напій на 2-3 міс.

Продукт вважається готовим після того, як його колір став прозорим, а ягідна частина опустилася на дно. Вино можна процідити і перелити в підготовлену тару.

Настоянка з чорноплідної горобини (аронії) в домашніх умовах — 12 простих рецептів →

З винними дріжджами

вино домашнее из черноплодки

Використання дріжджів полегшує та прискорює бродіння вина.

Черноплодка 3,5 кг
цукровий пісок 2 кг
Вода 1 л
дріжджі винні 5 г

Рецепт:

  1. В підходящу за величиною посуд влити половину зазначеного обсягу води і вичавлений з ягід сік.
  2. Вміст ємності нагріти. Температура повинна бути максимум 80°С.вимкнути вогонь і, не прибираючи з плити, залишити суміш остигати, після чого процідити.
  3. Вичавки залити залишилася половиною води і, також нагрів, охолодити і відфільтрувати.
  4. Цукровий пісок розділити на 3 порції.
  5. Отримані частини ягідного сусла помістити в бродильний апарат, приєднавши дріжджі і третину солодкого інгредієнта.
  6. Залишити для ферментації. Після п'яти діб ввести другу частину цукру, а ще через чотири дні — залишок.

Після тритижневого бродіння вино процідити і, розлив по пляшках, настоювати 2-3 місяці.

Вино із заморожених ягід

вино домашнее из черноплодки, простой рецепт

Напій із замороженої чорноплідної горобини виходить не менш насиченим, ніж зі свіжої.

горобина чорноплідна 3 кг
Вода 1,35 л
цукор 1,35 л
Ізюм 120г

Рецепт:

  1. З розморожених плодів вичавити сік, який перелити в глибокий посуд.
  2. До сусла приєднати 700 г цукру і воду.
  3. Суміш прибрати на п'ять діб, потім додати залишився солодкий компонент.
  4. Після двох місяців бродіння напівфабрикат відфільтрувати і залишити для дозрівання.

Вино буде готове через 60-90 днів.

На горілці

вино домашнее из черноплодки на водке

Приготоване з горілкою і спеціями вино з аронії виходить міцним, ароматним, а також володіє красивим насиченим відтінком. Замість горілки можна використовувати хороший самогон.

горобина чорноплідна 2 кг
Вода 2 л
горілка 850 мл
пісок цукровий 350-380 г
Гвоздика 3-4 бутони
Кислота лимонна 1 щіпка
порошок кориці ½ ч. л.

Рецепт:

  1. Плоди помістити в глибоку ємність, засипати цукровим піском, дати настоятися протягом півгодини.
  2. Додати 1 літр гарячої рідини і, поставивши ємність на плиту, варити 25 хвилин.
  3. Охолоджену суміш процідити.
  4. Залити Макуха рідиною, що залишилася, всипати лимонну кислоту і прянощі, кип'ятити на повільному вогні протягом 20-30 хвилин, потім процідити.
  5. З'єднати обидві частини соку, влити спиртне і, перемішавши, розподілити по пляшках.

Вино можна не наполягати: напій повністю готовий до вживання.

Рецепти настоянки чорноплідної горобини на самогоні в домашніх умовах →

З листям вишні

вино из черноплодной рябины с листьями вишни

Домашнє спиртне з черноплодки з додаванням  листя вишні  набуває насичений колір і оригінальний присмак.

Горобина 2 кг
Вода 0,5 л
пісок цукровий 0,5 кг
Лист вишневий 80-100 г
Ізюм 70-80 г

Рецепт:

  1. Плоди розім'яти.
  2. Вишневі листя ретельно вимити.
  3. В глибоку ємність помістити всі компоненти.
  4. Щільно затягнувши марлею, прибрати в темне місце.
  5. По закінчення семи днів суміш відфільтрувати і перелити в бутель.
  6. Поставити гідрозатвор, прибрати на два тижні в темне приміщення.
  7. Потім процідити вино, розлити в підготовлену тару.

За бажанням до складу можна включити мелісу, краще сушену.

З яблук і чорноплідної горобини

вино из черноплодной рябины с яблоками

Порядок приготування вина з чорноплідної горобини і яблук нескладний. Отриманий в результаті напій підкорить неповторним фруктово-ягідним смаком і солодким ароматом.

цукор 4,5 кг
Вода 3 л
Аронія чорноплідна 3 кг
яблука 1.5 кг
дріжджі винні 1 пакетик

Рецепт:

  1. Вимиті і очищені яблука нарізати великими часточками, видалити насіння.
  2. Горобину перебрати, вимити.
  3. Ягоди і фрукти подрібнити за допомогою блендера.
  4. Помістивши отриману масу в ємність для бродіння, приєднати цукровий пісок і дріжджі, потім влити рідину.
  5. Залишити суміш на 3 тижні, після чого відфільтрувати і перелити в бутель.
  6. Настоювати протягом 12-16 тижнів.
  7. Відфільтрований продукт розлити по пляшках.

Фінальний етап приготування вина — дванадцяти місячна витримка, після якої алкоголь готовий.

З лимонною цедрою

вино из черноплодной рябины с лимонной цедрой

Домашнє вино з чорноплідної горобини з додаванням цедри лимона набуває приємну кислинку і легкий цитрусовий аромат.

горобина чорноплідна 4,5 кг
Вода 1,5 л
цукор 1,3 кг
Лимон 4 шт.

Рецепт:

  1. Розім'яті ягоди залити водою і засипати ½ частиною цукрового піску.
  2. Настоювати протягом 6-ти днів, періодично помішуючи.
  3. Процідити, ввести зняту з цитрусових цедру і цукор, що залишився.
  4. Встановивши гідрозатвор, залишити на 1-1,5 місяці при кімнатній температурі.
  5. Відфільтроване вино розподілити по тарі, витримати мінімум 12 тижнів.

З апельсинами

Апельсиновий сік і цедра надають ягідному вину освіжаючий цитрусовий присмак.

чорноплідна горобина 3 кг
Вода 0,95 л
цукор 400-500 г
Апельсин солодкий 2 шт.

Рецепт:

  1. В бутель помістити ягоди, приєднати 300-400 г солодкого інгредієнта і, заливши рідиною, прибрати на 8-9 діб.
  2. Вичавити сік з фруктів і обережно зняти, а потім подрібнити цедру.
  3. Процідивши ягідну масу, додати апельсинову цедру з соком і цукор, що залишився.
  4. Перемішавши, прибрати напівфабрикат для бродіння ще на 6 днів, після чого процідити і залишити приблизно на 3-4 тижні.

Після фільтрації вино можна пити відразу або залишити для дозрівання.

З соку чорноплідної горобини

вино из сока черноплодной рябины

Спиртне підкорює м'яким ніжним смаком.

Вода 2 л
цукор-пісок 0,9 кг
ягоди 5 кг
Ізюм 50-80 г

Рецепт:

  1. З плодів віджати сік, перелити його у велику посудину.
  2. Додати інші компоненти і, накривши, залишити для бродіння.
  3. По завершенні процесу відфільтрувати, розподілити по підготовленій тарі.
  4. Прибрати вино для дозрівання на 2-3 місяці.

Домашня наливка з чорноплідної горобини-10 кращих рецептів →

З виноградом

Домашнє виноградне вино, приготоване з чорноплідної горобини, підкорює яскравим і насиченим ягідним смаком.

Черноплодка 4,5 кг
очищена вода 2,8 л
пісок цукровий 2,5 кг
Виноград солодких сортів 1,5 кг

Рецепт:

  1. Ягоди перетерти разом до виділення соку.
  2. Приєднати третю частину цукрового піску і, накривши, прибрати на 7 діб для бродіння, перемішуючи заготовку кожні 24 год.
  3. Після закінчення терміну масу відфільтрувати, ввести залишився солодкий компонент і половину об'єму рідини, після чого перелити все в бродильний апарат.
  4. Залишити для ферментації на тиждень, потім приєднати залишилися інгредієнти і залишити напівфабрикат до повного завершення процесу бродіння.
  5. Акуратно злити через шланг, розподілити вино по пляшках і прибрати для дозрівання на 12 тижнів.

З червоною смородиною

вино из черноплодной рябины с красной смородиной

Чорноплідна горобина і червона смородина — прекрасна основа для приготування десертного вина.

Вода 5 л
цукор 2,5 кг
Черноплодка 2,5 кг
Смородина 1,5 кг
Виноград для закваски 50 г

Рецепт:

  1. Черноплодку розім'яти до пюреобразного стану.
  2. У ½ склянці кип'яченої гарячої води розчинити 5 ст.л. цукрового піску, залити виноград, залишити на 5-6 днів у темряві.
  3. Після закінчення терміну готову закваску змішати з перемеленої в блендері смородиною, приєднати половину зазначеного в рецептурі об'єму рідини і цукру.
  4. Після 5-денного бродіння суміш відфільтрувати, ввести залишилися компоненти (включаючи пюре з черноплодки) і залишити для ферментації на 60 днів.
  5. Процідити вино, розлити по підготовленій тарі.

Сухе вино з черноплодки

вино из черноплодной рябины сухое

Домашнє сухе з чорноплідної аронії сподобається любителям несолодких вин своєю міцністю.

Вода 2 л
Черноплодка 2 кг
цукор 300г
Ізюм 80-100 г
кислота лимонна ¼ ч. л.

Рецепт:

  1. До розім'ятої чорноплідної горобини приєднати цукровий пісок, воду і варити протягом півгодини.
  2. Додати родзинки, настоювати в темряві 3-4 дні, потім процідити.
  3. Отриману суміш варити з лимонною кислотою на повільному вогні 25-30 хв
  4. Напій остудити, процідити і прибрати на зберігання.

З медом

вино из черноплодной рябины с медом

Приготований в домашніх умовах алкогольний напій з медом і черноплодкой володіє не тільки м'яким солодкуватим смаком, але і безліччю корисних властивостей.

свіжі ягоди 1 кг
Вода 3 л
Мед 2-3 ст. л.
Ізюм 30-40 г

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти, додати родзинки і половину об'єму рідини, прибрати на 48 ч.
  2. Воду, що залишилася нагріти, не доводячи до кипіння, розчинити мед і додати суміш до ягід.
  3. Поставити гідрозатвор, прибрати на 30 діб, після чого розподілити вино по пляшках.

Можливі проблеми при виготовленні вина і способи їх усунення

При самостійному виготовленні спиртного домашні винороби можуть зіткнутися з низкою проблем:

  1. Вино з чорноплідної горобини не бродить, хоча минуло багато часу. Так відбувається через проникнення повітря в ємність з ягодою. Необхідно перевірити герметичність кришки. Також процесу заважають світлові промені і занадто низька температура в приміщенні.
  2. Продукт набуває коричневого відтінку. Причина-неякісна сировина, в якому присутні початківці гнити плоди. Для виправлення ситуації потрібно процідити сусло і відправити на вторинну ферментацію, додавши цукор.
  3. Під час бродіння напівфабрикат мутніє. Дефект з'являється через перепади температури в приміщенні, що сильно впливає на перебіг процесу. Після завершення ферментації слід дати суміші відстоятися і акуратно злити.
  4. Ягідна маса покрилася пліснявою. Швидше за все, сусло готували в погано вимитому посуді. Вирішити проблему можна за допомогою сірчаного фільтра, який слід опустити в бродильну ємність і дочекатися його помутніння.

Вино з чорноплідної горобини — це не тільки смачний, але і корисний напій, який можна приготувати самостійно вдома. Він багатий антиоксидантами, вітамінами та мінералами, які корисні для здоров'я та допомагають захистити організм від різних захворювань.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

поширені запитання
який інвентар необхідний для приготування вина з чорноплідної горобини?
для приготування сусла і змішування компонентів підійдуть скляні, дерев'яні, пластикові або емальовані ємності. Металевий посуд краще не використовувати.
Як правильно зберігати домашнє вино з черноплодки?
Алкоголь краще розливати в скляну тару, зберігати яку потрібно щільно закритою в горизонтальному положенні. Пляшки варто тримати в темному прохолодному місці.
скільки можна зберігати домашнє вино з черноплодки?
термін придатності продукту — максимум 36 місяців.
не бродить вино з черноплодки, що робити?
можна додати ще дріжджів і перемішати вміст ємності. Або перемістити посуд з вином в більш тепле місце. Якщо все інше не вдається, можливо, вина не вийде, і його доведеться вилити.
чим відрізняється червона горобина від чорноплідної?
різниця в походженні плодів. Червоні здавна ростуть на місцевих просторах, а чорноплідні сорти були завезені в країну з-за кордону. Є відмінності в хімічному складі і смак плодів. Ягоди червоної горобини містять багато кислоти і гіркоти, тому їх використовують для приготування джемів, варення і компотів. Аронія, навпаки, мають солодкий смак і менше кислоти, тому її вибирають для приготування вина, настоянок і лікерів.
у чому користь і шкода вина з чорноплідної горобини?
у складі черноплодки і, відповідно, вина, міститься багато вітамінів і мінералів, благотворно впливають на роботу організму в цілому, поліпшують стан кровоносної системи, стимулюють роботу щитовидної залози, печінки і шлунково-кишкового тракту. Вживання напою сприяє очищенню від шлаків і зниження рівня «поганого» холестерину. Але в деяких випадках вино може завдати шкоди. Наприклад, при зниженому тиску, а також при наявності індивідуальної непереносимості компонентів. Напій зашкодить і при надмірному вживанні.
розвиток яких хвороб запобігає вино з черноплодки?
Чорноплідне вино — відмінна профілактика онкологічних і серцево-судинних захворювань, проте вживати його потрібно в помірних дозах.
Чорноплідне вино підвищує або знижує тиск, можна пити його при гіпертонії?
помірне вживання чорноплідного вина сприяє зниженню артеріального тиску, і пити його не заборонено.