вишневе пиво в стилі Kriek-легендарний фруктовий напій родом з Бельгії

Вишневе пиво — один з кращих представників пінного, до складу якого входить натуральна вишня або концентрований сік. Напій з'явився в Бельгії і отримав назву kriek, що в перекладі з західно-фламандського означає «вишня».

вишневое пиво крик

Це незвичайний вид пива відрізняється багатим фруктовим ароматом, цікавим винно-червоним кольором і солодкуватим присмаком. Вишневий крик подобається навіть тим, хто хмільне не любить. Особливо прихильно до нього ставляться представниці прекрасної статі, а вже вони то знають толк в цікавих і складних смаках.

Історія появи

Вишневе пиво вперше було зварено понад 200 років тому. Давня легенда свідчить, що його автором став один з ченців-хрестоносців, який побажав приготувати червоний напій, що нагадує кров Христа. Напій отримав відповідну назву і швидко поширився по території монастирів.

Більш правдоподібною вважається версія про появу вишневого пива в поселенні Schaerbeek, розташованому на північний схід від Брюсселя. Комуна славилася місцевою вишнею сорту Морелло: великої, соковитої, м'ясистої, з великою кісточкою. На честь цих плодів, ароматних і кислуватих, пінний напій отримав назву «kriek».

Спочатку пиво було відомо лише в Бельгії. Тільки в середині XX століття про Вишневому ламбик дізналися в інших країнах. До України напій потрапив порівняно недавно. Його можна побачити в меню ресторанів, в спеціалізованих алкогольних магазинах, рідше – в звичайних супермаркетах.

Бельгійське вишневе пиво практично щороку отримує нагороди на міжнародному конкурсі World Beer Awards. В рамках цього заходу члени журі оцінюють понад 600 сортів пінного з 30 країн світу. Бельгія завжди займає одне з призових місць.

Особливості виробництва та склад

За технологією вишневе пиво є типовим вишневим ламбіком. Його готують на основі пшеничного Елю, який зброджують під відкритим небом за допомогою мікроорганізмів, присутніх в повітрі. Це найдавніша методика бродіння, що дає кислий і терпкий смак пшеничного базі.

«Дике» бродіння вимагає часу і не дає стійкого результату, тому сучасні пивовари рідко вдаються до цієї технології. Тим цінніше вишневе пиво в стилі kriek, приготоване за старовинними бельгійським традиціям.


Сучасні технологи дещо видозмінили колишній рецепт, але зміни торкнулися тільки кількості ягід. Якщо раніше кожен пивовар клав стільки плодів, скільки хотів, то в новій рецептурі, незалежно від регіону виготовлення і сорти вишні, прийнято використовувати 13 кг вишневих ягід на 100 л готового напою. Замість плодів в сусло можна додавати вишневий сік, об'ємна частка якого досягає 30%.

Основні етапи виробництва вишневого пива:

  1. Ягоди сортують, промивають, обсушують.
  2. Потім додають їх в кислий фруктовий ламбік річної витримки, часто разом з кісточками, лише надрізавши бочок.
  3. Вичікують кілька місяців, поки пройде етап мацерації (настоювання).
  4. Перебуваючи в дубових бочках, ламбік проходить процес вторинного бродіння. Його викликає знаходиться в плодах цукор. Доброджування може йти кілька місяців або років. В результаті пиво набуває яскравий вишневий смак і аромат.
  5. Після багатомісячного настоювання мезгу витягують, рідина проціджують і купажують.
  6. Готовий напій міцністю 5-8 градусів розливають в скляну тару з темного скла, закупорюють.

Склад вишневого пива може відрізнятися, але зазвичай в нього входять такі компоненти:

  • Солод сорту Pils;
  • Несолоджена пшениця (до 40% засипи);
  • Старий хміль (витримка мінімум 3 роки);
  • Вишні без кісточок сорту Шарбек або Морелло.

Крім вишні, для приготування бельгійського пива іноді використовується малина, чорниця та інші ягоди. Допускається застосовувати і мускатний виноград.

Цікаво. Щоб продукт вийшов менш кислим і терпким, сучасні виробники часто додають цукор, хоча класичною рецептурою ніякі підсолоджувачі не передбачені.

Дегустаційні характеристики

Любителі пива цінують крик не тільки за насичений рубіновий колір, але і за незвичайні смакові якості. Напій виходить ароматним, терпким, з запахом і смаком свіжої вишні. Деякі порівнюють його з концентрованим вишневим компотом, приправленим спиртом. Смак збалансований, з приємною кислинкою, трохи сухий, але при цьому густий і насичений. У послевкусии відчувається легка, дуже делікатна гірчинка з мигдальним відтінком.

Молодий ламбік, крім вишні, проявляється нотами горіхів, фруктів, весняних квітів. Чим старше крик, тим помітнішими стають властиві йому мотиви — землі, шкіри, мокрого дерева, обори.

П'ється вишневе пиво дуже легко, надає зігріваючий ефект, не проявляється солодовими або сивушними нотами. У келиху напій виглядає дуже красиво, утворює мереживну піну рожевого кольору. Стійкість піни висока-шапка зберігається протягом декількох хвилин. Фортеця в середньому 5-6%, але буває 3,5% або 8,0%.

Види вишневого пива

Існує багато видів вишневого пива в стилі крик, вони відрізняються як за складом, так і за смаком. Найбільш поширені:

  • Kriek (бельгійське). класичний напій, на приготування якого йде 2 роки (витримка в бочках). Коштують такі сорти дорого, порівнянні з крафтового, фортеця варіюється від 3 до 5,5 градусів;
  • Чеське (вишневий Ель Чехов). також витримують в бочках з дуба, де напій набуває насичені темні відтінки. Смак яскравий і запам'ятовується, дає рясну, густу піну. Фортеця чеського вишневого ламбіка 6,3%;
  • Karmi вишня (Польський сорт). вважається жіночим напоєм, менш гірким і алкогольним, ніж бельгійський вишневий Крік. Розливається в пляшки з ексклюзивним дизайном;
  • Сакура . Японське вишневе пиво можна віднести до чоловічих сортів, його фортеця досягає 6,3%. У смаку відчувається легка гірчинка і терпкість. Післясмак оригінальне, порадує навіть витончених цінителів.

Популярні марки вишневого пива

Сортів вишневого пива існує кілька десятків. перерахувати все неможливо, тому перерахуємо самі питкие і оригінальні.

Belle-Vue Kriek, 5,3%

Один з найбільш відомих криків. Готується за старовинною рецептурою, за участю природних дріжджів. Після тижневого настоювання напій доброджують і витримують в бочках не менше року.

Ягоди для пива Belle-Vue kriek вирощують неподалік від Брюсселя, інші сорти не використовують.

Kriek Boon, 6,5%

Kriek Boon – пиво з максимальним вмістом вишні. Для приготування 1 л напою використовують 400 г свіжих плодів. Визрівання йде протягом 2-3 років, що дає ламбіку багатий смак свіжих ягід і аромат фруктів.

Konix Brewery, 5,0%

Крафтовий крик виробництва. До складу додають не ягоди, а концентрований вишневий сік. У поєднанні з пшеничним і ячмінним солодом виходить дивно свіжий, з легкою кислинкою смак.

Volfas Engelman Kriek, 4,0%

Напій верхового бродіння винно-червоного кольору. Смак насичений, з приємними фруктовими нотками, нагадує вишневе варення з корицею. Піна ніжно-рожевого кольору, слабка, швидко зникає.

Пахне пиво Volfas Engelman Kriek солодким вишневим сиропом, тому дуже подобається дівчатам.

Neuzeller Kloster-Bräu, Kirsch Bier, 4,8%

Німецькі марки, що містять натуральний свіжовичавлений сік вишневих ягід, об'ємна частка якого становить 20%. У складі присутній невеликий відсоток соку бузини.

Lefebvre, 3,5%

Бельгійський Lefebvre також містить сік вишень, завдяки чому має приємний смак і аромат. Забарвлення винно-Червона, гранатова. Фортеця мінімальна, алкоголь практично не відчувається.

Завдяки карбонізації, пиво набуває живий характер і грайливість.

Fruitesse Kriek, 4,3%

Справжній фруктовий бельгійський ламбік. Крім вишні, пиво містить сік полуниці, малини та чорниці. Відрізняється приємною солодкістю і дуже насиченим смаком.

Mort Subite Kriek, 4,3%

Фільтрований напій вишневого кольору, в міру міцний і терпкий, проводиться за класичною технологією верхового бродіння. Забарвлення янтарно-малинова, піна пишна, світло-рожевого кольору. В ароматі солодка вишня і трохи яблук.

У склянці пиво Mort Subite Kriek виглядає як вишневий сік, піни майже немає. Відмінно підходить для будь-якого свята і дружніх посиденьок.

Flying Dutchman, 0,5%

Це безалкогольне вишневе пиво родом з Бельгії, у виготовленні якого застосовують спеціальний солод пілс. Перекладається як»Летючий Голландець". На смак легке, трохи кислувате, володіє насиченим червоним відтінком і ароматом ягід. Підходить як аперитив.

Правила подачі вишневого пива

Вживати пиво kriek краще охолодженим до 4-6 °з, так яскравіше проявляється вишневий смак і аромат напою, а терпкість не так помітна. Пляшку пінного попередньо ставлять в камеру холодильника і витримують близько години. Такий спосіб подачі особливо популярний в літню спеку.

Взимку на європейських різдвяних базарах, в ресторанах, на сімейних застіллях навпаки, прийнято подавати гаряче вишневе пиво. У нього кладуть гвоздику, корицю та інші прянощі. Напій нагадує пунш і, частково, глінтвейн.

Зазвичай вишневе пиво п'ють з такими закусками:

  • Сири різних видів, в тому числі з пряною і гострою ноткою;
  • Риба смажена або запечена;
  • Салати овочеві;
  • Десерти;
  • Солодкі пироги та інша випічка.

Традиційні солоні закуски на зразок чіпсів, сухариків, в'яленої риби подавати не слід. Вони погано поєднуються з вишнею, мають виражений смак, який «заб'є» фруктовість пива.

Порада: вишневе пиво за зовнішнім виглядом нагадує червоне вино, тому розливати його прийнято в келихи на тонких ніжках . Пити краще через соломинку, як алкогольні коктейлі. За бажанням можна додати кубики льоду і кілька стиглих ягід вишні або малини.

Як відрізнити оригінальний напій від фальсифікату

Перевірити якість вишневого пива можна ще в магазині. Для цього уважно вивчають етикетку:

  • Текст повинен бути добре видно, чітко віддрукований;
  • Папір якісний;
  • Вказано юридичну адресу виробника, часто пишуть і назва сайту;
  • Можна просканувати штрих-код і перевірити в базі ЕГАИС;
  • Вказано термін придатності;
  • Є текст, що попереджає про шкоду алкогольних напоїв.

Щоб виявити підробку, пиво можна продегустувати. Основні параметри оригінального напою описані в таблиці.

дія справжнє пиво підробка
різко відкрити кришку Шип без серпанок Шип і поява серпанок
оглянути піну колір і консистенція сметани, без великих бульбашок Колір однаковий, але консистенція більш рідка, можуть бути великі бульбашки
виміряйте висоту піни 4 см і більше 2 см і менше
оцінити стійкість піни 3-4 хвилини 1-2 хвилини
покласти легку монетку на піну трохи утримається не втримається - відразу потоне

Вишневе пиво є одним з найцікавіших стилів навіть серед оригінальних сортів. Його часто порівнюють з шампанським і подають у фужерах з тонкого скла. Напій гарний і ароматний, такий не соромно поставити на святковий стіл, щоб здивувати гостей.

Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua

Огляд бельгійського вишневого пива Крик