Пиво ? напій, який в даний час досить популярний. Його транспортування, а ще більше зберігання, вимагають особливої уваги і акуратності. Чому ж? А справа вся в тому, що цей продукт ?живий і бурхливий?. Солод, який входить до його складу, вступає в реакцію з киснем. Навіть при незначному струшуванні пиво піниться і вирує.
Що стосується зберігання, то і тут не обійтися без тонкощів і примх. Специфіка терміну придатності розливного напою полягає в тому, що він не довгий, максимум один тиждень і не більше того.
Пиво живе, справжнє
Щасливчиків, які можуть дозволити собі насолоджуватися справжнім продуктом з пивного заводу, зовсім небагато. Іншим доводиться лише здогадуватися про те, який же він на смак. А що ж це за пиво? І чим воно відрізняється від того, яке привозять в кегах і продають на розлив?
Як виявляється, відмінностей достатньо:
- Вік
- Зовнішній вигляд
- Смак
Пиво з терміном зберігання більше семи днів, вже ніяке не живе, а навіть навпаки. Життя з нього йде разом з часом. Але не тільки час ?губить?, правильний спосіб зберігання також відіграє важливу роль. Відкрите пиво, що стоїть в склянці, вже через годину буде зовсім іншим за смаком, ніж спочатку. Якщо ж воно зберігається під пробкою ? живе протягом 4 днів, ну а в спокійному стані в прохолодному холодильнику ? навіть цілий тиждень.
Зовнішній вигляд також має ряд істотних особливостей. Якщо налити в келих класичний живий напій, який не фільтрували і не пастеризували, то він буде виглядати запітнілим, а на світлі іскритися красивим бурштиновим кольором, іноді і з золотим відливом. Відмітним моментом такого пива є те, що воно грає. Бульбашки в келиху ніби виконують танець, причому значний час ? близько півгодини. Що це означає? А все дуже просто ? у живому продукті розчинений вуглекислий газ, який потрапив туди під час бродіння.
Ну а яке пиво без пінки? У справжнього вона щільна, сніжно-білого кольору і тримається близько 5 хвилин. І при подиху нікуди не випарується, а тільки розлетиться по склянці.
Ну і, звичайно, смак. Його ні з чим не можна порівняти! Хоча, як кажуть, на любителя. Але ж хіба можна провести паралель між соком, вичавленим зі свіжих фруктів і налитим в стакан з картонного пакета? Одне можна стверджувати з упевненістю — розкуштувавши живе пиво, пити пляшкове навряд чи захочеться.
Що ж робити, якщо на пивний завод доступу немає, а скуштувати ковток нефільтрованого напою вже дуже хочеться. В такому випадку відмінним рішенням стане пиво в кеге.
Надійне сховище — кега
Отже, вариться воно за особливими технологіями, при яких смак хмелю залишається незмінним і надовго зберігається. А далі, минаючи процес пастеризації, потрапляє відразу в кеги. Це металеві бочки різних розмірів (деякі доходять і до 50 л.), яка зберігає як алкогольні напої, так і газовані. І кращої тари для того, щоб зберегти таке пиво, не знайти.
Чому ж вона така хороша?
Ось суттєві переваги:
- Повне збереження смакових якостей
- Захист від світлового впливу
- Відсутність проникнення кисню
- Довша свіжість пива
Останній пункт є дуже важливим, так як питання про терміни зберігання пива в кегах досить актуальне.
Так скільки? Хмільний живий напій в закритих кегах зберігається цілих 30 днів. Ну а якщо вони відкриті? Тут можливі два варіанти: у відкритих кегах, але під тиском повітря ? тільки 10 годин. А ось в разі знаходження під тиском CO2, термін зберігання збільшується до 7 днів.
Але все ж необхідно брати до уваги, що після закінчення цього тижня у відкритих кегах живий продукт поступово втратить всю свою ?жвавість? і смак. Тому-то так важливо дотримання встановленого терміну.
І ще одне уточнення: пиво збережеться найкраще, якщо місце, в якому воно стоїть, прохолодне і сухе, і температурні скачки в ньому не спостерігаються. В іншому випадку про вищеназваних терміни мови може і не йти. Таким чином, важливо дотримуватися всі нюанси зберігання, щоб живий напій залишився таким, яким вийшов з-під руки пивовара.
Вибираючи пиво, пам'ятаємо про головне. Зауваження наостанок
- Купуючи розливне пиво, потрібно з'ясувати термін його виготовлення. Ці відомості важливі, тому що улюблений напій не відразу надходить до нас на стіл, він ще перевозиться в кегах, а потім якийсь час зберігається в магазині, поки не буде розлитий повністю. Щоб не придбати той, який втратив всю свою грайливість, термін розливу варто уточнити.
- Упаковка, в яку продавці наливають напій, повинна бути прозорою. В такому випадку добре проглядається наявність опадів. І якщо на дні видно пластівці, це говорить про те, що він прострочений і зіпсований.
- Як зазначалося вище, живе пиво зберігається в прохолодному місці. А таке місце в будинку ? холодильник. Ну вже якщо не в холодильнику, то принаймні в тому місці, куди немає доступу сонячним променям. Розлите в пластик, та й ще в теплому місці пиво швидко втратить смак і термін придатності. Оптимальна температура для його зберігання ? від 0?З до 12?С.
Пляшкове пиво популярне, але все ж більшість поціновувачів цього пінного хмільного напою віддають перевагу живому, грайливому, розливному. До слова, воно містить в собі корисні для організму компоненти і сполуки. Тільки ось термін придатності його дуже обмежений. А скільки днів він становить в закритій ємності і відкритим, нам вже відомо.