Джин Бомбей Сапфір (Bombay Sapphire) - як і з чим пити джин преміум-класу

Джин Бомбей Сапфір (Bombay Sapphire) – класичний англійський джин з 250-річною історією. Містить у складі десять рослинних екстрактів, точне співвідношення яких тримається в секреті. Напій володіє вишуканим, багатим ароматів і м'яким смаком, який по достоїнству оцінять як любителі, так і досвідчені дегустатори.

джин бомбей

Бомбей Сапфір випускають у фірмових пляшках, за якими легко відрізнити оригінал від фальсифікату. З 1997 року виробництво належить компанії Bacardi. Про дегустаційні особливості напою, технології виробництва та інші цікаві факти можна дізнатися, прочитавши представлену статтю.

Історія бренду

Джин Бомбей вперше був випущений лише в 1987 році, хоча сама історія бренду почалася двома століттями раніше – в 1761 році. Саме тоді англійський підприємець Томас Дакін відкрив новий завод у Воррінгтоні і почав виробляти джин.

Під його керівництвом технологам вдалося розробити унікальну рецептуру на основі восьми рослинних інгредієнтів, в основному прянощів з Індії. Склад завжди залишався в таємниці і передавався з покоління в покоління.

У 1836 р була застосована нова технологія, за якою очищений спирт переганяли через кошики з рослинною сировиною. Завдяки цьому джин за лічені години збагачувався приємним ароматом.

У 1960-х рр.нащадки Томаса Дакіна, прагнучи відновити класичну рецептуру, розробили склад і технологію виготовлення джина Бомбей Драй (Bombay Dry Gin). Але тільки в 1987 його вперше випустили у відомій пляшці блакитного кольору. З цього часу склад і тара не зазнали змін.

Склад і особливості виробництва

До складу джина Бомбей Сапфір поряд з очищеною водою і етиловим спиртом (об'ємна частка 47%) входять екстракти десяти трав:

  • Ягоди ялівцю;
  • Перець мелегетський;
  • Цедра лимона;
  • Корінь фіалки;
  • Дягель;
  • Лакриця;
  • Кубеба;
  • Ангеліка;
  • Коріандр;
  • Мигдаль.

Співвідношення інгредієнтів відомо лише виробникам – точна рецептура тримається в секреті.

Сама технологія виготовлення джина Бомбей Сапфір теж має особливості. Основні етапи такі:

  1. Підготовка, очищення води і рослинної сировини.
  2. Отримання етилового спирту за допомогою зброджування зернової маси (для приготування беруть тільки пшеничний дистилят шотландського походження).
  3. Подвійна перегонка через катерхедскіе Куби з контейнерами, в які поміщають трави — парова інфузія.
  4. Розлив в тару.

Зазвичай джин переганяють через мідні установки, але у випадку з Бомбей Сапфір поступають інакше. Перегонка через катерхедскіе Куби (обсяг кожного 12 тис.л) дозволяє спирту по максимуму увібрати аромат різних рослин. Завдяки цьому напій набуває неповторний букет ялівцю, грейпфрута, мигдалю та інших відтінків.

Джин-кошик для джина-для чого потрібна, принцип дії, як зробити своїми руками →

Крім Bombay Sapphire Бакарді реалізує джин Bombay Sapphire Original Dry. На відміну від класичного варіанту в його склад входить вісім рослинних компонентів. У 2011 році виробник запустив тестовий варіант джина — Bombay Sapphire East з дванадцятьма травами. Крім стандартних цей сорт містить чорний перець і лемонграс. Ще через чотири роки на ринку з'явився спеціальний випуск джина — Star of Bombay. У його складі дистилят із зерна.

Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою

На вигляд Bombay Sapphire кристально прозорий і чистий, забарвлення відсутня. Аромат багатий, гармонійний. Відчувається гамма на основі ялівцевих ягід і гірких цитрусів з делікатними нотками запашних спецій і квітковими мотивами.


Смак освіжаючий, приємно солодкий, без нав'язливої спиртуозності. Міцність джина Бомбей коливається від 40 до 47%, але при правильному вживанні навіть при максимальному градусі «тяжкості» не відчувається.

Калорійність напою 263 ккал на 100 мл.Таким чином, навіть 250 мл принесуть більше 650 ккал, що відповідає досить щільному обіду з 3 страв.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Ціна на джин Bombay Sapphire помітно вище, ніж на аналогічні напої того ж класу, тому напій часто підробляють. Важливо навчитися відрізняти оригінал від фальсифікату. Для цього рекомендується дотримуватися кількох правил:

  1. Купувати алкоголь тільки в перевірених магазинах з хорошою репутацією. Найкраще робити це не в супермаркетах і тим більше в кіосках, а в спеціалізованих бутиках.
  2. Уважно оглянути тару і переконатися в наявності акцизу (довгаста наклейка на бічній стороні з унікальним QR-кодом, на дотик нагадує купюру).
  3. Джин Bombay Sapphire поставляється тільки в оригінальній прямокутній пляшці з похилими «плічками». Дно увігнуто, контури добре виражені, рельєфні. Етикетка наклеєна рівно, відсутні патьоки клею, відколи, шви та інші дефекти.
  4. Переконатися в оригінальному Походження Бомбея можна, провівши простий тест прямо в магазині. Слід перевернути пляшку і звернути увагу на те, як поводиться рідина. У нормі залишки крапель повинні стікати по стінках не відразу, а з невеликою затримкою протягом декількох секунд.
  5. Легко провести експеримент і в домашніх умовах. Слід налити джин в чистий стакан і переконатися, що він повністю прозорий (блакитна тільки пляшка). Будь-які домішки повністю відсутня, не допускається навіть мінімальна суспензія на дні.

Це цікаво: назва джина «Бомбей Сапфір» пов'язано з характерним блакитним кольором скла фірмової пляшки. Забарвлення нагадує колір сапфіра "зірка Бомбея" - дорогоцінного каменю, включеного в колекцію Смітсонівського інституту, що знаходиться в столиці США Вашингтоні.

Правила вживання

Пити джин Бомбей Сапфір потрібно за класичними правилами. Алкоголь належить подавати охолодженим до 4-5 ° З, для цього поставити мінімум на годину в звичайну холодильну (не морозильну) камеру. Саме при такій температурі слабшає запах спирту і по максимуму розкривається букет трав.

Вживати напій краще в якості аперитиву, тобто до подачі основного блюда. Розливають Бомбей Сапфір в спеціальні келихи для джина. Якщо такого посуду немає, можна використовувати коньячний келих або винний фужер.

На відміну від горілки, джин п'ють маленькими ковтками, намагаючись відчути м'який і тонкий смак, розпізнати і відчути кожен ароматичний відтінок.

З чим пити джин Бомбей:

  • Лимон (нарізати тонкими скибочками);
  • Маринована цибуля (таке незвичайне поєднання поширене серед англійців);
  • Маслини;
  • Твердий сир;
  • Копчене м'ясо;
  • Огірок;
  • Смажені або запечені гриби;
  • Солодкі десерти (особливо добре підходять ягідні джеми).

Нерідко на основі джина Бомбей готують мікси, змішуючи його з тоніком. Якщо немає досвіду, спочатку краще розвести алкоголь в співвідношенні 1:1. При необхідності співвідношення можна збільшити в ту чи іншу сторону. Завдяки цьому вдасться відчути яскраві відтінки лаванди і навіть горіхів.

З чим п'ють джин-найправильніші способи і найкраща закуска →

Дуже популярні рецепти коктейлів коктейлів з джином: занепалий ангел, яблучний мартіні, Блакитна лагуна , Негроні , Лонг Айленд Айс Ті.

Більше коктейлів з джином: топ 20 рецептів приготування →

Відгуки

Джин Бомбей давно завоював визнання споживачів. Про продукт завжди залишають хороші відгуки, не перестаючи захоплюватися ароматом і м'якістю смаку.

Ігор

Джинами я захоплююся давно, знайомий як з класикою, так і з більш вишуканими напоями. Взагалі справжні англійські Джини коштують відчутно, але Бомбей Сапфір – це приємний виняток. Звичайно, він дорожче прохідних напоїв, зате і аромат набагато краще. Вишуканий, хвойний, дуже освіжаючий.

Світла

Я взагалі не люблю міцний алкоголь, але бомбей сапфір-моя слабкість! Він хороший тим, що від одного запаху настрій піднімається. Такий весняний, з ягодами і квітами. Складно описати словами, але можна сказати, що це гамма цитруса і ялівцю. П'янить швидко і м'яко, а відпускає легко.

Павло

Джин Бомбей Сапфір – один з кращих і при цьому не найдорожчих напоїв. Пити його краще у свята, щоб не приїдалося. Алкоголь міцний, практично як самогон, але ніяких зайвих градусів не відчуваєш. Пити потрібно тільки охолодженим і зовсім невеликими порціями. Взагалі якщо є настрій і привід, одну пляшку можна сміливо розтягнути на весь день, і це буде приємне задоволення.

Бомбей Сапфір – по-справжньому Святковий напій, який володіє багатим ароматом. На відміну від більшості інших джинів його смак більш м'який, що пояснюється особливостями технології виробництва. Вживати такий алкоголь краще прохолодним, смакуючи кожен ковток. Тоді він подарує гарний настрій і пробудить апетит перед святковим вечором.

Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд джина Бомбей сапфір, з чим і як правильно пити

поширені запитання
яка міцність у джина Bombay Sapphire Dry, чим він відрізняється від стандартного Бомбей Сапфір?
міцність джина 42 %, в смаку немає властивої класичному варіанту м'якості і солодощі. Цей зразок розробили для американського ринку, контрастувати з солодкістю тоніків.
який спирт використовують для виготовлення Джину Bombay Sapphire?
нейтральний зерновий дистилят, який привозять з Франції.
яка міцність у джина Star of Bombay, в чому його особливість?
міцність цього продукту 47,5 %. Його випустили спеціально для британського ринку.
Джин Бомбей Сапфір, яка ціна?
Продукт знаходиться в середній ціновій категорії. На лютий 2023 року ціна пляшки Bombay Sapphire 0,7 л становила в середньому 1850 грн. Джин в ємності 1 літр можна купити за 1900 грн, а в тарі 0,5 л за 1050 грн. Джин Star of Bombay і Bombay Sapphire Dry коштують дорожче.
скільки градусів має Джин Бомбей?
міцність напою залежить від країни-покупця. На ринки Канади та Австралії йде джин міцністю 40%, в Європу — 43%. Для Британії інших країн відсоток спирту становить 47 градусів.
чи можна пити джин Бомбей в чистому вигляді?
можна. Напій хоч і міцний, але м'який і легко п'ється. Через великий відсоток спирту джин потрібно обов'язково закушувати.