Коньяк з колою: Як правильно змішувати і пити коктейль, популярні рецепти

Коньяк з колою – мікс з неоднозначною репутацією. Справжні цінителі благородного напою засуджують змішування виноградного бренді з газованою водою. Вони впевнені-щоб насолодитися справжнім смаком і ароматом коньяку, пити його потрібно окремо і в малих кількостях.

коньяк с колой
І все ж шанувальників у суперечливого поєднання більше, ніж супротивників. Любителі клубного життя без розуму від міксу. Їм здається, що смак коньяку в такому коктейлі яскравіше і більш насиченим. Особливо з льодом. Тому приготувати мікс однозначно варто. Хоча б для того, щоб зрозуміти, хто правий.

Загальна інформація: калорійність, градус, смак

оньяк с колой, калорийность, градус

Напій з кола і коньяку може приготувати будь-який бармен. Це один з найпростіших коктейлів на планеті. Своєю популярністю він зобов'язаний Ліверпульській четвірці. Легенда свідчить, що під час туру по США, де молодь вже активно змішувала коньяк з колою, музиканти з Beatles просто закохалися в це поєднання. І справа не тільки в смаку: напій об'єднував класичні традиції старої Європи і вільний дух Америки.

Противники запевняють, що коктейль має присмак гуми. Але ті, кому до душі поєднання коньяку з колою, тільки сміються у відповідь, стверджуючи, що в смаку домінують свіжі нотки з невеликою гіркуватістю.

Що стосується енергетичної цінності, слід бути обережним і не довіряти видимій легкості коктейлю. Обидва напої, що лежать в основі, містять багато вуглеводів. Калорійність міксу - не менше 87 ккал на 100 грам. Це чимало, адже стандартна порція коктейлю вміщує значно більше. Для прикладу, світле пиво має вдвічі меншу калорійність - всього 42 кКал на 100 грам.

Слід врахувати і те, що в колі багато цукру. Це не говорить, що коктейль зашкодить здоров'ю, але слід дотримуватися обережності. Щоб знизити калорійність, можна використовувати замість звичайної коли Лайт (Light).

Пропорції інгредієнтів

коньяк с колой, пропорции

За часів «бітлів» для приготування коктейлю змішували коньяк з колою в рівних пропорціях. Щоб знизити градус, шанувальники шейка додавали більше льоду.

Сьогодні стандарту не існує, але коли має бути точно не менше, ніж коньяку. Пропорції без урахування льоду і з льодом підбираються індивідуально, але існує якийсь загальновизнаний еталон. У першому випадку на 50 мл коника беруть 150 мл коли, але для тривалої вечірки бармени рекомендують збільшувати кількість солодкої газованої води до співвідношення 1 до 5, в то і 1 до 10. Лід додають за смаком.

Яку брати для коктейлю колу, зовсім неважливо. Коньяк можна змішувати з Пепсі-колою або Кока-колою — смак напою не зміниться.

Покрокові рецепти коктейлів з коньяку з колою

Коктейль коньяк з колою готують у всіх барах, але його нескладно зробити в домашніх умовах. Якщо очікується дружня вечірка, кращого варіанту не знайти. А щоб було веселіше, в мікс додають додаткові інгредієнти. Простота рецепта залишає широкий простір для фантазії.

Класичний варіант

коньяк с колой со льдом

Немає нічого простішого, ніж приготувати класичний коктейль з коньяку з колою. У нього немає офіційного імені та автора, напій не входить до списку IBA. Бармени і завсідники клубів називають мікс бренді-Кола або The Beatles.

Склад:

Кола 50 мл
Коньяк 50 мл
Лід 100г

Приготування:

  1. Кубики льоду кладуть у склянку.
  2. Додають колу і коньяк.
  3. Перемішують вміст коктейльної ложкою.
  4. Келих декорують цедрою лимона, подають з соломинкою.

Напій виходить освіжаючим і приємним, проте подобається не всім — смак здається нудним. Виправити становище допомагають додаткові інгредієнти.

Бравий мачо

коньяк с колой


У союзі коньяку і коли нерідко фігурує третій компонент – кава. Він відмінно поєднується за смаком з інгредієнтами коктейлю.

Склад:

Кола 300 мл
Коньяк 35 мл
Кава 45 мл
Лід 4-5 кубиків

Приготування:

  1. У склянку олд фешен завантажують лід.
  2. Коньяк, кава і колу струшують в шейкері, переливають в келих.
  3. Коктейль перемішують барною ложкою.

Для прикраси використовують цедру лимона і трубочку.

Більше рецептів коктейлів з коньяком для домашнього приготування →

Корозія

Різновид коктейлю бравий мачо. В даному випадку коньяк з колою розбавляють не рідким кави, а змішують з розчинним порошком. Смак міксу виходить більш різким і насиченим.

Склад:

Кола 150 мл
Коньяк 40 мл
Кава розчинна 5 г

Приготування:

  1. У шейкер заливають коньяк і колу, додають 1 ч.л. кави, інтенсивно струшують.
  2. Вийшов мікс переливають у високий келих.

Лід в такий коктейль зазвичай не додають. Але представники старшого покоління часто нехтують правилом і п'ють корозію з льодом. Поєднання коньяку і міцної кави не всім «по плечу».

Корисне відео рецепта коктейлю (коньяк з колою і кави) для дам і закуска до нього:

Кубинський

коньяк с колой и лаймом, коктейль кубинский

Суміш чудово підходить для літа завдяки освіжаючому смаку. У класичній версії використовується лайм, але його можна замінити лимоном або іншими цитрусовими.

Склад:

Коньяк 75 мл
Кола 75 мл
Лід 4 кубики
сік лайма (лимона) 25 мл

Приготування:

  1. Заповнити келих олд фешен льодом.
  2. Змішати в шейкері алкоголь, колу і сік.
  3. Налийте коктейль у склянку.
  4. Розмішати барною ложкою.

Замість соку можна використовувати часточки цитруса. Їх кладуть у склянку разом з льодом. Пропорції допустимо міняти, розбавляти коньяк великою кількістю коли.

Порада: щоб коктейль не гірчить, внутрішній білий шар шкірки плодів краще видалити. А ось цедра напою не зашкодить.

Корисне відео рецепта коктейлю Кубинський (коньяк з колою і соком лимона):

Як пити і чим закушувати

коньяк с кофе, закуска

Як правильно пити коньяк з колою? При подачі можна запропонувати гостям коктейльні трубочки, але це не обов'язково. Строгих правил етикету для міксу не існує. Це клубний варіант коктейлю, на який не поширюються ресторанні норми.

Закуска бажана, інакше великий ризик швидкого сп'яніння. До коньяку з колою подають легкі десерти, фрукти, темний шоколад. Відмінним доповненням може стати безе, меренговий рулет або зефір.

Простота приготування, виразний смак і освіжаючі бульбашки в келиху – запорука популярності клубного напою з коли і коньяку. До речі, професійні бармени не радять використовувати для цього коктейлю елітний алкоголь. Все – таки дорогий французький коньяк вимагає іншого підходу: його подають як дижестива в нерозведеному вигляді-тільки так можна насолодитися витонченим смаком і розкрити всі його грані.

Для освіжаючого міксу з колою підійдуть ординарні різновиди середнього цінового сегмента, вироблені у Вірменії, Грузії або Молдові.

Автор: Наталія Рисева,
спеціально для byhaem.in.ua