Martini Rosso (мартіні Россо): всі секрети червоного вермуту

Мартіні Россо – напій преміум рівня з унікальною рецептурою і дегустаційними показниками. З'явився цей червоний вермут ще в 1863 році.

Незважаючи на всі його достоїнства і довгу історію, Россо менш популярний, ніж його «побратим» білий вермут Б'янко. Ймовірно, це пов'язано з тим, що не всі знають, як і з чим пити червоний вермут.

Характеристики напою

Точний рецепт мартіні Россо знають лише виробники. В основі карамель, приготована за особливою рецептурою, солодкі червоні виноградні вина, трави і прянощі:

  • Ясен, материнка;
  • Звіробій і ромашка;
  • Чорна бузина;
  • Мускатний горіх;
  • Оман і безсмертник;
  • Кориця та кармадон;
  • Меліса і м'ята;
  • Деревій;
  • Альпійський полин (більше 50%) та інші трави.

На конвеєр напій поставив тандем італійців: винокур Луїджі Россі винайшов класичний рецепт вермуту, який став основою мартіні Россо, а підприємець Алессандро Мартіні зробив приголомшливу рекламну акцію, завдяки якій напій більше 100 років утримував перше місце на ринку серед конкурентів.

Вермут Россо – напій з янтарно-червоним відтінком, незвичайним солодко-гірким ароматом і терпким смаком. Вміст цукру в ньому близько 15%. Завдяки цьому гіркоту трав не відчувається, смак його збалансований.

Серед інших різновидів вермутів мартіні Россо має досить високу міцність – не менше 15-18%.

Середня ціна за 1 літр близько 470 грн.

Від інших видів вермуту мартіні Россо відрізняється глибоким червоним кольором з бурштиновим відтінком, вираженим трав'яним смаком з карамельної солодкістю і незвичайним ароматом.

Як пити мартіні Россо в чистому вигляді

как пить мартини россо

Мартіні Россо не прийнято пити теплим. Перед подачею напій охолоджують до 8-10°C. недотримання температурного режиму може привести до несподіваного і неприємного розкриття «букета» трав.

Ні в якому разі не можна класти пляшку з напоєм в морозильну камеру. Россо повинен охолоджуватися повільно.

Якщо ж часу на охолодження немає, то допустимо додати 2-3 кубика льоду в келих.

Особливих правил, що регламентують, з якого посуду пити мартіні Россо, немає:

  • У чистому вигляді червоний вермут можна подавати в склянках для віскі (Роксі), заповнюючи посуд на 1/3 або 1/2.
  • Відмінний вибір – подати напій в мартінці. Це стосується не тільки Россо в чистому вигляді, але і коктейлів на його основі.
  • Допустимо використовувати широкі винні келихи на ніжці для подачі в чистому вигляді або міксів на його основі.

Моветоном вважається подача Мартіні  Rosso в шотах або чарках для горілки.

Мартіні Россо відноситься до аперитивів, можна також зробити його супроводжуючим вечірку напоєм. На десерт червоний вермут не подають.

Пити мартіні слід не поспішаючи, невеликими ковточками. Детальніше про те, як пити і з чим можна змішувати вермут →

Чим закушувати

мартини россо, закуска

Закуска відіграє велику роль у розкритті смаку мартіні Россо. Цукерки, молочний шоколад, тортики і тістечка категорично заборонено подавати. Список гармонійних продуктів:

  • Оливки та маслини. Їх можна кинути на дно келиха або нанизати на шпажку або подати в окремому посуді.
  • Фрукти і ягоди – ананаси, полуниця, персики, абрикоси, вишня і навіть чорна смородина.
  • Цитрусові-грейпфрут, лимон, апельсин.
  • Твердий сир з цвіллю або без. Можна подати в нарізці або зробити міні-бутерброди з додаванням шинки або м'ясних делікатесів.
  • Бутерброди з чорною або червоною ікрою.
  • Копчений або солоний лосось, нарізаний тонкими скибочками.
  • Солоні горіхи та крекери.

Не рекомендується подавати до вермуту жирні м'ясні закуски, смажені або варені овочі, гарячі страви.

Чим розбавити напій

чем разбавить rosso мартини


Червоний вермут Мартіні Россо п'ють не тільки в чистому вигляді, але і в розведеному:

  1. Газована мінеральна вода видалить зайву солодкість з мартіні. Солона мінералка додасть пікантності. Пропорції 1 частина води на 2 частини алкоголю.
  2. Звичайна питна вода повинна бути холодною. Розбавляється також в пропорції 1: 2.
  3. Фреші та соки. Кращі кислі напої. Відмінно поєднуються з мартіні апельсиновий, вишневий соки, а також кисло-солодкий грейпфрутовий гренадин. Пропорція 1: 1.
  4. Міцний алкоголь: джин, ром, текілу, віскі, горілку найчастіше з мартіні змішують чоловіки. Фортеця підвищується до 25%. Пропорція 4 частини міцного алкоголю на 1 частину вермуту.
  5. Чорний чай. Використовують свіжозаварений і охолоджений до кімнатної температури напій. Перед змішуванням з Мартіні в чай можна додати трохи лимонного соку. Пропорція 1 частина чаю на 2 частини вермуту.

В Америці стало модно розбавляти Мартіні такими напоями як «Спрайт», «Пепсі» або «Кола». Варто пам'ятати, що яскравий смак газованої води може перебити натуральні трав'яні нотки Мартіні.

Подібно до того, які коктейлі з мартіні та Спрайтом можна приготувати вдома →

5 рецептів коктейлів з мартіні Россо

Оригінальні коктейлі з червоним вермутом можна приготувати вдома.

" Роб Роя»

коктель роб роя с мартини россо

Своєрідний коктейль вийде, якщо з'єднати віскі і Мартіні. Напій виходить міцний, підходить для чоловіків.

Мартіні Россо 40 мл
віскі 60 мл
Гіркий Ангостура 10 мл
Апельсин 1 часточка
подрібнений лід 1 склянка

Приготування:

  1. У склянку покласти лід, збовтати його і злити утворилася воду.
  2. Залити в лід Ангостуру, віскі і Мартіні. Перемішавши.
  3. Перелити в келих коктейль за допомогою стейнера або маленького ситечка.
  4. Прикрасьте келих часточкою апельсина.

«Негроні»

мартини россо, коктейль негрони

Коктейль названий на честь Камілло Негроні – його творця. Вишуканий і оригінальний смак обов'язково сподобається дегустаторам.

Мартіні Россо 30 мл
Гіркий Кампарі 15 мл
Джин 30 мл
подрібнений лід 1/2 склянки

Приготування:

  1. Келих помити, протерти і охолодити.
  2. Влити напої в такій послідовності – джин, біттер, Мартіні.
  3. Перемішати коктейльної ложечкою вміст келиха.
  4. Додати лід.
  5. Прикрасьте клином лайма або апельсина за бажанням.

Більше коктейлів Негроні: рецепти для приготування вдома&#rarr;

Корисне відео про те, як приготувати коктейль Негроні З мартіні Россо

Червоний Королівський Мартіні

Красный королевский Мартини c вермутом россо

Дамський коктейль з освіжаючим смаком і красивим кольором. Готується швидко-п'ється легко.

Мартіні Россо 75 мл
ігристе вино 75 мл
вишневий сік 10 мл
листя м'яти кілька штук для прикраси
подрібнений лід 1/2 склянки

Приготування:

  1. У високий келих насипати колотий лід.
  2. Влити вермут і вино.
  3. Додайте сік і обережно перемішайте.
  4. Прикрасити м'ятою.

Мартіні та шампанське

мартини россо с шампанским

Ще один «дамський» коктейль з оригінальним смаком.

Мартіні Россо 100 мл
ігристе вино 150 мл
полуничний лікер 30 мл
подрібнений лід 1 склянка

Приготування:

  1. В келих засипати подрібнений лід.
  2. Влити напої в такій послідовності – шампанське, вермут, Лікер. Не перемішувати компоненти.
  3. Прикрасити свіжою ягодою полуниці.

Цей коктейль не перемішують взагалі: ні в процесі приготування, ні перед подачею.

Сонячний чай

коктейль солнечный чай с мартини россо

Коктейль має ніжний пряно-трав'янистим смаком. Процес приготування займає приблизно півгодини, за рахунок заварювання чаю.

Вермут Россо 2 ст. л.
горілка 2 ст. л.
окріп 150 мл
Чорний чаю 1 ч. л. (або 1 пакетик)
цукрова пудра 1 ч. л.
Лимон( сік) 1/4 шт.

Приготування:

  1. У велику склянку, де планується змішувати компоненти коктейлю, покласти чайний пакетик і залити його окропом.
  2. Дайте чаю варитися протягом 10 хвилин. Пакетик прибрати.
  3. Додайте в чай цукрову пудру, перемішайте і дайте їй охолонути.
  4. В охолоджений чай налити Мартіні, горілку і сік лимона.
  5. Слідом додати колотий лід.
  6. Перемішати ложечкою вміст протягом півхвилини.
  7. Розлити по склянках і подавати.

П'ють коктейль зі склянок олд фешен, прикрашаючи часточкою лайма і гілочками свіжого розмарину.

Аналоги

вермут россо, аналоги

Крім бренду "Мартіні", вермут Россо виробляють і інші компанії:

  • «Cinzano» – головний конкурент бренду «Martini». Виготовляти вермут Россо компанія почала ще в 18 столітті. До складу входить 35 різних ароматичних добавок, що робить напій насиченим і трохи різкуватим за смаком. Рецепт не змінився з самого заснування фірми і тримається потай.
  • «Gran Torino» пропонує оптимальне поєднання якості та ціни напою. Виробництво вермуту розпочалося в 1861 році. Унікальний рецепт зберігається в строгому секреті.
  • «Delasy» – вермут має менш виразний трав'яний смак. Відрізняється середньою ціною.
  • «Verlite» – бюджетний варіант вермуту «Rosso». Має гармонійний, але насичений смак.

Знаючи правила вживання мартіні Россо, можна повністю насолодитися його оригінальним і багатогранним смаком. Не варто обмежуватися запропонованими варіантами коктейлів. Тільки експериментуючи, вийде знайти» свій " варіант міксу.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео рецептів коктейлів з мартіні Россо