Бехеровка (Becherovka) – популярний трав'яний лікер з Чехії. Його виготовляють в Карлових Варах з 1841 року і вважають національним надбанням країни. Рецепт належить сімейству Бехерів і спочатку використовувався як лікарський засіб для стимуляції травлення і лікування хвороб шлунка.
За більш ніж 150 років сформувалися правила і традиції вживання трав'яного бальзаму. У кожній країні вони свої. Дізнаємося, з чим п'ють Бехеровку в Чехії та Словаччині, на Американському континенті і в Україні.
- Лікер або гіркота
- Види бехеровки
- Becherovka Original (класична)
- Becherovka Lemond (лимонна)
- Becherovka Cordial
- Becherovka KV 14
- Becherovka Unfiltered
- Becherovka Ice and Fire (лід і вогонь)
- Культура вживання
- Способи вживання
- В чистому вигляді
- З пивом
- З соком
- З кавою або чаєм
- У складі коктейлів
- Коктейль БеТон (BeTon)
- Коктейль Червоний Місяць (Red Moon)
- Коктейль Оазис
- Чим закушувати бехеровку
- З чим і як п'ють Бехеровку: відео рецепти п'яти коктейлів з Бехеровкою
Лікер або гіркота
У цінителів Бехеровки з давніх пір існують розбіжності з приводу її класифікації: одні вважають напій лікером, інші – біттером.
Лікер — зазвичай солодкий алкогольний напій, настояний на фруктових і ягідних сиропах, травах, прянощах, квітах та інших інгредієнтах. Він буває різної міцності-від 15% до 75% при вмісті цукру 25-60%.
Гіркі або бальзами відрізняються від лікерів гірким смаком. Відсоток спирту може доходити до 50%, але існують різновиди з міцністю 6-20%. Виготовляються їх з тих же інгредієнтів, що і лікери. По суті, гіркий-це лікер з гірким смаком.
Таким чином, Бехеровку можна називати і лікером, і біттером. Але все ж поняття «біттер» більш тонко передає смакові особливості напою. Адже класична Becherovka-це гірка трав'яна настоянка.
Початок їй поклав Аптекар Йозеф Вітіус Бехер, коли в 1807 розробив і запропонував своїм покупцям новинку — шлункові краплі, які назвав англійським словом Bitter. У їх виробництва був чіткий ритм-щосуботи Карловарський лікар засипав в мішок з натуральної тканини висушені і подрібнені трави і коріння, занурював їх в бак зі спиртом і залишав на тиждень. Потім в майбутній біттер додавали цукор, воду з місцевих джерел і відправляли настоянку на витримку в дубових бочках. Перед розливанням по пляшках напій ретельно перемішували.
Завдяки особливій технології приготування в бальзамі вдавалося зберегти всі цінні ферменти лікарських рослин. Цей спосіб настоювання використовують у виробництві досі, тільки змішування трав на карлсбадському заводі проводять не в суботу, а в середу.
Види бехеровки
Крім класичної Бехеровки, з часом були створені і випущені у виробництво інші різновиди напою. Сьогодні на ринку можна зустріти наступні види легендарного біттера:
Becherovka Original (класична)
Напій з унікальним трав'яним складом, що не змінюється з часів Йозефа Вітіуса Бехера. Міцність 38%. Не містить барвників, консервантів і ароматизаторів.
Бехеровка в домашніх умовах: як зробити лікер своїми руками →
Becherovka Lemond (лимонна)
Не дуже міцний 20%-й лікер солом'яного кольору з лимонним ароматом і освіжаючими цитрусовими нотками. П'ють як дижестив.
Becherovka Cordial
Біттер на основі класичного Original, в який додані додаткові інгредієнти: біле вино і екстракт липового цвіту. У смаку відчуваються медові нотки. Випускається в оригінальних плоских пляшках коричневого кольору із золотистою наклейкою. Міцність 35%. Його можна пити як аперитив або дижестив, підходить до будь-якої закуски.
Becherovka KV 14
Найміцніший біттер в лінійці (40%) з додаванням червоного вина. Має насичений бордовий колір, тонкий трав'яний аромат і фруктовий букет з квітковими відгомонами. Не містить цукру. Його краще пити як аперитив.
Becherovka Unfiltered
Найнасиченіша варіація гіркоти з каламутним солом'яним кольором. Бальзам не пройшов фільтрацію, тому відрізняється натуральним смаком і ароматом трав. Міцність 38%. П'ють в чистому вигляді або використовують для приготування коктейлів.
Becherovka Ice and Fire (лід і вогонь)
Темний лікер з незвичайним двошаровим смаком: апельсинові і гіркувато-трав'яні відтінки змінюються перцевими нотками і ментоловим післясмаком. У продажу з'явився в 2014 році. Міцність 30%.
За межами Чехії можна купити тільки два різновиди біттера: Lemond і Original. Решта на експорт не поставляються, спробувати їх можна тільки на заводі.
Культура вживання
Бехеровку Original класичну частіше п'ють в якості дижестива. Її подають після вечірнього прийоми їжі, перед вживанням охолоджують до 5-7 °С.для цього пляшку поміщають в холодильник на 1 годину. Сама відповідна посуд для невеликих порцій алкоголю – лікерні вузькі чарки з невеликим розширенням у верхній частині.
Becherovka KV 14 і Unfiltered є аперитивами. Вони підвищують апетит і подаються перед прийомом їжі. Пити такий бальзам рекомендують маленькими дозами, по 20 мл.вміст чарки закидають в рот, тримають 30 секунд і ковтають. Такий спосіб вживання стимулює травлення, але може бути небезпечний при гастриті і виразці шлунка.
Способи вживання
В залежності від особистих переваг бехеровку п'ють по-різному: в чистому вигляді або змішують з різними напоями. Комусь подобається вживати біттер як алкогольний напій, а хтось використовує його як ліки.
В чистому вигляді
Спосіб, популярний в Чехії. Щоб відчути солодкуватий смак, Бехеровку п'ють охолодженої, з маленьких чарок, залпом. На ковток досить 20 мл.через півгодини можна випити ще стопку, але не одну за одною.
Любителям трав'яного аромату і гіркоти Бехеровку краще пити трохи теплої або кімнатної температури. Смак не такий приємний, але запах відчувається різкіше і лікувальний ефект вище. Закушувати рекомендують часточкою апельсина з корицею.
У Чехії трав'яний біттер в чистому вигляді п'ють після вечері або перед сном, це класичний digestivus.
З пивом
Спосіб запивати бехеровку пивом популярний в Словаччині. Поєднання хмелевих ноток з трав'яними відтінками біттера створюють неповторні смакові відчуття. Зазвичай чарку прохолодного біттера запивають двома-трьома ковтками світлого пива.
Увага: Сп'яніння при такому способі вживання настає дуже швидко.
З соком
Пити Бехеревку можна з будь-якими соками, але особливо гармонійно трав'яний бальзам поєднується з вишневим, яблучним смородиновим фрешами. Можна змішувати з будь — яким іншим нектаром-це справа смаку. Пропорції залежать від бажаної міцності міксу.
З кавою або чаєм
Бехеревку часто п'ють з чаєм або кавою. Досить додати пару ложок бальзаму на чашку, щоб отримати корисний, тонізуючий і зігріваючий напій, який поліпшить роботу шлунка і зміцнить імунітет. У гарячій воді трави максимально розкривають свій аромат і надають звичним напоям незвичайний пряний відтінок.
У складі коктейлів
Змішуючи Бехеревку з соками або газованими напоями, легко отримати корисні коктейлі з оригінальними смаками.
Коктейлі з Бехеровкой - 14 кращих рецептів для приготування в домашніх умовах
Коктейль БеТон (BeTon)
Коктейль родом з Чехії. Його назва складено з двох слів — Бехеровка і тонік. Любителям оригінальних смаків можна додати в свій БеТон будь-які цитрусові.
Склад:
- Becherovka Original-50 мл;
- Тонік «Швепс» – 100 мл;
- Лід — 100 г.
Приготування:
- Високий келих заповнити льодом наполовину;
- Налити біттер і тонік;
- Прикрасьте лимоном або лаймом.
Коктейль Червоний Місяць (Red Moon)
Свою назву коктейль отримав за яскравий рубіновий колір. На смак він досить солодкий, але з помітною гіркуватістю, тому однаково подобається чоловікам і жінкам. Проблемою може стати невисока міцність, але в цьому випадку рецептуру можна змінити.
Склад:
- Becherovka Original-50 мл;
- Сік (журавлинний, смородиновий) – 10 мл;
- Газована вода-90 мл;
- Лід – 150 г.
Приготування:
- В келих кинути лід.
- По черзі влити газовану воду (содову), бехеровку і сік, розмішати.
- Прикрасьте часточкою апельсина.
Коктейль Оазис
Яскравий, ароматний і пряний коктейль з освіжаючими нотками. Хороший варіант для літа.
Склад:
- Becherovka Original-40 мл;
- Лайм - 1 шт.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Кубики льоду – 100 г;
- Гілочка м'яти.
Приготування:
- Лайм наріжте невеликими скибочками, покладіть у склянку, посипте цукром і злегка подавіть, щоб сік виділився.
- Додати лід.
- Влити бехеровку.
- Перемішати і прикрасити м'ятою.
Чим закушувати бехеровку
При вживанні в лікарських цілях Бехеровку закушувати не потрібно. Якщо біттер подається після вечері в якості дижестива, то буде доречно запропонувати нарізаний апельсин, посипаний корицею. Десертні види лікеру: Cordial і Lemond гармонійно поєднуються з солодкою закускою: фруктами, шоколадом, морозивом і десертами.
Трав'яний біттер є гордістю Чехії поряд з термальними джерелами. Якщо пити Бехеровку правильно, можна поліпшити травлення, позбутися від осінньої нудьги і підвищити імунітет.
Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua