Дивовижне поєднання міцного рому і ароматного кокоса дарує тропічний лікер «Малібу». З моменту свого створення він швидко завоював серця барменів у всьому світі. Його пропонують відвідувачам як в чистому вигляді, так і в складі коктейлів.
Виробляється оригінальний лікер на карибському острові Барбадос. Напій є візитною карткою цих місць. На пляшці навіть присутній впізнаваний логотип-дві тропічні пальми на тлі ранкової зорі.
- Історія лікеру
- Як вибрати та підготувати інгредієнти
- Класичний рецепт лікеру на Ромі
- "Малібу" на спирту / горілці
- Корисне відео про те, як зробити лікер "Малібу" на горілці
- Лікер на самогоні
- Як пити і чим закушувати»Малібу"
- Рецепти популярних коктейлів
- Піна Колада
- Весільний торт
- El Ultimo( Останній коктейль)
- Корисне відео про те, як зробити лікер «Малібу " в домашніх умовах
Історія лікеру
На острові Барбадос здавна виробляють карибський ром. Цей напій тут роблять з 1893 року. Але лікер "Малібу" на основі білого рому з'явився через 100 років – його винайшли випадково в 1980 році. Про появу напою на острові ходять легенди.
Найпопулярніша історія про винахід «Малібу» розповідає, що в бочонок з білим ромом випадково впав кокосовий горіх. Його помітили не відразу. Тепле тропічне повітря і час сприяли тому, щоб кокос надав міцному рому особливий, приємний смак. Жителі острова, оцінивши нові нотки старого напою, почали експериментувати з інгредієнтами. В результаті у них вийшло створити рецепт лікеру.
Як вибрати та підготувати інгредієнти
Щоб смак і аромат саморобного напою не відрізнявся від оригінального барбадоського продукту, слід ретельно вибирати складові.
Інгредієнти для домашнього рецепту лікеру "Малібу":
- Міцний білий ром . В ідеалі-барбадоського виробництва. У хорошого білого рому немає яскраво вираженого смаку. Він солодкий, легко п'ється. Але він позбавлений фруктово-пряних ноток. У ньому відчувається ледве вловимий медово-горіховий присмак. Тому ідеально підходить для коктейлів і лікерів.
- Кокосова стружка . Вона повинна бути хорошої якості, без барвників, підсолоджувачів. В ідеалі для домашнього приготування лікеру "Малібу" потрібно натерти на тертці кокосову м'якоть. Якщо брати магазинний варіант, варто віддати перевагу стружці середнього розміру.
- Кокосове молоко . Краще брати консервоване. Кокосове молоко різних виробників відрізняється між собою показниками жирності (вона коливається в межах 10% -19%). Краще вибирати продукт із середніми показниками в 15% -17%. Молоко хорошої якості може містити грудочки. Тому перед застосуванням його бажано кілька секунд пробити блендером.
- Цукор . Для домашнього приготування лікеру "Малібу" часто радять використовувати тростинний цукор, але він може змінити оригінальний колір лікеру. А якщо замінити його на білий дрібнокристалічний цукор, смак і відтінок саморобного «Малібу» не постраждає.
- Ванілін . Можна замінити на ванільний цукор. Але бажано використовувати справжній екстракт або стручок.
Щоб зробити лікер «Малібу» в домашніх умовах, який не поступається за смаком оригінального напою, не треба економити на інгредієнтах. Вони дорогі, але результат того вартий.
Класичний рецепт лікеру на Ромі
Щоб зробити справжній лікер "Малібу" в домашніх умовах, візьміть наступні інгредієнти:
- Білий карибський ром-0,5 л.
- Кокосове молоко – 0,4 л.
- Вода (можна використовувати бутильовану) - 350 мл.
- Цукор – 350 г.
- Кокосова стружка – 250 г.
- Ванілін екстракт – 1 г.можна використовувати ванільний цукор-1 пакетик. Якщо беремо есенцію-4-5 крапель.
Оригінальний рецепт лікеру «Малібу» вимагає не тільки фінансових витрат, але і часу. Готують напій, чітко дотримуючись технологію:
- У чистій скляній ємності змішують ром і кокосову стружку. Щільно закривають.
- Витримують в темному місці при кімнатній температурі 10 днів періодично збовтуючи (приблизно раз в три дні).
- Після витримки ром фільтрують.
- З води і цукру варять сироп. Він повинен закипіти, стати прозорим, але не поміняти колір. У киплячому сиропі розчиняють ванілін.
- Ром змішують з кокосовим молоком.
- У суміш поступово додають остиглий до кімнатної температури сироп, доводячи міцність напою до 21 °. Сироп може знадобитися не весь. Його залишки, як і кокосову стружку, можна використовувати в кулінарії.
- Ретельно перемішують компоненти. Суміш залишають на 3-4 дні в холодильнику. За цей час на поверхні домашнього лікеру утворюється щільна жирна скоринка.
- Використовуючи трубочку, лікер переливають в іншу ємність. Важливо, щоб жир не потрапив в напій.
Після відділення рідини від кокосового масла домашньому лікеру «Малібу» потрібна додаткова витримка – 10 днів в теплому місці. Після закінчення цього часу лікер переливають в підготовлені пляшки для зберігання. Напій готовий для вживання. З цієї кількості інгредієнтів виходить приблизно 900 мл лікеру.
"Малібу" на спирту / горілці
Приготувати лікер «Малібу» в домашніх умовах можна за більш простим і дешевим рецептом. Але його смак вже трохи відрізняється від оригінального напою.
Інгредієнти:
- Горілка (розведений до 40% спирт) – 0,6 л.
- Кокосове молоко – 0,4 л.
- Згущене молоко хорошої якості-380 г.
- Кокосова стружка – 250 г.
Цей рецепт лікеру «Малібу» на спирту (горілці) вимагає менше часу. Як і в оригінальному варіанті, кокосова стружка настоюється на горілці 10 днів в темному місці з періодичним збовтуванням. Після проціджування спирт змішують зі згущеним молоком і молоком (попередньо збитими блендером до однорідності). Готову суміш відразу переливають в пляшки для зберігання. Щільно закупорюють. Залишають напій на тиждень для стабілізації смаку. Готовий лікер зберігають в холодильнику до 6 місяців.
З цієї кількості інгредієнтів виходить 1 200 мл напою міцністю 17% -18%.
Корисне відео про те, як зробити лікер "Малібу" на горілці
Лікер на самогоні
Можна зробити «Малібу» в домашніх умовах на самогоні. Інгредієнти і технологія приготування напою будуть такі ж, як в попередньому варіанті. але треба враховувати такі нюанси:
- Самогон повинен бути хорошої якості. Ідеально-дистилят подвійної перегонки.
- Міцність – не більше 45%.
Смак лікеру, приготованого на самогоні, більш агресивний, з яскраво вираженою алкогольної ноткою. Якщо використовується самогон однієї перегонки – запах сивушних масел трохи псує аромат кокоса.
Як пити і чим закушувати»Малібу"
П'ють «Малібу» з лікерних чарок. Напій перед вживанням охолоджують до 8-10 °C. закушують фруктами на вибір – від яблук до екзотичної маракуї. Ідеально доповнять його солодкий смак вершкові десерти, морозиво.
Можна подавати «Малібу» разом з шоколадом і міцною кавою. Але любителів "Малібу" в чистому вигляді не так багато. Його частіше використовують для приготування коктейлів. 12 обраних рецептів коктейлів на основі лікеру «Малібу» →
Рецепти популярних коктейлів
Лікер «Малібу» спочатку був створений як інгредієнт для коктейлів. У них він замінює відразу 2 компонента – кокосове молоко і ром.
Рецепти коктейлів з білим ромом →
Піна Колада
Для приготування найпопулярнішого тропічного коктейлю 3 частини домашнього «Малібу» змішують з двома частинами ананасового соку в шейкері. Подають напій у високій склянці (гоблет або Харрікейн) з колотим льодом. Прикрашають часточкою ананаса і / або коктейльної вишнею.
Піна Колада: як приготувати алкогольний варіант коктейлю в домашніх умовах →
Весільний торт
Друга назва коктейлю – «вершковий Малібу». Для його приготування потрібно:
- 2 частини «Малібу».
- 1 частина «Амаретто».
- 1 частина цільного молока.
- 3 частини ананасового соку.
Всі інгредієнти змішуються в шейкері. Суміш переливається в високий келих. Зверху напій прикрашається збитими вершками, тертим шоколадом, мигдальними горішками.
El Ultimo( Останній коктейль)
У шейкері змішують 40 мл коньяку, 10 мл «Малібу» і 150 мл яблучного соку. Подають коктейль у високому келиху з 2-3 кубиками льоду.
Приготувавши лікер «Малібу», можна здивувати гостей оригінальним смаком тропічного напою. Любителям його можна подавати в чистому вигляді, а все іншим – в складі численних коктейлів.
Готовий напій в обсязі 0,7 коштує в магазинах від 450 грн. Якщо готувати лікер в домашніх умовах з хорошого рому, то навряд чи вийде багато заощадити, але варіанти на горілці або самогоні вийдуть істотно дешевше.
Автор: Іванна Вус,
спеціально для byhaem.in.ua