Егермейстер (Jagermeister) – популярний у всьому світі лікер, який може вживатися самостійно, з соками, сиропами, енергетиками або в коктейлях. Напій відноситься до так званих біттер – настоянок на рослинних компонентах. До складу входить 56 інгредієнтів, на яких він настоюється протягом року.
Ми розповімо, як пити Егермейстер в чистому вигляді, холодним і гарячим шотом, а також в складі різноманітних коктейлів. Відомо, що помірне споживання цього напою покращує процес травлення і загальний стан організму.
- Історія появи Єгермейстера і цікаві факти про біттер
- Секрети виготовлення і склад
- Загальні правила вживання Єгермейстера
- Як пити Єгермейстер
- В чистому вигляді
- З пивом
- З енергетиком
- З колою
- Для лікувальних цілей
- З кавою
- З сиропом
- З лимонадом або соками
- З морозивом
- З приправами та соусами
- З чим змішують Егермейстер в складі коктейлів
- Єгерьмонстр
- Кукумбер
- Чорна кров
- Чим закушувати Егермейстер
- Відео огляд: з чим змішувати Егермейстер в коктейлях, п'ять кращих рецептів
Історія появи Єгермейстера і цікаві факти про біттер
Легенда приписує винахід Єгермейстера середньовічному ченцеві святому Губерту, але сучасний рецепт напою був запропонований німецьким торговцем вином Куртом Мастом. З його легкої руки лікер отримав назву Jägermeister, що в перекладі на українську означає «Майстер полювання» або «Старший єгер». Випускається з 1935 року.
У 60-ті роки ХХ століття німецька компанія вийшла на міжнародний ринок і почала поставляти Егермейстер в сусідню Австрію, потім країни Скандинавії і США.
Штаб-квартира компанії знаходиться в німецькому місті Вольфенбюттель, але до 1970 року були організовані численні «дочки», перша з яких відкрилася в США. В наші дні Егермейстер є візитною карткою Німеччини в плані спиртних напоїв.
Цікаво, що рецепт лікеру досі міститься в глибокій таємниці і відомий тільки виробнику, як і всі особливості технології виготовлення. Пляшка і етикетка практично не змінювалися з далекого 1935 року, тому напій легко впізнаваний. Він згадується в багатьох фільмах, наприклад, «Похмілля у Вегасі» і свого часу дуже цінувався одним з нацистських вождів Германом Герінгом.
Секрети виготовлення і склад
Єгермейстер являє собою настоянку з 56 компонентів, серед яких ялівець, корінь женьшеню, аніс, шафран, лакриця, ревінь, імбир, мак, цукор, спирт і вода. Технологія його виготовлення досить складна і вимагає дотримання певних умов:
- Компоненти ретельно подрібнюють і змішують зі спиртом і водою в бочках з німецького дуба.
- Первинне настоювання проводять протягом 6 місяців.
- Настій ретельно фільтрують і знову поміщають на півроку в дубові бочки.
- Після проводиться повторна фільтрація, додається спирт, карамель, інвертований цукор і чиста вода.
- Готовий продукт розливають по фірмових пляшках, за формою нагадує мисливську флягу.
В результаті виходить ароматний напій міцністю 35 %, який можна пити в чистому вигляді або в складі численних коктейлів.
Загальні правила вживання Єгермейстера
Натуральна основа біттера дозволяє наситити організм вітамінами і необхідними для правильного травлення мікроелементами. Причому пити Егермейстер можна як до, так і після їжі.
Щоб зменшити терпкість і явну гіркоту, подавати лікер потрібно охолодженим, в маленьких чарках. Самі стопки попередньо потримати в морозильнику. Охолоджений Jagermeister стає трохи солодким, зникає яскравий спиртуозний шлейф. Пити такий біттер належить залпом, строго до їжі.
У Егермейстер кімнатної температури явно відчуваються трав'яні нотки, він стає гірким і терпким, як ліки і відмінно підходить для змішування з іншими компонентами. Коктейлі на його основі володіють приємною гіркуватістю і легким ароматом літнього поля.
Знизити міцність німецького лікеру допоможе лід. В цьому випадку келихи для подачі вибирають побільше — класичні Рокси або хайболи. Можна пити Jagermeister з соками, водою, пивом, кавою, ІНШИМИ НАПОЯМИ, отримуючи цікаві поєднання. Пропорції змішування можуть бути різними, кому як подобається.
Як пити Єгермейстер
Завдяки винятковим смаковим якостям, Егермейстер можна пити як в чистому вигляді, так і в складі коктейлів. Їх рецептура дуже проста, не вимагає додаткових знань і обладнання. Будь-який з міксів легко зробити в домашніх умовах.
В чистому вигляді
Німці вважають, що Єгермейстер правильно пити у вигляді крижаного шота. Для цього лікер відправляють в морозилку або за вікно в зимовий час, де він повинен охолодитися до -15 °С.подають в крижаних чарках, п'ють залпом, після ситної вечері. Охолоджений до мінуса, біттер стає тягучим і солодким, сильніше відчувається аніс.
Якщо немає часу охолоджувати Єгермейстер до стану ice-shot, можна кинути в склянку кубики льоду. Ефект буде менш яскравим, але дозволить відчути атмосферу німецького побуту.
Європейці вважають за краще пити Єгермейстер кімнатної температури. Іноді його підігрівають до 38-40 ° C, на одну порцію беруть 20-40 мл.у теплому Шоті відчувається гіркота спирту, трав і прянощів, він відмінно допомагає при кашлі, легкій застуді, нормалізує роботу шлунка.
З пивом
З пивом Егермейстер пити не рекомендують — можна отримати непередбачуваний ефект. Але сміливці не звертають уваги на застереження і придумують все нові варіації коктейлів на основі лікеру і пива. Найпростіший передбачає змішування 50 мл біттера і 150 мл темного пива.
Коктейль підводний човен готується складніше і виглядає оригінальніше. Шот з Егермейстером розміщують на дні пивного келиха. Зверху наливають пиво так, щоб воно не потрапляло в лікер. Мікс дуже популярний в Скандинавії, його ефект можна порівняти з «Ершем» .
З енергетиком
ЯгерБомб — кращий коктейль для дискотек і вечірок. У міру п'янить, дозволяє розтягнути задоволення від вживання пряного біттера. При помірному споживанні відмінно підбадьорює, дозволяючи танцювати і веселитися ніч безперервно.
Єгермейстер | 50 мл |
будь-який Енергетик, наприклад, Ред Булл | 100 мл |
Рецепт:
- Взяти келих з товстим дном, заповнити на 2/3 енергетиком, додати кілька кубиків льоду.
- Наповнити шот Єгермейстером.
- Опустити шот в келих, пити залпом.
З колою
Часто Егермейстер рекомендують пити з колою. Обидва компоненти мають сильні запам'ятовують смаки і аромати, які дивним чином поєднуються.
Єгермейстер | 50 мл |
Будь-Яка Кола | 100 мл |
Рецепт:
- Келих заповнити льодом і колою.
- Додати єгермейстер.
- Випити залпом або поступово.
В лікувальних цілях
У лікувальних цілях Егермейстер потрібно пити в чистому вигляді. Відмінно підійде теплий шот з дрібкою перцю і шматочком хрону. Якщо смак здасться занадто різким, біттер радять розвести 1:1 натуральним соком, додати води. Можна влити 2 столові ложки лікеру безпосередньо в гарячий чай.
З кавою
Для Підбадьорливого ефекту відмінно підійде коктейль з кавою. Він подається в звичайній чашці і дарує незабутні смакові відчуття. Найбільшою популярністю користується варіація, що отримала назву ЯваМастер.
Єгермейстер | 30 мл |
Гаряча кава | 120 мл |
збиті вершки | 15 мл |
Рецепт:
- В чашку налити Єгермейстер.
- Залити лікер гарячою кавою.
- Зверху розташувати збиті вершки.
Більше рецептів коктейлів для домашнього приготування→
З сиропом
Лікер відмінно доповнюють солодкі фруктові сиропи зі смаком ванілі, малини, вишні або м'яти. Можна взяти і будь-який інший.
Єгермейстер | 50 мл |
Сироп | 30 мл |
Вода | 100 мл |
Рецепт:
- Келих заповнити льодом, налити лікер.
- Додати сироп.
- Долити води.
З лимонадом або соками
Замість енергетика і коли можна використовувати лимонад або ФРУКТОВИЙ НЕКТАР. Єгермейстер рекомендують пити з яблучним, персиковим або абрикосовим соком, але можна поекспериментувати з іншими варіантами.
Лимонний єгер
Єгермейстер | 25 мл |
лимонний сік | 25 мл |
Рецепт:
- В шот налити Єгермейстер.
- По ножу або ложці додати лимонний сік, щоб вийшли шари.
- Пити залпом.
З лимонадом
Єгермейстер | 25 мл |
Лимонад | 100 мл |
Рецепт:
- У келих засипати лід і налити Єгермейстер.
- Додати лимонад.
З вишневим соком
Єгермейстер | 20 мл |
вишневий сік | 80 мл |
горілка | 20 мл |
Лікер Бейліс | 20 мл |
крем | 20 мл |
Рецепт:
- В келиху змішати всі компоненти, крім вишневого соку.
- Додайте лід і вишневий нектар.
З морозивом
Якщо закінчилися варіанти і ви не знаєте, з чим ще можна пити Егермейстер — спробуйте з морозивом. Виходить оригінальний смак з нотками молока і ванілі, жвавими трав'яними акцентами біттера.
Єгермейстер | 30 мл |
лимонний сік | 100г |
Рецепт:
- Морозиво помістити в ємність, туди ж залити Егермейстер.
- Вміст збити блендером до однорідної консистенції.
- Розлити по келихах.
З приправами та соусами
Незважаючи на те, що Єгермейстер має насичений смак, багато любителів використовують додаткові приправи. Найчастіше беруть трохи ванілі і кориці, що дозволяє збагатити смак напою.
У США Єгермейстер є важливим інгредієнтом популярного соусу барбекю з досить складним складом.
Єгермейстер | 60 мл |
томатний сік | 250 мл |
зелений перець чилі | 3 стручки |
цибулина | 1 штука |
коричневий цукор | 100г |
яблучний оцет | 30 мл |
часник | 3 зубці |
Мед | 20 мл |
вустерширський соус | 15 мл |
оливкова олія | 30 мл |
Паприка | 10 г |
Рецепт:
- Каструлю поставити на середній вогонь, розтопити в ній масло, покласти дрібно нарізану цибулю і часник, підсмажити до золотистої скоринки.
- Додати перець чилі і інші компоненти крім лікеру.
- Прокип'ятити суміш, постійно перемішуючи.
- Зняти каструлю з вогню, додати Єгермейстер.
- Остиглий соус збити блендером.
З чим змішують Егермейстер в складі коктейлів
Егермейстер в складі коктейлів можна комбінувати з різними компонентами, навіть з огірком, як в коктейлі Кукумбер. Такле поєднання зайвий раз підкреслює універсальність біттера.
Коктейлі з Єгермейстером: 20 рецептів для приготування в домашніх умовах →
Єгерьмонстр
Один з найпопулярніших варіантів – коктейль Єгерьмонстр з гренадином. Має відмінний смак і забезпечує легке приємне сп'яніння.
Єгермейстер | 30 мл |
Гренадин( гранатовий сироп) | З0 мл |
апельсиновий сік | 120 мл |
Рецепт:
- У келих з льодом налити Єгермейстер.
- Додати апельсиновий сік.
- Влити Гренадин.
Напій перемішати і повільно пити через трубочку.
Кукумбер
Незвичайне поєднання трав'яного гіркоти з освіжаючим огірком. Його подача до столу стане іповодом для яскравих емоцій.
Єгермейстер | 50 мл |
свіжий огірок | 1 штука |
Лимонад | 150 мл |
Рецепт:
- Огірок очистити і розрізати на довгі тонкі скибочки уздовж.
- Викласти в хайбол.
- Додати лід.
- Налити Єгермейстер, потім лимонад.
Чорна кров
У складі коктейлю легендарний Блю Кюрасао, який в поєднанні з Егемейстером дає майже чорний колір.
Єгермейстер | 20 мл |
синій лікер Блю Кюрасао | 50 мл |
Спрайт | 30 мл |
Рецепт:
- В келих-мартинку налити Егермейстер.
- Додайте Блакитний Кюрасао, потім спрайт.
- Коктейль акуратно перемішати.
Чим закушувати Егермейстер
Головна вимога — закуска до Егермейстер не повинна бути гарячою. Тому любителям м'ясного потрібно брати в'ялене м'ясо або шинку, в Німеччині популярністю користуються традиційні ковбаски.
Якщо Єгермейстер подається перед обідом, краще супроводити його фруктами: апельсинами, мандаринами або грейпфрутом. Часточки можна присипати цукром або корицею — пити буде смачніше. Після рясного застілля до біттера подають горіхи, цукати і солодкі сухофрукти. Вони допомагають розкрити трав'яні нотки і підсилюють солодкуваті відтінки лікеру.
У США традиційна закуска до напою – гранульована кава або апельсин, посипаний корицею. В Україні Егермейстер воліють закушувати скибочкою лимонів з сіллю. Часто пропонують нарізані фрукти, цукати, сушений кокос, виноград і родзинки. Якщо смак лікеру здається сильно різким, його нейтралізують шматочком свіжого огірка.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua