Легко і швидко готується апельсиновий лікер в домашніх умовах. Рецепти напою здебільшого нескладні, а склад зводиться до 3-4 інгредієнтів, доступним майже в будь-якому продовольчому магазині.
Напій же в результаті виходить освіжаючий і ароматний, його не соромно подати до столу нарівні з марочними винами і дорогими коньяками. Часто використовують лікери, і апельсиновий не виняток, при випічці і приготуванні десертів.
Характеристики лікеру з апельсинів
Міцність напою цілком стандартна, готують десертні і міцні різновиди з вмістом спирту від 19 до 25% для легких і солодких лікерів, і аж до 40% для міцних видів. Велика кількість солодкого соку у фруктах дозволяє зменшити кількість води і цукру, можна вважати апельсиновий лікер більш натуральним, ніж настоянки на какао або кави.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Роль спиртової складової цілком може виконати звичайна горілка, нерідкі рецепти на білому Ромі і коньячному спирту. А ось коньяки-хоч витримані, хоч ординарні, скоріше рідкість в силу властивого їм власного смаку.
Основний смаковий компонент – апельсини – вибирають завжди за ознакою максимальної соковитості. Якщо в рецепті використовується цедра, будьте уважні, найчастіше потрібно натерти тільки яскраво забарвлений шар, але є лікери, які настоюються на цілих цитрусових кірках.
Основний рецепт апельсинового лікеру
Спірний момент: який з напоїв віднести до класики, настояний виключно на цедрі або з додаванням цитрусового соку. Пропонуємо зупинитися на другому варіанті, він м'якше на смак.
Вам знадобиться:
- Соковиті апельсини з тонкою шкіркою-800 г;
- 150 мл чистої води;
- Гілочка м'яти;
- 350 мл розчину харчового спирту, міцністю 50%;
- Чверть кіло цукру;
Як зробити апельсиновий лікер в домашніх умовах:
- Цитруси вимити спочатку у воді з губкою, потім на пару хвилин занурити в окріп. Знову обдайте їх проточною водою і насухо витріть.
- Дуже дбайливо, абсолютно не зачіпаючи білий шар кірки, зчистите з плодів цедру. Скористайтеся дрібної теркою, але можна діяти і просто ножем.
- Білу частину кірки видаляємо з плодів руками, з м'якоті ретельно вичавлюємо сік. На зазначеній кількості води з усього цукру готуємо сироп: змішавши інгредієнти в сотейнику, повільно прогріваємо до кипіння і варимо, помішуючи, до 20 хвилин. У киплячу масу висипте цедру, влийте сік, дочекайтеся повторного закипання, потім злийте в скляну ємність і остудіть.
- Лікер з апельсинів в домашніх умовах настоюється недовго, але всі умови повинні бути дотримані. До сиропу підливаємо алкоголь, опускаємо в нього м'яту, бутель закупорюють і ретельно збовтує вміст.
- Витримуємо до першої дегустації всього дві доби, але неодмінно в затіненому місці, при температурі близько 25 °C. Збовтуйте лікер, а після закінчення настоювання відцідити через марлеві шари. Розлив напій в пляшки, його можна подавати після нетривалого охолодження, але більшого аромату він набереться, провівши добу в холоді.
Рецепт «44»
До базового смаку можна додати тонку кавову нотку. Популярний апельсиновий лікер готується своїми руками за півтора місяці і відомий під назвою «44».
Великий апельсин вимийте, як описано в попередньому рецепті. Відрахуйте рівно 44 смажених кавових зерна і стільки ж 5-грамових кубиків цукрового рафінаду. Кінчиком ножа проколюємо по всій поверхні цитруса шкірку з таким розрахунком, щоб кавове зерно містилося між шаром цедри і м'якоттю плоду.
Опустіть нафарширований цитрус в скляну банку, додайте кусковий рафінад, можна замінити його 250 грамами кристалічного цукру. Влийте рівно 500 мл горілки і на півтора місяці приберіть закупорену бутель від світла. Збовтуйте щодня, після закінчення терміну настоювання вичавіть апельсин в загальний обсяг напою і процідіть його.
Яєчно-апельсиновий лікер
Незважаючи на появу в списку інгредієнтів нового компонента, лікер готується дуже швидко. Піде на це до півгодини, при наявності всіх продуктів, та й витримка займе не більше 2 годин. Врахуйте лише, що лікер на апельсині з яєчними жовтками навіть в холоді зберігається не більше тижня.
З чого готуємо:
- Пара вибраних апельсинів;
- Пів десятка яєць;
- 150 г цукру;
- 350 мл 50% розчину спирту.
Як готуємо:
- Апельсини вимийте і до краплі вичавіть з них сік. Можна, за бажанням, додати до нього неповну ложечку лимонного соку. Яйця розділіть. Білки не знадобляться, а жовтки розітріть в швидкісному блендері.
- Влийте цитрусовий сік і повторіть збивання, потім всипте цукор і знову пройдіться по масі блендером. Останній етап-збивання вже зі спиртом, обороти, при можливості, знизьте або виконайте процедуру вручну.
- Двогодинна витримка в холодильнику цілком достатня, далі лікер перемішайте, на цей раз просто ложкою. Налийте в кришталевий графин перед подачею.
Шоколадно-апельсиновий лікер
Шоколадні лікери настільки ж популярні, як і апельсинові, нерідко ці напої змішують в коктейлях, а ми пропонуємо рецепт, в якому присутній обидва смаку.
Вам знадобиться:
- Какао в порошку-300 г;
- Цукор-1 300 г;
- Півлітрова пляшка гарної горілки;
- Цедра одного великого апельсина;
- 2 літри 3-відсоткового молока.
Як приготувати домашній шоколадно-апельсиновий лікер на горілці:
- До підігрітого молока всипте цукор, а за ним і какао. Помішуючи, прогрійте до кипіння, варіть 5 хвилин. Далі всипте цедру і зменшіть нагрів, варіть ще хвилин 30, безперервно помішуючи.
- Дайте солодкій основі охолонути, додатково витримайте в холодильнику не менше години, потім змішайте з горілкою і відфільтруйте.
- Зберігайте лікер в холоді, перед подачею збовтуйте. Смак напою буде змінюватися в міру витримки.
Як пити домашній апельсиновий лікер
Зрозуміло, вибравши рецепт за смаком, варто придивитися і до варіантів вживання домашніх лікерів. Самі по собі вони солодкі і навіть кілька нудотні, тому розбавити такий напій зовсім не зайве.
Найпростіший варіант: змішати в рівних кількостях апельсиновий лікер з бренді, на кожну порцію додати по вичавленою часточці лайма. Збовтавши алкоголь з колотим льодом в шейкері, до нього доливають 3:1 газовану воду, прикрашають колечком лайма.
Якщо рецепт апельсинового лікеру не містить яєць або молока, додайте на кожні 50 мл напою по 150 мл віскі і ложечці будь-якого гіркого бальзаму. Розмішайте, влийте в келих до великими осколками льоду. Напій досить міцний, його рекомендують після рясного застілля.
Апельсинові лікери – відмінна віддушка для кремів та інших десертів, ними непогано ароматизувати морозиво, зрозуміло, якщо не будете пригощати їм дітей. Настоянки на консервованому апельсиновому соку в нашу добірку не увійшли, на даний момент дефіциту свіжих апельсинів немає, і продукт не настільки доріг, соки ж часом продаються сумнівної якості.