Як зробити апельсиновий лікер в домашніх умовах своїми руками

Легко і швидко готується апельсиновий лікер в домашніх умовах. Рецепти напою здебільшого нескладні, а склад зводиться до 3-4 інгредієнтів, доступним майже в будь-якому продовольчому магазині.

Напій же в результаті виходить освіжаючий і ароматний, його не соромно подати до столу нарівні з марочними винами і дорогими коньяками. Часто використовують лікери, і апельсиновий не виняток, при випічці і приготуванні десертів.

Характеристики лікеру з апельсинів

Міцність напою цілком стандартна, готують десертні і міцні різновиди з вмістом спирту від 19 до 25% для легких і солодких лікерів, і аж до 40% для міцних видів. Велика кількість солодкого соку у фруктах дозволяє зменшити кількість води і цукру, можна вважати апельсиновий лікер більш натуральним, ніж настоянки на какао або кави.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Роль спиртової складової цілком може виконати звичайна горілка, нерідкі рецепти на білому Ромі і коньячному спирту. А ось коньяки-хоч витримані, хоч ординарні, скоріше рідкість в силу властивого їм власного смаку.

Основний смаковий компонент – апельсини – вибирають завжди за ознакою максимальної соковитості. Якщо в рецепті використовується цедра, будьте уважні, найчастіше потрібно натерти тільки яскраво забарвлений шар, але є лікери, які настоюються на цілих цитрусових кірках.

Основний рецепт апельсинового лікеру

Спірний момент: який з напоїв віднести до класики, настояний виключно на цедрі або з додаванням цитрусового соку. Пропонуємо зупинитися на другому варіанті, він м'якше на смак.

Вам знадобиться:

  • Соковиті апельсини з тонкою шкіркою-800 г;
  • 150 мл чистої води;
  • Гілочка м'яти;
  • 350 мл розчину харчового спирту, міцністю 50%;
  • Чверть кіло цукру;

Як зробити апельсиновий лікер в домашніх умовах:

  1. Цитруси вимити спочатку у воді з губкою, потім на пару хвилин занурити в окріп. Знову обдайте їх проточною водою і насухо витріть.
  2. Дуже дбайливо, абсолютно не зачіпаючи білий шар кірки, зчистите з плодів цедру. Скористайтеся дрібної теркою, але можна діяти і просто ножем.
  3. Білу частину кірки видаляємо з плодів руками, з м'якоті ретельно вичавлюємо сік. На зазначеній кількості води з усього цукру готуємо сироп: змішавши інгредієнти в сотейнику, повільно прогріваємо до кипіння і варимо, помішуючи, до 20 хвилин. У киплячу масу висипте цедру, влийте сік, дочекайтеся повторного закипання, потім злийте в скляну ємність і остудіть.
  4. Лікер з апельсинів в домашніх умовах настоюється недовго, але всі умови повинні бути дотримані. До сиропу підливаємо алкоголь, опускаємо в нього м'яту, бутель закупорюють і ретельно збовтує вміст.
  5. Витримуємо до першої дегустації всього дві доби, але неодмінно в затіненому місці, при температурі близько 25 °C. Збовтуйте лікер, а після закінчення настоювання відцідити через марлеві шари. Розлив напій в пляшки, його можна подавати після нетривалого охолодження, але більшого аромату він набереться, провівши добу в холоді.

Рецепт «44»

До базового смаку можна додати тонку кавову нотку. Популярний апельсиновий лікер готується своїми руками за півтора місяці і відомий під назвою «44».

Великий апельсин вимийте, як описано в попередньому рецепті. Відрахуйте рівно 44 смажених кавових зерна і стільки ж 5-грамових кубиків цукрового рафінаду. Кінчиком ножа проколюємо по всій поверхні цитруса шкірку з таким розрахунком, щоб кавове зерно містилося між шаром цедри і м'якоттю плоду.

Опустіть нафарширований цитрус в скляну банку, додайте кусковий рафінад, можна замінити його 250 грамами кристалічного цукру. Влийте рівно 500 мл горілки і на півтора місяці приберіть закупорену бутель від світла. Збовтуйте щодня, після закінчення терміну настоювання вичавіть апельсин в загальний обсяг напою і процідіть його.

Яєчно-апельсиновий лікер

Незважаючи на появу в списку інгредієнтів нового компонента, лікер готується дуже швидко. Піде на це до півгодини, при наявності всіх продуктів, та й витримка займе не більше 2 годин. Врахуйте лише, що лікер на апельсині з яєчними жовтками навіть в холоді зберігається не більше тижня.

З чого готуємо:

  • Пара вибраних апельсинів;
  • Пів десятка яєць;
  • 150 г цукру;
  • 350 мл 50% розчину спирту.

Як готуємо:

  1. Апельсини вимийте і до краплі вичавіть з них сік. Можна, за бажанням, додати до нього неповну ложечку лимонного соку. Яйця розділіть. Білки не знадобляться, а жовтки розітріть в швидкісному блендері.
  2. Влийте цитрусовий сік і повторіть збивання, потім всипте цукор і знову пройдіться по масі блендером. Останній етап-збивання вже зі спиртом, обороти, при можливості, знизьте або виконайте процедуру вручну.
  3. Двогодинна витримка в холодильнику цілком достатня, далі лікер перемішайте, на цей раз просто ложкою. Налийте в кришталевий графин перед подачею.

Шоколадно-апельсиновий лікер

Шоколадні лікери настільки ж популярні, як і апельсинові, нерідко ці напої змішують в коктейлях, а ми пропонуємо рецепт, в якому присутній обидва смаку.


Вам знадобиться:

  • Какао в порошку-300 г;
  • Цукор-1 300 г;
  • Півлітрова пляшка гарної горілки;
  • Цедра одного великого апельсина;
  • 2 літри 3-відсоткового молока.

Як приготувати домашній шоколадно-апельсиновий лікер на горілці:

  1. До підігрітого молока всипте цукор, а за ним і какао. Помішуючи, прогрійте до кипіння, варіть 5 хвилин. Далі всипте цедру і зменшіть нагрів, варіть ще хвилин 30, безперервно помішуючи.
  2. Дайте солодкій основі охолонути, додатково витримайте в холодильнику не менше години, потім змішайте з горілкою і відфільтруйте.
  3. Зберігайте лікер в холоді, перед подачею збовтуйте. Смак напою буде змінюватися в міру витримки.

Як пити домашній апельсиновий лікер

Зрозуміло, вибравши рецепт за смаком, варто придивитися і до варіантів вживання домашніх лікерів. Самі по собі вони солодкі і навіть кілька нудотні, тому розбавити такий напій зовсім не зайве.

Найпростіший варіант: змішати в рівних кількостях апельсиновий лікер з бренді, на кожну порцію додати по вичавленою часточці лайма. Збовтавши алкоголь з колотим льодом в шейкері, до нього доливають 3:1 газовану воду, прикрашають колечком лайма.

Якщо рецепт апельсинового лікеру не містить яєць або молока, додайте на кожні 50 мл напою по 150 мл віскі і ложечці будь-якого гіркого бальзаму. Розмішайте, влийте в келих до великими осколками льоду. Напій досить міцний, його рекомендують після рясного застілля.

Апельсинові лікери – відмінна віддушка для кремів та інших десертів, ними непогано ароматизувати морозиво, зрозуміло, якщо не будете пригощати їм дітей. Настоянки на консервованому апельсиновому соку в нашу добірку не увійшли, на даний момент дефіциту свіжих апельсинів немає, і продукт не настільки доріг, соки ж часом продаються сумнівної якості.