Мохіто — один з найпопулярніших коктейлів у світі. Це смачне поєднання рому, м'яти, лайма, цукру та соди, а ложка для перемішування — єдиний необхідний інструмент. Напій легко приготувати вдома за кілька хвилин.
Найважливіший компонент освіжаючого міксу – ром. Від нього багато в чому залежить аромат і смак готової суміші. Тому поговоримо про те, який ром для Мохіто кращий.
Який вид рому потрібен для Мохіто
Найкращий ром для освіжаючого Мохіто — білий. Його ще називають світлим, срібним. Напій розливається в пляшки відразу після приготування, не піддаючись витримці в бочках. Відрізняється ледь помітним ароматом трав і м'яким, благородним смаком. Таке поєднання не здатне забити натуральний смак лайма, м'яти і газованої води.
Гурмани можуть використовувати для Мохіто темні сорти рому. Вони, як правило, дорожче і надають напою різкість, зайву міцність і шлейфовость. Коктейль виходить з терпким смаком і довгим післясмаком.
Для тих, хто вперше готує Мохіто, тип рому не особливо важливий. Вони вчаться, набивають руку, пробують різні смакові поєднання, намагаються знайти баланс між міцністю і свіжістю. Люди, які давно вивчили всі нюанси приготування міксу, з першого ковтка визначать, який ром в основі Мохіто — темний або світлий. Саме білий сорт надає коктейлю освіжаючу нотку і збагачує мікс яскравим ароматом.
Які марки рому походять для Мохіто найкраще
За відгуками покупців і барменів можна виділити кілька сортів рому, які частіше за інших додають в Мохіто.
Кращий кубинець-Havana Club Anejo 3 Anos
Міцність: 40%
Це класичний сріблястий ром з дубовими ароматами патоки, ванілі та цукрової тростини. Вважається кращим варіантом для Мохіто від даного виробника. Виробляється з цукрової тростини високої якості.
Його головна особливість – витримка в бочках з білого дуба протягом 3-х років. Перш ніж розливати по пляшках, напій фільтрують. Кінцевий колір-Світло-солом'яний. У смаку переважають нотки банана, ванілі і карамелі. Післясмак насичений шоколадними відтінками з крапелькою диму.
Ром приємно пити як з льодом, так і в складі міксів. Середня ціна - 550 грн. за 0,7 літра.
Кращий витриманий ром-Ron Varadero
Міцність: 38%
Varadero Blanco 3 Anos – найкращий ром для Мохіто від цього виробника. Виготовляється напій зі спиртів високої якості, які отримують в процесі переробки цукрової тростини.
Після дистиляції переливається в дубові бочки, де відстоюється 3 роки. Коли термін витримки закінчується, ром фільтрують і розливають по пляшках.
В ароматі Varadero Blanco 3 Anos переважає патока, відчуваються легкі нотки м'яти. Смак витончений, тонкий, з відтінками карамелі, цукатів, чорносливу, залишається післясмаком деревини і кави.
Середня вартість рому – 620 грн за 0.7 літра.
Кращий бюджет-Bacardi
Міцність: 40%
Ром Bacardi Carta Blanca-ідеальна основа для класичного Мохіто
. Являє собою абсолютно прозору світлу рідину з відтінком ванілі і квітів мигдалю.
Дозріває в бочках зі світлого дуба, м'якість досягається за допомогою секретної комбінації з декількох сортів вугілля.
Тонкий смак не домінує, як у джина, і не зникає миттєво, як у горілки. Карта Бланка рідко вживається в чистому вигляді, найкраще розкривається саме в коктейлях.
Детальніше про те, як зробити коктейль Бакарді мохіто в домашніх умовах →
Bacardi Carta Blanca реалізується в пляшках 0,5, 0,7 і 1 літр. Ціна відповідно становить 480, 610 і 950 грн. Ром легкодоступний і ідеально підходить для приготування мохіто в спекотний літній день.
Bacardi карта Бланка не є єдиним ромом для Мохіто . У цього виробника є рідкісний різновид світлого алкогольного напою ,під назвою — Facundo Neo. Він витримується в бочках з білого дуба від 1 до 8 років. Підходить як для вживання в чистому вигляді, так і для приготування різних коктейлів. Ціна за 0,7 л становить 1800 грн.
Кращий темний ром-Plantation Original Dark Rum
Міцність: 40%
Французький Plantation Original Dark Rum складається з рому з Барбадосу у віці від 1 до 3 років і рому з Ямайки у віці від 10 до 15 років. Готова суміш повторно витримується в дерев'яному чані протягом 6 місяців, потім розливається по пляшках.
В результаті виходить багата палітра смаків з відтінком сливи, банана і ванілі, приправлена нотами кориці і гвоздики. Аромат Плантейшн розкривається чорним перцем, гвоздикою, корицею і трохи чорносливом. Пізніше з'являється запах лісу і чорного чаю.
Тим, хто вирішив, що для Мохіто потрібен темний ром, варто почати експерименти саме з цього варіанту. Він додає складності аромату і не пригнічує свіжість напою.
Середня ціна за 700 мл — 750 грн.
Чи варто використовувати" фруктовий ром " для Мохіто
На сьогоднішній день в магазинах можна знайти фруктові різновиди ромів. Найчастіше це напої зі смаками:
- Полуниці;
- Груші;
- Кокоса;
- Ананаса;
- Лимона.
Їх випускають ті ж виробники, що представлені вище.
Для приготування полуничного Мохіто кращим варіантом буде ром the Street Pumas Rum від Brooklyn’s PM Spirits міцністю 40%. Цей Панамський напій з багатим фруктовим і пряним смаком додасть міксу виразності, але не зробить його нудотним. Гідний варіант для жіночої аудиторії.
Як правило, в Мохіто додають білий (світлий) ром. Якщо з якої-небудь причини неможливо використовувати даний напій – його можна замінити. В якості аналога підійде горілка високої якості. Більш дорогий і менш поширений варіант заміни – вермут «Мохіто».
Так як ром в коктейлі відчувається досить сильно, а лайм і м'ята не заглушать запах бюджетної алкогольної основи, не варто економити на головному компоненті для Мохіто. Краще вибрати Елітний ром, який додасть міксу шарм і елегантність, за які його так цінують у всьому світі. А яким він буде — світлим, темним або з ароматом полуниці, - не так вже й важливо. Головне-уникати пряного рому, тому що спеції відволікають від свіжості м'яти і лайма.
Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua