Мохіто (Mojito) — це коктейль, який спочатку з'явився на Кубі і став одним з найпопулярніших алкогольних напоїв у всьому світі. Його легко приготувати вдома. Свіжість м'яти, соковитість лайма і невелика солодкість цукру змішуються з ромом, створюючи прекрасний баланс смаків. Класичний алкогольний коктейль Мохіто можна адаптувати під свої уподобання, змінюючи склад інгредієнтів відповідно до ваших смакових уподобань.
Ми розповімо про технології приготування в домашніх умовах. Дізнавшись всі тонкощі класичного рецепту, ви зможете зробити легендарний напій Мохіто на кухні. Знадобиться 5 хвилин і пара гілочок м'яти.
- Історія та цікаві факти про коктейль
- Опис: смак, аромат, міцність, калорійність
- Класичний Мохіто: склад і пропорції алкогольного рецепта
- Мохіто класичний за рецептом IBA
- Як пити коктейль, ніж закушувати
- Чим замінити кожен інгредієнт
- Інші варіанти коктейлю Мохіто
- Безалкогольний варіант Мохіто
- Мохіто ванільний з маракуйєю
- Чорничний Мохіто з горілкою
- Італійська версія алкогольного Мохіто з мартіні
- Коктейль Мохіто Фраппе де коко
- Вишневий Мохіто
- Апельсиновий Мохіто
- Малиновий Мохіто
- Мохіто по-королівськи
- Полуничний Мохіто
- Мохіто по-італійськи
- Персиковий Мохіто
- Мохіто з текілою
- Пряний яблучний Мохіто
- Мохіто з лимоном і м'ятою
- Корисне відео трьох рецептів Мохіто для приготування в домашніх умовах
Історія та цікаві факти про коктейль
Як часто буває, версії походження коктейлю різняться. Але те, що напій придумали на Кубі — це точно.
Одні стверджують, що початкову версію класичного Мохіто створили Пірати. Вони змішували ром з лимоном (від цинги), цукром (замаскувати неприємний смак), ароматними травами (перебити смак і запах неякісного спиртного) і водою. Пити нерозведений алкоголь було важкувато. Адже потрібно було ще працювати флібустьєром на британський флот.
Інші вважають, що рецепт знаменитого міксу привезли в Гавану американські бармени, які приїхали на заробітки за часів сухого закону. У США тоді існував подібний мікс, але на основі бурбона. А тут в ходу був ром, його і застосували.
Класичний рецепт алкогольного Мохіто з чіткими пропорціями був створений в барі «La Bodeguita del Medio». Саме там унікальний коктейль спробував Старий Хем. Заходили за порцією лонга Габріель Гарсіа Маркес і Фідель Кастро. Бар функціонує до цього дня. І черга за модним напоєм тільки зростає.
Опис: смак, аромат, міцність, калорійність
Класичний алкогольний Мохіто відрізняється кисло–солодким смаком з характерним бадьорить ефектом. Зелень м'яти надає напою свіжості і підкреслює нотки рому, цукор приглушує гіркоту тоніка.
«Мохіто смакує, як слова поеми і ласки жінки. Це ті три ефемерні моменти, які перебувають на небі і на губах, даруючи задоволення».
Фрагосо Марісоль
Коктейль п'ється дуже легко. За першим келихом зазвичай йде другий, адже він так добре втамовує спрагу в літню спеку. При таких обставинах на руку те, що м'ятний мікс зовсім неміцний, в порції приблизно 12% алкоголю. А якщо його сильніше розбавити содової, то градус стане і того нижче.
Енергетична цінність коктейлю висока — в одному келиху 217 ккал, все-таки чистий цукор в складі.
Класичний Мохіто: склад і пропорції алкогольного рецепта
Класичний алкогольний Мохіто — коктейль доступний. У його складі п'ять компонентів, які не потрібно вишукувати на іншому кінці міста. Вони завжди під рукою. І ром тут підійде абсолютно звичайний, без витримки.
Склад:
Ром білий Бакарді | 50 мл |
цукор тростинний (коричневий) | 25 г |
М'ята | 7 листочків |
сік лайма | 20 мл |
сода | 70 мл |
Лід | за смаком |
Для прикраси — гілочка м'яти і часточка лайма. Ще знадобиться коктейльна трубочка.
Мохіто класичний за рецептом IBA
Алкогольний Мохіто можна змішати в домашніх умовах. Для цього не потрібні ніякі Барні штучки. Все готується прямо в склянці.
Рецепт приготування:
У хайбол викласти м'яту, цукор, вичавити цитрусовий сік. Трохи пом'яти мадлером, щоб смаки об'єдналися, але не перетворювати зелень в пюре.
Заповнити келих льодом, додати ром.
Долити залишився обсяг содової, добре перемішати.
Подавати з трубочкою.
Разом з м'ятою в стакан можна покласти пару часточок лайма. Ефірні олії з цедри доповнять смак лонга.
Відео рецепт класичного варіанту Мохіто з ромом
Як пити коктейль, ніж закушувати
Для будь-якого напою існують правила вживання, і класичний Мохіто не став винятком. Завдання правильної подачі-показати кращі сторони коктейлю.
- Подають алкогольний мікс у високому келиху Хайболл або Касабланка.
- У склянку завжди поміщають дві соломинки. Одна призначена для пиття, а друга для виходу повітря, який утворюється між крижинками.
- Мохіто класичний універсальний, його можна подавати як аперитив або дижестив, як десертний напій.
- Зазвичай закуска не потрібно, але не забороняється поєднувати мікс з ягодами, фруктами і свіжими морепродуктами.
- Декорують готовий коктейль листочками свіжої м'яти.
Чим замінити кожен інгредієнт
Всі п'ять пунктів у складі класичного алкогольного Мохіто можна замінити, адаптуючи його під те, що є в холодильнику. Смак буде відрізнятися, але гра уяви це виправить.
інгредієнти класичного рецепту | чим замінити |
світлий ром | горілка, текіла |
сода | Швепс, Спрайт, 7up |
тростинний цукор | білий цукор, цукровий лікер |
сік лайма | сік лимона |
свіжа м'ята | м'ятний сироп |
Замість світлого рому іноді спеціально використовують Темний. У дуеті з тростинним цукром він дає каламутний відтінок. Такий Мохіто прозвали»брудним".
Інші варіанти коктейлю Мохіто
Не бійтеся експериментувати. Варіантів приготування Mojito безліч. Потрібно спробувати все, щоб оцінити достоїнства класичного рецепту.
Безалкогольний варіант Мохіто
У будь-якого коктейлю є адаптована версія без вмісту спиртного. У Мохіто класичного вона краще за всіх, її часом не відрізнити від алкогольної.
Склад:
М'ята | 10 листочків |
сода | 150 мл |
цукор тростинний | 25 г |
сік лайма | 30 мл |
роздроблений лід | за смаком |
Рецепт:
- На дно келиха викласти м'яту, сік цитруса і цукор. Добре потовкти.
- Додати подрібнений лід.
- Заповнити обсяг склянки содової. Добре перемішати.
У літній час це найбільш затребуваний напій у всіх закладах. Він освіжає, бадьорить і залишає думки в абсолютній тверезості.
Детальніше про те, як приготувати безалкогольний Мохіто самостійно →
Мохіто ванільний з маракуйєю
Це справжня екзотика, яка просто вибухає смакові рецептори.
Склад:
світлий ром | 50 мл |
М'ята | 10 листочків |
Маракуйя | 1 шт. |
цукровий сироп | 15 мл |
сік лайма | 25 мл |
сода | 70 мл |
Стручок ванілі | 2 шт. |
лід в кубиках | за смаком |
Важливий момент! Стручки ванілі з рецепта необхідно заздалегідь помістити в пляшку з ромом. Краще за пару тижнів до наміченої вечірки. Так алкоголь знайде специфічні пряні нотки і аромат.
Рецепт:
- На дно келиха покласти м'яту і м'якоть маракуї. Добре їх потовкти.
- Зверху викласти лід, і додати ром, сироп і лаймовий фреш.
- Доповнити обсяг содової. Добре перемішати.
Більше коктейлів з білим ромом Бакарді: 10 найкращих рецептів для приготування вдома →
Чорничний Мохіто з горілкою
Ягідна версія алкогольного міксу для любителів експериментувати і пробувати незвичайні смаки.
Склад:
горілка | 50 мл |
М'ята | 10 листочків |
Чорниця | 12 ягід |
цукровий сироп | 15 мл |
Лайм | 2 Клинки |
газована вода або Спрайт | 100 мл |
сік лайма | 20 мл |
подрібнений лід | 200 г |
Рецепт:
- На дно келиха покласти чорницю, цукровий сироп і м'яту. Добре їх придушити.
- Покласти скибочки цитруса, і ще раз потовкти склад.
- Додайте лід і горілку з цитрусовим соком. Добре перемішати.
- Завершіть коктейль содою або спрайтом. Перемішати барною ложечкою.
Детальніше про те, як зробити мохіто з горілкою в домашніх умовах →
Італійська версія алкогольного Мохіто з мартіні
Цікавий мікс, де кілька видів алкоголю переплітаються відразу з двома представниками цитрусових.
свіжа м'ята | 10 листочків |
Мартіні сухий | 25 мл |
газована вода | 75 мл |
Ром світлий | 40 мл |
цукор тростинний | 20 г |
сік лайма | 15 мл |
Лімончелло | 20 мл |
Лайм | 3 скибочки |
подрібнений лід | за смаком |
Всі інгредієнти з рецепта використовувати в охолодженому стані.
Рецепт:
- На дно склянки покладіть скибочки лайма, цукор і м'яту. Добре їх разом потовкти.
- Помістити зверху лід, і додати мартіні, ром, лімончелло і сік лайма. Перемішавши.
- Заповнити обсяг келиха газованою водою. Перемішати готовий коктейль.
Смак став ще багатшим, і фортеця теж.
Детальніше про коктейлі з мартіні: Топ 20 найбільш запаморочливих рецептів →
nbsp;
Коктейль Мохіто Фраппе де коко
Рецепт алкогольного Мохіто з ромом має безліч варіацій. Якщо вам набрид класичний коктейль, спробуйте Фраппе де коко. Це справжній вибух екзотики в келиху.
Ром білий | 25 мл |
кокосові вершки | 100 мл |
лимонний фреш | 25 мл |
Лід | 160 г |
цукор коричневий тростинний | 45 г |
М'ята перцева свіжа | 4-5 листочків |
підсмажена кокосова стружка для прикраси келиха | 25 г |
Рецепт:
- У мисці розтирають мадлером м'яту, цукор і лимонний сік.
- У чашу міксера закладають весь лід, кокосові вершки, ром і підготовлений м'ятно-лимонний склад.
- Збивають суміш на середній швидкості до перетворення льоду в крихту.
Для декорації келиха використовують кокосову стружку, заздалегідь обсмажену до золотистого відтінку і трохи кокосових вершків. Склянки для коктейлю попередньо охолоджують, потім занурюють у вершки і кокосову стружку. Після того як прикраса підсохла, келих заповнюють коктейлем.
Вишневий Мохіто
Не потрібно готувати домашній Мохіто лише з лаймом і м'ятою. Смак коктейлю стане цікавішим, якщо додати вишню. Вона привносить легку кислинку і свій ні з чим не порівнянний аромат. Бордовий забарвлення і шматочки ягоди в келиху виглядають вражаюче.
ягоди вишні без кісточок | 50 г |
цукор коричневий тростинний | 50 г |
Ром білий | 50 мл |
Лід | 160 г |
вода газована | 100 мл |
М'ята свіжа | 5 листочків |
Цедра лайма | 1 шт. |
сік лайма | 60 мл |
Рецепт:
- У чашу блендера поміщають лід, цукор, вишню, сік і цедру лайма, м'яту.
- Збивають все до крижаної крихти.
- Склад переливають у високий келих.
- Зверху додають ром і газовану воду.
- Добре перемішують барною ложечкою.
Прикрасою Мохіто можуть стати гілочки м'яти і десертна Вишенька.
Кращий ром для Мохіто — дізнаємося секрети вибору →
Апельсиновий Мохіто
Підвищена доза цитрусової та м'ятної свіжості відтіняється легкою солодкістю апельсина. Яскравий сонячний колір коктейлю викликає хвилю позитиву і гарного літнього настрою.
сік апельсина свіжовичавлений | 30 мл |
Ром білий | 50 мл |
Гренадин | 30 мл |
кубики льоду | за смаком |
М'ята свіжа | 6 листочків |
вода газована | 60 мл |
Фреш з лайма | 30 мл |
Рецепт:
- На дні високого коктейльного келиха розтирають м'яту, сік і пару часточок лайма.
- Додають апельсиновий сік, гренадин і ром.
- Зверху викладають лід.
- Залишився обсяг заповнюють газованою водою.
Декорувати келих можна гуртком апельсина і м'ятою.
Малиновий Мохіто
Яскравий привабливий смак і соковитий рожевий колір – це все ягода малина. Один з найбільш жіночих коктейлів в барній індустрії.
Крижана крихта | 180 г |
вода газована | 100 мл |
сік лайма | 30 мл |
ягоди малини свіжі | 120г |
Ром білий | 50 мл |
Сироп малиновий | 20 мл |
М'ята свіжа | 9 листочків |
Рецепт:
- У келиху мадлером перетирають листя м'яти з соком і декількома часточками лайма.
- Додають малину і теж трохи пюрируют.
- Зверху викладають лід.
- Слідом вливають ром і малиновий сироп.
- Залишився обсяг склянки заповнюють газованою водою, і весь склад перемішують барной ложечкою.
Мохіто по-королівськи
Класичний склад коктейлю розбавляють італійським Просекко. Ігристе вино привносить якесь благородство в грайливий і завзятий дух Мохіто.
Ром білий Бакарді | 50 мл |
Лід подрібнений | 90 г |
М'ята свіжа | 10 листочків |
Просекко | 30 мл |
сік лайма | 15 мл |
Сироп цукровий | 25 мл |
Рецепт:
- У келих для вина закладають м'яту і сік лайма, трохи розминають ложкою.
- Фужер до країв заповнюють льодом.
- Зверху вливають ром, сироп з цукру і просекко.
- Акуратно перемішують.
Декорується коктейль листям м'яти і часточками цитрусів.
Полуничний Мохіто
Полунична версія м'ятного міксу – вже своєрідна ягідна класика. Смак соковитих червоних плодів гармонійно переплітається з м'ятною свіжістю і цитрусовою кислинкою, даруючи незабутні враження від дегустації.
М'ята свіжа | 7 листочків |
Сироп полуничний | 15 мл |
Ром білий | 50 мл |
вода газована | 100 мл |
Лід подрібнений | 180г |
ягоди полуниці | 110 г |
лаймовий фреш | 50 мл |
Рецепт:
- Мадлером у високому келиху розтирають полуницю, пару часточок лайма і м'яту.
- Зверху викладають лід, додають ром, сік лайма і полуничний сироп.
- Келих до верху заповнюють газованою водою.
- Готовий коктейль перемішують.
Прикрасити домашній Мохіто можна стиглої полуницею і гілочкою м'яти.
Детальніше про те, як зробити полуничний Мохіто вдома →
Мохіто по-італійськи
Дух гарячої Італії у вигляді сухого мартіні і лімончелло відмінно вписується в концепцію базового Мохіто з острова Свободи. Градус підвищується разом з новими гранями смаку.
сік лайма | 25 мл |
Сироп цукровий | 20 мл |
Лімончелло | 20 мл |
Лід колотий | 180г |
Ром білий | 40 мл |
вода газована | 75 мл |
Мартіні сухий | 30 мл |
М'ята свіжа | 9 листочків |
Рецепт:
- На дні високого коктейльного склянки розминають пару часточок лайма і листочки м'яти.
- Зверху до країв насипають лід.
- Завершують приготування коктейлю додаванням рому, лімончелло, мартіні і газованої води.
Часточка лимона і листя м'яти красиво декорують готовий ароматний мікс.
Більше коктейлів з Лимончелло, які ви можете приготувати вдома →
Персиковий Мохіто
Соковитий персик ідеально вписується в м'ятно-цитрусову композицію. Прекрасний фруктовий варіант коктейлю для спекотного літнього дня.
Ром білий | 60 мл |
Персик | 110г |
Лід подрібнений | за смаком |
М'ята свіжа | 7 листочків |
Спрайт | 150 мл |
цукор | 40 г |
Цедра лайма | ½ ч. л |
Фреш з лайма | 50 мл |
Рецепт:
- З персиків видавлюють сік за допомогою соковижималки або пюрируют блендером і пропускають через сито.
- Як в оригінальній версії Мохіто, на дні склянки розминають м'яту, цукор, цедру і фреш.
- Додають лід, персиковий сік і ром.
- Залишився обсяг келиха заповнюють спрайтом і акуратно розмішують.
Готові соки з магазину використовувати не варто. Вони не зможуть розкрити всі грані смаку персикового міксу.
Мохіто з текілою
Тут ром поступається місцем текілі. Але на цьому сюрпризи не закінчуються, тому що інгредієнти для коктейлю потрібно підготувати заздалегідь. Витрата часу окупиться з лишком оригінальним і розбурхує смаком.
Текіла Срібна | 50 мл |
Вода | 100 мл |
цукор коричневий тростинний | 50 г |
кубики льоду | за смаком |
Спрайт | 15 мл |
лимонний фреш | 60 мл |
М'ята свіжа | 8 листочків |
За день до дегустації коктейлю готують цукровий сироп з м'ятою. Для цього в сотейнику змішують цукор і воду. Доводять склад до кипіння, і прибирають з вогню. У гарячий сироп додають подрібнену м'яту і все разом охолоджують.
Рецепт:
- У келих проціджують цукровий сироп, розтирають м'яту.
- Додають лимонний фреш, текілу та Спрайт.
- Всипають лід і акуратно перемішують барною ложечкою.
Пряний яблучний Мохіто
Несподіване поєднання не залишає байдужими. Восени цей мікс може легко скласти конкуренцію пряному глінтвейну.
Ром золотистий | 50 мл |
імбирний ель | 120 мл |
Лід подрібнений | 190 г |
М'ята свіжа | 10 листочків |
сік лайма | 15 мл |
сік яблучний | 25 мл |
Сироп цукровий / медовий | 15 мл |
Рецепт:
- На дно високого келиха викладають порізану м'яту і лід.
- Зверху додають ром, сироп, соки яблука і лимона.
- Доповнюють обсяг склянки імбирним елем.
- Готовий мікс акуратно перемішують ложечкою.
Декорують незвичайний Мохіто гілочками м'яти і шматочком свіжого імбирного кореня.
Мохіто з лимоном і м'ятою
Лайм і лимон в барній індустрії взаємозамінні. Є деякі відмінності в смаку, але вони не критичні. Жовтий цитрус дає трохи більше солодощі, ніж його зелений побратим.
Фреш з лимона | 60 мл |
газована вода | 150 мл |
Ром світлий Бакарді | 50 мл |
цукровий сироп | 20 мл |
лід колотий | 200г |
М'ята свіжа | 10 листочків |
Приготування Мохіто з лимоном не відрізняться від оригінального процесу.
Рецепт:
- У келиху розтирають м'яту з соком або часточками цитруса.
- Додають лід і інші інгредієнти – сироп, ром і газовану воду.
- Акуратно перемішують.
Декорують напій м'ятою і часточками лимона.
Більше коктейлів з білим ромом Бакарді: 10 найкращих рецептів домашнього приготування →
nbsp;
З рецептом освіжаючого Мохіто можна експериментувати нескінченно. І отримувати від цього масу задоволення. Але обов'язково приготуйте справжній класичний Mojito. Тільки тоді ви зрозумієте, чому його так цінував Хемінгуей.
Автор: Наталія Кулькіна,
спеціально для byhaem.in.ua