Ламбруско (Lambrusco) — легке італійське вино, яке виробляють з винограду однойменного сорту. На прилавках можна зустріти широку лінійку цього напою. Виробник пропонує різні види ігристого, бюджетного за ціною і чудового за якістю.
Lambrusco унікальний тим, що його можна готувати в різних стилях, від сухого до солодкого. Така універсальність робить його бажаним супутником будь-якого заходу, від скромного вечора в колі сім'ї до весільного торжества або офіційного банкету.
- Історична довідка
- Ламбруско: вино або шампанське
- Склад і нюанси виробництва
- Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
- Різновиди
- Lambrusco Emilia
- Lambrusco Bianco
- Lambrusco di Sorbara
- Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
- Lambrusco di Modena
- Lambrusco Mantovano
- Lambrusco Massimo Visconti
- Вартість вина
- Правила вживання
- Відео огляд: ігристе вино Ламбруско з Італії, смак, аромат, гастрономічні поєднання
Історична довідка
Ламбруско має довгу і багату історію, яка сягає Стародавнього Риму. Римляни були відомі своєю любов'ю до вина, саме вони стали першими готувати п'янкий напій з винограду Lambrusco та інших червоних сортів, відомих унікальною врожайністю. Всі вони родом з італійського регіону Емілія-Романья, відрізняються яскравим смаком і товстою шкіркою, яка надає алкоголю характерний глибокий колір.
У 30-ті роки ХХ століття Ламбруско офіційно визнали національним італійським вином. Для напою розробили стандарти, і незабаром на ринках країни з'явилося понад півсотні різновидів легкого спиртного. Але справжню популярність вино набуло в 1970-х роках, коли його стали експортувати в Сполучені Штати.
Поступово інтерес до солодких і шипучих Ламбруско почав слабшати. Щоб не втрачати покупців, виробники перейшли на сухі і витримані сорти, які більш привабливі для сучасних гурманів.
Ламбруско: вино або шампанське
Ламбруско класифікується як вино, хоча воно має деякі ознаки шампанського. Спробуємо розібратися і виявити відмінності між напоями:
- Виробництво Ламбруско базується на простому методі Шарма. Шампанського виготовляють за класичною технологією, більш тривалої і дорогої;
- Італійський продукт може бути білим, рожевим або червоним, шампанське майже завжди солом'яного відтінку. Максимум, що можна зустріти в продажу-рожеве ігристе;
- Для Ламбруско характерна солодкість і яскравість. Більшість сортів шампанського — сухі і напівсухі. Навіть в солодкі різновиди вкраплена легка кислинка;
- Смак італійської шипучки мінливий, шампанське в цьому відношенні більш стабільний напій;
- Ламбруско вживають молодим, шампанське дозріває від 2 до 6 років.
З перерахованого видно, що Ламбруско — це ігристе вино, хоча і нагадує шампанське.
Склад і нюанси виробництва
Вино Lambrusco не прив'язане до території, як шампанське. Випускати його може будь-яка винокурня півночі Італії.
Процес виробництва напою досить складний і включає в себе кілька етапів;
- Першим кроком є збір винограду сорту Ламбруско, який пресується для вилучення соку.
- Потім сік ферментується в ємностях з нержавіючої сталі при низьких температурах, щоб зберегти фруктові смаки і аромати.
- Після бродіння вино розливається по пляшках і проходить другий процес бродіння, який надає Ламбруско його фірмовий шипучий смак.
- Ламбруско не піддається витримці, а відразу надходить на ринок.
До відома: Ламбруско відносять до категорії фризанте — среднешіпучих вин. Воно не віддає в ніс газом, а лише злегка пощипує мову.
Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
Ламбруско відомий своїм яскравим фруктовим смаком і шипучістю. Вино може бути різного кольору і володіти широким спектром смакових характеристик в залежності від конкретного сорту і способу виробництва. Деякі вина Ламбруско сухі та терпкі, а інші солодші та фруктовіші.
Міцність напою варіюється від 6 до 9%. Калорійність мінімальна-69 кКал на 100 напою.
Ламбруско завжди представлено у вигляді свіжого, молодого, ігристого вина, яке освіжає своєю легкістю.
Різновиди
Існує кілька видів вина Ламбруско, у кожного свій неповторний смак і аромат. Тому варто спробувати кілька різних сортів, щоб знайти той, який більше до смаку.
Lambrusco Emilia
Напій червоного кольору, приємного смаку, з переважанням фруктових ноток, з легкою кислинкою. Виробляється з сортів винограду л.Саламіно і Л. Граспаросса.
Вино Lambrusco Emilia володіє яскравим рубіновим кольором і свіжим фруктовим смаком з легкої газованістю. Аромат фруктовий, ненав'язливий. Часто подається охолодженим, прекрасно гармонує з м'ясними стравами, піцою і сирами.
Lambrusco Bianco
Біле вино з тонким фруктово-ягідним ароматом. Смак збалансований між солодкістю соковитих яблук і персиків і цитрусовою кислинкою. Вміст цукру - 50 г/л.післясмак легке цитрусове.
Lambrusco Bianco подається охолодженим, добре поєднується з морепродуктами, рибою, білим м'ясом та салатами.
Lambrusco di Sorbara
Рожеве шампанське Ламбруско ді Сорбара — сухе ігристе з тонким ягідним ароматом і легкою кислинкою. При дегустації простежуються грейпфрутові, полуничні і малинові нотки з фіалковим післясмаком.
Вино подається охолодженим з м'ясними стравами, пастою і сирами, використовується для приготування коктейлів, таких як Spritz або Lambrusco-based Sangria.
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
Вино рубіново-червоного кольору з чорнильними тонами. Аромат ягідно-фруктовий, смак легкий, соковитий, ягідний. Післясмак пікантний, з мигдальною гіркуватістю.
Grasparossa di Castelvetro гармонує з м'ясними стравами, макаронами, традиційними італійськими закусками, такими як тальятелле з рагу та лазанья. Вино подається охолодженим як аперитив або використовується для приготування коктейлів.
Lambrusco di Modena
Сухе вино яскраво червоно-рубінового кольору. Смак гармонійний, з приємною кислинкою і фруктовими відтінками. Аромат освіжаючий, з нотами вишні, чорної смородини. Післясмак стійке фруктове.
Ламбруско ді Модена зазвичай виробляють методом шарманті (шармантірованія), який має на увазі вторинне бродіння в склі, що надає йому ігристість і легкість.
Вино подають охолодженим як аперитив або з легкими закусками, такими як пршут або сир. Воно також відмінно поєднується з піцою, пастою і м'ясом. Крім того, Lambrusco di Modena може використовуватися для приготування коктейлів, наприклад, Lambrusco Spritz з додаванням апероль, содової води і апельсинового соку.
Lambrusco Mantovano
Сухе ігристе вино красивого рубінового кольору, з чорничними відблисками. Смак ягідний, гармонійний між малиною і вишнею. Аромат квітково-ягідний. Післясмак ягідне.
Ламбруско Мантовано подається як аперитив або з легкими закусками: морепродуктами, сиром, овочами, пастою, рисом і пісним м'ясом.
Lambrusco Massimo Visconti
Біле ігристе солодке вино. Смак легкий, збалансований між квітковими і фруктовими нотками. Аромат квітковий. Післясмак легке, невигадливе, фруктове.
Массімо Вісконті — класичний дижестив, до нього подають легкі десерти, морозиво, фрукти.
Вартість вина
Ціна на Ламбруско залежить від бренду. Можна зустріти бюджетні варіанти і напої преміум класу.
Найбільш низька вартість за пляшку 0,75 л – від 170 до 300 грн. Ціна на більш дороге вино варіюється від 460 до 625 грн. за пляшку 0,75 л.
Середня вартість Lambrusco – від 300 до 375 грн.
Правила вживання
Ламбруско — універсальне вино, яке можна поєднувати з найрізноманітнішими стравами. Відмінно підходить в якості аперитиву, легкий і освіжаючий смак роблять його ідеальним доповненням до легких закусок.
Шипучість і кислинка сухого алкоголю роблять його відмінним доповненням до ситних, пікантних страв:
- Ковбасних виробів;
- М'ясних страв;
- Піці;
- Твердих сирів;
- Оливкам;
- Гамбургери;
- Бутерброди;
- Паштетам;
- Шашликів;
- Ковбаси на грилі.
Сухе Ламбруско також добре гармонує з гострою їжею, так як його шипучість допомагає зняти жар. Вчимося подавати і закушувати ігристе вино →
Розкриття напівсолодких і солодких варіантів сприяють:
- Фрукти;
- М'ясна нарізка;
- Ягоди;
- Сири;
- Пісочне печиво;
- Профітролі.
Для унікального та освіжаючого поєднання спробуйте подати Ламбруско зі стравою зі свіжих фруктів та сирно-м'ясною нарізкою.
Вино розливають у високі тюльпаноподібні келихи, оптимальна температура подачі — 7-9 °С.
FYI: Lambrusco називають перловим вином. Бульбашки газу в келиху нагадують намистини, зібрані в красиве намисто.
Ламбруско — універсальне і доступне вино з багатою історією і унікальним профілем смаку. Відродження популярності в останні роки зробило його чудовим вибором для тих, хто хоче насолодитися високоякісним вином, не руйнуючи домашній бюджет. Незалежно від того, подається Ламбруско самостійно або в поєднанні зі стравами, воно, безсумнівно, вразить навіть найвибагливіших любителів ігристого.
Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua