У нашій країні насилу можна знайти людину, яка не була б знайома, з самогоном і його специфічним смаком. Проте, смак самогону кожен раз різний, в одному випадку, він може бути різким, а в іншому він може бути цілком добротним напоєм. Оскільки будь-які напої оцінюються в першу чергу по насиченості аромату, багатства смаку і колірній гамі, то тільки людина, яка не сприймає інший смак самогону, буде випивати його в чистому вигляді. Тому в народі і існують рецепти, завдяки яким можна зробити приємним смак домашнього самогону.
Щоб вийшов самогон з приємним смаком, необхідно застосовувати різні природні добавки. Вони можуть використовуватися як в сирому вигляді, так і в заздалегідь підготовленому варіанті.
Кориця, мускат, а також інші популярні прянощі, не являють собою якусь поживну цінність. Однак їх застосування забезпечує самогону приємний аромат і поліпшення смакових якостей. Детальніше про те, чому самогон гіркий →
Аромат прянощів обумовлений високим вмістом ефірного масла, яке знаходиться в рослинах. Визначаючись з вибором сировини, необхідно знати, що кожна рослина в процесі свого росту виробляє різну кількість хімічних речовин, які поділяють на: біологічні та супутні.
Біологічні речовини містяться в дуже малих кількостях в рослинах, важливі і володіють цілющими властивостями. Вони йдуть в міцній зв'язці з супутніми речовинами. З цього випливає, що застосовувати рослинні ароматизатори у виготовленні поліпшеного самогону слід зі знанням справи.
Завдяки кліматичному розташуванню нашої країни, на найближчому продуктовому ринку можна відшукати відповідні прянощі.
Детальніше про те, як отримати смачний самогон →
Зміна смаку і запаху самогонки
Для зміни смаку і запаху самогонки можна використовувати різні інгредієнти, але головне не переборщити з їх кількістю. У таблиці представлені деякі з них.
Значення в таблиці не є необхідністю, також можливо поєднання деяких з них на ваш вибір.
Змінювати колірну гамму самогону натуральним способом без шкідливих домішок можливо. Детальніше про те, чим пофарбувати самогон і як усунути запахи →
- Золотий колір надає самогону, настоянка шафрану разом з соком ягоди лохини або чорниці. Відмінна настоянка виходить при наполяганні на перегородці волоського горіха .
- Жовтий колір виходить при наполяганні самогону на м'яті або Мелісі, а також на петрушці, хріні або селері. Можна, також перегнати самогон з додаванням шафрану, але зберігати його потрібно в щільно закритих пляшках і в недоступному для світла місці.
- Самогон, настояний з додаванням сушеного плоду чорниці, буде червонуватого кольору.
- Проціджуючи самогон через настоянку деревію, отримуємо блакитний відтінок.
- Блідо-синюватий колір виходить при настоюваннях самогону на квітах волошок.
- Світло-коричневий відтінок отримує самогон, якщо переганяти брагу разом з корінням калгану.
- Зміни кольору напою слід робити після підняття рівня цукру, щоб не зіпсувати чистоту напою.
- Шкаралупою кедрового горіха можна надати самогону коньячного відтінку і отримати цікавий смак. Міцний напій, який заправлений кедровим горіхом або шкаралупою, часто плутають з відмінним коньяком. Для терпкості смаку слід додавати сушену кірку цитрусових.
Детальніше про те, чим підфарбувати самогон →
Перераховані і багато інших способів необхідні лише для поліпшення смакових якостей продукту.
Детальніше про те, які ароматизатори покращують смак самогону →
Цікавий рецепт — Медова самогонка з перцем
Інгредієнти:
- Самогон — 1 л;
- Гострий перець — 2 шт.
- Гвоздика — 2 шт.
- Чорний перець — 4 горошини;
- Мед — 1 столова ложка.
Ставимо в банку всі продукти, крім меду. Закриваємо її полотно кришкою і прибираємо в темне місце на 2 тижні.
Після цього дістаємо і додаємо мед. Мед розчиняється не відразу, нехай вас це не лякає, він осяде на дно. Тому, через два дні дістаньте напій (він буде трохи мутний через меду) і перемішайте. Дайте настоятися ще 12 днів. Процідіть через марлевий фільтр і перцівка з медом готова до вживання. Для краси, в пляшку можна покласти червоний гіркий перець.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з медом і перцем →
Кремовий лікер з молочним смаком
Доведіть до кипіння 0,5 л домашнього молока або вершків, помішуючи, дайте охолонути. Збити як гоголь-моголь 6-7 яєчних жовтків, стакан цукру, ванілін. Перемішати молоко з 300 мл 50% самогону, отриману суміш з'єднати зі збитими жовтками. Перемішати і дати постояти 30 хвилин. Після чого зняти піну і перелити в пляшку.
Коньяк домашній
- На 5 л самогону потрібно додати 2 столові ложки цукру і чорного чаю, 10 гвоздик, 10 горошин чорного перцю, трохи ванілки, трохи цедри лимона або апельсина, 6 лаврових листів. Залишити в темному місці і дати настоятися 10 днів.
- На 5 л самогону додати 4 столових ложки чорного чаю і дві кориці, по 10 штук перцю і гвоздики, 6 лаврових листів, ванілін. Повинна настоятися 10 днів.
Старка
- На 3 л самогону — потрібно нарізати один лимон, заправити двома чайними ложками цукру, і однієї — меленої кави, 45 г кори дуба, половиною чайної ложки мускатного горіха і трохи ваніліну, залити самогоном. після того як напій настоїться 10 днів потрібно відфільтрувати його кілька разів. Якщо ж самогон недостатньо солодкий, то можна додати трохи цукрового сиропу.
- Ще один рецепт для справжніх цінителів радянської старки — 1 л самогону, яблучно-грушева настоянка (змішати 20 г грушевих і 50 г яблучних листя і залити літром 70% самогону і настоювати тиждень) 25 мл, цукровий сироп 1 ч.л., трохи ваніліну, портвейн 100 мл і коньяк 50 мл. все змішати, щільно закрити і настоювати близько 5 днів.
Детальніше про те, як приготувати лимонну настоянку на спирту →
Настоянка на апельсині
Ознайомимося з ще одним рецептом. А саме — проста і не нав'язлива апельсинова настоянка на самогонці. Рецепт досить таки простий.
Використовувані інгредієнти для приготування:
- Самогонка — 0,5 л;
- Один апельсин.
Також слід запастися голкою з ниткою, а краще дротом.
Процес приготування:
- Змішати 2 л води і 0,5 самогонки в 3-х літровій банці.
- Проколоти апельсин голкою з ниткою і підвісити цілий апельсин на дроті або будь-якому іншому твердому предметі на горлечко банку.
- Залити до горлечка водою.
- Після, закриваємо капроновою кришкою і залишаємо на 30 днів.
- Зливаємо апельсиновою настоянку в іншу тару і розводимо водою до потрібної фортеці.
Після настоянка може мати мутнувато коричневий відтінок. Не лякайтеся. Ми залишаємо в темному місці ще на один тиждень, і колір стає більш виражений.
Настоянка на дубовій корі
Настояний самогон на дубовій корі — нестандартний вид алкогольного напою, який можна легко приготувати в домашніх умовах. рецепти приготування дуже різні, але головним інгредієнтом залишатиметься дубова кора.
Такі напої будуть схожі на коньяк. Такий же аромат і смакові властивості, але головна відмінність, це відсутність хімічних добавок.
Необхідні інгредієнти:
- 5 л варення;
- Можна замінити варення на цукор, в такій же кількості,
- Вода 15 л;
- Дріжджі 350 г;
- Кора Дубова 1 пачка (або 50 г).
Приготування.
- Варення або цукор засипати в ємність (бідон ідеальне рішення) і залити відфільтрованої або чистою водою.
- Розчинити дріжджі.
- Ємність залишити на пару днів в теплому місці.
- Кришку слід герметично закрити.
- Через кілька днів брагу прогнати і процідити.
- Готова сировина буде міцністю в 45 градусів.
- З такого обсягу вийде близько 10 літрів самогону.
- Дубову кору потрібно додавати в розрахунку в 50 м на 1 л.самогону.
- Наполягати продукт при кімнатної температури близько тижня.
- Процідіть і розлийте по пляшках.
- Отриманий напій матиме міцність близько 43 градусів і коричневий відтінок.
Більше рецептів напоїв з самогону →