Основні способи очищення самогону від запаху
Характерний і неприємний запах самогону надають сивушні масла. Ці токсичні речовини утворюються як побічний продукт при бродінні. Основні способи очищення самогону від запаху грунтуються на позбавленні від сивушних масел, а також інших домішок.
Їх кількість, а відповідно різкість запаху залежить від дріжджів і компонентів, з яких затирається брага.
Так, не рекомендується для браги використовувати цукровий буряк. Незважаючи на більший вміст в ній цукру, що, здавалося б, дає явну економію, позбутися від різкого запаху буде дуже складно. Замість сирих пресованих краще використовувати сухі дріжджі .
Детальніше про те, як прибрати сивушні масла з самогону →
Як очистити самогон молоком
- У трилітрову банку вливають склянку молока. Молоко згортається в алкоголі, вбирає в себе сивушні масла, потім випадає осадом на дно. Також поводяться яєчні білки, розмішені в міцному спиртному напої (білки від 2 яєць на 3 л).
Через кілька днів після утворення осаду рідина акуратно зливають в іншу ємність. Для цього можна використовувати тонкий шланг.
При такому методі очищення не тільки усувається запах, але виходить більш прозорий напій.
- Позитивного ефекту домагаються ще одним способом з використанням молока. Уже вигнаний напій розбавляють молоком (з пропорцією 10 л / 2 л), переганяють повторно. Обов'язкова умова процес повинен йти повільно, щоб уникнути помутніння кінцевого продукту. Якщо це станеться, доведеться перегнати ще раз з додаванням молока.
Детальніше про те, як очистити самогон молоком в домашніх умовах →
Як очищають самогон цукром
Позбутися неприємного аромату можливо за допомогою цукрового піску.
- Самогон (3 л) вилити в емальовану каструлю, всипати цукор 9 ст.л. на повільному вогні, постійно помішуючи, прогріти до 70 ° C. Потім розчину дають охолонути і обов'язково фільтрують.
- Ще один рецепт з використанням цукру: 3 ст.л цукру разом з 1-2 гр лимонної кислоти розмішуються в трилітровій банці. Цукор можна ввести сиропом або розсипом.
Очищення самогону содою
Для очищення самогону від запаху застосовується харчова сода (на 3 л напою розраховано 1 ст.л соди). Сода при з'єднанні з оцтовою кислотою, що міститься в алкоголі, нейтралізує її. Після додавання соди самогону потрібно дати відстоятися до появи осаду. Це займе приблизно 2 тижні. Після чого рідина розшарується. Тому спочатку акуратно зливається верхній непотрібний шар, потім знімається з осаду очищений самогон.
Як правило, на цьому очищення не закінчується.
Додають марганцівку приблизно на кінчику ножа. Дають відстоятися не менше 10-12 днів. Марганцівка викличе появу пластівців, які випадуть осадом. Це буде сигналом, що можна зливати.
Детальніше про те, як очистити самогон содою в домашніх умовах →
Очищення самогону золою
Зола для очищення використовується з часів появи самого напою. Найкраще підходить для цього зола від березових полін.
Є два методи очищення:
- До 10 л алкогольного напою знадобиться близько 400 гр. зола. Настій стоїть до тих пір, поки не осядуть на дно все крупинки. Такий метод вимагає повторної перегонки.
- Другий варіант цього рецепта — додати сіль з розрахунку 0,5 частини солі на 1 частина золи. Потім самогон проціджують через ватно-марлевий фільтр, повторно переганяють
Очищення самогону деревним вугіллям
Деревне вугілля для очищення самогону від запаху використовують від березових, липових, ялинових дров. Його можна заготовити в домашніх умовах або придбати в магазині. Слід врахувати той факт, що вугілля для мангалів часто просочується хімічними речовинами для кращого Gorenje, тому його не бажано використовувати для цих цілей.
Найпростіший спосіб самостійно добути необхідний матеріал — це підпалити Поліна. Після того як вони гарненько прогорять, помістити їх в Залізний таз, прикрити, щоб загасли остаточно. Після охолодження попіл струсити. Вугілля готове до використання.
У разі якщо виникли складнощі з тим, щоб знайти саме деревне, то фільтрують через активоване вугілля або через вугільні фільтри, які встановлюють в глечики для води.
- Проганяти самогон через вугілля можна відразу на його виході з апарату. В воронці робиться фільтр, що складається з двох шарів вати і вугілля між ними. Або ж його подрібнюють, загортають в кілька шарів марлі або бинт і використовують як фільтр вже після отримання спиртного напою з потрібним рівнем міцності.
- Вугільні шматочки, застосовують, як і золу, поміщаючи в ємності з алкоголем і перемішуючи щодня протягом тижня. Потім дають відстоятися і кілька разів пропускають через ватяні диски, поки рідина не перестане бути каламутною.
Очищення лимонними кірками
На лимонних кірках наполягають самогон пройшов очищення вугіллям. Для 3 літрової банки знадобиться шкірка трьох лимонів. Використовують кірки та інших цитрусових культур.
- Фрукти миють і знімають цедру.
- Кірки дрібно ріжуть, але часто кладуть в банки не розрізаючи.
- Через два тижні запах самогону буде не таким різким. Залишиться тільки процідити.
При бажанні в нього можна буде додати цукровий сироп. Крім лимонної шкірки додають ще імбир. Він робить напій дуже ароматним.
Детальніше про те, чим пофарбувати самогон і як усунути запахи →
Інші способи боротьби з запахом
Так як очистити самогон від запаху непросте завдання, то в хід йдуть різні засоби:
- Виморожування — істинно наш рецепт очищення. Напій розливають по металевих ємностей (барила) або по пляшках, але з дуже міцним склом і поміщають в морозильну камеру або виносять на мороз. Вода, а разом з нею і сивушні масла примерзають до стінок пляшок. Після цього залишиться тільки злити очищений самогон.
- Для усунення запаху застосовують різні рослини, спеції: лавровий лист, гвоздика, кориця, перець духмяний, ваніль. Практикується використання чаю і меленої кави. Перед тим як їх додати, краще провести попередню очистку.
- Дубова кора змінює запах самогону. Не дарма знавці самогоноваріння рекомендують зберігати його в дубових бочках. При відсутності такої можливості, досить шматочки дубової кори помістити в банки або пляшки і дати настоятися.
- Корінь фіалки, який легко придбати в аптеці додають до самогону з розрахунку 100 гр. трави на 3 л напою. Настій витримується 10-12 днів і проціджують.
Детальніше про те, що додати в самогон для смаку і запаху →
Всі перераховані методи отримані дослідним шляхом і не засновані на лабораторних дослідженнях, але вони дають бажаний результат.