Якісно приготований самогон можна вживати в чистому вигляді, але більшість вважають за краще робити з нього настоянки і наливки. Сам процес настоювання в більшості випадків досить простий, і не зажадає великих зусиль, але при цьому смакові якості вихідного продукту значно підвищуються.
Під наливками мається на увазі самогон, настояний на солодких ягодах або фруктах. При цьому фортеця наливок зазвичай не перевищує 25 градусів. Для отримання настоянок використовують трави і коріння, при цьому фортеця продукту, в окремих рецептах, може доходити до 45-50 градусів, а в деяких випадках бути ще вище. Широке поширення для отримання настоянок отримав корінь калгану, аніс, мускатний горіх, кмин і м'ята.
Властивості м'яти
М'ята повсюдно поширена багаторічна рослина, що має сильний аромат. Широке поширення мають: м'ята перцева, м'ята Польова і м'ята запашна. Корисні властивості м'яти протягом багатьох поколінь використовувалися як лікарями, так і знахарями в лікувальних цілях.
Настоянки м'яти є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом, що виводить з організму воду і шкідливі речовини. М'яту використовують для болезаспокійливого і лікування мігрені, також хороша вона як відхаркувальний і в'яжучий засіб. Але основну Популярність м'ята отримала як чудове заспокійливий засіб. У стресовій ситуації достатньо лише пари ложок м'ятної настоянки, щоб прийти в урівноважений стан.
Але у м'яти є і протипоказання. Це індивідуальна непереносимість і алергія на неї, а також застосування м'яти не рекомендується людям, що страждають від низького тиску і варикозного розширення вен.
Настоянки з м'яти
Колір одержуваної настоянки зі свіжої м'яти дуже насиченого зеленого кольору дуже приємний для очей. Колір самогону з висушеної м'яти ближче до бурих відтінків. За смаковими якостями настоянка з м'яти напій досить специфічний і багатьом навряд чи припаде до смаку. Але, тим не менш, всі корисні властивості рослини перейдуть і збережуться в настоянці, так як міститься в Самогоні етиловий спирт є хорошим консервантом.
Наполягати самогон краще на свіжій м'яті, зібраної в період бутонізації і цвітіння. Якщо це неможливо, то для отримання настоянки можна використовувати і висушену м'яту, при цьому втрата смакових і корисних властивостей напою буде зовсім незначною. Для заготівлі рослина слід збирати, зрізуючи молоді пагони в період бутонізації і початку цвітіння.
Найпростіша настоянка з м'яти
За цим рецептом на півлітра самогону потрібно жменю листя м'яти. Самогон повинен бути якісним, подвійний перегонки і пішов хімічну і органічну очистку, міцністю не менше 35 градусів. Молоде листя і бутони м'яти сполоснути холодною водою, дати стекти волозі і підсушити в тіні протягом 10-15 хвилин. Для поліпшення настойки і прискорення процесу листя рослини можна крупно порубати ножем на кілька частин.
Відповідно до рецепту підготовлені листя рослини закладають в банку об'ємом 700 мл, заливають до країв самогоном, герметично закривають і прибирають в темне місце. Наполягати самогонку можна як в прохолодному, так і в теплому місці. При підвищеній температурі приміщення настоянка приготується трохи швидше.
Настоянка дозріє через 2-4 тижні. Після цього терміну напій процідити через чисту марлю, складену в кілька шарів і перелити в пляшку. При знаходженні напою в прохолодному місці в герметично закритій ємності його корисні властивості будуть збережені протягом 9 місяців.
Настоянка з сухої м'яти
Заготовлені листя рослини залити невеликою кількістю гарячої води і дати настоятися на водяній бані протягом 15-20 хв.або бланшувати в окропі протягом 2-3 хв і викласти на рушник для вбирання вологи. Перекласти листя в банку, якщо м'ята настоювалася на водяній бані, злити разом з рідиною. Залити хорошим самогоном і поставити настоюватися на кілька тижнів в темне місце. Самогон повинен бути хорошої якості і міцністю не менше 40 градусів (для водяної бані не менше 50). Після закінчення настоювання напій проціджують через паперовий або ватний фільтр.
Рецепт настоянки на м'яті, з анісом і кедровими горішками
Для приготування даної настоянки потрібно по 40гр м'яти, анісу і кедрових горішків. Свіжу м'яту обполіскують холодною водою, підсушують і разом з анісом і горішками закладають в 800гр банку. Заливають 0,5 л хорошим самогоном, закривають кришкою і прибирають в прохолодне, темне місце 1,5 — 2 місяці настоюватися. Після закінчення терміну рідина проціджують через фільтр і напій можна вживати. Зберігати таку настойку C м'ятою без втрати властивостей можна протягом 9 — 12 місяців.
Рецепт м'ятного самогону з шавлією і цвітом полину
Для приготування за цим рецептом м'ятної настоянки потрібно: 15гр м'яти, 2,5 гр шавлії, 2,5 гр кольору полину. Для посилення смаку можна додати по 1,5 гр розмарину і кардамону. Частина трав можна зібрати самостійно, а частина придбати в спеціалізованих магазинах або аптеці. Трави засипаємо в банку об'ємом 1л і заливаємо самогоном фортецею 40 градусів. Якщо в напій буде додаватися кардамон, то його попередньо слід розчавити.
Банку герметично закриваємо і відправляємо настоюватися в темне місце з кімнатною температурою. Через 3-4 тижні акуратно перевіряємо смакові якості, фільтруємо отриманий напій і відправляємо його на зберігання. Зберігатися такий напій без втрати корисних властивостей може до півроку.
Настоянка з м'яти і смородинового листя
Для приготування настоянки потрібно 2 жмені листя м'яти і по жмені листя червоної і чорної смородини. Підготовлені листя свіжої м'яти (промиті, підсушені і крупно порубані) засипаються в банку об'ємом 1 л, заливається якісної самогонкою фортецею 40-45 градусів і забирається в темне місце на 5-7 днів.
Після того як напій придбає приємний смарагдовий відтінок його зливають в іншу банку такого ж обсягу, в яку попередньо засипані підготовлені листя червоної і чорної смородини. Банку закривають і відправляють настоюватися далі на термін від 2 до 4 тижнів. Після закінчення настоювання напій зливають (за бажанням можна профільтрувати через марлю) і прибирають на зберігання. Допускається зберігання до 9 місяців без втрати властивостей.
Настоянка з м'яти і барбарису
Для приготування цього напою потрібно дві жмені свіжих листя м'яти (20 гр сухий) і 2 ст ложки ягід барбарису. Ягоди можна використовувати як свіжі, так і в засушеному вигляді. М'яту промиваємо холодною водою (суху розпарюємо на водяній бані) просушують і крупно рубаємо ножем. Ягоди барбарису розминаємо в ступці. Барбарис і м'яту закладаємо в 800 гр банку і заливаємо хорошим самогоном подвійний перегонки до верху. Закриваємо щільною кришкою і відправляємо настоюватися на 3-4 тижні темне прохолодне місце.
Після зняття проби отримання красивого кольору і оригінального смаку настоянку фільтрують за допомогою паперового або ватного фільтрів. У відфільтровану настойку додають за смаком необхідну кількість цукру. Підсолодити напій можна двома способами. Розчинити цукор в частині попередньо підігрітого до температури 45-50°з самогону і потім змішати з основною масою. Або додавати в настойку необхідну кількість цукрового сиропу, постійно перемішуючи суміш до повного розчинення підсолоджувача.
Настоянку розливають в пляшки, герметично закривають і прибирають для зберігання. З огляду на консервуючі здатності цукру, зберігатися така м'ятна настоянка може до одного року без втрати її властивостей.
Настоянка м'ятна
Для приготування даної настоянки потрібно свіжого листя м'яти перцевої 85 гр (3-4 жмені), насіння кмину 15 гр (столова ложка), 1л якісного самогону подвійної перегонки міцністю 65-70 градусів. Листя м'яти миємо, обсушуємо і крупно рубаємо ножем. Кмин злегка придавлюємо, для цього можна використовувати дерев'яну качалку. Все засипаємо в банку, заливаємо самогоном до верху, закриваємо і відправляємо в темне місце настоюватися. Через 2-3 тижні готовий напій зливаємо, проціджуємо через марлевий фільтр і готуємо до вживання. В результаті настоювання виходить міцна спиртовмісна м'ятна рідина красивого зеленого кольору, зі смаком віддалено нагадує аніс.
Детальніше про те, як зробити настоянку на перцевій м'яті →