Найякісніший алкогольний нектар власного виробництва завжди володіє неприємним ароматом, позбавлення від якого є завершальним етапом перегінного процесу. З огляду на, що їдкий і різкий душок самогону надають залишки домішок: сивушні масла, шкідливі спирти і ацетон, готовий продукт необхідно очистити, щоб подарувати напою не тільки нейтральний запах, але і додати візуальної прозорості. Усунення пахощів можливо декількома методами з різною технологічною процедурою.
Способи очищення спиртного від неприємного аромату
- Лужна реакція, викликана звичайною харчовою содою, доданої в алкоголь виходячи з пропорції 10-12 г на літр горілки, допомагає провести легке очищення напою і прибрати сморід. Весь процес очищення включає: додавання лугу, ретельне перемішування, очікування осаду протягом декількох днів і відливання очищеного самогону.
- Абсорбувати домішки за допомогою активованого вугілля можливо двома шляхами: профільтрувати питво через марлю з потовченими таблетками препарату, або ж втопити вугілля в саморобному алкоголі на 7 днів. При виборі першого способу слід врахувати такі нюанси, як: переливати горілку потрібно повільно, а саму процедуру багаторазово повторити. Другий шлях передбачає Кількість 50 г вугілля на 1 л самогону, і регулярне щоденне перемішування суміші.
- Марганцівка теж володіє чарівним ефектом в боротьбі з різкими запахами. 10 г перманганату калію розчинити в 5 л спиртного, не допускаючи кристалізації хімікату. Дати настоятися протягом 2 — 3 днів і відокремити спиртну рідину від осаду.
- Заморожування аромату проводиться за технологією позбавлення від сивушних масел, які першими реагують на зміни температури, залишаючи формулу самого напою незмінною. Деталі правильної заморозки зводяться до обов'язкової наявності морозильної камери, можливості якої дозволяють виробляти мороз нижче 20 градусів. Цілком ймовірно, процес зажадає декількох повторень, оскільки душок буде зникати поступово.
- Застосування білої глини — бентоніту у вигляді порошкової суміші працює за технологією витягування з самогону шкідливих домішок. Таким же властивістю володіють молоко і білок курячого яйця. При додаванні їх в Саморобний алкоголь, відбувається процес органічної згортання біологічних добавок разом з домішками, після чого все це осідає у вигляді пластівців на дно ємності. Залишити настоянку в спокої на кілька днів. Щоб було приємніше куштувати спиртне, необхідно після відстоювання провести фільтрацію алкоголю.
Найпростішим методом позбавлення від запаху є перебивання іншим різким ароматом. Зазвичай для цього використовують лимонну або апельсинову шкірку або готову харчову есенцію. Цей спосіб допоможе прибрати неприємний душок, але не позбавить від домішок.
Детальніше про те, як очистити самогон від запаху →
Поліпшення пахощів саморобного спиртного методом настоювання
Збагачення самогону приємними запахами має кілька способів. Причому всі вони покращують не тільки ароматизацію напою , але і його смак. Технологія настоювання алкоголю з метою надання смачного пахощі, залежить від терміну виробничого процесу і обраних інгредієнтів, а також температурного режиму, що впливає на термін тривалості процедури. Середня тривалість настоювання має період 2-5 тижнів при досить теплій кімнатній температурі.
- Запах прянощів може надати розмарин, шафран, кардамон і мускатний горіх.
- Нейтралізувати аромат допоможуть лавровий лист, кориця, ваніль, шкірка цитрусових фруктів.
- Гостроту, як в запах, так і в смак внесуть запашний і чорний перець, імбир і гвоздика.
Детальніше про те, що додати в самогон для смаку і запаху →
Додавання домашнього напою колірних відтінків
З усіляких способів підфарбовування самогону, найбільш якісним і безпечним є використання натуральних барвників, які в надлишку знаходяться в багатьох фруктах, ягодах і травах.
- Апельсинова шкірка, додана в горілку, і настояна протягом двох тижнів забарвить спиртне в приємний помаранчевий відтінок.
- Чорниця з винним каменем подарує благородний темно-червоний колір, якщо Зберегти пропорції змішування в таких кількостях: сік з 3 кг ягід змішати з 12 г каменю, після чого суміш протерти через дрібне сито. Додавати в пляшки з горілкою рівно стільки, скільки необхідно для бажаної інтенсивності фарбування.
- Листя смородини чорної в поєднанні з соком петрушки, відстояна в утепленому місці кілька днів, забарвить улюблене питво в зелений колір.
- Щоб прибрати неприємний запах і отримати золотистий відтінок, необхідно протягом 14 днів наполягати алкоголь на шафранових листках, в розрахунку 125 г шафрану і 1 л горілки.
- Цукровий пісок, розпечений в сухому вигляді на сковороді, набуває коричневого відтінку. У такий же колір він здатний швидко зафарбувати самогон, якщо додати прожарений цукор в підігрітий напій.
Детальніше про те, чим підфарбувати самогон →