Відомо, що шипшина містить в собі унікальні лікарські властивості. Як би його не готували, у вигляді відвару, настою на окропі і цілющої речовини упереміш з цілющими травами або медом, він здатний зцілити від багатьох недуг. Але найефективніше виходить зілля — це настоянка інгредієнтів даної рослини на самогоні, горілці або спирті .
Правила збору листя і ягід. Їх підготовка до тривалого зберігання
Листя рослини необхідно зрізати в суху літню погоду, а суцвіття в період максимального розкриття квіток. Зірвані компоненти після збору класти на зберігання Не можна без виконання підготовчих етапів.
На практиці існує два способи підготовки листя і квіток шипшини до тривалого збереження:
- Спосіб — 1. Сушіння на відкритому повітрі, в місцях, куди мало потрапляє сонячних променів. Для цього можна спорудити невеликий навіс, або розкласти зрізані інгредієнти на горищі будинку. Перед тим, як все розкласти, необхідно поверхню сушки послати аркушами паперу або тонкою матерією.
- Спосіб — 2. Процедура сушіння після процесу бродіння. Після зрізу листя і квітки залишаються на 4 — 5 годин в тіні для розм'якшення. Наступний крок це закачування зрізаних компонентів, вироблена руками на рівній поверхні, наприклад, столу. При виконанні даного процесу потрібно намагатися, щоб з листя шипшини виступав сік. Приготовлені таким методом компоненти треба скласти в ящик з дерева і накрити зволоженою матерією. Описаний процес бродіння повинен проводитися протягом 9 годин, після чого все викладається в сушку або духову шафу, і висушується при температурному режимі 40 — 45°С.ЩЕ можна проводити сушку на відкритій поверхні під сонячними променями.
Збір ягід даної рослини потрібно виконувати в період вересня — жовтня, так як в цей час вони найбільш наповнені аскорбіновою кислотою, що особливо важливо при приготуванні настойки шипшини . При зборі потрібно орієнтуватися на колір і м'якість плодів. Стиглі ягоди мають червоний колір і м'яку структуру. Але, заготовлювати потрібно трохи недоспевшій шипшина. Його плоди повинні бути досить твердими і мати блискучий відтінок в кольорі.
Сушити ягоди необхідно відразу після збору. Подібне правило потрібно виконувати без зволікання. Плоди потрібно розкласти в один шар на деко, попередньо відкинувши пошкоджені і гнилі ягоди, і поставити в духову шафу. Спочатку треба процес сушіння проводити при температурі 40°С.потім необхідно градуси поетапно підвищувати до 60°С. Сушка повинна виконуватися протягом 10 годин. При цьому ягоди періодично перемішуються.
Правила настоювання на самогоні для приготування лікарського зілля
Як правильно готується настоянка з плодів шипшини в
домашніх умовах? У відповіді на питання можна назвати безліч рецептів. Але серед них найкориснішим для організму людини є наступний спосіб:
- Крок 1 — в бутель, зробленого з затемненого скла, всипати 1 стакан ягід і 1 стакан квіток. Залити вміст двома літрами самогону. Самогон повинен бути чистим, тобто мати алкогольний критерій приблизно 80 — 90%.Одним словом, необхідно наповнити вміст посудини« первачем ».
- Крок 2 — вміст збовтнути і залишити настоюватися протягом 40 днів в темному приміщенні. Важливо пам'ятати, що настоянка повинна через 2 дні збовтуватися.
- Крок 3 — готовий настояний еліксир по 5 — 12 крапель розводиться в кип'яченій воді, і приймається перед їжею. Можна зілля капати на шматочок цукру.
Більше рецептів настоянок на самогоні в домашніх умовах →
Приготування напою до святкового столу
Життя людини складається не тільки з застосування лікувальних процедур. Існує багато свят, коли головною прикрасою столу є особливий напій. Їм може бути настоянка, приготована з самогону і ягід, розглянутого корисного рослини.
Для таких приємних моментів в житті можна використовувати наступний рецепт приготування напою:
- Приготувати чистого 1,5 л 45% самогону.
- Відібрати 150 грам ягід шипшини, додати три цільних зернятка кави і 5 шматочків цукру. Дані компоненти потрібно подрібнити, змішати і залити приготовленої спиртовою рідиною.
- Бутель з вмістом закривається щільною пробкою і ставиться в темне місце, наприклад, в шафу. Напій в зазначеному місці повинен зберігатися протягом 20 — 40 днів.
- Напій кожен день повинен збовтуватися. Для додання особливого смаку можна додати шматочок прополісу.
Цілющі особливості домашнього напою
Даний напій, приготований на самогоні і шипшині в домашніх умовах, застосовують при таких захворюваннях:
- Простудні недуги, що носять інфекційний характер;
- Недокрів'я, коли присутній дефіцит заліза;
- Недуги шлункового тракту;
- Хвороби сечостатевої системи.
Загалом, розглянутий напій є корисним для організму людини і очищає від безлічі негативних проявів, що викликають різні хвороби. Виняток з цієї закономірності — це виснаження організму і всілякі отруєння.