Освоївши ази самогоноваріння, отримавши перші вдалі результати, Домашній майстер мріє реалізувати нове бажання — зробити один з найвідоміших у світі дистилятів — віскі.
Найбільш захоплені умільці, для яких самогоноваріння стало улюбленим хобі, приступають до вивчення теорії і практики. Їх починає займати пошук відповідей на питання:
- Чим відрізняються скотч, Айріш і бурбон;
- Що таке аламбік ;
- При якій температурі краще пророщувати ячмінь;
- Чи можна перегнати зерновий затор без сухопутника;
- Що таке Дробова перегонка etc.
Способи приготування віскі
Чим глибше занурюється самогонник в подробиці технології виробництва віскі, тим більше питань. Процес клопіткий, рецепт складний, вихід готового продукту на 1 кг сировини в порівнянні з цукровим самогоном менше. Від зерна до готового віскі довгий шлях:
- Пророщування зерна, приготування солоду (можна пропустити цей етап і купити готовий);
- Осолаживание зернової сировини;
- Виброджування затору;
- Первинна перегонка браги;
- Додаткове настоювання на обсмаженому або копченому солоді (необов'язковий етап);
- Вторинна перегонка з ретельним відсіканням « голів »і « хвостів»;
- Витримка в дубовій бочці від 6-12 місяців до 2-х років і більше. Тому зробити домашній віскі з зернового самогону наважуються небагато. Що робити тим, у кого немає дубової бочки і вільних 6-12 місяців для очікування?
Майстри і любителі самогоноваріння діляться між собою не дуже клопіткими рецептами, що імітують смак і запах, якими відрізняється справжній віскі. Оскільки цукровий самогон зробити в умовах будинку простіше зернового — саме він служить основою приготування таких напоїв. Але це не означає, що віскі можна зробити маючи кілограм цукру, дріжджі і шматок дубового плінтуса. По суті, це настоянки на зерновій і дубовій сировині, не справжній віскі, а його імітація.
Солод різного ступеня обсмажування надає самогону аромат зерна, а Дубове сировину імітує витримку в бочці. Рецепти віскі з цукрового самогону в домашніх умовах розрізняються за швидкістю приготування і ступеня схожості на оригінал.
Найпростіший і швидкий рецепт — віскі на дубовій тирсі, стружці, корі
На 3-х літрову банку самогону потрібно 3 ст. ложки дубової кори,
тирси або стружки, ванілін на кінчику чайної ложки, шматочок кориці і 5-7 шт.чорносливу.Кора дуба продається в аптеці, стружку і тирсу можна добути за допомогою ручного або електроінструменту. Деревна сировина попередньо прокип'ятити, щоб зменшити дію дубильних речовин. Всі інгредієнти змішати, тримати в темному місці, періодично збовтувати. Через 10-12 днів процідити, профільтрувати.
цей спосіб для найбільш нетерплячих. Настояний в таких умовах самогон відрізняється жорстким, різкуватим смаком. Ванілін і кориця пом'якшують напій, а чорнослив надає легкий димний аромат.Настоювання на деревині дуба. « Олівці » і « чіпси»
В умовах витримки на дубовій деревині протягом 2-х місяців можна досягти смаку і запаху віскі дотримуючись наступних норм:
- Фортеця вихідного самогону 45-50°;
- Кількість деревини дуба 5-7 гр. на літр самогону. « Олівці » і «чіпси » — сленгові назви шматочків дерева, що характеризують розмір і форму подрібнення;
- Ступінь обсмажування деревини підбирається дослідним шляхом за смаком. Слабка обсмажування дає квіткові і фруктові тони, сильна — шоколадні, кавові, мигдальні.
- При наполяганні часто збовтувати настоянку, тримати по 30-40 хвилин з відкритою пробкою для забезпечення умов газообміну;
- В кінці процідити, розлити по пляшках, витримати ще 2 тижні.
Настоювання солоду та дубових чіпсів
М'який смак і аромат хорошого віскі надає самогону приготування за наступним рецептом:
На 1 літр дистиляту кладуть 1 ст.ложку обсмаженого або димленого солоду (можна скористатися покупним або приготувати в домашніх умовах) і настоювати 5 днів. Настій перегнати і поставити в темне місце на 1 місяць, додавши 5-10 гр. дубових чіпсів на літр напою.
на період настоювання на дубі зробити спеціальну пробку для газообміну. Для цього виконати в ній наскрізний отвір і вставити дубову тріску «олівець». Один кінець тріски повинен бути занурений в самогон, а другий стирчати назовні з пробки. В умовах контакту із зовнішнім середовищем через капіляри відбувається не тільки газообмін, а й невелике випаровування спирту. Газообмін сприяє розкриттю ароматів дуба, а випаровування, яке прийнято називати «часткою ангелів», просунуті віскоділи вважають обов'язковою умовою приготування хорошого віскі.