Якщо ви вирішили досконало освоїти самогоноваріння, то доведеться освоювати цей процес з азів. А саме, навчитися, як зробити брагу для самогону, підібрати пропорцію вихідних продуктів і дотримати всі умови відмінного бродіння.
Звідки з'являється спирт в Бразі
Перше питання, яке з'являється у новачків — звідки береться спирт? Дійсно, звідки? На самому
Гранична фортеця спирту в основі для самогону не повинна перевищувати 12%, так як при більш високому відсотку дріжджі просто гинуть і процес бродіння закінчується. Саме цим пояснюється низька міцність вихідної сировини при виробництві самогону. За смаковими якостями брага на основі фруктових цукрів буде на порядок смачніше класичної браги з дріжджів і цукру. А значить, якщо використовувати в якості вихідної сировини не цукор, а фрукти, ягоди або варення, то на смак це відіб'ється тільки в позитивну сторону.
Розрахунок кількості інгредієнтів
Якщо з якістю інгредієнтів все більш-менш все стало ясно, то, як зробити розрахунок основних компонентів ще належить навчитися. Кільки
Керуючись досвідом самогонника зі стажем, поділюся його пропорціями. На класичну флягу (40 л) він брав 10 кг цукру і 1 кг дріжджів. Беручи цей розрахунок за основу, виходить пропорція — на три-чотири літри води потрібно 100 г дріжджів і 1 кг цукру. Якщо тремтіння берете сухі, то 100 г живих приблизно рівні 25 г сухих.
Вибір тари
Наступний пункт у виробництві браги — тара. До вибору тари варто підходити серйозно. По-перше, вихідна сировина повинна займати всього 3/4 обсягу тари. В іншому випадку, якщо буде більше, то можуть виникнути неприємності, наприклад, зірвана кришка або навіть розрив тари. По-друге, обрана ємність повинна мати гідрозатвор. Гідрозатвор слово
Вихід самогону з вихідної сировини
Ще одне питання яке хвилює початківця самогонника: який вихід самогону буде з браги. Так ось точного розрахунку виходу немає, і залежить він від різних факторів, але в середньому пропорція 3:1, тобто з трьох літрів на виході виходить літр самогону. Однак, варто сказати, що прийнято перші 100-150 г зливати, так само як і останні. Тому, що в першій порції самогону міститься великий % ефірних масел і всякої шкідливості, а в останніх 100-150 г немає ні фортеці, ні смаку.
Варто сказати і про якість води для браги. Воду краще брати джерельну. Але, в умовах міста, підійде і водопровідна вода. В цьому випадку їй необхідно дати відстоятися. Не можна воду кип'ятити! При кип'ятінні вода втрачає кисень, так необхідний для хорошого бродіння.
Температура початкового розчину для браги повинна бути 20-25°С. В
У будь-якому випадку краще дотримати вихідні температурні режими. Адже тоді негайно почнеться процес бродіння, і температура браги підвищиться самостійно.
Як зрозуміти, що брага готова?
Як дізнатися, що брага готова для перегонки і можна починати переганяти її через дистилят? Так все просто — стежимо, коли закінчиться бродіння. Як вже говорилося раніше, процес бродіння припиниться при вмісті етилового спирту в Бразі близько 12%. Дріжджі загинуть і далі витримувати брагу не має сенсу. Тривалість ж
Це класичний спосіб приготування і витримування браги. У народі ж існує безліч варіантів рецептів браги.
Детальніше про те, як ставити брагу для самогону →
Рецепти приготування
На варення
Одним з простих і популярних є рецепт браги на варення (Джемі, повидлі і т.д.). Принадність цього рецепта в тому, що варення вже містить достатню кількість цукру і додатковий розрахунок його кількості не потрібно. А якщо ласощі у вас завалялося вже давно або, що ще гірше, почало бродити, то брага це вихід з ситуації, що склалася. Дотримуючись стандартну пропорцію, потрібно тільки додати води і дріжджів. Іноді можна підсолодити брагу невеликою кількістю цукру для кращого бродіння.
Принадність цього рецепта в тому, що брагу після бродіння можна вживати як готовий продукт. За смаком така брага буде дуже схожа на домашнє вино. Самогон ж, перегнаний з такої браги, буде більш м'який на смак і навіть може не містити характерний запах.
З яблук
Іншим недорогим сировиною для приготування якісної браги можуть
Готову суміш яблук поміщаємо в обрану тару, вливаємо розчинений у воді цукор і дріжджі, також розчинені у воді. І, як і в інших випадках, ставимо в тепле місце. Єдина відмінність, що яблучну брагу варто іноді перемішувати, так як на поверхні утворюється схожа на шапку пінка з мезги. А це може перешкодити хорошому бродінню. Як тільки розчин стане світлим, а процес бродіння припиниться, то можна випробувати продукт. Далі, якщо не сподобається, то
Цікаво і те, що брагу можна зробити без використання дріжджів. Для цього краще брати яблука солодких сортів, а дріжджі можна замінити родзинками. В цьому випадку потрібно кілограм немитих яблук провернути через м'ясорубку і залишити на кілька діб. Зазвичай для початку бродіння досить двох діб. Заграли яблука заливаємо водою, всипаємо родзинки(100-200 г) і все. При цьому для подібної браги не потрібні дріжджі і цукор, але і вихід самогону буде менше.
На пшениці
Цікавий історичний факт, що спочатку горілкою називали не розбавлений етиловий спирт, а саме самогон. Тільки самогон повинен був виганятися з зернової браги. Звідти і пішла назва горілки — житнє, хлібне, пшеничне і т. д.
Тому виготовити справжню горілку можна і в домашніх умовах, досить навчитися виготовляти справжню пшеничну брагу. Для приготування зернового самогону
знадобиться хороша пшениця, придатна для пророщування. Кілограм пшениці заливаємо водою, щоб остання ледь накривала зерна, і ставимо в тепле місце для
Далі розрахунок простий — додаємо в неї приблизно півкілограма цукрового піску, можна трохи більше. Якщо суміш вийшла густою, то вливаємо ще трохи води і залишаємо бродити на термін до 7-10 діб. Це і буде закваска. Готову закваску переливаємо в тару, заливаємо водою (20 л) і додаємо ще по 3 кг цукру і пшениці. Готовий обсяг не повинен займати 2/3 тари. Далі даємо Бразі виходитися приблизно з тиждень або більше. Як процес бродіння закінчений, готова справжня брага для приготування справжньої горілки. Особливість цього рецепта в тому, що сусло можна використовувати кілька разів (2-3). Потрібно злити перебродивший розчин, а в тару знову долити води і додати цукор. Таким чином, можна значно здешевити вартість кінцевого продукту — самогону, при цьому, не втративши в його якості.
Ще простий рецепт приготування самогону на пшениці →
Варіантів приготування безліч. Головне, не бояться експериментувати і тоді, результат буде вас тільки радувати.
![Брага из яблок](https://i.ytimg.com/vi/tKSHcqH9kW8/maxresdefault.jpg)