Якщо ви вирішили досконало освоїти самогоноваріння, то доведеться освоювати цей процес з азів. А саме, навчитися, як зробити брагу для самогону, підібрати пропорцію вихідних продуктів і дотримати всі умови відмінного бродіння.
Звідки з'являється спирт в Бразі
Перше питання, яке з'являється у новачків — звідки береться спирт? Дійсно, звідки? На самому справі технологія утворення спирту проста до непристойності. Спирт — це не що інше, як продукт життєдіяльності дріжджів. Всім відомо, що дріжджі це живі гриби. Відповідно, як всі живі мікроорганізми їм потрібно чимось харчуватися. Так ось при виробництві браги дріжджі харчуються цукром і, в результаті такої життєдіяльності, у вигляді відходів утворюється спирт і вуглекислий газ.
Гранична фортеця спирту в основі для самогону не повинна перевищувати 12%, так як при більш високому відсотку дріжджі просто гинуть і процес бродіння закінчується. Саме цим пояснюється низька міцність вихідної сировини при виробництві самогону. За смаковими якостями брага на основі фруктових цукрів буде на порядок смачніше класичної браги з дріжджів і цукру. А значить, якщо використовувати в якості вихідної сировини не цукор, а фрукти, ягоди або варення, то на смак це відіб'ється тільки в позитивну сторону.
Розрахунок кількості інгредієнтів
Якщо з якістю інгредієнтів все більш-менш все стало ясно, то, як зробити розрахунок основних компонентів ще належить навчитися. Кільки потрібно брати дріжджів, а скільки цукру, звичайно, можна визначити дослідним шляхом. І шлях цей буде сповнений помилок. А можна скористатися класичним співвідношенням, поступово відточуючи на ньому свою майстерність самогонника.
Керуючись досвідом самогонника зі стажем, поділюся його пропорціями. На класичну флягу (40 л) він брав 10 кг цукру і 1 кг дріжджів. Беручи цей розрахунок за основу, виходить пропорція — на три-чотири літри води потрібно 100 г дріжджів і 1 кг цукру. Якщо тремтіння берете сухі, то 100 г живих приблизно рівні 25 г сухих.
Вибір тари
Наступний пункт у виробництві браги — тара. До вибору тари варто підходити серйозно. По-перше, вихідна сировина повинна займати всього 3/4 обсягу тари. В іншому випадку, якщо буде більше, то можуть виникнути неприємності, наприклад, зірвана кришка або навіть розрив тари. По-друге, обрана ємність повинна мати гідрозатвор. Гідрозатвор слово хоч і страшне, але на ділі дуже просте. У ролі гідрозатвори може виступати звичайна трубка в кришці, виведена назовні і занурена у воду. Потрібно це для того, щоб« не полетів » спирт. Зі школи всім відомо, що на повітрі спирт досить швидко вивітрюється. Так ось подібний гідрозатвор дозволяє відвести вуглекислий газ, але в той же час не пускає до неї повітря.
Вихід самогону з вихідної сировини
Ще одне питання яке хвилює початківця самогонника: який вихід самогону буде з браги. Так ось точного розрахунку виходу немає, і залежить він від різних факторів, але в середньому пропорція 3:1, тобто з трьох літрів на виході виходить літр самогону. Однак, варто сказати, що прийнято перші 100-150 г зливати, так само як і останні. Тому, що в першій порції самогону міститься великий % ефірних масел і всякої шкідливості, а в останніх 100-150 г немає ні фортеці, ні смаку.
Варто сказати і про якість води для браги. Воду краще брати джерельну. Але, в умовах міста, підійде і водопровідна вода. В цьому випадку їй необхідно дати відстоятися. Не можна воду кип'ятити! При кип'ятінні вода втрачає кисень, так необхідний для хорошого бродіння.
Температура початкового розчину для браги повинна бути 20-25°С. В надалі вона підвищиться, при бродінні, але якщо вихідна температура буде нижче, то активний процес бродіння може затягнутися, а це згубно позначиться на смаку самогону. Весь період виходжування браги її слід тримати в теплому і темному місці. Саме теплом, а не гарячому. Варіант розташування браги у систем опалення не дуже вдалий, так як її потрібно буде постійно крутити, щоб брага була однієї температури. В умовах міської квартири можна розташувати ємність з Брагою у ванній кімнаті. Як правило, там завжди трохи тепліше, за рахунок того, що рушникосушки завжди теплі, а площа приміщення маленька.
У будь-якому випадку краще дотримати вихідні температурні режими. Адже тоді негайно почнеться процес бродіння, і температура браги підвищиться самостійно.
Як зрозуміти, що брага готова?
Як дізнатися, що брага готова для перегонки і можна починати переганяти її через дистилят? Так все просто — стежимо, коли закінчиться бродіння. Як вже говорилося раніше, процес бродіння припиниться при вмісті етилового спирту в Бразі близько 12%. Дріжджі загинуть і далі витримувати брагу не має сенсу. Тривалість ж бродіння залежить від багатьох факторів — від якості вихідної сировини, температури, кількості інгредієнтів, якості тари. Приблизно через тиждень або днів 10 брага почне набувати характерну гіркоту, а солодкість почне пропадати. Якщо відчувається солодкий смак, то варто дати Бразі постояти ще пару днів, не забувши перемішати її.
Це класичний спосіб приготування і витримування браги. У народі ж існує безліч варіантів рецептів браги.
Детальніше про те, як ставити брагу для самогону →
Рецепти приготування
На варення
Одним з простих і популярних є рецепт браги на варення (Джемі, повидлі і т.д.). Принадність цього рецепта в тому, що варення вже містить достатню кількість цукру і додатковий розрахунок його кількості не потрібно. А якщо ласощі у вас завалялося вже давно або, що ще гірше, почало бродити, то брага це вихід з ситуації, що склалася. Дотримуючись стандартну пропорцію, потрібно тільки додати води і дріжджів. Іноді можна підсолодити брагу невеликою кількістю цукру для кращого бродіння.
Принадність цього рецепта в тому, що брагу після бродіння можна вживати як готовий продукт. За смаком така брага буде дуже схожа на домашнє вино. Самогон ж, перегнаний з такої браги, буде більш м'який на смак і навіть може не містити характерний запах.
З яблук
Іншим недорогим сировиною для приготування якісної браги можуть стати яблука. Особливо гарний цей рецепт для власників дачних ділянок або людей, що мають свій сад. Адже основною проблемою садівника по осені є падалиця — опале на землю яблука. Як і у варіанті з варенням можна зробити або питну смачну брагу, або дуже якісний самогон з яблук . Причому за смаком яблучна брага дуже схожа на сидр. Приготувати брагу можна якщо на 20 л води взяти близько 30 кг яблук, близько 5 кг цукру і 100 г дріжджів. Яблука слід намити, очистити від кісточок і гнилі, якщо така є. Потім краще взяти електром'ясорубку або кухонний комбайн, так як всі ці яблука потрібно перетворити в однорідну яблучну масу.
Готову суміш яблук поміщаємо в обрану тару, вливаємо розчинений у воді цукор і дріжджі, також розчинені у воді. І, як і в інших випадках, ставимо в тепле місце. Єдина відмінність, що яблучну брагу варто іноді перемішувати, так як на поверхні утворюється схожа на шапку пінка з мезги. А це може перешкодити хорошому бродінню. Як тільки розчин стане світлим, а процес бродіння припиниться, то можна випробувати продукт. Далі, якщо не сподобається, то
краще, звичайно, перегнати брагу в самогон.
Цікаво і те, що брагу можна зробити без використання дріжджів. Для цього краще брати яблука солодких сортів, а дріжджі можна замінити родзинками. В цьому випадку потрібно кілограм немитих яблук провернути через м'ясорубку і залишити на кілька діб. Зазвичай для початку бродіння досить двох діб. Заграли яблука заливаємо водою, всипаємо родзинки(100-200 г) і все. При цьому для подібної браги не потрібні дріжджі і цукор, але і вихід самогону буде менше.
На пшениці
Цікавий історичний факт, що спочатку горілкою називали не розбавлений етиловий спирт, а саме самогон. Тільки самогон повинен був виганятися з зернової браги. Звідти і пішла назва горілки — житнє, хлібне, пшеничне і т. д.
Тому виготовити справжню горілку можна і в домашніх умовах, досить навчитися виготовляти справжню пшеничну брагу. Для приготування зернового самогону знадобиться хороша пшениця, придатна для пророщування. Кілограм пшениці заливаємо водою, щоб остання ледь накривала зерна, і ставимо в тепле місце для пророщування. Якщо все було зроблено правильно, то приблизно через добу пшениця почне проростати. З пророслої пшениці робиться закваска .
Далі розрахунок простий — додаємо в неї приблизно півкілограма цукрового піску, можна трохи більше. Якщо суміш вийшла густою, то вливаємо ще трохи води і залишаємо бродити на термін до 7-10 діб. Це і буде закваска. Готову закваску переливаємо в тару, заливаємо водою (20 л) і додаємо ще по 3 кг цукру і пшениці. Готовий обсяг не повинен займати 2/3 тари. Далі даємо Бразі виходитися приблизно з тиждень або більше. Як процес бродіння закінчений, готова справжня брага для приготування справжньої горілки. Особливість цього рецепта в тому, що сусло можна використовувати кілька разів (2-3). Потрібно злити перебродивший розчин, а в тару знову долити води і додати цукор. Таким чином, можна значно здешевити вартість кінцевого продукту — самогону, при цьому, не втративши в його якості.
Ще простий рецепт приготування самогону на пшениці →
Варіантів приготування безліч. Головне, не бояться експериментувати і тоді, результат буде вас тільки радувати.