Брусниця — смачна, а головне корисна ягода, що містить безліч вітамінів. Виростає в листяному і хвойному лісі, часом можна зустріти на торфовищах тундри, Далекого Сходу, Сибіру. Брусничний самогон за допомогою своїх здібностей затьмарювати аромат і смак спирту, випивається досить легко, правда це оманливе, тому що відсоток міцності напою залишиться високим. Тому рецепт приготування користується популярністю по простоті, дешевизні і доступності необхідних інгредієнтів для рецепта серед народу.
Користь брусничної настоянки
Відома брусниця в першу чергу своїми лікарськими і кулінарними корисностями. Ягода зберігається тривалий час, містить бензойну кислоту і дубильну речовину, які є рослинними речовинами. Плоди брусниці застосовні під час авітамінозу, в якості проносного, бактерицидного, діуретичного, антисептичного, антигельмінтного, жовчогінного зілля. Стиглі ягоди брусниці корисні при таких захворюваннях, як туберкульоз, ревматизм, невроз, артеріальний тиск, анемія у вагітних, катар шлункового тракту. Варять компот з плодів при високій температурі.
Рецепт самогону являє собою витяжку ягоди, одержувану за допомогою екстрагує основи, що складається з етилового спирту або горілки. Рослинна клітковина, що застосовується для його приготування, поміщається в воду і спирт схильна до руйнування. Корисні властивості при такому змішуванні залишаються в екстрагуючої рідини.
Підготовка сировини
Технології приготування самогону схожі і відрізняються тільки рецептом самогоноваріння. Найважливішою частиною, безумовно, є підготовка інгредієнтів.
Плоди повинні бути обов'язково зрілими, але не перезрілими. Зелені ягоди не містять потрібного концентрату цукру, щоб зробити самогон. У перезрілих знаходиться багато речовини пектину, що робить напій мутнуватим. Трошки зім'яті і лежані ягоди, що не містять гниль і цвілі, придатні для настойки. Все це може вплинути на майбутній смак самогону.
Настоянка з брусниці — рецепт виготовлення
Рецепт з брусничної ягоди
Список інгредієнтів:
- Плоди брусниці — 2 склянки
- Дистильована вода — 1 л
- Цукровий пісок — 2-4 столові ложки (якщо потрібно)
Перед тим як зварити самогон, свіжі і стиглі ягоди перетрушують, переміщують в друшляк, ретельно промивають і висушують на спеціально заготовленої поверхні, якої може бути звичайний папір. Після чого кладуть брусницю в ємність і мнуть ступою, потім перекладають в скляну банку. За потреби можна покласти цукровий пісок. Кращим варіантом послужить запашний мед. Додають аромат за допомогою брусничних листочків в кількості 6-8.
Суміш заливають самогоном і гарненько перемішують, при додаванні цукру — поки не розчиниться, після чого закупорюють кришкою. Банку ставлять в льох або в комору, головне, щоб був відсутній світло, на термін рівний 2-3 тижнях або цілого місяця. Протягом цього часу ємність періодично струшують, після закінчення відстоювання рідина цідять і переливають по пляшках.
Брусничний самогон до столу подається в охолодженому вигляді до прийняття їжі, вчасно або після неї. Розливається по маленьким прозорим чарках або стопках на європейський манер. Не варто зловживати напоєм, який має блаженний смак.
Рецепт з брусниці і вишні
Список інгредієнтів:
- Самогон — 2 л
- Коньяк — 250 мл
- Плоди брусниці — 3,5 кг
- Вишнева ягода — 0,5-0,6 кг (рекомендується використовувати пізній сорт).
- Цукровий пісок або мед — від 2 до 5 столових ложок
- Лимон — 1-2 штуки
Поміщають фруктові плоди і ягоди в скляну ємність, наливають самогон і коньяк, додають цукровий пісок або мед. Обов'язково ріжуть лимон на часточки, виймають кісточки. Добре заважають отриману суміш. Відстоюють протягом 2-3 тижні. Рецепт досить простий з чудовим смаком.
Рецепт зі смородини і брусничної ягоди
Список інгредієнтів:
- Брусниця — 1 склянка
- М'ята — 2 гілки
- Смородина — 3 гілки
- Самогон — 750 мл
- Цукровий пісок — 1 склянка
Спочатку перебирають брусничні плоди. Поміщають в скляну тару. Розминають, кладуть м'яту і смородину, наливають очищений спирт. Герметично закривають і ставлять на 2-3 тижні. Потім фільтрують суміш, висипають цукор і ретельно перемішують, розчиняючи його. Знову прибирають ємність на пару тижнів. Після чого розливають по скляних тарам, щільно закупорюючи, і ставлять в прохолодне місце.
Правильне зберігання настоянки
У кожного напою є свій проміжок часу протягом якого він зберігає свої неперевершені якості. Умови зберігання повинні бути дотримані. Спирт повинен бути очищений від різних домішок, в нього не рекомендується додавати ароматизатори. Бутель з напоєм потрібно залишати в неосвітленому місці, уникаючи прямих променів від сонця, завищеної температури повітря. Як варіант, використовують полку холодильника, але не морозильної камери. Температура повинна варіюватися від +5 до + 20 °C з відносною вологістю — 85%. Зберігати настойки можливо в період від 6 до 12 місяців.
Що ж може статися зі спиртом? Під час довгого зберігання, виділяються шкідливі хімічні речовини — ефіри, додаткові елементи піддаються окисленню. Все це згубно може позначитися на вашому здоров'ї.
Зберігають спиртні напої в склі, але не в кришталевих тарах. Скляні вироби не сприяють початку хімічної реакції зі спиртом, тим самим продовжуючи довговічність, але не потрібно забувати забезпечувати герметичність пробки, адже через деякий час градус знизиться, а вода випарується.
Фахівцями не рекомендується розглядати вироби з пластмаси в якості тари для зберігання. Спиртовий розчин, контактуючи з пластмасою, виробить отруйні речовини. Ємності на основі глини також не рекомендують застосовувати. Коли ваш напій помутнів і на дні утворився осад, випивати його небезпечно для життя.